Börsipäev 15. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4725 tehingut ning käive oli 2,801 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,364 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 1,411 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3168 ning 1472.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    IGN1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 19,35 x 11 400)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Arco Vara ARC1T viis läbi võlakirjaemissiooni, mille käigus emiteeris võlakirju kogumahus 2 120 000 eurot. Võlakirjade väljalaskepäev oli 14. detsember ja lunastamispäev 2024. aasta 13. detsember. Emiteeriti 212 võlakirja nimiväärtusega 10 000 eurot, intressimääraga 10 protsenti aastas. Emiteeritud võlakirjadele tagatist ei anta. Mitteavalikul pakkumisel märkis Arco Vara võlakirju kokku 21 isikut. Kõik märkimisavaldused rahuldati täies mahus. Võlakirjainvestorite hulgas ei ole seotud isikuid. Võlakirjaemissioonist saadud vahendeid kasutatakse Kodulahe Kvartali arendusprojektide finantseerimiseks.

    Täna:
    Novaturas NTU1L novembri tulemused
  • Kahepäevane ralli sai eile USA aktsiaturul lõpu pärast seda, kui Föderaalreserv andis mõista, et inflatsiooniga võitlemine vajab intressimäära edasist kergitamist kõrgemale kui investorid seda ootasid. S&P 500 lõpetas 0,6% langusega, taastudes siiski sessiooni kõige madalamast punktist. Euroopas jõudis Stoxx 600 sulguda marginaalse muutusega.

    USA rahapoliitikat koordineeriv Föderaalreservi komitee tõstis intressimäära vahemiku ootuspäraselt 50 baaspunkti võrra 4,25–4,50% peale. Komitee liikmete värskendatud prognoosid näitasid, et majanduskasvu aeglustamiseks ja töötuse määra kergitamiseks ollakse valmis intressimäära edasi kergitama, kui septembri prognoosidega võrreldes liikus järgimise aasta oodatav intressimäära tase 4,6% pealt 5,1% peale. Samal ajal vähendati tuleva aasta SKP kasvuootust 70 baaspunkti võrra 0,5% peale ning töötuse määra ootust kergitati 20 baaspunkti 4,6% peale. Tuleva aasta alusinflatsiooniks prognoositakse varasema 4,5% asemel 4,8%.

    Pressikonverentsil ütles Jerome Powell, et oktoobris ja novembris aeglustunud inflatsioon on teretulnud informatsioon, ent hoiatas, et FED vajab oluliselt rohkem tõestust veendumaks aeglustumise trendi jätkumises. Keskpanga liikmete hoiakust arusaamiseks oli konverentsi vast üks olulisemaid punkte inflatsiooni allikate lahti mõtestamine Powelli poolt. Tema jagab hinnatõusu komponendid kolmeks: kaupade inflatsioon, elupindadega seotud inflatsioon ja kolmandaks kogu muu teenuste inflatsioon (viimasel on 55% osakaal FEDi poolt jälgitavas PCE mõõdikus).

    Kui kaupade hinnad on Powelli kohaselt juba üsna kiiresti allapoole liikunud ja elupindade hinnatõus peaks hakkama järgmisel aastal aeglustuma, kuna üürilepingute uuendamise tõttu on sellel pikem viitaeg, siis kõikide muude teenuste inflatsiooni aeglustumine võib võtta kauem aega, sest see on rohkem funktsioon tööturust, mis praegu püsib endiselt väga tugevana. See ajendas keskpanga liikmeid nihutama intressimäära lõpptaset ülespoole ja see on ka põhjus, miks arvatakse, et intressimäära tuleb kõrgel tasemel hoida pikemat aega.

    Võimalik, et Föderaalreserv ei tohi oma kommunikatsioonis anda turuosalistele lootust rahapoliitilise suuna oluliseks muutmiseks, sest USA riigivõlakirjade pikaajalised intressimäärad on oktoobrist alates allapoole liikunud ja samuti on leevenenud viimastel kuudel ka finantstingimused. Keskpangal on vaja võimalikult efektiivselt majandust ning tööturgu jahutada, kuid kui nad annaksid turuosalistele põhjust hakata panustama intressimäära tõstmises pausi tegemisele ja järgmise aasta teises pooles võimalikule kärpimisele, siis sellega kahaneks ka FEDi intressimäära tõstmiste praegune mõju. Finantstingimuste leevenemist pressikonverentsil korraks puudutati, mille peale ütles Powell, et nende fookuses pole mitte lühiajalised liikumised, vaid rohkem pikaajalised arengud.

    Hiina konjunktuur jäi novembris oodatust nõrgemaks, kui jaemüük langes mullusega võrreldes 5,9% (oodati –4,0%), tööstustoodangu kasv aeglustus 5,0% pealt 2,2%-le (oodati 3,5%) ja investeeringud fikseeritud varadesse kasvasid tänavu 11 kuu peale 5,3% vs. 5,8% oktoobri seisuga. Kuigi Hiina valitsus on koroonaviiruse leviku tõkestamise piiranguid leevendanud, võivad lähikuud jääda Hiina majanduse jaoks nakatumiste kiire kasvu tõttu keeruliseks.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel madalamale, alanedes Jaapanis 0,4%, Hiinas 0,2%, Hongkongis 1,2%, Lõuna-Koreas 1,6%, Austraalias 0,6%. Brenti toornafta langes 0,6% 82,2 dollarile, Bitcoin odavnes 0,5% 17 740 dollarile ja Ethereum alanes 1,5% 1291 dollarile. Unts kulda maksis 1795 dollarit (–0,7%).

    Täna on oodata Šveitsi, Norra, Inglise ka Euroopa keskpankade intressimääraotsuseid, millest suurimat tähelepanu pälvib viimane. Euroala hoiustamise püsivõimaluste intressimäär peaks konsensuse ootuse kohaselt liikuma 50 baaspunkti võrra kõrgemale 2,0% peale, kuid rohkem huvitab turuosalisi info intressimäära tõstmise väljavaate ning võlakirjade müümise kohta, mis algab järgmisel aastal. Šveitsi ja Norra keskpank peaksid samuti kergitama intressimäära 50 baaspunkti võrra, Norra oma aga 25 baaspunkti võrra 2,75% peale.

    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunde indeks (detsember)
    10.30 Šveitsi keskpanga intressimäära otsus
    11.00 Norra keskpanga intressimäära otsus
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    15.15 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.45 Christine Lagarde’i pressikonverents
    15.30 USA New Yorki töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
    15.30 USA jaemüük (november)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
    16.45 USA tööstustoodang (november)
  • Kas LUFTHANSA kohta on täna täiendavalt positiivseid teateid tulnud või püsib tugevana tuluprognoosi tõstmise tõttu?
  • Täna mingeid täiendavaid uudiseid ei näi selle liikumise taga olevat.
  • Inglise keskpangalt ootuspärane intressimäära kergitamine

    The Bank of England raised interest rates for a ninth time in a row to a 14-year high of 3.5%, pressing ahead with efforts to tame sky-high inflation.
    The nine-member Monetary Policy Committee split three ways on the decision as officials tried to balance the risk of
    inflation getting entrenched against squeezing too hard on growth just as the economy enters a recession.
    Six members including Governor Andrew Bailey voted for the half-point rise. Catherine Mann favored three-quarters of a point, while Silvana Tenreyro and Swati Dhingra backed leaving rates unchanged.
    “The majority of the committee judged that, should the economy evolve broadly in line with the November Monetary Policy Report Projections, further increases in bank rate may be required,” Bailey wrote in a letter to Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt.
  • ECB Raises Refinancing Rate, Marginal Lending Rate, Deposit Facility Rate By 50Bps As Expected
    - Refinancing Rate: 2.5% Vs 2.0%
    - Marginal Lending Rate: 2.75% Vs 2.25%
    - Deposit Facility Rate: 2.0% Vs 1.5%
  • ECB SAYS RATES STILL NEED TO RISE SIGNIFICANTLY, AT STEADY PACE
    ECB SEES INFLATION AT 6.3% IN 2023; PRIOR FORECAST 5.5%
    ECB SAYS QT WILL BEGIN IN MARCH AT MEASURED, PREDICTABLE PACE
  • USA tööturg püsib oodatust tugevamana, muu makro jäi aga prognoosidele alla

    US Jobless Claims -20K To 211K In Dec-10 Wk; Survey 232K
    US Dec-3 Week Continuing Claims +1K to 1,671,000


    Empire Manufacturing (Dec) -11.2 vs -1 Expected
    US Philly Fed Business Outlook Dec: -13.8 (est -10.0; prev -19.4)
    US Retail Sales Advance (M/M) Nov: -0.6% (est -0.2%; prev 1.3%)
    - Ex-Auto (M/M): -0.2% (est 0.2%; prev R 1.2% from 1.3% )
    - Ex-Auto & Gas (M/M): -0.2% (est 0.0%; prev R 0.8% from 0.9%)
  • Kuri kahtlus närib, et siit võiks katsetada TSLA long.
    Uudispõhjust ei ole, va. "turu uudised".
    I am in.
    Stopp 7 punkti.
  • Trader tegi twitteris küsitluse parim long ja short ideed aasta jaoks.
    TSLA short on selgelt populaarseim.
  • Danny Moses kelle tegelaskuju leiab kajastust ka filmis "Big Short" on Tesla lühikese positsiooniga
    kõvasti pappi kokku ajanud. Ja ta ei kavatse lõpetada.

    https://www.youtube.com/watch?v=h2cvNVYG1PU
    Big Short' investor Danny Moses to investors: Avoid Tesla stock
  • Tänud.
    Palju pole enam jäänud ;)
    Väga võimalik, et esmap soliidne gap down ja siis ehk hakatakse alles ostma.

    Teisel teemal - jube huvitav UVXY ehk pmts VIXide võrrand ei usu hästi seda langust. Kogu oma tõusu täna ära müünud.
    Ja tundub, et sama teeb ka võlaturg. TLT nt, 2 year treasury pole ka suurt alla tulnud.
    SPY 380 istub dets ja jaan väga kena kogus putte.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon