Börsipäev 1. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3908 tehingut ning käive oli 2,033 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,040 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 988 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2473 ning 1373.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Teisipäeval lõppenud Coop Panga CPA1T aktsiate täiendavas avalikus pakkumises osales kokku 14 611 investorit, kes märkisid uusi aktsiaid 64,5 miljoni euro eest ehk pakkumine märgiti 4,2 korda üle. Investorid märkisid 15. kuni 29. novembrini toimunud Coop Panga aktsiate avaliku pakkumise käigus kokku 32,2 miljonit aktsiat 64,5 miljoni euro väärtuses ehk emissiooni baasmaht 7,6 miljonit aktsiat märgiti 4,2 korda üle. Coop Pank otsustas suurendada emissiooni mahtu 10,1 aktsiani ehk 20,3 miljoni euroni ja eelistada märkimisel seniseid aktsionäre, võlakirjainvestoreid ja kliente, teatas ettevõte.

    Täna:
    Apranga APG1L novembri müügitulemused
  • Kui osad FEDi esindajad on viimastel päevadel pannud oma kommentaaridega turuosalisi kõhklema, kas Föderaalreserv kavatseb detsembri keskel ikka intressimäära tõstmise tempot aeglustada 50 baaspunkti peale, siis komitee kõige tähtsama esindaja Jerome Powelli sõnavõtt seda veendumist eile kinnistas.

    Eelneva kahe päeva langus USA aktsiaturul andis sestap kolmapäeval investoritele parema positsiooni minna uuesti riski võtma, andes tulemuseks S&P 500 3,1% (sulgus 4080,1 punktil) ja Nasdaq 100 indeksi 4,6% ralli. November löödi seega lukku vastavalt 5,4% ja 5,5% tõusuga (eurodes +1,0% ja +1,1%). Euroopas lõpetas Stoxx 600 päeva 0,6% kõrgemal, kosudes novembris 6,8% ja vähendades kaotust aasta algusest –9,8%-ni.

    Midagi väga üllatavat FEDi president Jerome Powell oma kõnes ei maininud, tõdedes et intressimäära kõrgpunkt on komitee arvates praegu kõrgem kui see oli nende hinnangul septembri istungil ja et intressimäära tõstmise tempot aeglustatakse kõige varem detsembri istungil. Kaupade hinnatõusu aeglustumine viimasel neljal kuul on tema meelest olnud julgustav märk ja samuti on ta veendunud, et viite tõttu hakkavad millalgi järgmisel aastal langema ka teenused kinnisvaraturul, eeskätt just rendihinnad. Ka tööturul on tema hinnangul pehmenemise märke, mistõttu tundub mõistlikuna aeglustada intressimäära tõstmist.

    Nõudluse jahenemisele USA tööturul viitas eile ka ADP küsitlus, mille kohaselt loodi erasektoris novembris 127 tuhat uut töökohta, osutudes madalamaks konsensuse 200 tuhande suurusest prognoosist ja jäädes alla ka oktoobris registreeritud 239 tuhandele. ADP küsitlusel pole olnud kõige täpsem prognoosimise võime ja sestap oodatakse ilmselt ära reedel selguv valitsuse ametlik raport, et põhjapanevamaid järeldusi teha.

    JOLTS küsitluse kohaselt kahanes USAs täitmata töökohtade arv oktoobris 10,687 miljonilt 10,334 miljonile, osutudes siiski kõrgemaks analüütikute prognoositud 10,25 miljonist. Märtsis saavutatud kõrgpunktist (11,85 mln) on täitmata töökohtade arv vaikselt jätkamas langust, viidates majandusaktiivsuse nõrgenemisest tingitud tööjõu nõudluse kahenemisele.

    Chicago töötleva tööstuse PMI langes novembris 45,2 punktilt 37,2 punktile, jäädes alla konsensuse 47,0-punktisele prognoosile ja saavutades madalaima taseme alates 2009. aastast kui jätta pandeemia alguse kukkumine arvestamata.

    Ralli Wall Streetil ja ühtlasi märgid, et Hiina on võitluses koroonaviirusega võtmas pehmema hoiaku, aitasid tõsta aktsiahindasid ka Aasias. Nikkei kerkis 0,9%, Hang Seng kosus 1,5%, Shanghai Composite tõusis 0,6% ja Kospi lisas väärtust 0,3%. Brenti toornafta maksis 86,4 dollarit, Bitcoin püsis 17 112 dollaril ja Ethereum langes ligi protsendi võrra 1284 dollarile. Unts kulda maksis 1782,7 dollarit (+0,8%).

    Tänastest majandusuudistest saab kõige olulisem olema USA oktoobri inflatsioon PCE mõõdiku järgi ja see peaks analüütikute konsensuse ootuse kohaselt näitama energiat ja toitu arvestamata 0,1protsendipunktist aeglustumist 5,0% peale. Lisaks avaldatakse USA läinud nädala töötu abiraha taotlused, kuid tänupühade perioodil võivad andmed olla tavapärasest kõikuvamad.

    09.00 Saksamaa jaemüük (oktoober)
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (november)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (november)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse PMI (novembri lõplik)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (novembri lõplik)
    14.00 Brasiilia neljanda kvartali SKP
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (oktoober)
    15.30 USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (oktoober)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (november)
    ??.?? USA automüük (november)
  • Hiina valitsus lubab edaspidi lähikontaktsetel jääda koju karantiini

    CHINA TO RELEASE NEW COVID-19 MEASURES IN COMING DAYS; PLAN TO REDUCE FREQUENCY OF MASS TESTING AND TO ALLOW CLOSE CONTACTS OF POSITIVE COVID-19 CASES TO QUARANTINE AT HOME WITH CONDITIONS - PRESS
  • Euroala töötleva tööstuse novembri PMI korrigeeriti 0,2 punkti allapoole 47,1 punktile, märkides väikest paranemist oktoobri 46,4 punktilt. Potentsiaalne stabiliseerumine on teretulnud märk, kuid antud tase on siiski üks madalamaid viimase aastakümne jooksul ja viitab aasta baasil tööstustoodangu u 4% langusele. Tellimused on kiiresti kahanemas, mis suurendab varusid ja see võib ühel päeval omakorda hakata tingima tootmise täiendavat vähendamist kui nõudlus ei taastu. Positiivsest küljest vähendab see survet ka tarneahelates ja aitab aeglustada hinnatõusu.

    "Looking ahead, future output expectations have picked up slightly on improved supply chain and energy market
    signals, the latter buoyed by warmer than usual autumn weather, but confidence remains amongst the lowest seen
    over the past decade. How manufacturers fare over the winter months will of course be conditional to a large extent
    on the weather, with any cold snaps likely to fuel concerns over energy resources and potentially hitting production
    and supply chains further.”

  • S&P 500 on esimest korda alates aprillist tagasi üle 200 päeva libiseva keskmise jõudnud, mis võib pakkuda toetust.
  • Challenger, Gray & Christmas kogutud andmetel teatasid USA ettevõtted novembris kokku 76,8 tuhande töökoha kaotamisest (52,7 tuhat sellest tehnoloogiasektoris), mis märkis mullusega võrreldes 417% kasvu ja see on suurim tõus alates 2020.a suvest. 24% juhtudest on põhjuseks kulude kärped ja 16% tingitud turutingimustest.
  • USA alusinflatsioon (PCE) aeglustus oktoobris ootuspäraselt 0,1pp võrra 5,0% peale
  • Töötu abiraha taotlused oodatust veidi madalamad.

    US Personal Income Oct: 0.7% (est 0.4%; prev 0.4%)
    - US Personal Spending Oct: 0.8% (est 0.8%; prev 0.6%)
    - US Real Personal Spending Oct: 0.5% (est 0.5%; prev 0.3%)
    US Jobless Claims -16K To 225K In Nov-26 Wk; Survey 235K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon