Börsipäev 26. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 5223 tehingut ning käive oli 1,914 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,108 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 787 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3734 ning 1373.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    SAB1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,551 x 185 788)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Kinnisvarafond Baltic Horizon Fond BHF esitas taotluse Rootsi hoidmistunnistuste avalikuks pakkumiseks ja sellega seoses osakute denoteerimiseks Nasdaq Stockholmi börsil. Pakkumine ja osakute denoteerimine viiakse läbi vastusena Euroclear Sweden AB-ga sõlmitud Baltic Horizon Fundi osakute Rootsi registrisüsteemis hoidmise lepingu lõpetamisele. Lepingu lõpetamine tuleneb Nordea Bank Abp strateegilisest otsusest lõpetada Põhjamaades teatud depooteenuste pakkumine.

    Sel nädalal:
    28.09 DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Teadmine, et keskpangad jätkavad lähitulevikus intressimäärade tõstmist, mis jahutab majandust ja see seab omakorda surve alla ettevõtete kasumid, ei jäta aktsiainvestoritele kuigi palju põhjuseid ostmiseks ja nii jäi ka reedel meeleolu pessimistikuks. S&P 500 indeks murdis korraks läbi juuni madalpunkti, ent suutis tänu viimase tunni taastumisele vähendada sessiooni kaotust 1,7%-ni. Nädala lõikes tuli laiapõhjalisel indeksil leppida 4,7% langusega, jäädes aasta alguse tasemega võrreldes 22,5% miinusesse (eurodes –8,4%). Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 2,3% miinusesse ning jäi viie tööpäeva peale 4,4% punasesse.

    Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsus langes septembris 0,7 punkti 48,2 punktile, ühtides analüütikute ootusega ja saavutades madalaima taseme alates 2020. maist, mil majandus pandi koroonaviiruse leviku tõkestamiseks lukku. Küsitlus viitab euroala majanduslangusele kolmandas kvartalis, mis on kuude möödudes pigem süvenenud. Kuigi tarneahelates näis olukord paranevat, lisas energia kallinemine septembris uuesti inflatsioonisurvet juurde.

    Ühendriikides paranes aga töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsus 4,7 punkti 49,3 punktile, ületades konsensuse 46,1punktist prognoosi ja jõudes tagasi kõrgeimale tasemele alates juunist. Töötlevas tööstuses taastus aktiivsus marginaalselt (+0,3 punkti 51,8 punktile), kuid teenindussektor nägi küsitluse kohaselt PMI indeksi 5,5-punktist tõusu 49,2 punktile. Kuigi küsitlus viitas kolmandat kuud järjest aktiivsuse langusele, siis september tõi kaasa positiivseid uudiseid selle võimalikust leevenemisest. Inflatsioonisurve jäi küsitluse kohaselt ajalooliselt kõrgeks, ent tarneajad on lühenemas ja see võiks aidata aeglustada hinnatõusu nii ettevõtete kui ka tarbijate jaoks.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt miinuspoolel: Nikkei langes 2,6%, Kospi tuli 2,9% allapoole, Shanghai Composite alanes 0,1% ja S&P/ASX200 nõrgenes 1,3%, kuid Hang Seng suutis ronida 0,2% kõrgemale. Brenti toornafta jätkas reedese 4,8% languse järel täna odavnemist, alanedes 0,6% 85,6 dollarile, Bitcoin kauples marginaalse muutusega 18 794 dollaril ja Ethereum 1294 dollaril. Unts kulda maksis 1637,4 dollarit (–0,4%).

    Nädal algab majandusuudiste osas pigem tagasihoidlikult, kui tänastest võiks esile tõsta Saksamaa ettevõtete septembrikuu kindlustunde indeksi ning Ühendriikides Dallase töötleva tööstuse septembri aktiivsusindeksi. Ettepoole vaadates saab tõenäoliselt kõige kriitilisemaks näitajaks olema reedel selguv USA augustikuu inflatsioon mõõdiku järgi, mida FED kõige tähelepanelikumalt jälgib. Selle alusel võis analüütikute arvates hinnatõus energiat ja toitu arvestamata kiireneda 0,1 protsendipunkti võrra 4,7% peale. Reedel selgub ka euroala septembrikuu inflatsiooni esmane näit, mis eeldatavalt kiirenes energiat ja toitu arvestamata 0,4 protsendipunkti võrra 4,7%-le. Mõju võivad omada ka ligi kahe tosina FEDi ametniku esinemised käesoleval nädalal.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunne (september)
    17.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (september)
  • Saksamaa ettevõtete jooksva olukorra hinnang langes septembris 3 punkti 94,5 punktile (oodati 96,0) ja kuue kuu ootuste indeks tuli 5,1 punkti allapoole 75,2 punktile (oodati 79,0)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon