Börsipäev 21. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3039 tehingut ning käive oli 1,315 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 851 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 444 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2194 ning 746.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    IGN1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 2,55 x 1828)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Eften Real Estate Fund III EFT1T korraline üldkoosolek kiitis neljapäeval heaks ettepaneku kinnitada eelmise majandusaasta eest dividendi 1,1526 eurot aktsia kohta ehk kokku summas 12,5 miljonit eurot. Eften Real Estate Fundi 2022. aasta puhaskasumiks kujunes 11,4 miljonit eurot, jaotamata kasum seisuga 31.detsember 2022 on kokku 35,1 miljonit eurot. Dividendiõiguslike aktsionäride nimekiri fikseeritakse 5. mai tööpäeva lõpu seisuga ning aktsiatega seotud õiguste muutumise päev (ex-päev) on 4. mai.

    Täna:
    Nordecon NCN1T auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Kuigi Ühendriikide töötu abiraha taotluste jätkuv tõus annab märku tööturu hoo raugemisest, peavad FEDi esindajad endiselt vajalikuks jätkata intressimäära edasist tõstmist, mis paneb turuosalisi tundma suuremat muret majanduse kiireneva jahtumise ja potentsiaalse surutise pärast. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 0,6% ja Nasdaq 100 0,8% võrra punases. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,2% madalamal.

    Ühendriikides kasvasid esmakordselt esitatud töötu abiraha taotlused eelmisel nädalal viie tuhande võrra 245 tuhandele, mis ületas analüütikute 240 tuhande suurust prognoosi. Abiraha saajate arv kokku tõusis 8. aprilli lõppenud nädalal 61 tuhande võrra 1,865 miljonile, ületades konsensuse 1,825 mln suurust ootust ja saavutades kõrgeima taseme alates 2021. aasta novembrist. Abiraha taotlused on pärast eelmise aasta septembris saavutatud madalpunkti 182 tuhandel olnud tõusutrendis, peegeldades praegu eeskätt koondamisi tehnoloogia- ja finantssektoris, kuid vallandamised võivad muutuda laiemapõhjaliseks kui kõrged intressimäärad jahutavad majandust edasi.

    USA olemasolevate majade annualiseeritud müük kahanes märtsis 2,4% 4,44 miljonile, andes pisut järele pärast veebruari taastumist jaanuaris saavutatud üle 12 aasta madalaimalt tasemelt. Tegemist oli pisut nõrgema tulemusega võrreldes analüütikute oodatud 4,50 miljoniga. Müügil olevate majade varu oli märtsis 980 tuhat, mis jääb madalaimate tasemete lähedale alates 1999. aastast ja sellest jätkuks antud müügitempo katmiseks vaid 2,6 kuuks (normaalseks hinnatakse 5-6 kuud). Kuiselt näitas mediaanhind tõusu esmakordselt alates eelmise aasta keskpaigast, kuid aastatagusega võrreldes kahanes hind 0,9% 375,7 tuhandele dollarile. Arvestades pandeemia algusest väldanud hinnatõusu, siis kuigi palju märtsi hinnalangus kättesaadavust potentsiaalsete ostjate jaoks ei suurenda.

    Erinevalt New Yorki töötleva tööstuse aktiivsusest, mis pakkus aprillis positiivse üllatuse, langes Philadelphia töötleva tööstuse näitaja –23,2 punktilt –31,3 punktile, millega jäi alla analüütikute –19,3-punktisele prognoosile ja saavutas madalaima taseme alates pandeemia algusest (väljaspool seda viimati 2008. aasta finantskriisis). Vaatamata üldindeksi langusele osutusid mitmed detailid aga paremaks: tarnete ja uute tellimuste indeksid tõusid märtsi madalpunktist ja samuti liikus kõrgemale töötatud tundide indeks, mis saadab tööturu kohta positiivsemat signaali. Antud regiooni töötleva tööstuse ettevõtted ootavad siiski äritingimuste vähest muutust järgmise kuue kuu jooksul.

    Cleveland FEDi president Loretta Mester andis mõista, et toetab keskpanga järgmisel istungil intressimäära edasist tõstmist, kuid samal ajal tuleks tema sõnul jälgida ka panganduses tekkinud stressi, mis võib vähendada krediidi kättesaadavust ja nõrgestada ka majandust. Dallas FEDi president Lorie Logan tõi samuti välja liialt kõrgel tasemel püsinud inflatsiooni ning loodab hinnatõusu statistikas näha jätkusuutlikku paranemist enne kui saab järeldada, et Föderaalreserv on selles võitluses saavutanud piisava progressi.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel allapoole, alanedes Jaapanis 0,4%, Hiinas 1,1%, Hongkongis 0,6%, Lõuna-Koreas 1,0% ja Austraalias 0,5%. Brenti toornafta kauples marginaalse muutusega 81,08 dollaril, Bitcoin kerkis 0,1% 28 244 dollarile ja Ethereum kosus 0,1% 1940 dollarile. EUR/USD nõrgenes 0,1% 1,0960 dollarile ja unts kulda maksis 2000 dollarit (–0,2%).

    Täna selguvad Euroopas ja Ühendriikides töötleva tööstuse ja teenindussektori aprillikuu esmased aktiivsusindeksid.

    09.00 Suurbritannia jaemüük (märts)
    10.15 Prantsusmaa erasektori aktiivsusindeksid (aprill)
    10.30 Saksamaa erasektori aktiivsusindeksid (aprill)
    11.00 Euroala erasektori aktiivsusindeksid (aprill)
    11.30 Suurbritannia erasektori aktiivsuindeksid (aprill)
    16.45 USA erasektori aktiivsusindeksid (aprill)
  • Saksamaa ja Prantsusmaa töötleva tööstuse aktiivsuse langus süvenes aprillis, kuid teeninudsektor veab üsna võimsalt majandust ülespoole.

    German S&P Global Manufacturing Flash PMI Apr: 44.0 (est 45.7; prev 44.7)
    - German S&P Global Services Flash PMI Apr: 55.7 (est 53.4; prev 53.7)
    - German S&P Global Composite Flash PMI Apr: 53.9 (est 52.9; prev 52.6)

    French S&P Global Services Flash PMI Apr: 56.3 (est 53.5; prev 53.9)
    - French S&P Global Manufacturing Flash PMI Apr: 45.5 (est 47.8; prev 47.3)
    - French S&P Global Composite Flash PMI Apr: 53.8 (est 52.9; prev 52.7)
  • Euroala erasektori aktiivsuse kasv hoogustus aprillis kõrgeimale tasemele viimase 11 kuu jooksul, ent seda puhtalt tänu teenindussektorile. Töötlevas tööstuses on ostjad muutumas hinnakujundajaks ja see loob allapoole hinnasurvet, kuid kuna teenindussektoris veel inflatsiooni aeglustumise märke ei sisendite ega ka müügihindade näol pole, siis peab EKP jätkama intressimäära tõstmist. Alusinflatsioonis annab suurema panuse just teenindussektor, mida EKP jälgib nii nagu ka FED suurema huviga.

    Eurozone S&P Global Manufacturing Flash PMI Apr: 45.5 (est 48.0; prev 47.3)
    - Eurozone S&P Global Services Flash PMI Apr: 54.4 (est 54.5; prev 55.0)
    - Eurozone S&P Global Composite Flash PMI Apr: 56.6 (est 53.7; prev 53.7)

  • #Germany where #disinflation is the new narrative: Producer Price Inflation MoM plunged by 2.6% in March MoM after -0.3% in Feb, much below the consensus of -0.5%
  • Igaks juhuks jagan:
    NVDA - short.
    See juba pooleldi selline turu konseus short, paljud swing traderid sees. Aga keegi pole veel tasustatud. See ka üks aspekt, mis paneb selles kahtlema. Aga laseks turul ise otsustada, mis saab.
    Vbl. NVDA ei suuda ootusi täita, lisaks muudab ettevaatlikuks nii suur langus + sellele järgnenud taastumine. Siia on keskpikas perspekt sisse kirjutatud suurem eesolev volatiilsus. Uued tipud oleks ikkagi väga erakordne. Kõige kavalam lüke oleks, teha 279 tipp üle, paljud peavad katma ja siis langus vormistada. Lihtsalt peab vaatama, kuidas sellisel juhul stock ise käituma hakkab. RR tundub igati huvitav, aga hetkel lihtsalt liiga loogiline/ilmne ja lihtne.

    AMR - short samuti. Üliodav stock hetkel, PE 8. Aga päris energiapõhjast ca 30x tõusnud ka. Ehk stockis võiks olla korralikult „inventari“. Majanduse langust ei saa ka välistada, selliste intresside tuules teha ikkagi kapitalimahukaid invest päris väljakutset omav tegevus. Toodavad met coali metallitööstusele. Hinnad seal tipu teinud ja nüüd stabiilsed, aga tipust ca -40%.
    On piinanud pikalt, üles-alla, üles-alla. Ehk oleme piirkonnas kus stock nagu oleks raskustes, aga tugevalt langeda ka veel ei taha. Siia võiks sättida mingi +10% stopi ja vaadata, kas turg hakkab seda low PE asja ümber hindama. Met coal hinnad ilmselt ka võtme faktor.
  • NVDA - enamus kaetud enne eilset. Selles osas oli mõttekäik suht täppi, et short on siin konsensus ja kõik näevad, mida teised näevad. Et siin ei olnud head edge. Konsolid vahemik, millest eile siis välja murti.



    Ja ...piiiparapapaa...paljud olid sunnitud katma: siin üks pro, kes sa -200k. Panus 16 milj USD short. Nüüd on väga oluline, kuidas siin üleval stock käituma hakkab. Täna post M, AMD tulemused. Vbl saame midagi...


    AMR - hetkel töötab. Met/coking coal hinnad tulnud aprillis 250>210 (Hampton Roads)
  • Mis vahepeal uutukset?
    AMR tulemused väljas:
    Alpha Metallurgical press release (NYSE:AMR):
    Q1 GAAP EPS of $17.01 beats by $2.88.
    Revenue of $911.24M (-14.8% Y/Y) beats by $50.96M.
    Increases quarterly dividend to $0.50 from $0.44 per share
    Alpha is reducing tax rate guidance for the full year 2023.
    The new tax rate guidance range for the year is 12% to 17%,
    down from the prior range of 15% to 20%.

    Stock teki selle peale kena liikumise 140>164. Nüüdseks uuesti ära müüdud 144 kanti. Müük on hea,
    viitab, et turg ei ole enam nii jõuliselt asjast huvitatud.
    Met coal hinnad vahepeal edasi langenud 185 juurde. Hoian edasi.

    NVDA - tegin uuesti shordi lahti. Suht 0. Täna peale turgu tulemused.
    On saanud uuesti kerget müüki, aga sellist tunnet küll ei ole, et see oleks nüüd mingi tipu liikumine.
    Igav, vaikne väike korrektsioon. Mis oleks kõige kavalam: beat ja stock teeks uue tipu ning siis
    toimuks alles midagi tõsisemat. Teine variant, et tulevad nõrgad tulemused ja reageeritakse gap down - ning ülivähe shorte saab sellest osta. SEST > keegi hetkel seda enam väga shortida ei julge. Üks kõrvalsignaal siiski on > BTC nõrkus, toetab vaid veel üks libisev keskmine. Suures pildis on korrelatsioon täitsa arvestav nii tech kui ka siit edasi NVDA suunal. Jube ahvatlev short, aga see teebki selle kummaliseks.
    Gap up korral olen valmis nii katma kui lisama, sõltub, kuidas reaktsioon välja näeb.

  • Nvidia press release (NASDAQ:NVDA): Q1 Non-GAAP EPS of $1.09 beats by $0.17.
    Revenue of $7.19B (-13.3% Y/Y) beats by $670M.
    Record Data Center revenue of $4.28 billion.


    Q2 Outlook: Revenue is expected to be $11.00 billion vs. consensus of $7.11B, plus or minus 2%.
    GAAP and non-GAAP gross margins are expected to be 68.6% and 70.0%, respectively, plus or minus 50 basis points.
  • rinx.. NVDA, katad vöi lisad?.. oled otsusel.. ?!!
  • See guido....
    Osa panin eile ikkagi kinni enne. Hakkasin endas ka kahtlema, sest tundus, seda ei taheta müüa.

    Aga ikkagi halb tehing.
  • just.. guido... seega kinni tundub möistlik valik..
    küsimus on, mis ja kuikauaks juhtub kui hoopis aktsiat osta.. kas shorte seal vist eritipalju polnud? vöi on NVDA edule toetudes hoopis paremad valikud AI ja PLTR
  • ja kui neid kahte vastandada, siis... AI eelis on suur shortide osakaal, kes mingi hetk on sunnitud aina enam katma.. PLTR vist oluliselt suurem tegija.. Ümera oskaks töenäoliselt arvamuse lisada,, tea kas lisab ?!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon