Infortar (INF1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Infortar (INF1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • TTF-gaas veebruar hetkel 26,88 EUR/MWh
    https://www.marketwatch.com/investing/future/ttfcg24?mod=search_symbol

    Täna on ka päev väga madalate elektrihindadega:
    https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table

    Amur River naases Klaipedast Inkoose, koos kõige suurema Klaipedas lastitud LNG-lasti. Tundub, et Equinor korraldas seda.
  • Mida odavamaks gaas läheb, seda rohkem seda taas kasutama hakatakse ja võibolla mõni tööstus saab uuesti uksed avada.
  • Ma jälgin Euroopa gaasivarusid siit: https://agsi.gie.eu/data-overview/graphs/eu

    Kui 2023 novembris oli varude täituvus 100% lähedane ja kõrgem kui eelneval aastal (mil see oli ka päris kõrge, siis hetkeks on see (ilmselt külmema) ilma tõttu ca 3% madalam kui mullu samal ajal, kuid tervelt 74% kõrgem kui 2022 samal ajal. Ehk siis tundub, et varudega probleeme ei ole ja gaasi jagub.
  • kas sellega ei ole mitte nii, et mida rohkem on gaasi hoidlates, seda odavam see on?
  • Kui googeldan, siis väga ümardatult tundub, et on umbes nii:

    USA
    1 MWh HenryHub-gaas maksab 10 EUR.
    1 MWh LNG eksport Euroopasse maksab 5 EUR.

    Kui siis jälle lihtsustada 10+5 siis selline oleks Euroopa hinna põhi. Muidugi mõjutab turgu ka nõudluse suurus Aasias.

    Mullu kasvatas USA oma LNG eksporti võimsalt 89 mln tonnini.
    https://www.reuters.com/business/energy/us-was-top-lng-exporter-2023-hit-record-levels-2024-01-02/

    ...mis peaks olema umbes 1300 TWh, ehk 1300 suurt LNG-laeva.

    =>
    Seega on tekkimas ilus globaalne turg. Näiteks Saksamaal on võimsasti juurde ehitatud LNG-terminalid. Ehk venelased võivad edaspidi ära unustada oma torud ja hakata tootma LNG, et müüa seelel avatud turul. Loodetavasti väga odavalt.

    Jooksvalt muidugi Euroopa asendab fossiilne LNG elektriga toodetud LNG-ga.

    Veel väiksete mahtudega, aga siiski:

    Gasum and Nordic Ren-Gas to bring renewable e-methane to market starting 2026
    https://www.gasum.com/en/About-gasum/for-the-media/News/2024/gasum-and-nordic-ren-gas-to-bring-renewable-e-methane-to-market-starting-2026/
  • Soe ja tuuline Saksamaal järgneval kahel nädalal:

    UNWETTER durch Sturmlage! Der Januar kippt wie der Dezember auf mild! Kein Winterwetter in Sicht!
    https://www.youtube.com/watch?v=cHg68YU8JN0
  • Finland's Gasgrid warns of gas shortage risk this week
    "...The next LNG vessel scheduled to arrive on Tuesday at the Inkoo floating LNG terminal is the Arctic Aurora, carrying a cargo loaded at Norway's Melkoeya plant in Hammerfest, according to LSEG ship tracking data..."
    https://www.nasdaq.com/articles/finlands-gasgrid-warns-of-gas-shortage-risk-this-week

    =>
    Arctic Aurora on hetkel Soome Lahes MarineTraffic järgi.
  • Verrückt: fast 20 °C! Es ist ein extremer Mildwinter! Volltreffer der NOAA-Prognose! Rekordfebruar!
    https://www.youtube.com/watch?v=OKdj8WPz-cM

    =>
    Sweetspot Infortarile, ehk soe ilm Euroopas alandab gaasihinda, aga siinkandis väga külm. Olgu siis, jällegi, et võiks olla ümberhindluskaotusi nade varudes.

    Aga samas, kas soomlased peavad Balticconnector edaspidi üldse turvaliseks gaasiallikaks... Mida nad järgmiseks talveks teevad...
  • "hapukurk"
    Swedbanki analüütikute aktsia hinnasiht 40eur
    https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/02/15/swedbank-andis-infortarile-julge-hinnasihi


    Üritavad üles pushida, kui muidu ei saa? :D
  • "T2mro"
    Üritavad üles pushida, kui muidu ei saa? :D


    Tavaline korraldaja-poolne katmisega alustamine pärast emissiooni korraldajaks (ja müüjaks) olemist.


    Aga mida neil pushida on? P/E on low single digit, P/B adekvaatne.

    Pankasid soovitakse +4.00x P/B pealt osta, aga nüüd reaalvarasid ei sobi madalalt osta?


    Swedbank: Alustame Eesti suurima investeerimisettevõtte Infortari aktsia katmist
    Infortar asutati 1997. aastal eesmärgiga osta Tallink välja. Esialgu keskenduti Tallinki arendamisele, kuid alates 2004. aastast sisenes ettevõte ka kinnisvara valdkonda. Jõuliselt sisenes ettevõte energeetika valdkonda 2016. aastal, kui Infortar omandas Eesti Gaasi. Aastal 2023 ostis Infortar Läti gaasivõrguettevõtte Gaso.

    Meie hinnangul on igal ettevõtte põhisegmendil tugev konkurentsieelis ning Infortari tuleks vaadelda kapitali genereerimise võimest lähtudes. Prognoosime, et ettevõte suudab teenida pikaajaliselt omakapitali tootlust (ROE), mis ületab 10%.


    Võimalus pääseda Eesti suurima investeerimisettevõtte pardale

    Infortarile kuuluvad ettevõtted on end kriisides tõestanud ning neil on ka märkimisväärne kasvupotentsiaal. Kontsern kavatseb aastatel 2023–2025 investeerida energeetika- ja kinnisvaraprojektidesse kokku 110 miljonit eurot, mille tulemusena näeme vastavates segmentides ka tulude kasvu. Infortari aktsia noteerimine Tallinna börsil annab investoritele võimaluse pääseda Eesti suurima investeerimisfirma pardale, mis on end ajalooliselt tõestanud tugeva kapitali tootluse poolest. Infortarile võimaldab börsil noteerimine rahvusvaheliselt kiiremini kasvada, kasvatada varade väärtust ja leida täiendavaid finantseerimisvõimalusi.


    Alustame ettevõtte katmist investeerimissoovitusega „Osta“

    Infortari õiglase väärtuse arvutamiseks kasutame kohandatud osade summa meetodit (SOTP). Vastavalt meie prognoosidele leiame, et ettevõtte õiglane omakapitali väärtus on 826 miljonit eurot. Selle juures kaupleks ettevõte 5,3-kordse eeldatava 2023. aasta hinna ja kasumi (P/E) suhtarvu juures ning ühekordse hinna ja raamatupidamisliku väärtuse (P/B) suhtarvu juures. Sel aastal on ootuste kohaselt vastavad näitajad 7,5-kordne (P/E) ja 0,9-kordne (P/B).

    Meie prognooside järgi on Infortari väärtuskordajad üldjoontes kooskõlas suhtarvudega, mille juures investorid on valmis hindama teisi Balti börsiettevõtteid. Alustame Infortari katmist 40-eurose hinnasihiga ja anname aktsiale investeerimissoovituse „Osta“.

    Tutvu kindlasti Swedbanki soovituste taustteabega!

    Käesolevas artiklis toodud väärtpaberi soovitus või sihthind baseerub analüüsil, mis sai valmis 13.02.2024 kell 16:16 ning mis avaldati 13.02.2024 kell 16:16, ent mis ei pruugi olla viimasena avaldatud analüüs. Viimati avaldatud väärtpaberi soovitus või sihthind on kättesaadav Swedbank Baltics AS aktsiaanalüüsi üksuse tasulise analüüsiteenuse tellijale.
  • Keegi priviligeeritud investor raatsib jagada, mis juppe Swedbank enda analüüsis kokku liitis? Mäletamist mööda oli netovõlg IPO ajal kuskil 400 miljoni lähedal. Siit võib siis arvutada, et nende hinnatud EV tuleb kuskile 1,2 miljardi kanti.

    Tallinki osalus on turuhinnas väärt umbkaudu 200 miljonit. Kinnisvara ehk veel üks 200 miljonit sinna juurde. Aga ülejäänud 800?
  • Arvestades, et Infortar on pmst:
    A) Laevandus,
    B) Kinnisvara,
    C) Gaas,
    ja
    1) Laevandus kaupleb turul suure diskontoga booki,
    2) Balti listitud kinnisvara kaupleb suure diskontoga booki,
    3) Gaso ostujärgne üleshindamine on tõenäoliselt mingi RAB/taasteväärtuse shenanigan, et Latvijas Konkurentsiju Amets laua äärde saada ja Euroopa energiasektor kaupleb oluliselt alla eelmise aasta tippe (=turgude hinnang varade väärtusele),
    on keeruline näha, kuidas Swed isegi Infortari enda pehmelt öeldes ülioptimistlikust BV'st veel ekstra €50M välja võlus ja otsa keevitas

    Thanks for playing!
  • Head investorid ja investeerimishuvilised, Infortar korraldab 26. veebruaril kell 12:00 veebiseminari, mida kantakse üle veebilehel www.infortar.ee. Ootame kõiki huvilisi osalema ja plaanime vastata investorite ning teiste huviliste küsimustele. Küsimusi saab saata meiliaadressile kadri.laanvee@infortar.ee.


  • Tallinki 6 sendi divikat siis +90 infortarile ja kokku oodata vähemalt 1.9eur yield 7.3%
  • Praeguse (21.02.2024) seisuga on Infortar AS osalus Tallinkis 314 755 266 aktsiat, ehk 42,3304%.

    Värske AS-i Tallink Grupp 2023. majandusaasta auditeerimata konsolideeritud neljanda kvartali ja 12 kuu tulemuste vahearuanne kirjutab, et Tallink teeb ettepaneku maksta 6 senti dividendi:
    Kontserni juhatus teeb kooskõlastatult kontserni nõukoguga ettepaneku tasuda 2023. aasta majandustulemuste eest dividendi 6 senti aktsia kohta.


    Infortari aktsiate arv on 21.02.2024 seisuga 21 166 239 aktsiat.

    Järelikult Infortarile kuulub 18 885 316 EUR Tallinkilt saadavat dividendi (omavahelisi või riigile kuuluvat maksukulu praegu ei oska maha arvestada), ehk Infortarile edasi kantud dividend Tallinkilt on 0.89 EUR aktsia kohta. Varasemalt lubati Tallinki dividend Infortari aktsionäridele otse edasi kanda.

    Kui Infortar ise teenib 1 EUR ja Tallinkilt lisandub 0.89 EUR, siis maksimaalselt saavad aktsionärid loota 1,89 EUR dividendi aktsia kohta (siin ma ei tea kas ja kui palju Infortar on juba tulumaksu maha arvestanud või maha arvestamata jätnud).

    Praeguse hinna pealt (26.30 EUR), tähendaks 1,89 EUR dividendi toekat 7,19% yieldi, mis võrreldes S&P500 dividenditootlusega on täiesti atraktiivne, teab Guru Focus rääkida:



    Praegune S&P500 yield sisuliselt oma ajaloolise põhja peal, oluliselt alla pikajalist keskmist enne 1990 aastat ja madalam ka viimase aja numbritest (typical 1,56 ~ 2,06%).

    Samast allikast näeme, et S&P 500 Earnings per Share on 181.17 USD ja S&P 500 Dividends per Share on 68.71 USD.
    Valuatsiooniks annab see PE Ratio (TTM) for the S&P 500 toeka 27.39x kordaja.


    IPO ajal ja järel jutustas terve parv finfluencereid, kuidas emissioon on "ebaatraktiivne". Praegu jutustavad, kuidas Baltikumis on "riskid" ja "hajutamise nimel" tuleb kolida välisturgudele.

    Oota, kuhu te nüüd kolitegi? 27.39x P/E ja 1.38% yieldi peale või?
    ???
    Välismaale, kus maksuseadused, bürokraatia ja uue maakleri hoidmise kulud on olulised suuremad, kui Eestis, kus väikeinvestor saab tasuta aktsiaid hoida ja kaubelda?

    Ma arvan, et see jutt kuidas Infortar on hästi "ebaatraktiivne" muutub veel koomilisemaks, kui Infortar samuti oma majandusaaasta aruande avaldab ja saame IPO aktsiate mahu pealt elementaarsed suhtarvud IPO aegse majandustulemuse kohta kokku arvutada.
    Saame siis kõik teada, et misasi seal siis nüüd täpselt nii "ebaatraktiivne" oli?
  • Palju taandub siin sellele, kui jätkusuutlik kogu see Infortari äride punt on. Kas kasv laevandus Läänemerel ja gaasimüük Läänemere ümber kasvab sama kiiresti kui võrreldavas S&P500 kasvu eeldatakse... Kui jätksuutlik Tallinki selle aasta puhaskasum on (marginaal 9,4%). Eelmise aasta gaasiäri kasumlikkuse osas juba teame, et see kordumas ei ole.
    Pigem tagantjärgi vaadates nõus sellega, et Infortari tehti IPO ajal liiga palju maha, aga eks siin koht ka nende juhtidel ja IPO korraldajatel peeglisse vaadata, miks nende sõnumid jäid nö influencerite mürale alla.
  • "momentum"
    ..Saame siis kõik teada, et misasi seal siis nüüd täpselt nii "ebaatraktiivne" oli?..
    suuromanike ajalooline taak kombinatsioonis vanasõnaga "küürakat parandab ainult haud"

  • Momentumi arvutused õiged, aga mitte maksimaalselt 1,89 vaid minimaalselt 1,89 eur dividend.

    https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/02/22/tallinki-dividend-paisutab-joudsalt-ka-infortari-aktsia-atraktiivsust
    Tallinki dividenditootluseks on praeguselt 0,701 euro suuruselt aktsia hinnalt 8,5%. Samas kerkib oluliselt Infortari oodatav tootlus. Nimelt lubas Infortar IPO käigus, et maksab oma aktsionäridele igal aastal välja vähemalt 1 euro aktsia kohta ning sellele lisandub Tallinki dividend. Seega peaks Infortari aktsionäride taskusse sel aastal jõudma iga aktsia kohta vähemalt 1,89 eurot. See teeb tänaselt 26,3euroselt aktsia hinnalt dividenditootluseks 7,2%.
  • Hollandi TTF gaasihind on hetkel krahhinud 23,65-ni, ehk maailm on täiesti muutunud mis puudutab Infortari tegevust. Seega ma pakun, et on tulemas kas väga tugev või väga nõrk Q4-tulemus, sõltuvalt sellest missuguste tarne- ja kliendilepingutega valdavalt töötatakse, ja kuidas varude ümberhindlused mõjuvad. Võiks aga ka olla nii, et kasvõi Q4 oli nõrk, aga Q1 tuleb tugev. Paraku, arvan et saab olema raske meile võhikutele analüüsida neid numbreid mis tulevad. Jah võib rääkida dividendidest, aga see polegi eriti mõttekas paar kuud pärast raha kaasamist. Vähemalt mitte sõnastusega "tootlust".

    Ühesõnaga, kui Tallinki Q4 oli suht kerge enam-vähem ennustada, siis Infortari numbrid saavad olema palju huvitavamad. Risk aga selles, et tekib kohe küsimus: Aga Q1?
  • Ma ennustaksin seega, et pärast Q4 avaldamist maksab Infortari aktsia kas üle 27 või alla 25. Olgu likviidsus endiselt nõrk sellises protsessis.
  • alla 25 ei saa minna!
    "Lord Bogdanoff"


  • "iTake"
    alla 25 ei saa minna!
    "Lord Bogdanoff"




    See Kunda Transi juhi vanasõna kehtib täna üle turu.
    Täna pole võimalik kaotada mitte ühegi aktsiaga.
    Kõige suuremal s..tajunnil on ka tiivad. Kõik lendab suure kaarega.
  • Hommikul näitas korraks +59%
    Võimas hüpe!
  • Täna kell 12:00 toimub Infortari kodulehel www.infortar.ee otseülekanne veebiseminarist, kus tutvustatakse 4. kvartali ja 12 kuu tulemusi. Ülekannet saab vaadata ilma eelregistreerimiseta.

  • Presentatsioonimaterjalis lk6 on kirjas, et kavatsetakse maksta 61 MEUR dividendi. Ettevõttel on aga 21 166 239 aktsiat, ehk õige summa peaks olema 63,5 MEUR.
  • "stefan"

    millest arvatakse maha omaaktsiad 945 000
  • "misti"
    "stefan"

    millest arvatakse maha omaaktsiad 945 000

    Selge, aitäh.

    (Omaaktsiad samas tagavad (osaliselt) optsioone kui õigesti mäletan, aga ma ei mäleta milllal optsioonid võivad muutuda aktsiateks.)
  • IPO suurus oli niisiis 34,4 MEUR, aga varsti makstakse 61 MEUR dividendina välja.

    See pole omaette midagi märkimisväärset. Nagu rääkisin oleks võinud noteerida vaid olemasolevaid aktsiaid, ja seegi täitsa normaalne. AGA ei ole enam õige öelda, et emissioon rahastas investeerimist, kuna emisiooniraha kaob niisiis kohe ettevõttelt ära. Hea küll, kahe osana dividend kuni aasta lõpuni.
  • Q4 kasum oli siis laias laastus 1 EUR/aktsia arvestades uut aktsiate arvu. Q4 on äkki reeglina aasta teine parem kvartal pärast külma Q1. Q3 Tallinkile küll parim. Maagaasi varud püsisid aastavahetusel kõrgetena umbes 140 MEUR, ilmselt peamiselt Incukalnsis ja raske teada kuidas see on hinnatud. Abiks oleks teada mitu TWh on varudes. Praegune TTF-hind igal juhul vaid 23 EUR/MWh.

    Märkimisväärne, et Q4s oli puhaskasum ja koondkasum enam vähem sama. Tuletisinstrumentide mõju peaks siis olema madal hoolimata gaasi hinnalangusest kvartali joooksul. Ei tea kuidas tõlgendada.
  • Infortari energiamüük Q4 peaks olema olnud 5,0 TWh*, ning segmendi müügitulu oli 318 MEUR tänase aruande järgi.
    =>
    Infortari keskmiselt saavutatud energia ühikuhind Q4 oleks selle järgi: 64 EUR/MWh

    Kui nüüd vaadata TTF-graafikut**, siis Q4 algul turuhind oli 40-50 EUR/TWh - siis tuli suht lineaarne langus, ja aasta lõppes hinnaga umbes 30 EUR/MWh. Seejärel siis jätkuv langus tänaseni kus on 23-24 EUR/MWh.

    =>
    Edaspidi siis ilmselt langeb hinnakomponent käibes, aga endiselt küsimus kuidas kasumimarginaal on käibega seotud. Ebaselge ka kui hinnatundlikud on mahud, ning kuivõrd põhjustavad turuhinnamuutused ka ümberhindluskasumeid/kahjumeid.



    *Siin üleval varem räägitud, et 9kuu müük oli 10,9 TWh, ning täna selgus, et kogu aasta müük oli 15,9 MEUR.
    ** https://www.marketwatch.com/investing/future/tfmi00?countrycode=uk&mod=search_symbol
  • Parandus lõpul: 15,9 TWh (mitte MEUR)
  • Lühikese spurdiga selgus Eesti 2024 parim aktsia.?
  • "stefan"
    =>
    Infortari keskmiselt saavutatud energia ühikuhind Q4 oleks selle järgi: 64 EUR/MWh

    Energeetika segmendi kohta:
    "Energeetika (energia müük, energia infrastruktuur ja energia tootmine);"

    ...ehk kogu tulu pole otseselt seotud MWh-dega.
  • Tore, et lõpuks ka Balti börsil aktsia hinnad tulemustele reageerima on hakanud. Muidu on alati nii, et ettevõte tuleb mega tulemustega välja ja aktsia reageerib 1-2% liikumisega. OK Infortar oli ennem põhjendamatult odav ka (irooniliselt tänu finantsblogijatele, kes väitsid et on liiga kallis) ning tulemused, ilmselt eriti dividendi üllatus olid tublisti üle ootuste.

    Loodame, et ka teiste ettevõtete puhul hakkab heade tulemuste peale pall kiiremini veerema. Päevaga +25% on ikkagi suht ajalooline saavutus.
  • Kusjuures eriti vedas neil, kes kõhutunde pealt 22. ja 23. veebr. juurde ostsid, kuigi hind juba natuke tõusma kippus, enne kui tulemused avaldati.
  • Infortari energiamüük 2022* ->2023 (TWh)

    Kokku: 8,1->15,9
    sh
    Eesti: 2,5->2,7
    Läti: 0,7->1,1
    Leedu: 0,4->1,0
    Soome: 2,5->5,9
    Poola: 0,0->0,2
    Hulgimüük:1,9 ->5,1


    *Numbrid siit ülevalt foorumis (prospektist)
  • Ei või olla, kas ajalugu kordus taas? Meenutuseks 5.12.2023 postitus kui valdavalt käis üks nutt ja hala.
    "janek"
    Meenutuseks, et kui LHV börsile tuli, siis ka päris mitmed "gurud" põlgasid kalliks (nimesid nimetamata). On ka vastupidiseid näiteid "Kummipael ja Co"-laadsetest ettevõtetest, kus "gurud" jällegi teistpidi promosid.
    Ehk moraal, igaüks peab ise oma kodutöö tegema ja oma peaga mõtlema. Mulle isiklikult meeldib kui insiderid ostavad.
  • Jätkuvalt, kas Stefan või keegi teine, kes on piisavalt sügavalt kaevunud kontserni, aga eelkõige ka eraldi Gaasi tulemustesse:
    Kui kõik ühekordne akrobaatika, Tallinki aktsia ostmine 0,7X ja kohe 1X peale üleshindamine (viimane kvartal €2M ehk ~9% kasumist) jms välja jätta, siis kas Infortari "normaalne" aastakasum on €60M/€80M/€100M või veel midagi muud? Kas keegi on aru saanud?
  • Minule hakkas koitma. Infortari omanikele oli vaja sulli aga kasum oli paberil ülesse hinnatud Läti gaasivärk. Seda pangakontole panna ei saa. Ja siis tehti IPO ja kogu kaasatud raha pritsitakse dividendiks. Ja kõik on rahul. Väikeinvestor arvab, et selline dividend jääbki olema, et nagu loodusseadus või nii. Ma siiralt loodan, et ma eksin kuna vastasel juhul pole päris mitu aastat mõtet siin ühtegi IPOt teha.
  • Äripäeva hommikuprogrammis, tol tulemuste hommikul, rõkkas Hanschmidt, et nüüd on näha, et Infortar on nii dividendi- kui kasvuettevõte! Lühikeses perspektiivis on kindlasti hea olla ettevõtte aktsionär, mille juht nii ilusate silmadega nii ilusat juttu räägib. Pikas perspektiiis aga... khmm... tahaks näha 2024 tulemustes seda kasvu, millest aasta pärast teatatakse.
  • Heki Fond

    Gasum 9 kuu:
    "The Group’s revenue decreased by 47.7 percent to EUR 1,025.7 (EUR 1,959.4) million due to a decline in gas market prices...
    Operating profit (EBIT) was EUR –5.4 (EUR 119.3) million. Adjusted operating profit (EBIT) was EUR -23.5 (EUR 42.1) million."


    =>
    Gasumi ja Infortari numbrid on nagu öö ja päev, hoolimata sellest, et nad konkureerivad samal turul.

    Kui Soome torugaasi import järsku lõppes, siis Infortar kiiresti broneeris endale (maksimaalselt?) võimsust Inkoos ja Balticconnectoris, ja kasutasid olukorra ära suurte kasumite teenimiseks LNG abil. Samal ajal kõikusid gaasihinnad meeletult, mistõttu tarbijad pidid leppima misiganes tuli, ja poliitikud olid ärevil. Kogu selles suures jamas ehitas Infortar jt ka Paldiski kai, mis kohe Eesti riik ostis ära. Ühesõnaga oli üks suur kaaos, ja kui teised olid aeglased ja kohmakad kaotajad selles kaaoses, siis Infortar oli nobe võitja.

    Praegu näeme selle protsessi järellained, kus Infortar teenib endiselt hästi, ja Gasum kaotab endiselt raha.

    AGA

    Pikaajaliselt pole muidugi Infortari varades mingit ainulaadset konkurentseelist. Vastupidi, fossiilettevõte, kelle viimane suurinvesteering oli Läti (vana?) gaasitorude võrk.

    Ehk Q4 selles mõttes midagi uut huvitavat meid ei õpetanud, ma arvan. Võib muidugi nüüd hakata mängima käibeprognoosidega. 2024 aasta gaasikäive peaks tooma käibe krahhi kui praegused maailmaturuhinnad püsivad, aga veel on raske teada, mis Infortari brutomarginaalid teevad.

    Suht varsti peaks olema tekkinud päris läbipaistev LNG-turg Euroopas, kus LNG-hinnad on võrdlemisi stabiilsed ja sarnased erinevates riikides - ja hinnastamine pigem nagu nafta, kui nagu torugaas. Sel juhul, kui turg niimoodi paraneb, siis Infortari kasumimarginaalid peaksid vähenema. Eks nad seda ise näevad ka, ja sellepärast jutt Poola turust jne, ehk kompenseerida mahtudega, seda mis kaotatakse tulevikus marginaalidega.

    Ehk Infortari juhtimine on olnud väga edukas viimasel paaril aastal. Ja kes on ühel aastal edukas juht, ta on reeglina ka teisel aastal edukas juht, olgu teisel erialal. Aga see vara mis on bilansis, see on suur panus fossiilmajandusesse, k.a Tallinki vanad laevad.

    Kas üleminek fossiilajandusest tuleb kiiresti või aeglaselt, ma ei tea. Aga selge see, et suurim oht gaasile on madalad elektrihinnad. Mida odavam elekter, seda kiiremini väheneb gaasi tähtsus majanduses.
  • ...eks biokütused vähendavad aegamööda ka (maa)gaasi vajandust, eriti Põhjaeuroopas.

    Soomes võiks viimasel ajal olla tekkinud mõtteid, kas nad tahavad niivõrd sõltuda Balticconnectorist ja Inkoost edaspidi. Ja kui mitte, siis neil ilmselt häid võimalusi, nagu Rootsisgi, elada ilma maagaasita.

    Eks need kohanemised tulevad, ja eks Venemaa gaasitorud jäävad suletuks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon