Tulude deklareerimine 2022 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tulude deklareerimine 2022

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Järgmisel teisipäeval (15.02) avatakse tulude deklareerimine eraisikutele. Koondame 2022. aastal deklareerimisega seotud küsimused siia teemasse.

    Abiks olevad allikaid:
    LHV deklareerimise alane KKK
    Rahandusministeeriumi juhend
    LHV artikkel Räägime maksudest: Investeerimiskonto süsteem
    LHV foorumis eelmise aasta teema.
    Juhend lapsevanematele, kes soovivad lapse nimel tulu deklareerida.
  • Kuidas peaks investeerimiskonto süsteemis kajastama Ignitiselt saadud dividendi?
  • Kuna Ignitise dividendidelt on tulumaks kinni peetud, siis Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse.
    Dividendid tuleb lisaks deklareerida ka jaotises 8.8
  • Eestlased on ikka üks serverite maha jooksja rahvas:D
    Kell 20.30 reede õhtul on EMTA server juba koomas, kuigi tulude deklareerimine algab alles 15. veebruaril.
  • Kas PIK-ile laekunud Ignitise dividend tuleb ka välismaal saadud, Eestis maksuvaba tuluna deklareerida? Kas üldiselt PIK-ile laekuvad dividendid vähendavad ka maksuvaba tulu? Ja kui juba küsimiseks läks, siis kas PIKile laekuvast tulevasest EGRi dividendist peetakse kinni tulumaks?
  • Kasutan LHV investeerimiskontot ja eelmisel aastal realiseerisin Virsi aktsiad, maksudeklaratsioonis on see Välismaalt saadud tulu all, kuna ma olen selle tulu juba edasi investeerinud ja reaaselt mitte tulu saanud, kas pean seda deklaleerima? Tulu on märgitud Välismaalt saadud tulu Väärtpaberite võõrandamine
  • Küsin samuti "Välismaalt saadud tulu" ehk Virsi aktsiate võõrandamise rea kohta - kas 8.2 samuti lihtsalt kustutada, kuna deklareerin investeerimiskonto süsteemis?

    PS.
    Tundub, et LHV deklareerimise kkk juhendis vajaks värskendamist peatükk "3. Kuidas deklareerida tulu investeerimiskonto süsteemis?" "Kanna andmed deklaratsioonile" nupu asemel on tegelikult "Asenda andmed". Lisaks on mainimata, et 6.5 I osa. "Investeerimiskonto ning krediidiasutuse andmed" vajab samuti MTA Andmed ja Asenda andmed vajutust!
  • ma lugesin maksuameti lehelt infot ja kustutasin 8.2 lihtsalt ära - lisan lause maksuameti lehelt miks ma nii arvasin et on õige :

    Välisriigis võõrandatud väärtpaberid tuleb näidata tuludeklaratsiooni tabelis 8.2, mis täidetakse analoogselt tabelile 6.1.
  • Kas 6.1 osas Väärtpaberite võõrandamine on võimalik Soetamismaksumus ja Võõrandamisega seotud kulud kuidagi automaatselt LHVst saada? Tundub meeletu käsitöö neid sinna sisetada käsitsi..
  • Või võin üldse kustutada kõik 6.1 osast, kui kasutan Investeerimiskontot?
  • "abecool"
    Või võin üldse kustutada kõik 6.1 osast, kui kasutan Investeerimiskontot?


    Jah. https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine#tehingute-andmed
  • Esimest korda vaja investeeringuid deklareerida ja ei lähe nii libedalt, kui lootsin.

    Kasutan Kasvukontot ja eraldi lisaks investeerimiskontot.

    Sooviks mõlemad kontod deklareerida investeerimiskonto süsteemis.

    LHV-st saatsin mõlema konto andmed MTA-sse.
    Deklaratsiooni punktis 6.5 osas I lisasin mõlema konto andmed.

    Probleem aga selles, et 6.5 osas II saan andmed lisada ainult ühe konto tehingute kohta.
    Kui tahan teise konto andmeid lisada, siis valik on asenda ja eelmised andmed asendatakse!

    MTA ja LHV klienditelefonid on umbes, äkki keegi siin oskab öelda milles asi või mis valesti teen?
  • Aruanded tuleb korraga saata. Muidu kirjutab viimane eelmised üle.
  • Mul on samuti esmakordse deklareerijana raskusi eeltäidetud aruandest aru saamisel, kuigi lugesin ka esimeses postituses välja pakutud linke.

    LHV-s investeerimiskonto aruanne all: 8.2 Kasu või kahju väärtpaberite võõrandamisest - välismaalt saadud tulu

    Siin on kajastatud võõrandamisega seotud kuludena umbes poole väiksem summa.
    Toon näiteks ühel tehingul 11,96 eurot.
    Kui klikkida tehingu peal siis seal näitab ostmise teenustasu ja müügi teenustasu mis kokku on üle poole suurem summa kui üldvaates märgitud "6. võõrand. seotud kulud" oma 11,96 euroga.
    Detailvaates on 10,83+10,83+14,27=35,93 dollarit aga eurodes ei tule kuidagi see 11,96 kokku nagu üldvaates on kirjas.
    Seetõttu ka kahjum on väiksemana toodud välja aruandes.
    Erinevate aktsiate tehingute tulemusena osad olid kasumlikud ja osad kahjumlikud aga piisavalt kahjumlikud, et teiste tehingutest saadud kasumi ära sõi, jäigi 2021 aastast kahjum koos teenustasude ja valuutavahetus kuluga.
    Ehk siis reaalne kahjum on peaaegu poole suurem koos teenustasudega kui see mida näitab aruanne, reaalselt investeerimiskontol olev raha on kokku kuivanud selles ulatuses, mitte selles mida näitab aruanne.
    Kas seda kahjumit saab edasi kanda tulevikku, et kui saan tulevikus kaotuse tasa teenida, ega siis ei pea maksma sellelt tulu välja võttes?
    Või iga aasta deklaratsiooni esitada ongi selleks vaja, et jääda ilma kahjumi edasikandmise võimalusest?
    Kunagi lugesin kuskilt juhisest, et investeerimiskontol ei tohi valuutat hoida, hetkel mul seal dollarites osa raha seisab pikalt.

    Lisaks lasin tuttaval kogemata kanda raha investeerimiskontole mida soovisin tavakontole, kuna LHV mobiiliäpis pole kahte kontot korraga ees ja ajas kiirel momendil pea sassi ebamugav äpi disain ja sai edastatud investeerimiskonto number ülekandeks.
    Ega see sissemakse ei maksustata seetõttu, et sissemaksjaks polnud mina ise enda teiselt kontolt või pole vahet? Seda raha ma pole kontolt välja siiani kandnud, seisab investeerimiskontol.
    Lisaks tuli investeerimiskontolt välja kanda 160 eurot tavakontole suurema ostu jaoks, kas see on vaja kajastada kusagil?

    Maksuaruandes ütleb, et sisestaksin deklaratsiooni maksuametis tehingud käsitsi aga investeerimiskonto aruanne võimaldab saata andmeid maksuametisse, kumma pean tegema või mõlemad on vaja teha?

    Kuna mul Eesti aktsiatehinguid pole siis maksuametis pole vist midagi eeltäidetud valet kustutadagi, kontrollisin, et kõik on tühi.

    Oma parima arusaamise järgi minu olukorras on vaja vist saata ära ainult maksuaruanne maksuametisse sisse ja väljamaksete kohta koos valikuga mitte arvesse võtta väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasusid ning maksuameti leheküljel edasi tegutseda.
  • Ma imestan, et tehakse peeneid start-uppe AI sees jne...aga keegi ei viitsi teha reaalset lahendust, mis formaadid paika loksutaks ja MA-le sobiks. Iga aasta käib täpselt sama jauramine
  • Kas, kahe investeerimiskonto vaheline kanne tekitab tulumaksukohustust? Ehk investeerimiskontona kasutatavalt LHV Traderi kontolt teen kande investeerimiskontona kasutatavale LHV pangakontole Eesti aktsiate soetamiseks?
  • Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?
  • ZWEN, ei tekita:
    Rahandusministeeriumi juhendis on punktid 2.3.1 ja 2.3.2.
    Sissemakse ei ole
    * finantsvaralt saadud maksustamata tulu (vara müügist laekunud raha, intress jne);
    * raha, mis kanti investeerimiskontole isiku teiselt investeerimiskontolt.
    Väljamakse ei ole:
    * investeerimiskontolt makstud raha, millega soetatakse finantsvara;
    * raha, mille isik kannab oma teisele investeerimiskontole.

    Ahto, kui investeerimiskontot ei kasuta, siis peaks DGR1R dividend 8.1 alla minema, kuna Läti ei võta dividendidelt tulumaksu. Leedu näiteks võtab, nii et TEL1L dividend läheks 8.8 alla.
  • silverismoney

    Esmalt tuleks ära otsustada kas kasutada investeerimiskonto süsteemi või tavasüsteemi. Edasised valikud tulenevad sellest.

    Investeerimiskonto -> Maksuametit huvitavad rahalised sissemaksed ja väljamaksed ja need tuleb deklareerida läbi "Investeerimiskonto aruande" jaotisesse 6.5. Lisaks tuleb deklareerida välismaalt saadud dividendid millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 8.8 ja Eestis saadud intressid, millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 5.1 ja välismaised jaotises 8.1. Muud eeltäidetud jaotised võib tuludeklaratsioonis ära kustutada.

    Tavakonto -> Maksuametit huvitab kasum. Deklareeritakse läbi "Maksuaruande". Sisuliselt tuleb teha LHV-st üks-ühele kopeerimine deklaratsiooni.

    Muud küsimused:
    Võõrandamisega seotud kulude alla läheb ainult müügi teenustasu. Ostu teenustasu on juba soetusmaksumuse all.

    Sõber kandis investeerimiskontole raha -> see on sissemakse.
    Suurema ostu tegemine investeerimiskontolt -> väljamakse.
  • "privador"
    Ma imestan, et tehakse peeneid start-uppe AI sees jne...aga keegi ei viitsi teha reaalset lahendust, mis formaadid paika loksutaks ja MA-le sobiks. Iga aasta käib täpselt sama jauramine

    Ma ei tea, kas see käis meie pihta aga me hea meelega arendaks võimekuse ka maksuaruannet üks-ühele Maksuametisse saata. Maksuamet pole paraku andmete vastuvõtmise võimekust ära teinud.
  • "Ahto"
    Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?


    8.8 tuleb kajastada siis, kui tulumaks on dividendilt kinnipeetud (seda näed oma internetipangas laekunud dividendimakse selgituses).
    DelfinGroup dividendilaekumisel seisab järgmine info - LV0000101806 DELFINGROUP SHARE dividend XX EUR, tulumaks 0.00 EUR. Kuna tulumaks on 0.00 eur, siis need dividendid tuleb kajastada tuludeklaratsioonis punktis 8.1
  • Tere,
    Kuidas tuleks käituda kui olen soetanud läbi Bitstampi platvormi erinevaid krüpto valuutasid. Ma olen vahepeal müünud ja ostnud ühte või teist valuutat.
    Ühtegi tehingut pole ma enam müünud ja viinud enda arvelduskontole üle.
    Mida ma peaksin silmas pidama tulu deklaratsiooni täitmise juures?
    Milliseid sisse- ja välja makseid peaksin jälgima?
    Millise tuludeklaratsiooni punkti alla pean lisama kandeid?

    Lisaks kui oman Leedu või Läti riigi aktsiaid, mida ma peaksin silmas pidama, et vältida topelt maksustamist?

    Ette tänades!
  • "StanislavT"
    "Ahto"
    Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?


    8.8 tuleb kajastada siis, kui tulumaks on dividendilt kinnipeetud (seda näed oma internetipangas laekunud dividendimakse selgituses).
    DelfinGroup dividendilaekumisel seisab järgmine info - LV0000101806 DELFINGROUP SHARE dividend XX EUR, tulumaks 0.00 EUR. Kuna tulumaks on 0.00 eur, siis need dividendid tuleb kajastada tuludeklaratsioonis punktis 8.1


    Samas kui on kasutusel investeerimiskonto süsteem siis dividende kus ei ole tulumaks kinnipeetud deklareerima ei pea?

  • Märkasin, et maskuaruandes 8.1 all on lisaks välismaalt laekunud dividendidele, millelt tulumaksu pole kinni peetud, Auga võlakirjade intressid, millelt on tulumaks kinni peetud. Kas need pean kuskile tuludeklaratsiooni märkima?
  • "k3st"
    "StanislavT"
    "Ahto"
    Kas saan õigesti aru, et välisaktsiatelt saadud dividendid kajastan 8.8 jaotises nt DGR1R - DelfinGroup?


    8.8 tuleb kajastada siis, kui tulumaks on dividendilt kinnipeetud (seda näed oma internetipangas laekunud dividendimakse selgituses).
    DelfinGroup dividendilaekumisel seisab järgmine info - LV0000101806 DELFINGROUP SHARE dividend XX EUR, tulumaks 0.00 EUR. Kuna tulumaks on 0.00 eur, siis need dividendid tuleb kajastada tuludeklaratsioonis punktis 8.1


    Samas kui on kasutusel investeerimiskonto süsteem siis dividende kus ei ole tulumaks kinnipeetud deklareerima ei pea?



    Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
    1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
    2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud
  • Kolmas sammas ja tuludelaratsioon. Eelmisel aastal kogusin ca 2000€, kuid olude sunnil pidin selle aasta lõpus välja võtma. EMTA-s on rida koos summaga olemas ning saan aru, et tulumaksutagastusele ma siiski kvalifitseerun. Kas ma saan õigesti aru, et nüüd ma siis sisuliselt saan nulli, kuna väljavõttes maksustati see summa tulumaksuga?
  • Investeerimiskontole laekunud dividendidelt on tulumaks automaatselt kinni peetud. Nende pealt enam siis tulumaksu maksma ei peaks, eksole? Kuidas aga see täpsemalt toimib, sest kui ma peaksin need dividendid enda investeerimiskontrolt välja võtma, siis see läheb ju väljamaksena arvesse ja bilans on ikkagi n.ö. positiivne?
  • "RonFreimann"
    Investeerimiskontole laekunud dividendidelt on tulumaks automaatselt kinni peetud. Nende pealt enam siis tulumaksu maksma ei peaks, eksole? Kuidas aga see täpsemalt toimib, sest kui ma peaksin need dividendid enda investeerimiskontrolt välja võtma, siis see läheb ju väljamaksena arvesse ja bilans on ikkagi n.ö. positiivne?


    Jah, enam tulumaksu maksma ei pea.
    Kui dividendid laekusid investeerimiskontole, siis see on sissemakse. Kui teed investeerimiskontolt dividendisuuruse väljmakse, siis sissemakse-väljamakse=0.
  • "StanislavT"
    Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
    1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
    2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud


  • "k3st"
    "StanislavT"
    Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
    1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
    2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud




    Minu viga.
  • "StanislavT"
    Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
    1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
    2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud


    "StanislavT"
    Kui dividendid laekusid investeerimiskontole, siis see on sissemakse. Kui teed investeerimiskontolt dividendisuuruse väljmakse, siis sissemakse-väljamakse=0.


    Aga kui dividendid laekuvad PIKile?
  • "StanislavT"
    "k3st"
    "StanislavT"
    Kui kasutate tulumaksu edasilükkamiseks investeerimiskontot, siis dividende tuleb deklareerida:
    1) punktis 8.1 kui dividendilt ei ole tulumaks kinnipeetud
    2) punktis 8.8 kui dividendilt on tulumaks kinnipeetud




    Minu viga.


    Tegemist tavasüsteemiga ja tulumaksu pole kinni peetud.
    Siis vist ikka kajastan 8.1?
  • "Ahto"

    Tegemist tavasüsteemiga ja tulumaksu pole kinni peetud.
    Siis vist ikka kajastan 8.1?

    Jah
  • "Sander Pikkel"
    silverismoney

    Esmalt tuleks ära otsustada kas kasutada investeerimiskonto süsteemi või tavasüsteemi. Edasised valikud tulenevad sellest.

    Investeerimiskonto -> Maksuametit huvitavad rahalised sissemaksed ja väljamaksed ja need tuleb deklareerida läbi "Investeerimiskonto aruande" jaotisesse 6.5. Lisaks tuleb deklareerida välismaalt saadud dividendid millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 8.8 ja Eestis saadud intressid, millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 5.1 ja välismaised jaotises 8.1. Muud eeltäidetud jaotised võib tuludeklaratsioonis ära kustutada.

    Tavakonto -> Maksuametit huvitab kasum. Deklareeritakse läbi "Maksuaruande". Sisuliselt tuleb teha LHV-st üks-ühele kopeerimine deklaratsiooni.

    Muud küsimused:
    Võõrandamisega seotud kulude alla läheb ainult müügi teenustasu. Ostu teenustasu on juba soetusmaksumuse all.

    Sõber kandis investeerimiskontole raha -> see on sissemakse.
    Suurema ostu tegemine investeerimiskontolt -> väljamakse.


    Tänud lihtsa ja konkreetse selituse eest. Varem ei teadnud, et välismaa dividendid eraldi ka 8.8-s peab kajastama kuna need automaatselt 6.5-s juba on (ehk tuleb kahes kohas kajastada). Endal 8.8-sse see info LHV-st ei jõudnud saatmisega (6.5 jõudis), kas need tuleb käsitsi sinna kirjutada või on ka võimalik kuidagi automaatselt saada?
  • Millise punkti alla deklareerida LHV võlakirjade intresse? Investeerimiskonto süsteemis.
  • "Utoopia"
    "Sander Pikkel"
    silverismoney

    Esmalt tuleks ära otsustada kas kasutada investeerimiskonto süsteemi või tavasüsteemi. Edasised valikud tulenevad sellest.

    Investeerimiskonto -> Maksuametit huvitavad rahalised sissemaksed ja väljamaksed ja need tuleb deklareerida läbi "Investeerimiskonto aruande" jaotisesse 6.5. Lisaks tuleb deklareerida välismaalt saadud dividendid millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 8.8 ja Eestis saadud intressid, millelt on tulumaks kinni peetud jaotises 5.1 ja välismaised jaotises 8.1. Muud eeltäidetud jaotised võib tuludeklaratsioonis ära kustutada.

    Tavakonto -> Maksuametit huvitab kasum. Deklareeritakse läbi "Maksuaruande". Sisuliselt tuleb teha LHV-st üks-ühele kopeerimine deklaratsiooni.

    Muud küsimused:
    Võõrandamisega seotud kulude alla läheb ainult müügi teenustasu. Ostu teenustasu on juba soetusmaksumuse all.

    Sõber kandis investeerimiskontole raha -> see on sissemakse.
    Suurema ostu tegemine investeerimiskontolt -> väljamakse.


    Tänud lihtsa ja konkreetse selituse eest. Varem ei teadnud, et välismaa dividendid eraldi ka 8.8-s peab kajastama kuna need automaatselt 6.5-s juba on (ehk tuleb kahes kohas kajastada). Endal 8.8-sse see info LHV-st ei jõudnud saatmisega (6.5 jõudis), kas need tuleb käsitsi sinna kirjutada või on ka võimalik kuidagi automaatselt saada?


    EMTA enda selgituse järgi on investeerimiskonto süsteemi puhul välismaalt saadud dividendide deklareerimine 8.8 vajalik maksumaksja aasta kogutulu selgitamiseks ning selle põhjal omakorda maksuvaba tulu suuruse arvutamiseks.
  • 8.8 ja tegelikult kõik Maksuaruande jaotised tuleb käsitsi edasata.
  • "DiZin"
    Millise punkti alla deklareerida LHV võlakirjade intresse? Investeerimiskonto süsteemis.

    Kui LHV-d on teavitatud investeerimiskonto kasutamisest, siis ei deklareerita intresse. Kui LHV-d ei ole teavitatud, siis kajastuvad need investeerimiskonto raportis 6.5 all.
  • Tervist
    Kas keegi oskab vastata sellisele küsimusele - kas tavakonto kahjumit saab ka investeerimiskontot kasutades hiljem kasutusele võtta?
    Nimelt tavakonto likvideerimisega kunagi sai aktsiad korraliku kahjumiga maha müüdud (Baltika...). Ehk mul on edasikantav kahjum juba aastaid - nüüd (mitte veel 2021) aastal sai aga investeerimiskontolt paras ports varasid välja võetud. Kas see järjest edasikantud kahjum mõjutab nüüd ka investeerimiskontoga teenitud tulu?
    Või pean pigem ostma tavakonto süsteemis mingeid väärtpabereid ja sealt kasumit saama, et see edasi kantud kahjum lõpuks ka ära kasutada.
  • Tegin ca 8a tagasi lastele oma nime alla kasvukontod. Siiani tulusid deklareerinud tavasüsteemi kaudu. Kas on mõnda head põhjendust nüüd või millalgi tulevikus deklareerida neid kontosid investeerimiskontodena? Kuna kontol olevaid finantsvarasid ei saa sissemaksena kajastada siis ma saan aru, et mõistlik jätkata nüüd lõpuni tavasüsteemi alusel?
  • Miks ei peaks kontol olevaid varasid saama kajastada sissemaksena? Olen kindel, et saab

    Tsiteerin Swedi juhendit.
    Sissemakse - Summa, mille oled ise investeerimiskontole kandnud. Lisaks märgi sissemakseks ka algsaldo ja dividendid, millelt on juba tulumaks kinni peetud.
  • "toonik"
    Miks ei peaks kontol olevaid varasid saama kajastada sissemaksena? Olen kindel, et saab

    Tsiteerin Swedi juhendit.
    Sissemakse - Summa, mille oled ise investeerimiskontole kandnud. Lisaks märgi sissemakseks ka algsaldo ja dividendid, millelt on juba tulumaks kinni peetud.


    hetkel enam ei saa

    investeerimiskonto ei ole väärtpaberikonto, see on ainult investeerimiseks kasutatav arvelduskonto

    erandina sai olemasolevad väärtpaberid investeerimiskonto sissemakseks lugeda süsteemi käivitamisel, seda tuli teha juba 2011. aasta tuludeklaratsioonis, siis tuli valida kas jätkata tavakonto või investeerimiskonto süsteemis, tookord sai sissemaksena kajastada ka varasematest tehingutest saadud kahjumit

    Kui maksumaksja soovib enne 01.01.2011 soetatud väärtpaberitelt saadud tulu maksustamist edasi lükata, saab ta deklareerida nende väärtpaberite soetamismaksumuse investeerimiskonto sissemaksena 2011. aasta eest esitatavas tuludeklaratsioonis. Selle tulemusena vaadeldakse kogu investeerimiskonto reeglistikus neid väärtpabereid justkui investeerimiskontol olnud raha eest soetatud finantsvara.
    Kui maksumaksja soovib hakata investeerimiskonto süsteemi kasutama ja tal on eelnevatel perioodidel tuludeklaratsioonil deklareeritud edasikantud kahju väärtpaberite võõrandamisest, võib ta ka selle summa deklareerida 2011. aasta investeerimiskonto sissemaksena. Sellisel juhul tuleb sissemaksena deklareerida kogu edasikantud kahju.
  • Kui enne investeerimiskonto avamist on seal väärtpaberid ja raha, siis kuidas neid deklareerida, kui sissemaksena ei saa seda teha? Tulevikus kõigelt tulumaks?
  • Kui olen kasutanud investeerimiskontot ka igapäevaste arvelduste jaoks, siis kuidas käib selle deklaratsiooni lisamine?
  • "MartaN"
    Kui olen kasutanud investeerimiskontot ka igapäevaste arvelduste jaoks, siis kuidas käib selle deklaratsiooni lisamine?


    Ei ole ekspert, aga kas see pole lihtsalt kui investeerimiskontolt raha välja kandmine? St minu hinnangul tuleks deklaratsioonis kajastada kogu konto väljavõte koos igapäevaste arveldustega. Sest tegelikult ei ole vahet, kas müüd aktsiaid ja kannad raha teisele kontole vs kontol oleva raha eest ostad poest saia. Mõlemal juhul on kontolt raha välja kandmisega ja see kuulub maksustamisele, juhul kui välja kantud osa on suurem kui sisse kantud.
  • AndrusB
    Kui enne investeerimiskonto avamist on seal väärtpaberid ja raha, siis kuidas neid deklareerida, kui sissemaksena ei saa seda teha? Tulevikus kõigelt tulumaks?

    Mina palusin MTA-l varasemad (saab kuni 3 aasta) deklaratsioonid avada ja sisestasin varasemad tehingud tagantjärele deklaratsioonidele. ehk läksin ajas tagasi ja ütlesin, et investeerimiskonto on juba ammu kasutusel.

    Kui seda ei viitsi teha siis jah tulumaks tulevikus kõigelt.
  • "MartaN"
    Kui olen kasutanud investeerimiskontot ka igapäevaste arvelduste jaoks, siis kuidas käib selle deklaratsiooni lisamine?


    Igasugused igapäevased arveldused st kulutused on väljamaksed. Sissetulekud siis sissemaksed. Sellisel kujul pole investeerimiskontol mõtet, kui seal kõike teha. Selleks on ju arvelduskonto.
  • Mina palusin MTA-l varasemad (saab kuni 3 aasta) deklaratsioonid avada ja sisestasin varasemad tehingud tagantjärele deklaratsioonidele. ehk läksin ajas tagasi ja ütlesin, et investeerimiskonto on juba ammu kasutusel.

    Kui seda ei viitsi teha siis jah tulumaks tulevikus kõigelt.


    Ehk kokkuvõte siis on, et kui oled väärtpaberitega tegelenud mingil kontol üle 3 aasta ja senini seda kontot investeerimiskontona deklareerinud ei ole siis ei ole seda mõtet ka edaspidi teha. Investeerimiskonto hüvede kasutamiseks tuleks siis avada uus konto ja seda siis algusest peale invkontona deklareerima hakata. Kehtib ka kasvukontodele. Parandage kui eksin.

    LHV võiks tekitada võimaluse näha maksuaruannet kontode kaupa. Jõle tüütu on emta 6.1 tabelis välja nokkida tehinguid, mis on tehtud investeerimiskontona deklareeritud kontolt kui teised/osad kontod on kajastatud tavasüsteemi järgi.
  • Sama teema jätkuks. Investeerimiskontole sissemakseks kanti üle tavasüsteemis soetatud aktsiaid, mille müügitulu laekus investeerimiskontole. Saan aru, et inv.kontole sissemaksena see müügitulu ei kajastu. Kuna need aktsiad olid soetatud kunagi ammu tavakontolt, siis kui nende eest raha laekub investeerimiskontole, kas peaks nende müügi deklareerima tavasüsteemis? Sellisel juhul oleks tulumaks kasumilt ja lisaks veel tulumaks kunagi kui investeerimiskontolt raha välja võtaks (et siis juba rohkem kui topeltmaksustamine). Või pole nende müüki vaja tavasüsteemis enam deklareerida? Saan aru, et teoreetiliselt on võimalik ka deklarile käsitsi 6.5 sissemakset lisada. Kas keegi on seda proovinud? Aktsiate soetusmaksumus ju on teada ja praktikas on kõik müügist laekunud kohe edasi investeeritud investeerimiskontol.
  • Millise aasta deklaratsiooniga saab 2022 a abiellunud inimene esimest korda kasutada abikaasa kasutamata jäänud maksuvaba tulu?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon