Börsipäev 10. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3361 tehingut ning käive oli 1,468 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 774 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 626 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2195 ja 1033.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Enefit Green EGR1T veebruari tootmisandmed
  • Kuigi päev Ühendriikide börsidel algas pigem positiivsemas meeleolus, siis punkt pandi üsna punastes toonides. Fookus langes eile pangandussektorile pärast seda, kui eeskätt riskikapitalikliente teenindav SVB Financial Group teatas, et pidi USA valitsuse riigivõlakirjade portfelli müügist teenitud 1,8 miljardi dollari suuruse kahjumi tõttu kaasama uut kapitali, tingides aktsia 60% kukkumise. See pani küsima küsimusi ka teiste pankade väga suurte võlakirjaportfellide kohta ja kuidas intressimäärade tõusu tõttu nende hinnalangus mõjutab äritegevust, kui kahjumeid peaks hakkama deposiitide väljavoolu tõttu realiseerima. Pangandussektorit esindav indeks kukkus eile üle 7%, tirides ka S&P 500 indeksi 1,9% võrra allapoole. Euroopas jõudis Stoxx 600 sulguda 0,2% langusega.

    Tagaplaanile jäi uudis, et Ühendriikides esitati eelmine nädal 211 tuhat töötu abiraha taotlust, mis saavutas kõrgeima taseme alates detsembrist ja ületas ka konsensuse 195 tuhande suurust prognoosi. Abiraha saajate arv kokku kerkis 25. veebruaril lõppenud nädalal 1,649 miljonilt 1,718 miljonile, ületades 1,660 miljoni suurust prognoosi ja saavutades detsembri taseme, mis omakorda oli kõrgeim alates 2022. aasta jaanuarist. Kuigi taotluste tõus võis osaliselt olla tingitud ebatavalistest ilmaoludest mitmel pool Ühendriikides, siis viitas ka eile Challenger, Gray ja Christmas poolt avaldatud statistika, et koondamised on muutunud erinevate majandusharude lõikes laiapõhjalisemaks ja seega võime abiraha taotlustes näha järgnevatel kuudel edasist tõusu.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel samuti punases, alanedes Jaapanis 1,8%, Hongkongis 2,4%, Hiinas 0,9% ja Lõuna-Koreas 1,0%. Brenti toornafta odavnes 0,5% 81,2 dollarile, Bitcoin langes 1,1% 20 000 dollarile ja Ethereum tuli 0,8% võrra allapoole 1421 dollarile. EUR/USD kerkis 0,1% 1,0586 dollarile ja unts kulda maksis 1831 dollarit (0,0%).

    Täna saab päeva keskmes olema Ühendriikide tööturu raport, mille puhul prognoosivad analüütikud, et veebruaris loodi 225 tuhat töökohta (jaanuaris 517 tuhat) ja töötuse määr püsis 3,4% peal.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (jaanuar)
    10.00 Hispaania jaemüük (jaanuar)
    15.30 USA tööturu raport (veebruar)
    15.30 Kanada tööturu raport (veebruar)
    21.00 USA valitsuse eelarve (veebruar)
  • BofA strateeg usub, et keskpankadel on pehmet maandumist keeruline orkestreerida, pigem loeb tõenäoliseks mõne süsteemse riski realiseerumist, mis sunnib FEDi oma plaanidest taganema.

    Money market and bond funds attracted big inflows in the week through March 8, while global stocks had moderate outflows, according to a Bank of America note that cites EPFR Global data.
    * Cash had $18.1b inflows, taking YTD total to $192b, with US money market funds assets surging to all-time high $4.9t as short rates soar
    ** Bond funds had $8.2b inflows, while $0.5b left equity funds
    * Strategist Michael Hartnett says 290 global rate hikes in past year are not a prelude to Goldilocks, but a prelude to hard landing and credit event
    ** Sees many potential catalysts for systemic deleveraging event that would spark policy panic and end of Fed tightening
    ** Cites credit event appearance in tech and health care venture capital lending, government debt, shadow banking/private equity, crypto, speculative tech, real estate.
  • Deutsche Jim Reid:
    "Something always breaks hard during or after a Fed hiking cycle. Is this another mini wobble on this front or the start of something bigger? Tough to tell but I would be stunned if there weren’t many more casualties of this boom-and-bust cycle:"
  • Hakkame leidma juba väga üllatavaid seoseid:
    The fallout from Silicon Valley Bank has spread to Sweden’s largest pension group after the fund more than doubled its holdings in the Californian bank during the past year.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-10/svb-losses-shake-swedish-pension-system-with-alecta-major-owner?srnd=markets-vp&leadSource=uverify%20wall
  • Töökohti loodi oodatust rohkem, aga tööjõus osalemise määr liikus üles ja koos sellega ka töötuse määr. Samuti oli palgakasv oodatust kümnendiku aeglasem.

    US Labor Feb Nonfarm Payrolls +311K; Consensus +225K
    US Feb Unemployment Rate 3.6%; Consensus 3.4%
    US Feb Average Hourly Earnings +0.24%, or +$0.08 to $33.09; Over Year +4.62%
    US Feb Private Sector Payrolls +265K and Government Payrolls +46K
  • *FED SWAPS DOWNGRADE ODDS OF 50BP MARCH RATE HIKE TO UNDER 50%
  • Keegi ehk teab rohkemat, miks SCHW nii suurelt all on? Ei leia midagi spetsiifilist hetkel.
    Mingi seos SIVB kollapsiga?

    Õrnalt noolin
  • Va. see suurem eilne müügiblokk, mille taha tahetakse kellegi nime panna?
    Vbl. selle taga keegi, kes vajas likviidsust tänu SIVB kollapsile.Oli mõlemas sees....


    Soomlased ütlevad selle peale, et õhtu on hommikust targem. Vara veel....
  • SCHW probleem on cash sorting.
    BofA downgrade notes jaanuaris oli hea lühike seletus, mis see on: client cash sorting = excess cash reallocation into higher yielding money market funds & ST bond funds/ETFs

    Raha liigub olematu intressimääraga deposiitidest minema. Seetõttu vähem raha, mida suuremat tulu toovatesse instrumentidesse investeerida. SCHW jaoks oluline osa kasumist, mis selle tõttu tugeva surve all.
  • Lisaks see oht, et deposiitide väljaliikumisel on SCHW 'l ka "duration issue", omatavad instrumendid on pikaajalised, aga deposiitide väljaliikumise peab koheselt katma. Sellega tuleb mark to market kaotused ära realiseerida.
  • SCHW vähemalt 7a suurim käibepäev eile. Natuke juba osteti ka, ei olnud üldse nii hull surumine, kui neljap. Risk on kõrge, aga ma jäin poolega veel sisse, et näd.vahetuse riski maha võtta. Paljud pangad said kohe turu avades väga korralikku bidi, JPM, näiteks.

    Tänud, jim, hea seletus.
    Natuke sarnane võimalik probleem, mis SIVB taga. Kui ainult trigerdatakse. Eeldaks muidugi, et nad ei ole olnud oma kapitali allokeerimisel nii lühinägelikud (HTM varad), kui SIVB, kes nii suure osa paigutas pikka võlga. Pank, kes läheb likvideerimisele, mitte halbade laenude tõttu, vaid varade juhtimise otsuste tõttu.




    TIMELINE OF SILICON VALLEY BANK, $SIVB, COLLAPSE:

    1. SVB begins to face run on bank as $91 billion in bonds face interest rate risk
    2. Firesale of $21 billion bond portfolio is announced
    3. Over $1.8 billion is lost during firesale
    4. SVB announces $2.3 billion share sale to cover bond losses
    5. Credit agencies cut SVB's credit ratings
    6. SVB fails to raise capital as investors panic
    7. U.S. banking sector loses nearly $100 billion in market cap in 24 hours
    8. SVB announces intention to sell the company
    9. Regulators and FDIC take control of SVB
    10. Second largest bank collapse in US history seemingly happens overnight

    Currently, 93% of all deposits at SVB are ABOVE the $250,000 FDIC insurance limit. Siit võib tulla korralik probleelm depo hoidjatele. Samas vbl. valitsus võtab pikad varad üle!?


    Keegi Raging Cap, kirjutas jaanuar sellest probleemist üsna täpselt ja läksid ise ka short.
    https://mobile.twitter.com/RagingVentures/status/1615826088038473733

    5. $SIVB's HTM securities had mark-to-market losses as of Q3 of $15.9 b...compared to just $11.5 b of tangible common equity!!
    Luckily, regulators do not force $SIVB to mark HTM securities to market. But the bank would be functionally underwater if it were liquidated today.

    8.The risk for $SIVB is that deposit outflows accelerate at such a pace that it is forced to either raise equity capital and/or sell down its HTM securities portfolio, thus realizing substantial losses. You can bet that $SIVB is praying for a Fed pivot!
  • Bond market tegi eile väga huvitava pivoti. Yield tuli väga agressiivselt alla. Kui veel mõned nädalad tagasi oli laual FED 50bp hike, siis nüüd arvatakse lausa, et aasta lõpuks tuleb -100bp langetus. Finantssektor nõuab seda ja FED ei saa seda pealt vaatama jääda.

    The 2-year is down 44 bps over the last two days (since Wed's close).

    Only four other days in the last 40 years have seen larger two-day moves.

    Oct 20, 1987 = the day after the largest stock market crash in history (-22%, Oct 19, 1987)
    Sept 14, 2001 = two days after the 9/11 terror attack
    Sept 15, 2008 = the day Lehman failed
    Sept 29, 2008 = two days after the failed TARP vote.

    The Silicon Valley Bank crisis will force the Fed to slash rates by 100 basis points to prevent contagion, market guru says.

    Siit võib TLT ja TMF long olla täitsa ideed. TMF tegi ajaloo käibe (seal muidugi viimase aastaga ca 9x shares out kasv ka.)
  • Bank of London weighs rescue bid for Silicon Valley Bank's UK arm, Sky News reports
  • Ja mida see FED -100 baaspunkti langetus sisuliselt tähendada võib? Inflatsioon talvel uuesti lakke (teine laine) ja kõik senitehtud töö ja pingutus prügikasti?
  • "rinx"
    Bond market tegi eile väga huvitava pivoti. Yield tuli väga agressiivselt alla. Kui veel mõned nädalad tagasi oli laual FED 50bp hike, siis nüüd arvatakse lausa, et aasta lõpuks tuleb -100bp langetus. Finantssektor nõuab seda ja FED ei saa seda pealt vaatama jääda.

    The 2-year is down 44 bps over the last two days (since Wed's close).

    Only four other days in the last 40 years have seen larger two-day moves.

    Oct 20, 1987 = the day after the largest stock market crash in history (-22%, Oct 19, 1987)
    Sept 14, 2001 = two days after the 9/11 terror attack
    Sept 15, 2008 = the day Lehman failed
    Sept 29, 2008 = two days after the failed TARP vote.

    The Silicon Valley Bank crisis will force the Fed to slash rates by 100 basis points to prevent contagion, market guru says.

    Kogu siira lugupidamise juures (rinx on üks väheseid, kes investeerimise teemal veel viitsib oma mõtteid kirja panna) ja ilma igasuguse arooniata - gurud on seepärast gurud, et nad ennustavad valjuhäälselt teisiti, kui peavool. Vahel läheb neil täppi ka ja siis nad saavad kuulsaks, reeglina panevad puusse ja siis unustatakse need väljaütlemised kiiresti.

    Elame-näeme. Loomulikult see 100 bps langetus kunagi tuleb, aga enne on vaja inflatsioon kontrolli alla saada ja see ei ole protsess, mida me mäletame (ja loodame korduvat) 2000. või 2008. aastast. Ise olen oma liigse optimismi eest vitsad juba kätte saanud ja sunnitud mõistuse häält kuulama - mina ei usu 2023. aastal 100 bps langetamist. Flat - seda tõenäoliselt küll, kui nüüd suurkoondamised mõju hakkavad avaldama.

  • Alguses väike kohvi ja ajalehed, ehk oma positsioonide korrigeerimine ning siis vaatame:

    It is anticipated that the closed meeting of the Board of Governors of the Federal Reserve System at 11:30 a.m. on Monday, March 13, 2023, will be held under expedited procedures, as set forth in section 261b.7 of the Board's Rules Regarding Public Observation of Meetings, at the Board’s offices at 20th and C Streets, N.W., Washington, D.C. and by audio/video conference call.
  • Võib täitsa rahulikult võtta, minuga pole siin midagi pistmist. Lihtsalt..arvamuste paljusus.
    Tasub hoida meele avatud, kõigile võimalustele, ka nendele, mis tulevad nurga tagant ja üllatavad. Nagu selline rate hike cycle.

    https://finance.yahoo.com/news/fed-swaps-fully-price-quarter-152011744.html

    As recently as Wednesday, a half-point rate hike this month was viewed as likelier than another quarter-point move and a rate cut later this year was counted out. But with rising borrowing costs subsequently taking the blame for the year’s first bank failure, pricing of swaps linked to Fed meetings shifted Friday to levels suggesting the central bank’s policy rate will peak at around 5.3% in June and end the year below 5%. It’s in a range of 4.5% to 4.75% now.
  • Üks aasta alguse ennustus -
    "Inflation peaked. But it is not the last peak of this cycle," he said. "We are likely to see CPI lower, possibly negative in 2H 2023, and the US in recession by any definition."

    He added: "Fed will cut and government will stimulate. And we will have another inflation spike. It's not hard."



  • Mis see täpselt on, ei tea, aga peaks olema üleöö pankadevaheline laenu hind (cash borrowing cost) tagatud valitsuse võlaga.
    Kaudselt võiks siis hinnata FED intresside sihte siit.
  • Ja reede tehingud olid ajaviiteks:
    TSLA short kinni ja long (lihtslt nii tugev reversal kohe turu avanedes. Suhteliselt tugev vs SPY, QQQ. Relative strenght vs indexes)
    UVXY short (päeva II pool. Tundus squeeze, mida koguaeg ikkagi suurelt sisse müüakse)
    SCHW long, pool müüsin siiski täpselt 10min enne lõppu ära. Päeva lõpu langus pani väristama.

    Hetke seisuga ok, üle pika aja midagigi.
  • SCHW 44.50 -14.20 (-24.19%)
    Pre-Market: 6:14AM EDT
  • huvitav, kas turg ei usu siis seda lubadust, et päästame kõik depod ära ja vahet pole kus raha hoiad?
  • ... turule ei meeldi segased lood ja veed...
  • krdi hea päev tõmbasin paremat pudrukausi täis.
    oligi vahepeal liiga palju rallinud.
  • SCHW uuesti üle 60.
    See eelturu 44 oli korraks ikka .... oleks pidanud jätma varu veel ostudeks.
    Ideaalne võimalus hedgedel odavalt stokki saada, mis see eelturu kulu pole viia hind + paanika sellise languse peale. Ja turul veel margin likvideerimine otsa, suured kogused müüki sisse.

    "Earlier today, per a CNBC report, billionaire investor Ron Baron said he "modestly increased" his position in Charles Schwab Corporation (NYSE: SCHW), aiming to buy a dip in its shares amid a meltdown in financial stocks."
  • Noolisin kah õrnalt, müüsin T hommikul aprilli 60 putte.
  • Julge hint, kes praegusel turul SCHW-le (naked?) putte julgeb välja kirjutada.
  • Paljad jah. Päris kirsturaha sinna alla ei paneks tõesti.
  • "invictus"
    Julge hint, kes praegusel turul SCHW-le (naked?) putte julgeb välja kirjutada.

    Aga kaetud calle julged välja kirjutada?
  • "pahurik"
    "invictus"
    Julge hint, kes praegusel turul SCHW-le (naked?) putte julgeb välja kirjutada.

    Aga kaetud calle julged välja kirjutada?


    Ma ei julge praegu midagi välja kirjutada :D
  • "invictus"
    "pahurik"
    "invictus"
    Julge hint, kes praegusel turul SCHW-le (naked?) putte julgeb välja kirjutada.

    Aga kaetud calle julged välja kirjutada?


    Ma ei julge praegu midagi välja kirjutada :D

    krt, lootsin sind vahel võtta, aga ei läinud läbi. Kaetud call on sama, mis naked putt:D

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon