Börsipäev 25. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelneva kahe päeva võimsa tõusu järel tõmmati eile Ühendriikide aktsiaturul hinge, mis jättis S&P 500 indeksi hõljuma marginaalse muutuse juurde terveks sessiooniks. Lõplikuks tulemuseks kujunes laiapõhjalisel indeksil –0,1% ja Nasdaq 100 indeksil –0,2%. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,2% punases.

    Microsoft suutis pärast USA turu sulgumist avaldatud uudise kohaselt ületada analüütikute aktsiakasumi ootust, teenides teises kvartalis aastaga 2% 52,7 miljardi dollarini kasvanud müügitulu pealt 2,32 dollarit kasumit aktsia kohta (prognoositi vastavalt 52,9 mld ja 2,30 USD), kuid seejuures registreeriti ühekordse tegurina suuresti kondamistega seotud 1,2 miljardi dollari suurune kulu (12 senti aktsia kohta). Esimese reaktsioonina saatsid investorid aktsia järelkauplemise ajal 4% kõrgemale, ent see pöördus 1% languseks, kui selgus, et juhtkonna hinnangul on ettevõtte kasvu üks peamiseid allikaid pilveteenuse Azure’i kasv aeglustumas teises kvartalis saavutatud 38% pealt (septembris lõppenud kvartalil 35%) jooksval kvartalil 4-5 protsendipunkti võrra. See teadmine viis ka S&P 500 indeksi futuuri kirjutamise hetkeks 0,5% võrra miinusesse.

    Euroala erasektori aktiivsusindeks paranes jaanuaris 49,3 punktilt 50,2 punktile, ületades konsensuse 49,8punktist prognoosi ja saavutades kõrgeima taseme alates juunist. Taastumine oli laiapõhjaline, sest ülespoole liikus nii töötleva tööstuse kui ka teenindussektori PMI indeks. See annab lootust, et kardetud majanduslangus jääb euroalas potentsiaalselt tagasihoidlikumaks, mis on osaliselt ajendatud energiahindade leevenemisest ja ka Hiina majanduse avanemisest. Aktiivsuse edasist langust ei saa siiski täielikult välistada, sest see sõltub eeskätt nõudluse vastupidavusest ja seda võib keskpank intressimäära järsult edasi kergitades survestada.

    Ühendriikide töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsusindeks tõusis jaanuaris 1,6 punkti 46,6 punktile, ületades konsensuse 46,4-punktist prognoosi. Marginaalsele paranemisele vaatamata viitab see endiselt sektori aktiivsuse langusele, ent pisut aeglasemas tempos kui detsembris.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei parandas taset 0,4%, Kospi rallis pärast pühi avanedes 1,3%, S&P/ASX200 alanes 0,3% ja Sensex tuli 1,3% võrra allapoole. Hiina ja Hongkongi aktsiaturud jäid uue aasta püha tõttu endiselt suletuks. Brenti toornafta kallines 0,5% 86,5 dollarile, Bitcoin langes 1,1% 22 649 dollarile ja Ethereum odavnes 3,2% 1547,3 dollarile. EUR/USD kosus 0,1% 1,0898 dollarile ja unts kulda maksis 1926,8 dollarit (–0,5%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa ettevõtete jaanuarikuu kindlustunde indeksid ja Kanada keskpanga nõukogu istungi, mille raames ootavad analüütikud intressimäära kergitamist 25 baaspunkti võrra 4,50% peale (kõrgeim alates 2007. aastast).

    10.00 Hispaania töötute arv (detsember)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (jaanuar)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus
  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 2928 tehingut ning käive oli 1,803 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,222 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 562 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2042 ja 805.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Pro Kapital Grupp PKG1T allkirjastas mullu aprillis eellepingu, millega avaldas soovi osta Itaalias registreeritud ettevõte P.K. Sicily S.P.A., mis omab ja käitab hotelli Domina Zagarella Sicily, ent nüüd on Pro Kapital otsutanud tehingust loobuda. Eellepingu sõlmimisega reserveeris Pro Kapital oma õigused soetada 12 miljoni euro eest ettevõtte osalus ning alustas juriidilist ja finantsilist hoolsusauditit. Tulenevalt auditi tulemustest ja võttes arvesse praegust ülemaailmset majandusolukorda, leiab Pro Kapital, et hotellifirma omandamine ei ole aga majanduslikult otstarbekas.

    Sel nädalal:
    26.01 Telia Lietuva TEL1L 12 kuu vahearuanne
    27.01 Tallinna Vesi TVE1T 12 kuu vahearuanne
  • kas jääb silma mis metso outotec-i sikutab?
  • Kindlat uudist pole, ilmselt võib osaliselt olla investorite ootus, et tellimused olid neljandas kvartalis tugevad
  • German IFO Business Climate Jan: 90.2 (est 90.3; prev 88.6)
    - German IFO Current Assessment Jan: 94.1 (est 94.9; prev 94.4)
    - German IFO Expectations Jan: 86.4 (est 85.3; prev 83.2)
    Ifo Economist: German Economy Starting The Year With Cautious Optimism
    Ifo Economist: Probably Won't Be A Recession, But GDP Will Probably Shrink Slightly In Q1 - Mainly Due To Consumption

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon