Börsipäev 22. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3101 tehingut ning käive oli 1,287 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 871 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 406 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2109 ning 931.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Sel nädalal andis Enefit Greeni EGR1T uus Šilale II tuulepark võrku esimese elektri – praeguseks on pargi tosinast tuulikust käivitatud neli ning järk-järgult hakkavad ka ülejäänud tuulikud võrku elektrit tootma. Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuht Lauri Ulmi sõnul näitab Šilale pargi ehitus, kui kiiresti on võimalik uusi taastuvenergia tootmisüksusi rajada. "Oleme kinni pidanud eesmärgist alustada tootmist esimesel võimalusel, et taastuvenergiat elektriturule lisada. Oleme jõudnud ehituse algusest esimese toodanguni veidi rohkem kui aastaga, mis on sellise pargi puhul minimaalne aeg," ütles Ulm pressiteates.

    Täna:
    DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Teisipäeval USA aktsiaturul tekkinud väike positiivne säde sütitas eile tugevama ostuhuvi, tänu millele lõpetasid nii S&P 500 kui ka Nasdaq 100 1,5% plussis. Ühest küljest võisid meeleolu tõsta oodatust tugevamaks osutunud FedExi ja Nike’i majandustulemused ja teisalt võidi reageerida ka Ühendriikide tarbijate paranenud kindlustundele, mis leevendas hirmu intressimäärade tõusust ajendatava potentsiaalse majanduslanguse pärast. Euroopas sulgus Stoxx 600 1,7% plussis, vähendades kaotust aasta algusest 17,3%-ni.

    USA olemasolevate majade müük langes novembris annualiseeritult 7,7% 4,09 miljonile, osutudes madalamaks analüütikute oodatud 4,20 miljonist ja ühtides pandeemia alguses saavutatud põhjaga (väljaspool seda oli madalaim alates 2010. aastast). Peamiseks põhjuseks on intressimäärade tõus, mis vähendab potentsiaalsete ostjate jaoks kättesaadavust ja maja omanikel on samuti vähe motivatsiooni oma eluase müüki panna. Pakkumisel olevate majade arv alanes 1,14 miljonile, mis kuluks antud müügitempo juures ära 3,3 kuuga ja see on madalam normaalseks hinnatud 5-6 kuu varust. Maja mediaanhind kallines aastaga 370 tuhandele dollarile, näidates sellega aeglaseimat kasvu alates 2020. aastast.

    Ühendriikide tarbijate kindlustunde indeks tõusis detsembris 6,9 punkti 108,3 punktile, osutudes paremaks analüütikute oodatud 101,0 punktist ja märkides sellega kõrgeimat taset alates aprillist. Kuna inflatsioon on mõnevõrra järele andnud, aitas see parandada tarbijate meeleolu. 47,8% vastajatest hindas töökohtade arvu piisavaks, mis oli parem novembris saavutatud 45,2%st. See on küll madalam aastatagusest 56,7%-st, kuid ületab pandeemia eelset keskmist (45,8%), viidates sellega tugevana püsivale tööturule, mida Föderaalreserv peab intressimäära edasise tõstmisega jahutama. Töökohtade saadavust raskeks hinnanud tarbijate osakaal alanes 13,7% pealt 12,0%le, jõudes tagasi 10-13% vahemikku, kus see on alates 2021. aasta suvest liikunud.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel valdavalt kõrgemale, kerkides Jaapanis 0,5%, Hongkongis 2,5%, Lõuna-Koreas 1,0% ja Austraalias 0,5%. Hiina ja India aktsiaturud olid ühed vähestest, mis allapoole suundusid: Shanghai Composite langes 0,1% ja Sensex nõrgenes 0,3%. Brenti toornafta kallines 0,4% 82,5 dollarile, Bitcoin hoidis taset 16 812 dollaril ja Ethereum langes 0,1% 1210 dollarile. Unts kulda maksis 1819,5 dollarit (+0,3%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

    09.00 Suurbritannia kolmanda kvartali lõplik SKP
    11.00 Itaalia tehaste müük (oktoober)
    12.00 Itaalia tootjahinnaindeks (november)
    15.30 USA kolmanda kvartali lõplik SKP
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (november)
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
  • Töötu abiraha taotlused püsivad endiselt väga madalana

    US Jobless Claims +2K To 216K In Dec-17 Wk; Survey 220K
    US Dec-10 Week Continuing Claims -6K to 1,672,000
  • Tule taevas appi, millisesse reaalsusesse ma sattunud olen - NASDAQ kukub -3.6%, sest majandus on tugev ... viidates sellega, et FED-il on võimalik intresse rahumeeli tõsta, mis omakorda on turule halb, kuna intressid vähendavad majanduskasvu.

    Seda kõike olukorras, kus Fed terminal interest rate projektsioon on praeguse seisuga kusagil 5.1% kandis.

    5.1% intressimäär ongi siis see katastroof, mis tekitab globaalse majanduslanguse...

    Reuters vahendab: Nasdaq dives on Fed rate hike worries, rout in chipmakers
    The Nasdaq index tumbled nearly 3% on Thursday after a fresh batch of data showing a resilient economy fueled worries that the Federal Reserve would stick to its aggressive tightening path; with Micron's glum forecast adding to a downbeat mood.

    Apple Inc (AAPL.O), Microsoft Corp (MSFT.O) and Amazon.com Inc (AMZN.O) fell more than 3% each, as two-year Treasury yields regained steam on prolonged rate hike expectations.

    Tesla Inc (TSLA.O) plunged 6.5% after the electric-vehicle maker doubled its discount offering on models in the U.S. this month, amid concerns over softening demand.

    Losses in rate-sensitive growth stocks saw technology (.SPLRCT) and consumer discretionary (.SPLRCD) sectors lead losses among the 11 major S&P 500 (.SPX) sub-indexes.

    The final estimate of the third-quarter U.S. gross domestic product revealed the economy grew at a 3.2% annualized rate, above the previous estimate of 2.9%.

    Meanwhile, a Labor Department report showed the number of Americans filing for state unemployment benefits increased to 216,000 last week, much below economists' estimate of 222,000, indicating a still-tight labor market.

    "The GDP data beat a lot of expectations. There are concerns that the economy is not giving up too easily and it's putting up a fight that will likely require the Fed to remain hawkish and keep interest rates higher for longer," Sam Stovall, chief investment strategist at CFRA Research in New York, said.

    The Philadelphia SE Semiconductor index (.SOX) was also set for its worst single-day performance in two months as shares of Micron Technology Inc (MU.O), Nvidia Corp (NVDA.O), Qualcomm Inc (QCOM.O) and Advanced Micro Devices Inc (AMD.O) fell between 4.4% and 7.4%.

    Fears of a recession following the U.S. central bank's prolonged interest rate hikes have weighed heavily on equities this year, with the benchmark S&P 500 (.SPX) set for annual declines of 20%, its worst such performance since the 2008 financial crisis.

    Bets for a 25-basis point hike to 4.5%-4.75% in February by the Fed remained largely unchanged at 71.4% following the data on Thursday, although expectations for the terminal rate inched up to 4.89% by May 2023.


  • TSLA round 2 vol. 2
    Täna juba lõhnab veidi kapitulatsiooni moodi, nii price action kui ka käive (languse suurim, alates 300st).
    Siit prooviks 50% long ja kui täna ei taastu, st.oht homseks gap down, siis sealt ülejäänud.

    kauplejatele oli hea maiuspala täna: MU tulemuste peale NVDA short

  • "rinx"
    TSLA round 2 vol. 2
    Täna juba lõhnab veidi kapitulatsiooni moodi, nii price action kui ka käive (languse suurim, alates 300st).
    Siit prooviks 50% long ja kui täna ei taastu, st.oht homseks gap down, siis sealt ülejäänud.

    kauplejatele oli hea maiuspala täna: MU tulemuste peale NVDA short



    MU tulemuste peale NVDA short? Aina paremaks läheb. Selles mõttes, et halvemaks.
  • Kirjuta siia oma versioon. Saame kõik võrrelda
  • MU beat..beat ja asjad oleks vbl. plussis alustanud. Aga täna peole ei meeldinud makro rohkem.
    MU ER lisas vaid juurde.

  • Elon just said in his Twitter space that he won’t sell anymore stock until 2024-2025.
  • "rinx"
    Kirjuta siia oma versioon. Saame kõik võrrelda


    MU on tsükliline mälutootja, mida NVDA ei ole. Neil puudub suures plaanis ühisosa. MU tulemused ei olnud turul kellelegi üllatuseks. Nad nautisid lähiminevikus suurt nõudlust, mis ajas hinnad üles ning pani tarneahelaid varusid suurendama. Tagantjärgi selgus, et selle käigus suurendati neid liigagi üle. Veel aasta tagasi nähti, et MU teenib u. $10 kanti EPS-i. Ka see teema on ammu katki, et MU suudab oma tsükli kasumlikult läbida.
    Mälu mängumaad üldse nii ära konsolideeritud, et sümpaatiad on pigem Aasias.

    See ühisosa, mis NVDA ja MU vahel on, on PC. PC nõrkus on ammu kogu sektori aktsiates sees. Sellega ei šokeeri isegi MU investoreid, rääkimata NVDA-st või turust, jumalauta.
    NVDA nõrkus tuli peaasjalikult turust endast, müüdi kasvuaktsiaid ning kallimat kraami.
    Võimalikud tegurid sentimendi osas, mis konkreetselt NVDA juurde käisid, võisid olla:
    1. Google cancels $600 million Minnesota data center project
    2. Intel opted to restructure the graphics chips business to improves its standing against rivals Nvidia and AMD

    Võimalik, et siin oli veel midagi, aga nende konkreetsete MU tulemuste peale oli kõigil lihtsalt meh. Ei ole tsükli põhi, ei ole üllatust, ei ole midagi, kõige vähem muidugi selgitada turu kukkumist MU tulemustega.
  • Keskendusin jah TSLA liikumisele ja muu jäi suht tähelepanuta.
    Aga tõsi, kasvuteemades oli üleüldine surve. Sama kogu chip sektor, korralikult tulid alla ka teised nimed LRCX, ASML jne.
    Muidugi omaette imestust väärib MU võga nõrk guido vs ootused ja turu suht ok suhtumine sellesse. Vbl indikeerib, et ollakse täna juba valmis uue aasta tsükli põhjadeks.
  • "rinx"
    Keskendusin jah TSLA liikumisele ja muu jäi suht tähelepanuta.
    Aga tõsi, kasvuteemades oli üleüldine surve. Sama kogu chip sektor, korralikult tulid alla ka teised nimed LRCX, ASML jne.
    Muidugi omaette imestust väärib MU võga nõrk guido vs ootused ja turu suht ok suhtumine sellesse. Vbl indikeerib, et ollakse täna juba valmis uue aasta tsükli põhjadeks.


    MU langust pidurdas vast teade 10% töötajate koondamisest.
  • "rinx"
    TSLA round 2 vol. 2
    Täna juba lõhnab veidi kapitulatsiooni moodi, nii price action kui ka käive (languse suurim, alates 300st).
    Siit prooviks 50% long ja kui täna ei taastu, st.oht homseks gap down, siis sealt ülejäänud.




    Nüüd on kaup koos, mulle tundub, et bid hakkab ehitama siit. Hea triger on veel puudu.
    Testin iseennast, stopp 121.
  • See kõik on eeldusel, et täna päeva lõpuks tuleb ilus push. Hetkel on veel liiga uimane. Push peab tulema, et tees töötaks.
    Kui EI ja jääbki virelema, siis on oht et uued põhjad tulevad ja see bidi on lihtsalt liiga nõrk.
    Ma olen valmis enamuse täna müüma. Hoidmaks riski kontrolli all .

    Need on tänased mõtted, homme juba Jõulud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon