Börsipäev 25. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4005 tehingut ning käive oli 1,635 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,117 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 485 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2887 ja 975.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Grigeo GRG1L I kvartali vahearuanne
  • Järjekordsesse päeva jõudnud ja taas tulemusteta lõppenud läbirääkimised Ühendriikide valitsuse võlalimiidi tõstmise üle ning FOMC mai istungi protokollist vastu vaadanud keskpankurite erinevad nägemused intressimäära edasise liikumise osas jätsid investorid eile aktsiaturgudel riskikartlikuks, tingides S&P 500 indeksi 0,7% ja Nasdaq 100 0,5% languse. Euroopas lõpetas Stoxx 600 osaliselt Suurbritannia oodatust kiiremaks osutunud inflatsiooni tõttu 1,8% võrra madalamal.

    Alates Föderaalreservi komitee eelmise istungi toimumisest 2.–3. mail on keskpanga esindajad oma esinemistes olnud intressimäära edasise tõstmise osas erinevatel seisukohtadel ja see peegeldus ka antud istungi protokollist. Viimase kohaselt on endiselt märkimisväärne võimalus, et intressimäära tipp võib kujuneda kõrgemaks 5,25%-st, ent samal ajal olid komitee liikmed ebakindlad kui palju täpsemalt on vaja veel tõsta, kuna rahapoliitika mõjub majandusele viitega ja samal ajal on ka viimastel kuudel mitme panga maksejõuetus turul krediiditingimusi karmimaks muutnud. Seega võib intressimäära tõstmises pausi tegemine sõltuda suuresti sellest, mida näitab maikuu inflatsioon ja kas Ühendriikide võlalimiiti on suudetud selleks ajaks tõsta.

    Fitch asetas USA valitsuse võlareitingu negatiivse vaatluse alla, öeldes et maksejõuetus langetaks nende mudeli kohaselt reitingu AA- peale. Esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy jäi eilsete läbirääkimiste järel optimistlikuks, et kokkulepe suudetakse õigel ajal saavutada.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt madalamale, alanedes Hiinas 0,6%, Hongkongis 2,1%, Lõuna-Koreas 0,4% ja Austraalias 1,1%. Jaapani Nikkei oli üks vähestest, mis suutis 0,3% võrra tõusta. Brenti toornafta püsis 78,3 dollaril, Bitcoin odavnes 0,7% 26 225 dollarile ja Ethereum langes 1,4% 1779 dollarile. EUR/USD odavnes 0,1% 1,0735 dollarile ja unts kulda maksis 1957,6 dollarit (0,0%).

    Täna selguvad USA eelmise nädala töötu abiraha taotlused ja veidi võib turuosaliste jaoks korda minna ka USA aprillikuu majade pooleliolevad müügitehingud.

    09.00 Saksamaa esimese kvartali revideeritud SKP
    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunne (juuni)
    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunne (mai)
    10.00 Hispaania tootjahinnaindeks (aprill)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA esimese kvartali revideeritud SKP
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (aprill)
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (mai)
  • Nagu Saksamaa märtsi oodatust nõrgema tööstustoodangu ja teiste näitajate baasil võis juba eeldada, korrigeeriti esimese kvartali SKP esialgselt raporteeritud kvartaalne 0,0% muutus täna -0,3% peale, mis tähendab kahte järjestikust langusega kvartalit. Mullusega võrreldes kahanes sisemajanduse kogutoodang 0,5% vs. algselt raporteeritud -0,1%.
  • Saksamaa tarbijad aga tunnevad ennast vaatamata intressimäärade tõusule ja majanduslangusele kindlamalt, kui juunis on kindlustunne paranemas -25,8 pealt -24,2 peale.
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunne alanes mais kahe punkti võrra 99 punktile vs. oodatud 101 punkti
  • USA töötu abiraha taotlused liiguvad vastupidises suunas võrreldes ootustega

    US Initial Jobless Claims May 20: 229K (est 245K; prev 242K)
    - US Continuing Claims May 13: 1794K (est 1800K; prev 1799K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon