BÖRSIKRAHH 2022 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2022

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • "kristlipp"
    Kas on siin mõni ammu foorumiga liituja, kes räägiks oma mälestustest eelmises kriisis? Ma mõtlen 2008 aastat. Kui üldse reageerisite, siis millal ja millised olid resultaadid ja mida õppisite?


    Mul läks hästi, kaotasin hulga raha, lahutasin Naisest ja täna võin öelda, et pole sittagi õppinud!
  • "Kippari"
    "kristlipp"
    Kas on siin mõni ammu foorumiga liituja, kes räägiks oma mälestustest eelmises kriisis? Ma mõtlen 2008 aastat. Kui üldse reageerisite, siis millal ja millised olid resultaadid ja mida õppisite?


    Mul läks hästi, kaotasin hulga raha, lahutasin Naisest ja täna võin öelda, et pole sittagi õppinud!


    Minul täpselt sama lugu :)
  • Mul portfell langes 130k krooni, mis sellel ajal tähendas, et naine kolis kohe välja. Hiljem oli teatava sagedusega vaja tegeleda teemaga "i want half".
  • "mrk"
    "Karum6mm"
    Ega see Kõik on kogu aeg kallis on ju PR-iks täiesti täiuslik narratiiv. Kui turg tõuseb, näid murelik ja seega tark. Kui turg langeb, saad öelda Näe, ma ju ütlesin. Inimesed noogutavad.


    See on hea soovitus juhuks kui ma tahaks rikastele inimestele raha paigutamise osas nõu hakata andma ;)


    See narratiiv aitab saada kuulsaks eksperdiks. Päris maailmas töötab see juhul, kui sa tahad nõu jäädma andma kahele-kolmele inimesele.

    Kui sa tahad seda veidi suuremas plaanis teha, siis kohtud sa õige pea päris mitme inimesega, kes on vähemalt omal moel aru saanud, misasi on rahatrükk või varahindade inflatsioon. Ja, kui veel edasi rullid, siis kohtud kellegagi, kes ütleb sulle näiteks, et karuturgu ilma surutiseta ei tule ning surutist ei paista. Selles kontekstis päris nii ei saa, et 20 aastat ühtegi minimaalseltki originaalset ideed ei ole.

    .
  • Põle ullu, mul praegune kadu 2 x enam,kuid ei plaani kuhugi kolida. 2020 märtsi langusel hilinesin väljumisega ja nüüd pidasin targemaks paigale jääda. Eks need ülikasumid jäidki sinna paberile , aga vorstileivast tekkis ka juba tüdimus. Jah- muretu saab siis olla kui ei investeeri elatise arvelt, nagu investorite põhikiri soovitab. Kannatame koos ära....
  • ARKK sai olulise ostusignaali. Kramer muutus karuseks ARKK suhtes.

    :-D
  • Kas mõni tehnilise analüüsi oskaja ütleks, kui tugevaid võrdlusi saab praegu tõmmata tänase ja eelmise reede vahel? Mulle kogenematu silmaga vaadates tundub üsna sarnane.
  • Mõnuga tambitakse kõik need põrke üritused alla.
    Dip-buyer olla pole enam tervislik.
    .
  • "pitsat2"
    kristlipp,
    siin foorumis saab teemades vanuse järgi ajas tagasi liikuda, samuti sõnade järgi otsida.
    Hakka kasvõi 1999.- st pihta.
    https://fp.lhv.ee/forum/invest/list/205



    Aah... nostalgia.

    Päris tore ligi 25 aasta taguseid mh. enda kirjutatud kommentaare lugeda. Mõni mõte oli ju isegi täitsa adekvaatne.

    Kahju et ma kunagi Nokia putte ei ostnud. Küll ma mäletan, et vaidlesin Stockholmi SEB HQs umbes 1999/2000 aastavahetuse paiku tollase grupi chief economisti Klas Eklundiga teemal, et kas siis New Paradigm põhjendab või ei põhjenda tollaseid valuatsioone. Tema - kõrgelt haritud ja Rootsis celebrity staatuses tähtsa tegelase - tollane vaade nõretas optimismist ja sellest, kuidas internet paneb majandused ja turud igavesti ja katkematult kasvama ja horisont on igas mõttes pilvitu.

    Mina - suvaline ida-euroopa dude - vaidlesin vastu. Viitasin kallitele valuatsioonidele ja palavikulisele spekuleerimisele igasugu mudruga ja kuidas see ei saa hästi lõppeda. Ei, kõik oli viisakas - suhtleme Linkedinis tänaseni.

    Järgneva aasta-paari perspektiivis oli mul õigus, paljud rootslased kõrbesid oma Ericssonide ja Nokia possudega, paljudel olid need jms telekomitehnoloogia stokid suurimaks pensionivaraks. Pikemas perspektiivis oli tal õigus - internet on muutnud maailma, AMZN on ikka alles, ehkki suurem osa tema tänasest ärist on hoopis AWS mitte internetikaubandus. Asi, mida toona väga ette ei kujutanud. Ja samuti ei kujutanud 20+ aastat tagasi ette seda, mida keskpangad rahapakkumisega turgudel teha võivad, eriti pärast 2008. aastat.

    Aga vestlused endast targemate inimestega panevad tihti endas kahtlema... Nii et Nokia putte ma ei ostnud kunagi. Ega ka Ericssoni omi. Aga oma Ida-Euroopa telekomid müüsin ikka ära.
  • "Karum6mm"
    ARKK sai olulise ostusignaali. Kramer muutus karuseks ARKK suhtes.

    :-D


    Ma ei tea miks aga kui Kramerit näen meenub mulle kohe Homer Simpson
  • kui juba nostalgilisteks meenutusteks läks, siis hetki LHV päevist (2002-2006)

    Legendaarne börsispekulant Alvar Jõgeva!

    .....

    ja klient tuli LHV tollasesse Pärnu mnt kliendikontorisse, prantsatas toolile klienditeenindaja Kairi V vastu ja ütles "mul ei lähe lahti".
    vaikis hetke ja lisas "eile küll läks ... see LHV Trader"
    ....

    ja Rene Ilves pidi helistama klientidele pensioni II samba asjus ja kliendi nimi oli Jänes, siis ta mõtles, et suht veider on helistada nagu "Tere Jänes, Ilves siin ..." ja ütles hoopis, et "Henno Viires siin ...." mille peale teisel pool lauda Tallinna börsil maaklerdav tegelik Henno Viires elavnes ja Rene Ilves pidi naeruhoo tõttu kõne katkestama ...

    ja päriselt oli nii, et tuli LHV kliendikontorisse Pärnu maanteel klient, kes vestluse käigus ütles, et ei kasuta arvutit tehingute tegemisel, mille peale ma tundsin huvi, et kuidas ta siis hindu teab .... mille peale klient ütles, et tõmbab transtsendentaalse meditatsiooni teel otse kosmosest ...

    ja päriselt oli ka nii, et klient tuli LHV kliendikontorisse ja tahtis investeerida miljon dollarit ... raha pidi juba homme saabuma kirstus Tallinna lennujaama otse Nigeeriast ...

  • Kas raha siis saabus kirstus Nigeeriast?
  • "marti837"
    Kas raha siis saabus kirstus Nigeeriast?


    mis ise arvad?

    see vanem venekeelne ärimees sai vist päris valusa laksu, ta oli Amsterdamis käinud kohtumas mustanahaliste ärimeestega ja neile miski "vahendustasu" paarkümmend tuhat USD maksnud, samuti juba asunud kokku ostma kortereid ja autosid ehk pannud kogu vaba raha bronnide alla ....

    tänane päev ei ole selles osas ju teistsugune, inimesed jagavad telefoni teel lahkelt oma pangakonto paroole ja lasevaid ülekandeid sooritada ehk siis kannavad ise kasumlike investeeringute sooritamise eesmärgil ...

    tollal ka LHV foorumis

    Mulle helistati Jaapanist ja pakuti aktsiaid
  • Ahnus on hoopis oopium rahvale, mitte usk.
  • Olid ilusad ajad need nooruse ajad.
    Rohi oli rohelisem ja krahhid olid sügavamad. Kui ikka laksas oli must maa taga..
  • "Henno Viires"


    tänane päev ei ole selles osas ju teistsugune, inimesed jagavad telefoni teel lahkelt oma pangakonto paroole ja lasevaid ülekandeid sooritada ehk siis kannavad ise kasumlike investeeringute sooritamise eesmärgil ...


    Kas keegi viitsib mind veidi harida? Ma nimelt ei saa aru, mis kasu saaks keegi minu pangakonto parooli teadmisest, kui ilma ID kaardita ei saa seal mingit tehingut teha (vähemalt ma ise küll ei oska)
  • Nad teevad sinu abiga omale smart ID näiteks?
  • "juured"
    Nad teevad sinu abiga omale smart ID näiteks?


    Tegelikult iva selles, et kui sul smart-ID on tehtud ja igakordne sisselogimine on välja lülitatud ja "neil" on täielik kontroll su seadme üle, siis nad on sees ja teevad mis hing ihkab. Kui sul Smart-ID on veel aktiveerimata, siis on asi keerulisem.
  • Tegelikult käib vist umbes niimoodi: tere, teil on turvaprobleem, keegi üritab teie kontole ligi pääseda, me soovime selle korda teha, öelge palun oma kasutajanimi, palun sisestage mobiil-id/smart-id pin1, seadistame teie asju korda, saime korda, kinnitamiseks sisetage pin2, saime korda.
  • "Lenzer"
    Tegelikult käib vist umbes niimoodi: tere, teil on turvaprobleem, keegi üritab teie kontole ligi pääseda, me soovime selle korda teha, öelge palun oma kasutajanimi, palun sisestage mobiil-id/smart-id pin1, seadistame teie asju korda, saime korda, kinnitamiseks sisetage pin2, saime korda.


    Ja. See on kõige lihtsam variant, millega hetkel enam kedagi ei püüa. Minu eelmisele postitusele veel lisaks, et saadetud lingile vajutades ja siis mitmele küsimusele "Jah" vastates, nagu kindlasti üle 50% inimestest teevad, sest nad on positiivsed. Seejärel järgneb protsess, mida kirjeldasin eelmises postituses.
  • "vipvalve"
    doubledip... tehtud


    Seega lähituleviku allakäik on vältimatu.
  • Mul on vaja homme vanaemale seletada, et miks börs 2022 aastal kindlasti krahhib. Palun aidake keegi?
  • "wahur"
    Mul on vaja homme vanaemale seletada, et miks börs 2022 aastal kindlasti krahhib. Palun aidake keegi?


    Ta ei peaks see pärast oma südant seiskama, aga valmistage vana Proua ette, et see saab toimuma enne tema surma...
  • "Henno Viires"
    kui juba nostalgilisteks meenutusteks läks, siis hetki LHV päevist (2002-2006)

    Kui krahhide juurde jääda, siis 1998. aasta tundub siiani väga karm. Hulk krooni(multi)miljonäre kukkusid finantsvabadusest tänu võimendusele miinusesse. Nii mõnigi tollane investor ei suutnud kohtumisel pisaraid tagasi hoida, muutus oli sedavõrd kiire. Töötasin tollal varahaldusega samal korrusel, püüdsin vastuvõturuumi võimaluse korral vältida. Väga ebamugav aeg oli, ka isikliku portfelli mõttes.

    Poolnaljakatest juhtumistest tuleb tollest perioodist meelde ühe Eesti suurima piimakombinaadi aktsionäride koosolek, mis oli määratud laupäeva hommiku kella 9 peale. Peamiseks päevakorrapunktiks oli omandisuhete muutus, kus kaks poolt omavahel kokkuleppele ei saanud. Tallinna mehed hakkasid hommikul sõitma Kesk-Eestisse, aga kohalik politsei peatas nad juhtumisi asula piiril kinni ja kontrollis väga põhjalikult nende dokumente. Kui nad lõpuks kohale jõudsid, siis oli omandisuhete punkt esimeseks tõstetud ja ilma nendeta ära otsustatud.
  • Libisev keskmine on nüüd SPY-l vastas. Üks variant oleks siit teha esmasp. gap up.
    Siis ehk saaks jagu ja kerge taastumise edasi.

    Aga see 24.01 call paned mind ennastki tagantjärgi kergelt jahmuma. Oli see tähelepanek opts. turult, tunnetus või tähtede joondumine - tagant järgi krt seda oskab enam öelda.
    PS - ja ma ise ei teinud midagi. Tähelepanu oli krüptol ja stockide trademine on möödanik.
    Aga pilt on ilus, midagi ei ole öelda.
  • "Loowi"
    "Henno Viires"
    kui juba nostalgilisteks meenutusteks läks, siis hetki LHV päevist (2002-2006)

    Kui krahhide juurde jääda, siis 1998. aasta tundub siiani väga karm. Hulk krooni(multi)miljonäre kukkusid finantsvabadusest tänu võimendusele miinusesse. Nii mõnigi tollane investor ei suutnud kohtumisel pisaraid tagasi hoida, muutus oli sedavõrd kiire. Töötasin tollal varahaldusega samal korrusel, püüdsin vastuvõturuumi võimaluse korral vältida. Väga ebamugav aeg oli, ka isikliku portfelli mõttes.

    Poolnaljakatest juhtumistest tuleb tollest perioodist meelde ühe Eesti suurima piimakombinaadi aktsionäride koosolek, mis oli määratud laupäeva hommiku kella 9 peale. Peamiseks päevakorrapunktiks oli omandisuhete muutus, kus kaks poolt omavahel kokkuleppele ei saanud. Tallinna mehed hakkasid hommikul sõitma Kesk-Eestisse, aga kohalik politsei peatas nad juhtumisi asula piiril kinni ja kontrollis väga põhjalikult nende dokumente. Kui nad lõpuks kohale jõudsid, siis oli omandisuhete punkt esimeseks tõstetud ja ilma nendeta ära otsustatud.


    Ma küll 98 aastal pangas veel ei töötanud, aga tean tutvusringkonnast, et mitmed 98 aasta kriisis miinusesse kukkunud kodanikud ei tulnudki sellest enam välja .... kuigi 2000ndate hoog oleks võimaldanud end uuesti üles töötada. Rahaliselt ju vabanesid võlgadest, sest neilt polnud enam midagi võtta, aga vaimselt läks midagi katki ...mitte, et nad oleksid endalt elu võtnud, aga elurõõmsatest tüüpidest said täiesti teistsugused inimesed ...

  • Pisaraid sai varahalduses näha ka 2007-2009 aasta kriisi ajal ... kui kliendi portfell kukkus alla teatud piiri, siis ta enam varahalduse kliendiks ei kvalifitseerunud ja saadeti korrus allapoole ehk varahaldusest privaatpangandusse ... väga rasked olid need lepingu lõpetamise kohtumised ...

    Üks suurema portfelliga klient küll varahalduse piirist allapoole ei kukkunud, kuid ei pidanud enam vastu ja likvideeris porfelli ühel 2009. aasta kevadisel päeval, mida tagantjärele teatakse kui tollast aktsiaturgude põhja ...
  • Päris põneva õpiku saaks nendest persooni lugudest. Palju parema kui need börsigurude omad. Õpib ikkagi vigadest mitte targutustest.
  • 2009 ostsin Siriuse (SIRI) aktsiat 0.07$ ja mõni päev hiljem tuli uudis, et otsib pankroti kaitset (võibolla eksin finants terminoloogias) aga siis kukkus 0.05$ peale, mille pealt ma käed higisena kõik maha müüsin, kuna põhimõtteliselt oli selle ettevõttega kõik. Õigeid otsuseid on väga väga keeruline teha.
  • "marti837"
    Päris põneva õpiku saaks nendest persooni lugudest. Palju parema kui need börsigurude omad. Õpib ikkagi vigadest mitte targutustest.

    Mentaalselt mõjub kaotus rängalt, nii kaotajale kui ka tema lugu lugejatele - kes vähegi kaasa suudab tunda.
    Samas moraal, see on lihtne, õigel ajal tuleb müüa või siis edasi hoida - aga katsu sa seda õiget aega/otsust teha... Shit happens, õnne peab olema nagu targemad gurud öelnud on :)
  • Kuna siin eelpool oli juttu ka pettustest, siis paratamatult uitas mõte tagasi just eila TV3-s ette sattunud film "Big Short" vms, kus Christian Bale suht avakaadris tõdes tõsiasja, et igale suurele krahhile on eelnenud märgatav pettuste kasv (...vabandust, kui sõnastuses/tõlkes eksin). Ja kuigi meil siin on antud vallas tegu valdavalt Ukraina importtööstusega (vähemalt nii väidab mu slaavi juurtega sõbranje saabunud kõnede aktsenti analüüsides!), siis kas see võiks ka päriselt olla signaaliks, et liiga palju lolli (loe: kergelt tulnud) rubla on ripakil?

    Aga kui keegi küsiks minult, mis võiks olla börsikrahh lähituleviku perspektiivis, siis oleks see kindlalt "tehisintellekt" ! Ei tahaks olla liiga julesvernelik ( või kuidas see sõna gustavernesakslik korrektselt oligi viimase 14.03 e-ütluse valguses /ps! tegu pole EKI dividendipäevaga!/) Kuid kujutage ette, et tuleks sellised äpid/analüüsiprogrammid, mis mitte ei prognoosi pelgalt aktsia tulevikväärtust EBIDTA P/E P/S jne järgi, vaid saavad/suudavad analüüsida ka sisestatud, kuid kohe kustutatud ordereid (kõhklused vs. lootused), siis pikajaliselt sisestatud ordereid (uskumus) jne...ühesõnaga, kus inimfaktor piirduks vaid robotile ostusumma sisse söötmisega! Kuhu siis jääks kõik see hasart, s.t ekstrasüstolid omi ideaalilähedasi ordereid jõllitades- võtab, ei võta...? Ning see piskugi võidurõõm, et laenu taotledes kasinoos kaardiga maksta just kui ei tohiks...kuid panga tagumises saalis duubeldades, majanduses süvateadmisi omamamata, oled siiski õige mees- investeerid?! Ühesõnaga, kui roboinvest hakkab inimfaktorit ületama, siis mina...lähen tagasi taarat korjama. Sest seda hasarti, kus sillerdab klaas...ei saa keegi ära võtta. Hõk! :D
  • "Lagnese"
    "viru1000"
    Mind pigem huvitab, et mis kell me selle viimase nuusutamise teeme ja kas siis lähme üles või alla? Ehk mis kell ostma peaks hakkama :)


    Eks see huvitab neid kõiki ja seetõttu RooSaarteMägede vihjeid kopeeritaksegi. Oli ka siinse staažikaima elus kunagi esimene aasta kui ta oli veel algaja, ei maksa neid praeguseid algajaid kõiki päris mutta tallata (nagu siin vahel tehakse).


    Boole'i algebra:
    RooSaarteMägede vihjeid olid valed & algajad kopeerisid neid => algajate käitumine oli vale;
    RooSaarteMägede vihjeid olid valed & siinne staažikas käitus vastupidi => siinse staažika tegutsemine oli õige;
    RooSaarteMägede vihjeid olid valed & börs liikus nii nagu vihjati => börsi liikumine oli vale.
  • "marti837"
    Päris põneva õpiku saaks nendest persooni lugudest. Palju parema kui need börsigurude omad. Õpib ikkagi vigadest mitte targutustest.

    Mina, täiesti raha-ja pangandusekauge inimene, avastasin Tallinna börsi kohe selle tekkimise järel mingilviisil, tegin selle sõidu kaasa, ja kartliku inimesena müüsin peaaegu kõik enne viimast lõpuspurti. Sain aga ligi 10kordse tootluse ja ostsin omale korteri, tänu millele olen siiani täiesti laenuvaba eluviisi saanud harrastada.
    Selline seik oli veel, et lähen vastsesse Hansapanga ühte Mustamäe kontorisse, ostan sealt mingi panga aktsiaid (mingi viiekohase numbri eest?) ja hiljem konto väljavõttelt vaatan, et aktsiad on laekunud, kuid raha kontolt ära võetud ei ole. MIna ausa inimesena lähen paberitega panka, ütlen, et teil selline viga juhtunud. Sõbranna mõne aja pärast tegi samase asja, väiksema summaga, ja temal pank samuti raha arvelt ei võtnud, tema aga jättis asja niisama. Vot ei teagi, mõne aja pärast vb ikkagi oleks avastatud.
    Kas nüüd sellepeale, või mingil muul ajal, viisin oma portfellikese LHVsse üle.
    2007-2008 kriisi ajal ei tegelenud asjaga, kuna oli muid elulisi probleeme. Mingi portfellike mul oli, aga ei mäleta.

    Seda ma mäletan aga, et kunagi šortisin Amazoni, kui oli kuskil 25 taala kandis, ja kõik arvasid, et nüüd on tõusnud küll ja küll. Õnneks sain ikka talutava kaotusega välja. Enam lühikeseks ei müü.
    Optsioone näppisin ka kunagi Balti börsil (2000a ilmselt), sain vastu pükse ja nüüd hoian ka eemale, sest kerge on aimata, mis juhtub, aga raskem on ette näha, millal juhtub.
    Ja selle reegli panin enda jaoks tookord paika, et laenatud rahaga börsile ei lähe. Tol optsioonide juhtumil oli kange kiusatus laenata ja börsile lasta.
  • "marti837"
    Päris põneva õpiku saaks nendest persooni lugudest. Palju parema kui need börsigurude omad. Õpib ikkagi vigadest mitte targutustest.


    2008.a tundus võimendus väga hea mõte. Toona olin ma veel eriti tark, repo asemel võtsin Swedist kinnisvara tagatisel kodukapitalilaenu, mis toimis mõneprotsendise intressiga arvelduskrediidina. Nii head toodet muide praegu enam ei olegi. Sberbanka sai ostetud vist ca 80 pealt, fundamentaal korras jne. No ei jõudnud ära imestada kui hind ootamatult kukkuma hakkas. 60 peal oli portfell juba 100k krooniga veel all, siis ei pidanud närv enam vastu (SBER käis hiljem veel kordades madalamal ära). Tol hetkel oli üsna nutune tunne, aga õnneks ei jäänud 2009.aastal aktsiaturul kõrvalseisjaks. Õppetund - turg võib käituda ebaratsionaalselt ning vastuvoolu hästi ikka ei uju.

    Umbes samal ajal sai veidi raha ka Gild Arbitrage jäetud. Õppetund - õhukesel jääl uisutades võib selguda et vesi on all palju sügavam kui oskad karta. Kriisis selgus, et fondi hajutatus on näiline ning omavahel sõltumatud laenud defaultisid sisuliselt korraga. Asja kurbloolisus seisnes selles, et ma olin ise enne Tõnnot hoiatanud, et Q Varaga seotud risk on fondis liiga suur. Smart but not smart enough.
  • huvipakkuv paljudele vöiks olla tagasiside/suhtarv, kes on hetkel turult väljunud ja/vöi ootab/vaatab körvalt ja kes pigem positsioone suurendanud/noppinud hirmupäevadel juurde.. anyone?! vbla möni teeb ära, pöial üles alla küsitluse?
  • Cleveroni oksjon näitas et raha veel justkui pigem on ja ängi löppvaatuse sellaudile kohaselt pole tekkinud.. vöi ei tekigi, kuna enamus on tasa ja targu raha varuks körvale pannud..
  • "vipvalve"
    Cleveroni oksjon näitas et raha veel justkui pigem on ja ängi löppvaatuse sellaudile kohaselt pole tekkinud.. vöi ei tekigi, kuna enamus on tasa ja targu raha varuks körvale pannud..


    Jälgi mida globaalselt teevad deposiidi mahud - kasvavad ropult
    Kui lähikuude sõjaoht maha läheb, siis tuleb hoopis uus korralik ralli.
    PS. kui siiski mingi sõjategevus algab, võib hetkeks ka parem ostukoht tulla, kuid ainult hetkeks...
  • söjaohu osas Putin on ilmselt oma shansid juba maha mänginud.. gaasitankerid USAst ja peatselt saabuv kevad vs. risk Nordstream2 boikotiks.. kaotada on rohkem kui vöita.. pigem on vbla siseriiklik tähelepanu körvalejuhtiv eesmärk, ag välispoliitikas töötab aeg tugevalt tema kahjuks.. ning Olümpia ajal on pigem nagunii tegevuspaus.. löppvaatusex vöib vabalt jäädagi vaid nn vali ennastkehtestav köhatus, hoides ära Nato laienemise Ukrainasse..
  • Kui vaadata indeksite päevasiseseid üles-alla saagimisi viimastel nädalatel, siis üks asi tundub suht selge: turg, mis reeglina peaks mitmeid kuid ette ennustama, ei tea hetkel halligi.

    Siiani kõik nö. minirallid on lõppenud allamüümisega ja järskude müükide peale on alanud uuesti lootusetud minirallid. Hea kui tund-paar suudetakse ühel kursil püsida. FUD täies hiilguses.

    Pigem arvan, et korrektsioonilõpp ja põhjendatud ostukoht tuleb hetkel, kui FED rahapoliitika karmistamist edasi lükkab. Ostukoht võib olla ka muidugi praegusest tasemest mõnevõrra kõrgemal aga kuna samaaegselt on suur risk ka praegusest tasemest oluliselt allapoole minna, siis selle hetke rahas istudes ära ootamine ei ole üldse kehv väljavaade.

    Ilma FED-i taganemiseta ma ei näe katalüsaatorit, miks turg peaks lambist hakkama jätkusuutlikult üles rallima. Ja taganemise peale pakuks muidugi vähemalt keskmist sorti parabooli.
  • "vipvalve"
    söjaohu osas Putin on ilmselt oma shansid juba maha mänginud.. gaasitankerid USAst ja peatselt saabuv kevad vs. risk Nordstream2 boikotiks.. kaotada on rohkem kui vöita.. pigem on vbla siseriiklik tähelepanu körvalejuhtiv eesmärk, ag välispoliitikas töötab aeg tugevalt tema kahjuks.. ning Olümpia ajal on pigem nagunii tegevuspaus.. löppvaatusex vöib vabalt jäädagi vaid nn vali ennastkehtestav köhatus, hoides ära Nato laienemise Ukrainasse..

    Putin alustas Krimi annekteerimist 23. veebruaril 2014. Samal päeval kui Olümpia lõppes. Ilmselt on ta fän ja vaatab ka seekord Olümpia ära. Ja siis sõda. Seekord lõpeb Olümpia 20 veebruar.
  • "tonis"
    Putin alustas Krimi annekteerimist 23. veebruaril 2014. Samal päeval kui Olümpia lõppes. Ilmselt on ta fän ja vaatab ka seekord Olümpia ära. Ja siis sõda. Seekord lõpeb Olümpia 20 veebruar.

    Gruusia sõda algas 8 augustil 2008, samal päeval kui Pekingi olümpiamängud.

    (disclaimer: Ma ei usu, et Ukrainas algab sõda. (Peale selle, mis juba on.))
  • "tonis"
    "vipvalve"
    söjaohu osas Putin on ilmselt oma shansid juba maha mänginud.. gaasitankerid USAst ja peatselt saabuv kevad vs. risk Nordstream2 boikotiks.. kaotada on rohkem kui vöita.. pigem on vbla siseriiklik tähelepanu körvalejuhtiv eesmärk, ag välispoliitikas töötab aeg tugevalt tema kahjuks.. ning Olümpia ajal on pigem nagunii tegevuspaus.. löppvaatusex vöib vabalt jäädagi vaid nn vali ennastkehtestav köhatus, hoides ära Nato laienemise Ukrainasse..

    Putin alustas Krimi annekteerimist 23. veebruaril 2014. Samal päeval kui Olümpia lõppes. Ilmselt on ta fän ja vaatab ka seekord Olümpia ära. Ja siis sõda. Seekord lõpeb Olümpia 20 veebruar.


    Ostsin 23. veebruariks pileti Kiievisse. Njah siis
  • Ma arvan, et sõda ei tule Ukrainas, aga Putini võiduks on või vähemalt annab seda niimoodi serveerida - omamoodi "baaside leping" Valgevenega.

    Hetkel on Valgevenesse õppuste sildi all ja muudel ettekäänetel viidud suurel hulgal vägesid ... pakun, et need ei kavatse sealt enam lahkuda.

    Venemaa paigutas Valgevenesse kaks raketisüsteemide S-400 diviisi, ühe diviisi raketisüsteeme Pantsir-S ja 12 hävitajat Su-35. Üksused paiknevad mitmel Valgevene polügonil ja maastikul ning neljal lennuväljal, vahendas "Aktuaalne kaamera".

    ....

    Kas see võiks olla üks reaalne stsenaarium, et Venemaa päriselt viib täiendavad väed Valgevenesse ja kas lääs võiks põhimõtteliselt sellega omamoodi kompromissina rahul olla? Et vähemalt ei tungi Ukrainasse ja vähemalt ei pea minema NATO sõtta.

    Ma arvan, et lääs ei ole sellega rahul, kui see juhtub. Ma arvan, et sellisel juhul on meie vaatevinklist igal juhul vajalik täiendavate NATO üksuste kohalolek Eestis ja Balti riikides, et meie julgeolekupositsiooni parandada. Kas see on reaalne stsenaarium? Jah, paraku on. Aga ma usun, et siin ei ole viimast sõna öelnud ka Valgevene diktaator Aleksandr Lukašenka, kes on aastakümneid suutnud seda stsenaariumit vältida. Kuigi ta positsioon on praegu nõrgem kui varem, üritab ta seda kindlasti jätkuvalt vältida.
  • reisikindlustuse korral läheb vist reisitörke alla kui noh
  • Pull mõte, Henno. Ma olen sama mõelnud. Hulk kärbseid ühe hoobiga.
  • baas Valgevenes vöib olla talle piisavaks vöiduks.. möistan öeldut, et mingi hetk keeratakse raketisihikud siis 180 kraadi teisele poole ?! pigem uus külm söda siis.. kuid kuis jääb investeeringutega Nord stream torusse?.. vöib mdgi olla et seda toru mööda saab liikuda ka midagi muud kui gaas.. vbla Elon ostab ära! Rail baltika väärtus peaks selle peale oluliselt langema..


  • S&P 500 ei reageerinud 2014. aastal mitte kuidagi kui rohelised mehikesed Krimmi üle võtsid ning maailm oli šhokeeritud Ukraina sündmuste tõttu.
    Indeks tegi sõja kõige intensiivsemal perioodil väga korraliku tootluse ja lõpetas 2014. aasta kenasti plussis.

    Tookord oodati kogu Ukraina langemist, sest paistis, et ukrainlased ei suuda reaalset vastupanu osutada. Ärevus maailmas oli oluliselt suurem kui praegu. Meil kardeti siis, et iga hetk võivad tulla rohelised mehikesed üle Narva jõe. NATO artikkel viis ja kas lääneriigid kavatsevad meie pärast verd valama hakata, oli kahtluse all. NATO sõjalist kohalolekut Eestis ju praktiliselt ei olnud. Ainult õhupatrullid.
    Euroopa oli erinevalt tänasest totaalselt tardunud ja sündmustest maas.

    Küll leidis 2014. aastal aset väga suur liikumine nafta hinnas, kuid alles suvel, mitu kuud pärast sõjategevuse algust ning nafta hinna langus võis kuid ei pruukinud olla sõjategevusega seotud. Võimalik, et ameeriklased nägid vaeva, et suuremad naftatootjad alandaksid maailmaturu hinda Venemaa survestamiseks. Võimalik, et tegu oli saudide sõjaga USA frakkijate vastu turuosa säilitamise nimel.

    Täna on nii, et Ukraina kaitsevägi on üks tugevamaid Euroopas. Ühelgi EL riigil pole nii suurt tankiarmeed. Sajad tuhanded mehed reaalse lahingukogemusega. Ukraina sõjavägi on hoopis teisest mastist võrreldes sõja algusega ja USA ja Euroopa on seekord otsustavalt nende selja taga.
    Keegi väga ei usu, et Venemaa suudab kogu Ukraina territooriumi vallutada või läänemeelset režiimi muuta.
    Ükskõik milline on Ukraina-Venemaa konflikti saatus, turgu see ei huvita. Globaalses plaanis on marginaalse tähtsusega. Palju rohkem mõjutab maailma majandust see, kuidas on saadavus kiipidega, millised on tarneahela probleemid ja kas Venemaast oma 10x suurema rahvaarvu ja 10x suurema SKP-ga Hiinal õnnestub Omicron tüve purgis hoida.

    Üldiselt ei mõju tulemustele hästi kui investorid panustavad asjaoludele mis niigi kõigile teada on.
    Pilt 2020. aasta märtsi põhjadest on väga kõnekas.

  • Ma ei tea kuidas varasemates krahhides on olnud, aga hetkel tundub veidi kummaline see, et kuna kogu peamine vaatlus toimub indeksite põhjal ja indekseid hoiavad üleval paar suuremat aktsiat, siis selle põhjal on vaid väike korrektsioon. Reaalselt on väga suur hulk sektoreid ikkagi juba karuturul omadega (sh. ka Russell 2000).

    Nastaqist moodustavad näiteks AAPL, MSFT ja GOOG/GOOGL ~30%, need on tipust kukkunud vaid 10% või vähemgi. S&P500st on ka neil oluline osakaal.

    Kuna need tipuaktsiad toimetavad rahumeeli 25-30 ja rohkemgi P/E tasemetel edasi, samas kui mingite väiksemate sektorite liidrid on ammu alla 10 kukkunud, siis jääb küll kummaline mulje (fondihalduritel on loogika, et AAPL/GOOG on uus kuld, ebakindlatel aegadel pane raha sinna?), asjad mis juba istuvad aegade kõrgeimatel valuatsioonidel istuvad seal edasi, asjad mis on mõistlikult hinnastatud kukuvad kolinal.

  • Utoopia, see on olnud nii aegade algusest peale, et pulliturgu hoiavad elus üksikud kõige suurema turukapitalisatsiooniga ettevõtted.
    Mida vanem pulliturg seda hõredam osaliste arv.
    Midagi kummalist siin ei ole.
    Aga ükskord murduvad ka need liideraktsiad ja see on siis roheline tuli lühikeseks müüjatale. Enne seda kui liideraktsiad murduvad ei tasu lühikesi väga näppida (aasta tagune tagune karude massimõrv).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon