Börsipäev 19. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi tõenäosus, et FEDi esindajad jätkavad intressimäärade kergitamisega ka juunikuu istungil, üha suureneb, kinnitas eilne päev Walmarti taustal taaskord seda, et esimene kvartal oli ettevõtete majandustulemuste osas tugev. S&P indeks kerkis 1,0%, kaubeldes viimase 12 kuu tippude lähedal, samas kui Nasdaq 100 suutis eelkõige kiibitootjate toel ronida ülespoole 1,5% võrra. Euroopa Stoxx 600 lõpetas päeva 0,3% plusspoolel.

    Ühendriikides langes lõppenud nädalal uute töötushüvitist taotlejate arv 242 tuhandele, mida on 22 tuhande võrra vähem kui eelneval nädalal ning jäi alla analüütikute 254 tuhande suurusele prognoosile. Abiraha saajate arv kokku vähenes 7. mail lõppenud nädalal 8 tuhande võrra 1,799 miljonile, tähistades madalaimat taset alates märtsi viimasest nädalast ning osutudes samuti paremaks konsensuse ootusest (1,818 miljonit). Mõlemad näitajad viitavad sellele, et koondamiste arv püsib madalana ning kokkuvõttes tööturg tugevana. See aga võib julgustada FEDi esindajaid järgmisel istungil intressimäärasid lõdvema käega kergitama, et liikuda edasi eesmärgipärase inflatsioonitaseme suunas.

    Kui mais valmistas New Yorki töötleva tööstuse aktiivsus pettumuse, siis positiivset üllatust pakkus Philadelphia vastav näitaja, mis paranes −31,3 punktilt −10 punktile ja ületas analüütikute −19,8 punktilist prognoosi. Järsult paranenud näit võib tähendada seda, et aprillikuu jäi üheksakuulise langustrendi sügaivamaks põhjaks, eriti arvestades, et ka uute tellimuste indeks paranes mais −22,7 punkti pealt −8,9 punktile. Oluliselt paranes ka varude indeks, mis peegeldab nii toimivat tarneahelat kui potentsiaalselt ka ettevõtete soovi oma varude taset tõsta.

    USA olemasolevate majade annualiseeritud müük kahanes aprillis 3,4% 4,28 miljonile ehk viimase kolme kuu madalaimale tasemele ja osutudes veidi kehvemaks analüütikute prognoosidest, kes ootasid vähenemist 4,30 miljonile. Müügil olevate majade varu oli aprillis 1,04 miljonit, suurenedes kuuga 7,2% ning saavutas viimase viie kuu kõrgtaseme. Müügilangust seletab suuresti asjaolu, et kodulaenudele pakutavad intressimäärad järsult tõusnud, samas kui kallid hinnad muudavad kinnisvara paljudele koduostjatele kättesaamatuks. Kui esimese kodu ostjad moodustavad kõikidest ostjatest ajaloolise keskmisena 40%, siis aprillis oli see vaid 29%.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erisuunaliselt, kosudes Lõuna-Koreas ja Jaapanis 0,8%, Austraalias 0,6%, kuid alanedes Hiinas 0,4% ja Hongkongis 1,2%. Brenti toornafta kallines 0,8% 76,5 dollarile, Bitcoin langes 1,0% 26 907 dollarile ja Ethereum kukkus 0,6% võrra 1807,4 dollarile. EUR/USD vahetuskurss oli 1,078 dollarit ja unts kulda maksis 1964,1 dollarit (+0,2%).

    Majandusuudiste valik jääb täna napiks kui esile võiks tuua vaid Saksamaa tootjahinnaindeksi ja FEDi esimehe Jerome Powelli kõne.

    09.00 Saksamaa tootjahinnaindeks (aprill)
    18.00 Jerome Powelli esinemine

  • Saksamaa tootjahinnaindeksi aastane kasv aeglustus aprillis eelneva kuu madalamaks revideeritud 6,7% pealt 4,1% peale, olles üldiselt kooskõlas 4,0% ootusega ning peegeldades inflatsiooni järk-järgulist vähenemist Euroopa suurimas majanduses.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon