HUUM Funderbeamis - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

HUUM Funderbeamis

Log in or create an account to leave a comment

  • "mongol9"
    Kui ettevõtte esindaja ei oska õigekirja,siis pole vast mõtet üldse siia midagi kirjutada.

    Õigekirja oskaja võiks teada, et kirjavahemärkidele järgneb tühik.
  • Viimane ving 14.12 Äripäev.
    Aga eks see on nagu hulkuv neer,firmadel head tulemused,siis hea koht,kukuvad noad,siis likviidsus väike halb. Mina jään enda sõna juurde, et nii kui päris börsile tulevad,ostaks,sest toode on kena, ikka mega õhuline disain.
  • Tere!

    Huum kinnitab oma toodete tuleohutust ja vastavust saunaseadmete standardile

    Lükkame ümber Saunumi väite nagu HUUM-i juhtpultide tõttu võiks toimuda sauna ülekütmine. HUUM-i pulte on müüdud 15 000 tükki 40 riiki erinevate tootjate saunaseadmetele. Seni ei ole ühelgi saunaseadmete standardeid järgival tootjal olnud probleeme HUUM-i juhtpultidega. Korrektsel kasutamisel on HUUM-i juhtpuldid ohutud.

    HUUM-i juhtseadme UKU variatsioonid on testitud KIWA-s Test Report Nr KA-167-19-052. Vastavus EN 60335-2-53 standardile. Seade on sertifitseeritud ka USA ja Kanada turul, SGS sertifikaat nr SGSNA/20/SUW/00061X.

    Saunaseadmete standardile EN 60335-2-53 vastavad ka kõik HUUM-i kerised.

    HUUM-i juhtpuldid on mõeldud kasutamiseks ainult saunaseadmete standardile vastavate toodetega.

    Tänan siinkohal ka foorumi lugejaid ja kommenteerijaid asjalike tähelepanekute eest.

    Karl Tähe
    COO
    HUUM OÜ
  • Asjalikud tähelepanekud kuluvad alati marjaks. Minevikust meenus ka Huumiga seotud artikkel, kus väikemajatootja ja Huumi koostöö arutamiseks peetud kohtumine lõppes sellega, et Huumi asutaja sõber hakkas üllatuslikul kombel samasuguseid maju tootma, mille ideed väikemajatootja Huumile tutvustas (väidetavalt samades mõõtudes nagu kohtumisel räägiti, mille taga oli kindel loogika, et miks just nii).
    Ka artiklis mainitud nimed tulevad siin lõimes nüüd tuttavad ette :)
    https://www.aripaev.ee/uudised/2020/07/10/vaikemajatootja-kahtlustab-kopeerimist

    Nüüd siis ka "sõltumatu" pottsepa murekirjad, mille failide tagant Huumi kõrvad paistavad :)

    Bonus trackina mainiks hiljutisest Huum vs Saunum artiklist ära erilise lemmiku - majaomanik, kelle juures "sõltumatu" pottsepp mõõdistusi tegi võttis Saunumi kerise paigaldamise spetsiifika kokku järgmiselt:
    „Seda pole võimalik valesti paigaldada,“ ütles ta. „Analoogia oleks, et kas söögitooli saab laua äärde valesti paigutada. Siis saab, kui panna selg ees. Ülejäänud variandid on kõik sobivad,“

    Kindlasti on teil nendele teemadele üliloogilised selgitused/vastuargumendid, sest kuidas te saaksitegi seotud osapoolena vastupidist väita. Aga paha hais jääb, pole midagi teha.

    Jõudu ja tänud asjalike vastuste ning põneva standardite loetelu eest!
  • See on alati põnev, kui formaalselt neutraalse kõrvalvaataja positsioonis olev kasutaja otsib välja nädal ja enam tagasi lõppenud konflikti ja hakkab seda uuesti genereerima. Alaroj, kas kinnitad käsi südamel, et oled väljaspoolt sektorit ja neutraalne inimene?
  • Huvitav, et millegi algust või lõppu tähistab teatud aja möödumine viimasest postitusest LHV foorumis :)
    Sektorist mitte. Neutraalne ka mitte selles osas, millist ärikultuuri väärtustada, sellele viitavad ju need tähelepanekud ja ilmselt ka sinu motivatsioon seda küsida.
  • https://www.aripaev.ee/uudised/2022/04/29/laboritulemused-kui-saunumi-keris-on-tuleohtlik-on-huumi-oma-veel-hullem

    Nellis märkis, et Saunum üritab praegu HUUMi mustata. „See on veider, sest meie püüdsime neid hoopiski aidata,“ ütles ta.

    LOL
  • Sellisest abist oli ikka kõvasti abi, võiks sellele Nellisele tõelise abivalmiduse eest mingi auhinna ka anda (:-
  • Nagu lasteaed! Võtke kokku nüüd ennast Saunumi mehed ja keskenduge oma ärile! Piinlikuks läheb juba.
  • Harvia oleks võinud uue kerise nime Spiriti asemele kohe Harvia Huuma panna, milleks sogada mingi spiritiga.
    https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/5ef180e1-6dd7-4ba9-a6da-5eaa1ef57048
  • Kerisetootjatel oli november rekordkuu: Saunumi käive tegi rekordi 302 tuhandega, HUUM-l üle 4x korra suurem, 1,22 miljonit.

    "Preliminary results of HUUM for November 2022 show that the Company has made sales worth 1.22 million euros, which represents an increase of 74,4% compared to November 2021. Preliminary results this year demonstrate a 16% sales increase, as sales during this period reached 7.17 million euros.
    ...
    However, this month we are pleased to report that November's results have been even better than we dared to hope. Thanks to the joint effort of the entire company, HUUM's monthly sales turnover exceeded 1 million euros for the first time in the company's history."
  • Kuidas kahel tegijal on läinud? Väike võrdlus:
    Ettevõtte käive2021/11k2022/11kMuutus (%)
    HUUM6 169 0007 163 00016.1%
    Saunum1 649 9002 027 90022.9%

    Kasumi osas on totaalselt erinev seis. Saunumi kahjum oli 2021.a. 460k, selle aasta I poolaasta seisuga lisandus veel 690k kahjumit. Ettevõte on juba mitu korda raha kaasanud ja tõenäoliselt peab kasvamiseks veel kaasama. Kui müügitulu kasvu suudetaks kiirendada ja seejuures kulude üle kontroll säilib, siis millalgi 2024. aastal võib ettevõte kasumisse jõuda.

    HUUM-i möödunud aasta puhaskasum oli 2,24 miljonit. Arvestades käibe kasvu ja ettevõtte seni näidatud suutlikkust väljamüügi hinda tõsta (korvamaks sisendhindade tõusu) võib käesolevalt aastalt tõenäoliselt oodata sama suurt või kopsakamat kasumit.
  • Ettevõtete turukapitalisatsioonis oli eile päeval anomaalia, kui Saunum oli 16% väärtuslikum kui HUUM. Ettevõte, mille käive on 3,5x väiksem ja mis on sügavas kahjumis, oli väärtuslikum! Aga selliseid asju juhtub.

    Täna on uudise avaldamise järgselt HUUM-i väärtus (@0.61) kasvanud 16,94 mln euroni, samal ajal kui Saunum on väärt 15,19 mln eurot (@12,4). Jätkuvalt on siin selge ebakõla.
  • miks HUUMi omanikud ei too seda asja First Northile?
  • Mina ei oska öelda, börsile tuleku peavad omanikud otsustama. Ka mulle tundub börsil noteerimine mõistlik, aktsia hinda ja ettevõtte arengut toetav.
  • Paari aasta perspektiivis vähe tõenäoline. Turu sentiment liiga negatiivne ja ettevõte veel liiga väike ka.
  • "yanek"
    miks HUUMi omanikud ei too seda asja First Northile?


    Sellele küsimusele vastuse saamiseks võiks veidi mõelda nendele põhjustele, miks üldse ettevõtted börsile tulevad?
    Vihjeks: Vastusevariant "Börsile tullakse, sest ettevõtte praegused omanikud soovivad teenitud kasumit jagada lisandunud uute aksionäride/omanikega" on tõenäoliselt vale.
  • Kui veidi enam süveneda börsile toomise põhjustesse, siis tuleb ette selline põhjus: “Börsile tullakse realiseerimaks osa loodud väärtusest ilma ettevõtet müümata.”
  • "jahe"
    Kui veidi enam süveneda börsile toomise põhjustesse, siis tuleb ette selline põhjus: “Börsile tullakse realiseerimaks osa loodud väärtusest ilma ettevõtet müümata.”


    Jah, ka selline põhjus on täiesti mõeldav. Samas oleks võinud selle pika selgituse kokku võtta palju lühemalt: "Investoreid huiama" :)
  • Murzilka ei ole ilmselgelt seotud ettevõtlusega. Teenuse/vara müümine on tema jaoks “teiste huiamine”.
  • Huum tegi eelmine kuu 1,117.9k käivet, Saunum koos sauna ehitusega 341k

    Väga suured käärid. Üks kasumlik ja kasvab, teine vist toodab ikka miinust?


  • 1,9 milli oli II kv kokku, kas tõesti august tõi ainuüksi selle 1,1milli?
  • "Kippari"
    1,9 milli oli II kv kokku, kas tõesti august tõi ainuüksi selle 1,1milli?


    II kvartal - (aprill, mai, juuni) - 2,8 mil
    III kvartal ( juuli, august) - 1,76 mil

  • Vaatasin Huum Sauna, tuleb välja, et Huum OÜ on hoopis õige, asi selge!
  • Võrdsematest võrdsemad müüsid terve ennelõuna Huumi sisse. Peale lõunat suvatseti siis ka pööblit teavitada, et osa kooperatiivist liikus -50% valuatsiooniga edasi. Move along, nothing to see here
  • Kui vaadata tehingu osapooli siis lihtsalt suuromanik suurendas osalust. Hind oli jah väga soodne ja vbl eelnevalt kokku lepitud. Sel pole pistmist ettevõtte reaalse väärtusega minu arvamusel kui vaadata käivet ja kasvu. Samuti oli 2023 ka pigem tulem kenake kasum.
  • Põhiomanik suurendas funderbeami väliselt osalust. Miks kauplemine kinni läks?
  • "hnr707"
    Põhiomanik suurendas funderbeami väliselt osalust. Miks kauplemine kinni läks?


    Sellistel krüptilistel põhjustel suleti kauplemine: "Dear investors,

    Please anticipate a corporate announcement from our company in the upcoming weeks. In light of this announcement, trading with HUUM instruments will remain suspended.
    The announcement will be related to the continuing development and sustainability of HUUM. We will share more information at the appropriate time.
    It is important to clarify that this announcement is unrelated to the earlier update regarding the secondary transaction between shareholders of HUUM.
    We appreciate your understanding and look forward to sharing more details soon."
  • Kas kellelgi äkki infot, millal kauplemine jälle avatakse?
  • "Raikar"
    Kas kellelgi äkki infot, millal kauplemine jälle avatakse?


    Kui huum raha kaasas oli lubadus/kommentaar:

    Exit
    Our intention is to focus on the development of the business, with the aim of growing the value of the company so that we may eventually return dividends to the company’s shareholders. HUUM objective is to start paying dividends from 2022 onwards.

    We are also open to the idea of an IPO or, should the opportunity present itself, the possibility of acquisition by a larger corporation, provided that favourable terms would be provided to the beneficial owners.


    Hetkel on väga veider olukord. 2024 eesmärke ei ole välja hõigatud, samas 2023 viimane kvartal oli väga kõva tulemus.

    Kuhu on jäänud lubatud dividendid aastast 2022? Ettevõtte net profit on 2021 ja 2022 olnud ligi 2 miljonit mõlemal aastal. Võib eeldada, et eelmine aasta samasse auku kui mitte rohkem.

  • Kas funderbeami osakuid ei ole võimalik kuidagi teisele isikule müüa või üle kanda? Pool aastat ootamist ja ikka vaikus:)
  • Kas funderbeami osakuid ei ole võimalik kuidagi teisele isikule müüa või üle kanda? Pool aastat ootamist ja ikka vaikus:)

    OTC tehinguga peaks olema võimalik, kui see muidugi üldise kauplemise pausi ajal lubatud on.

  • Funderbeamis on tekst ka:

    It is a pleasure to announce that a significant phase in the development of HUUM has been completed. We are very grateful to the investors who have believed in us and invested in our journey.

    HUUM is ready for the next stage and is exiting the Funderbeam platform with “drag-along" right. The valuation of the exit is 13 million euros.

    To support further development, consolidation is being carried out for resale at the same value. The buyer has requested confidentiality until the purchase transaction is finalized. We can only mention that the buyer is not a heater manufacturer.

    No changes are planned for the team in this regard, and HUUM will continue on its current course.

    A sauna is an important part of life, and we wish you many health-boosting sauna experiences!


    Esimene kommentaar on hea:

    Not really a pleasure since the valuation does not really reflect the potential of HUUM in my honest opinion.


    ei tohiks üllatus olla. jõuga ülevõtmine tundub pigem. Intellektuaalne vara kuulus juba niikuinii enne 100% Nellisele, samuti kogu tootmishoone. Kas konsolideerimine tähendab, et ta paneb ostja jaoks need ka kokku ja siis on hind ala 35 miljonit?

    13 miljonit lihtsalt tundub arusaamatult vähe. Kasvav valdkond, kasumlik ettevõte (eelmine aasta käive ligi 12 m). Eelmise aasta kasumit ei ole - 2022 oli kasum ligi 2 miljonit.
  • Palju funderbeamis algusest panustanud investorid teenivad ja mitme aasta peale?
  • Algusest peale investeerijatele umbes 160% 4,5a peale.

    Valuatsioon on pehmelt öeldes madal küll. 2022 seisuga oli 2a järjest teenitud 2 MEURi aastas kasumit ja omakapital 4,8 MEURi. Käive iga aasta kasvanud. Loomulikult 2023 kasumiaruannet esitatud ei ole, sest miks peaks.
  • "Lenzer"
    Palju funderbeamis algusest panustanud investorid teenivad ja mitme aasta peale?


    Kes esimesest päevast, siis 4+ aasta peale on kasv ju täitsa ok (20 sendi ümber näitab ajalugu hinnaks alguses) aga kes on hiljem ostnud ei ole midagi kiita (hind oli vahepeal ka 1.56).

    2019 oli käive miljon, 2023 oli peaaegu 12 korda rohkem.

    raha kaasates lubati ka dividende:
    Exit
    Our intention is to focus on the development of the business, with the aim of growing the value of the company so that we may eventually return dividends to the company’s shareholders. HUUM objective is to start paying dividends from 2022 onwards.

    We are also open to the idea of an IPO or, should the opportunity present itself, the possibility of acquisition by a larger corporation, provided that favourable terms would be provided to the beneficial owners.
  • "surfnet"
    Funderbeamis on tekst ka:

    It is a pleasure to announce that a significant phase in the development of HUUM has been completed. We are very grateful to the investors who have believed in us and invested in our journey.

    HUUM is ready for the next stage and is exiting the Funderbeam platform with “drag-along" right. The valuation of the exit is 13 million euros.

    To support further development, consolidation is being carried out for resale at the same value. The buyer has requested confidentiality until the purchase transaction is finalized. We can only mention that the buyer is not a heater manufacturer.

    No changes are planned for the team in this regard, and HUUM will continue on its current course.

    A sauna is an important part of life, and we wish you many health-boosting sauna experiences!




    Tundub, et investorid saavad kena sauna. Huum OÜ ei ole 2023.aasta tulemusi kokku saanud, aga USAsse müüv Huum Sauna OÜ huvitaval kombel on. Nende käive kasvas 2023.aastal 55% ca 8 miljonini ning teeniti ka 400k kasumit. Ettevõtete emaettevõte on ka ootamatult 2024.a. Q1 miljoni müügitulu teeninud, mis konteksti arvestades võiks ehk olla kaubamärgi müük?

    Olukord, kus Huum OÜ ja Huum Sauna OÜ omanikud ei kattu ning viimane müüb esimese toodetut eri turgudele (sh pisut ka Eestis), tekitab rämeda riski seotud isikute vaheliste tehingute arms length tingimuste osas.

    Nii et jah, teatud tingimustel võib 13 miljonit ehk ligikaudu 1x sales Huumi eest ka korrektne olla. Näiteks siis kui lõviosa kasumist liigutati 2023 või liigutatakse JOKK lepingutega edaspidi grupi teistesse ettevõtetesse.

  • Tundub, et investorid saavad kena sauna. Huum OÜ ei ole 2013.aasta tulemusi kokku saanud, aga USAsse müüv Huum Sauna OÜ huvitaval kombel on. Nende käive kasvas 2013.aastal 55% ca 8 miljonini ning teeniti ka 400k kasumit. Ettevõtete emaettevõte on ka ootamatult 2014.a. Q1 miljoni müügitulu teeninud, mis konteksti arvestades võiks ehk olla kaubamärgi müük?

    Olukord, kus Huum OÜ ja Huum Sauna OÜ omanikud ei kattu ning viimane müüb esimese toodetut eri turgudele (sh pisut ka Eestis), tekitab rämeda riski seotud isikute vaheliste tehingute arms length tingimuste osas.

    Nii et jah, teatud tingimustel võib 13 miljonit ehk ligikaudu 1x sales Huumi eest ka korrektne olla. Näiteks siis kui lõviosa kasumist liigutati 2023 või liigutatakse JOKK lepingutega edaspidi grupi teistesse ettevõtetesse.


    tundub korralik sasipundar. see Q1 miljon on ilus number muidugi ja ega keegi ei tea kust see tuli - kaubamärgi müük mitte - see kuulub ikka samale välisele OÜle, aga eks seda teavad ainult asjaosalised palju aastate jooksul nellise firmade ja Huumi vahel on tehinguid olnud ja mis tingimustel.

    Kangesti meenutab 90ndaid. Kurb.
  • Tõestas see ühisrahastuse buum ikka järjekordselt ära, et kasu ja edu kellegagi naljalt jagada ei taheta ning selle vältimiseks tehakse kõik, mis vähegi võimalik.
    Hooandja vabsee lasi üle annetajad/investorid, tuimalt, silma pilgutamata, siiani politsei menetleb.
    Funderbeamis tehakse sama asja lihtsalt natuke peenemal kujul, aga siiski ka läbinähtavalt. Palju õnne kõigile, kes taipasid õigel ajal väljuda projektidest.
  • Kuulujuttude põhjal, siis ostupoolel pole mitte keegi salapärane huviline vaid suuromanik ise läbi teise keha.
  • Mis see Funderbeam ole, kui algselt sõnade mäng wonder beam ehk ime tala.
  • "Cloner"
    Kuulujuttude põhjal, siis ostupoolel pole mitte keegi salapärane huviline vaid suuromanik ise läbi teise keha.


    ja samal ajal kirjutas Äripäev (milline uuriv ajakirjandus ikkagi):

    Ettevõtte väärtus, mille pealt väljumine toimub, on 13 miljonit eurot, teatas Huumi asutaja ja suurosanik Siim Nellis. Huum lahkub Funderbeamilt drag-along-tehinguga ehk väikeaktsionärid on kohustatud oma osaluse võõrandama, kuna enamusosanik müüb oma osaluse.
    “Üks periood Huumi arengus on läbitud,” sõnas Nellis. Tema sõnul oli Funderbeamilt väljumine ja Huumi mahamüümine juba pikalt mõtteis.


    ja see jutt, et nellis müüb(müük ei ole selgelt tegevus, vaid jõuga jokk) endale levib ka mujal. Et mõtles pikalt endale maha müüa (... ehk mõtles pikalt jõuga üle võtta?).
  • Kuidas rikkaks ja kuulsaks saada?

    1) Loo oma ettevõte ja leia "tuhat lolli", kelle rahaga ettevõtet kasvatama hakata.
    2) Hoolitse, et sul oleks suurosalus.
    3) Loo veel üks ettevõte, mille kaudu osta esimene ettevõte iseendalt kommiraha eest ära.
    4) Müü ostetud ettevõte õiglase väärtuse eest kolmandale osapoolele maha.
    5) Kandideeri "Aasta Ärimees" tiitlile.
  • Minu esimene ja tõenäoliselt ka viimane näpuharjutus Funderbeamis lõpeb siis -54% "tootlusega"
    Ja mina veel kogu aeg mõtlesin, et miks Saunum on turul kõvasti rohkem väärtustatud kuigi müüs Huumist oluliselt vähem jne...aga näed Huum osutus ka lõpuks oma olemuselt sendiaktsiaks :)
    Eesti börsi ja alternatiivturgude häda ongi, et lõpuks tuleb ja teeb keegi naeruväärse ülevõtupakkumise millest ei saa keelduda...või noh kui sul on ressursse nagu Heldur Meeritsal, siis ehk annab kohtu kaudu hiljem veidi juurde kaubelda.

    Aga tundub, et siin saab lisaks väikeaktsionäridele koti pähe ka omanik...kui tõesti 100% osalust müüakse sellele tundmatule ostjale edasi 13 mln eest ehk 4kordse EBITDA-ga, siis ütleks et see on liiga odavalt müümine.
  • Keegi ei müü 4x EBITDA pealt kasvavat ettevõtet 13m EURise aastakäibega. Küll aga ostetakse ja konsolideeritakse omaosalus sellistel tingimustel, et see kallimalt edasi müüa.
  • Huum OÜl on 4 osanikku.

    Asine (sealt ostis nellis suure tegija väga odavalt välja). 76.52%


    FB 9.97%
    Tanel Luure 9%
    OÜ BSC 4.5%

    Kui need 3 ettevõtet paneks seljad kokku mõne tugeva advokaadi abil + aluseks nelllise erinevad lubadused ka Funderbeamis (ala kuidas kaubamärki kasutatakse) jne. saaks see kolmik tellida Huum OÜle omalt poolt tugeva auditi jpm.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon