Börsipäev 20. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3049 tehingut ning käive oli 1,394 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 810 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 552 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2003 ja 974.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    SAB1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,718 x 42 173)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T 2022. aasta müügitulu oli 862,8 miljonit eurot, kasvades võrreldes 2021. aasta tulemusega, mil müügitulu oli 821,6 miljonit eurot, 5%. Grupi 2022. aasta puhaskasum oli 29,5 miljonit eurot, mis jäi eelnenud aasta tulemusele alla 7,9%. Grupi neljanda kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 234,4 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 7,7%, samas kui konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 10,6 miljonit eurot, mis oli 9,2% madalam eelnenud aasta võrreldava perioodi kasumist. Ettevõtte teatel näitasid neljanda kvartali majandustulemused võrreldes kolmanda kvartaliga positiivset arengut. Müügitulu kasv sai veidi hoogu juurde ning kasumi langus pidurdus.
  • Langus Ühendriikide aktsiaturul jätkus eile kolmandat päeva järjest, mille üheks ajendiks oli USAs läinud nädalal sisse antud töötu abiraha taotluste väga madal tase, tugevdades omakorda intressimäära edasise tõstmise vajadust. Kaasa ei aidanud meeleolule ka teadmine, et USA valitsus on jõudnud taas võlalimiidini ja peab maksejõuetuse vältimiseks kasutusele võtma erimeetmed, mis võivad limiiti tõstmata aidata olemasolevate rahareservidega hakkama saada aasta teise pooleni. S&P 500 sulgus 0,8% miinuses, olles siiski vähendanud kaotust päeva madalpunktiga võrreldes (–1,6%). Euroopas oli selle aasta esimene suurem languspäev, kui Stoxx 600 loovutas väärtusest 1,6%.

    Esmakordselt sisse antud töötu abiraha taotlused alanesid Ühendriikides neljandat nädalat järjest, tulles 205 tuhande pealt 190 tuhandele, mis oli märksa parem analüütikute prognoositud 214 tuhandest. Abiraha saajate arv kokku kerkis aga 7. jaanuaril lõppenud nädalal 1,630 mln pealt 1,647 miljonile (oodati 1,655 mln). Suurfirmad eeskätt tehnoloogiasektoris on küll viimastel kuudel inimesi koondanud, kuid üleüldiselt näivad ettevõtted siiski hoidvat oma töötajatest kõvasti kinni ja tööturg näib tänu sellele pidavat nõrgenenud majanduskeskkonnale hästi vastu.

    Ühendriikides alustatud elamuehituste annualiseeritud arv langes detsembris eelneva kuu baasil 1,4% 1,382 miljonile, millega saavutas madalaima taseme alates eelmise aasta juulist, kuid osutus siiski analüütikute oodatud 1,358 miljonist paremaks. Vähem volatiilsem ja rohkem tulevikku vaatav ehituslubade annualiseeritud arv langes novembriga võrreldes 1,6% 1,330 miljonile, mis oli nõrgem 1,365 miljoni suurusest ootusest ja märkis madalaimat taset alates pandeemia algusest (toonane põhi oli 1,084 mln). Kiiresti tõusnud intressimäärad on USA kinnisvaraturgu jahutamas, kuid mõnevõrra on 30-aastane hüpoteeklaenu intressimäär novembris saavutatud 7,35% kõrgpunktist tänaseks alla tulnud (praegu 6,37%), pakkudes koduostjatele pisikest leevendust. Selleks, et mitte lasta turu intressimäära ootustel edasi langeda, peab FED tõenäoliselt hoidma oma kommunikatsiooni intressimäära edasise tõstmise vajadusest õhukindlana.

    Erinevalt New Yorki töötleva tööstuse aktiivsusindeksi järsust kukkumisest jaanuaris näitas Philadelphia piirkonna oma vastupidiselt tõusu –13,7 punktilt –8,9 punktile, ületades konsensuse –11,0-punktist prognoosi. Väikesele taastumisele vaatamata on praegune tase siiski võrreldav sellega, mida väljaspool pandeemiat varem nähtud dot.com mulli lõhkemise ajal ja finantskriisis ning seega viitab töötlevas tööstuses keerulistele oludele. Kuna kuue kuu väljavaadet peegeldav indeks kerkis -0,9 punktilt 4,9 punktile, siis võib sellest järeldada, et ettevõtted näevad horisondil teatavat optimismi.

    FEDi esindaja Lael Brainar, keda loetakse pigem lõdvema rahapoliitika pooldajaks, uskus eilses esinemises, et intressimäärad peavad inflatsiooni jahutamiseks püsima kõrgena mõnda aega. Ta siiski ei kommenteerinud seda, kas keskpank peaks veebruari alguse istungil aeglustama intressimäära tõstmise tempot või kui kõrgele näeb ta intressimäärasid tänavu tõusmas.

    Aasia aktsiaturud olid nädalale panemas positiivset punkti. Nikkei kerkis kirjutamise hetkel 0,5%, Hang Seng tõusis 1,4%, Shanghai Composite kosus 0,7% ja Kospi 0,6%. Brenti toornafta kallines 0,4% 86,5 dollarile, Bitcoin tõusis 0,2% 20 975 dollarile ja Ethereum kauples marginaalse muutusega 1546,7 dollaril. EUR/USD püsis eilsel sulgumistasemel 1,0833 dollaril ja unts kulda maksis 1927,5 dollarit (–0,3%).

    Tänastest majandusuudistest kerkivad esile Saksamaa detsembrikuu tootjahinnaindeks ning Ühendriikides detsembris tehtud tehingud olemasolevate majadega.

    09.00 Saksamaa tootjahinnaindeks (detsember)
    09.00 Suurbritannia jaemüük (detsember)
    15.30 Kanada jaemüük (november)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (detsember)
  • Suurbritannia jaemüük ilma autode ja kütuseta langes detsembris 6,1% võrreldes eelneva aasta sama perioodiga, jäädes alla analüütikute -4,4% ootusele
  • Saksamaa tootjahinnaindeksi kasv aeglustus novembri 28,2% pealt detsembris 21,6% peale (ooadti 20,7%).
  • Oi täna oli halb päev, mul on nii fucking kopp ees nendest sub based top line ettevõtetest. Krdi netflix vedas oma sooja õhu puhumisega kogu turu kaasa. Mul on hea mõte! Kaotage oma teenuselt igasugused tasud ja järgmistel tulemustel stokk hüppab 50%! Naljaninad
  • Hmmm..NFLX veab kogu turu üles. Olles ise samal ajal suht kitsas vahemikus kinni?
    Ei tahaks hästi sellele alla kirjutada.

    Pakun hoopis alternatiivina üheks võimalikuks põhjuseks hea setup optsiooni turult, mida kasutati ära.

    Esiteks - SPY 390 put suur tase. Räägime ikka monthly opex, mis on kõige tugevama mõjuga, mahud suured. See tase on toetav, eriti, kui delta exp. kuupäeval suurelt nt. langeb. = MM ostavad aktsiad tagasi, sunnitud ostma. Kõik puhas arvutite käsklused. Vaata, kui suured on siin kauplemismahud 388, 389, 400 jne tasemetel.

    387 tasemest alates


    Teine osapool (hedge funds nt. suured traderid), kes näeb sellele setup "ära kasutamise" võimalust, surub call poole kaudu aga SPY hindu üles. = hakkab CALL ostma, MM on sunnitud SPYd ostma. Tekib kahekordne võimendus, SPY ostmiseks.
    Nende callide pealt oli võimalus väga palju teenida., vs. need PUT, mis poleks enam midagi extra "juurde" teeninud. Sest PUT wall 390 kandis niivõinaa kaitses veel suurema languse vastu. = pidur, turg oli juba alla 390 ja delta kasv ITM ei ole enam järsk. Siin samamoodi , järsud kauplemismahu kasvud kõige "magusamas" otsas, ehk 390st alates.
    387 tasemest alates


    Ehk = sellist liikumist oli turul kõige "kergem" ja "väiksemate kuludega" võimalus teha. Arvamus

    Lihtsalt üks võimalik interpretatsioon, nagu muusikulgi.
  • Loodan et teenisid oma interpretatsioonidelt kõvasti raha.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon