Tulude deklareerimine 2024 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tulude deklareerimine 2024

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tulude deklareerimine avatakse ametlikult 15.02. Koondame 2024. aastal deklareerimisega seotud küsimused siia teemasse.

    Abiks olevad allikaid:
    LHV deklareerimise alane KKK
    Rahandusministeeriumi juhend
    LHV artikkel Kuidas tulude deklareerimise hooajaks juba praegu valmistuda?
    LHV foorumis eelmise aasta teema.
    Juhend lapsevanematele, kes soovivad lapse nimel tulu deklareerida.

    LHV maksuaruande õppevideo → (kui otsustad kasutada tavasüsteemi)
    LHV investeerimiskonto aruande õppevideo → (kui otsustad võtta kasutusele investeerimiskonto)

    Juba sel kolmapäeval (14.02) toimub LHV Investeerimiskooli seminar "Investeeringute maksustamine eraisikule", kus anname sissejuhatuse investeerimistulude deklareerimsiele ja hulgaliselt praktilisi nõuandeid.
  • investeerimiskonto aruandel praktiliselt puuduvad 2023 jaanuari ja veebriari kohta kanded, alates märtsist on kõik korrektne... see viga on teada ja parandamisel või tuleks kliendituge teavitada?
  • Ehk on abi sellest, et investeerimiskonto aruanne arvestab ainult rahalisi sisse- ja väljamakseid. Väärtpaberitehingud ja intresse millelt pole tulumaksu kinni peetud seal ei kajastata.
  • Küsimus LHV võlakirja LHVB105033A intressimakse kohta. Minu Swedbanki konto väljavõte näitab, et intressid laekusid 29.12.2023. Maksuameti sissetulekute lehel näitab nende intresside laekumist jaanuar 2024 all. Kas see on teie või Maksuameti viga? Kui need intressid ei kajastu 2023 eeltäidetud deklaris, kas peaksin tegema paranduse või jätma nii nagu on ja näitama need intressid 2024 deklaris? Ei kasuta investeerimiskonto süsteemi.
  • Korrigeerime need kanded ise Maksuameti deklaratsioonidel ja võiksid peagi korras olla.
  • "Sander Pikkel"
    Korrigeerime need kanded ise Maksuameti deklaratsioonidel ja võiksid peagi korras olla.


    Jah, nüüd paistab korras.
  • Tehtud mikroannetused ei ole mul MTA andmetes näha. See info liigub veel või mis?
  • Igaksjuhuks küsiks üle.
    EfTEN United Property Fund on informeeritud, et kasutan investeerimiskontot.
    LHV maksuaruandes näitab 5.1 osa 2-s Efteni intresse.
    Tuludeklaratsioonis Efteni ei kajastu hetkel.
    Et kui tulumaksu kinni pole peetud, siis ei pea hakkama neid käsitsi ka tuludeklaratsiooni kuhugi sisestama?
  • Tere, LY pakub ka mugavat deklareerimise võimalust kohe esimesel tegutsemisaastal :) Neil kaks meetodit - FIFO vs Average Cost. Kumba soovitate kasutada?

    FIFO vs Average Cost
    You can choose the cost basis method between FIFO (First In First Out) and Average Cost. Both are accepted, but you will need to use the same one over multiple tax years. Please remember that Lightyear cannot give tax advice as it always depends on your personal circumstances and local tax laws, therefore we recommend checking with your local tax professional if you’re unsure which method to use. If you request to forward your data, we’ll send the same information to EMTA that you’ll see in the statements you can generate in the app.
    FIFO
    This PnL accounting method takes the total cost of the shares and divides it by the number of shares in the fund
    Average Cost
    This PnL accounting method assumes that the most recently sold assets were purchased first; likewise, the remaining assets were purchased last
  • Deklareerisin VWRLi dividende. EMTA hoiatas, et ISIN koodi formaat on vale. Kontrollisin 3 korda üle erinevatest allikatest, no ei olnud vale. Õnneks deklaratsioon läks siiski läbi. Ilmselt neil on endal seal süsteemis katki midagi.
  • Lightyear tegi nupu, millega saab eraisikuna teenitud tulu ühe klõpsuga tuludeklaratsioonile kanda.

    LHV võiks nüüd enda kasvukontole teenusele ka selle nupu külge panna. Miks mitte juba täna.
  • Minu eelmise postituse täienduseks, just leidsin, et LHV internetipangas on maksuaruande lehel ka vastav teade:

    "Teeme 2023. aasta tuludeklaratsiooni esitamise sinu jaoks lihtsamaks. Märtsikuu alguses (ilmselt ajavahemikus 1.- 7. märts) tuleb siia lehele nupp „Saada MTA-sse“, millega saad kogu Maksuaruande sisu 2023. aasta kohta saata e-Maksuametisse automaatselt. Palun oota see võimalus ära ja seejärel saad väärtpaberitulusid deklareerida eriti lihtsalt ja mugavalt."
  • Seda nuppu oleks kohe hädasti vaja. Lõpetasin just 3 tundi kestnud copy-paste maratoni. Poolesaja kanti ostu-müügi kandeid ja teist samapalju dividendikandeid käsitsi ümber tampida on ikka räme PITA. Ja miks ei võiks summad maksuaruandes olla summeeritud tehingute kaupa, mitte iga orderi osatäitmise kohta oma rida? Juba seegi hoiaks üksjagu aega kokku.
  • "SiimO"
    Tehtud mikroannetused ei ole mul MTA andmetes näha. See info liigub veel või mis?

    See info tuleb annetuse saajalt.
  • "TaaviV"
    Igaksjuhuks küsiks üle.
    EfTEN United Property Fund on informeeritud, et kasutan investeerimiskontot.
    LHV maksuaruandes näitab 5.1 osa 2-s Efteni intresse.
    Tuludeklaratsioonis Efteni ei kajastu hetkel.
    Et kui tulumaksu kinni pole peetud, siis ei pea hakkama neid käsitsi ka tuludeklaratsiooni kuhugi sisestama?

    Kui konto on korrektselt deklareeritud tabeli 6.5 I osas (investeerimiskonto), siis ei pea neid intresse kuskile sisestama.
  • Bigbank võlakiri on ostetud LHV investeerimiskonto kaudu. Võlakirja intressidelt on tulumaks kinni peetud ja kajastub tuludeklaratsiooni eeltäidetud vormi punktis 5.1 I osas. 1. Kas see on õige?
    LHV aruandes "Realiseeritud tulu/kulu" Bigbank võlakirjade intresside real on aga näha, et tulumaks on 0, ehk tulumaksu ei ole kinni peetud. 2. Kas see ikka on õige? 3. Kui see on vale, siis kas ja kuidas seda seal real parandada saab?
  • Ma ei suuda ikka aru saada, kui raske on Maksuameti ja pankade vahel arendada välja formaat, kus andmete ülekandmise järel ei ole vaja hakata tabeleid ükshaaval tühjaks tegema ja teise kohta midagi juurde kirjutama. Kõik on ju teada - kas tulumaks maksti dividendilt ära, kas tegemist on investeerimskontoga, kas dividend on välisriigist jne.
    Iga jumala aasta on üks ja sama jama andmete kohendamisega
  • Ah tead, tänud kõigevägemale, et veel riigilõivu ei pea tuludeklarsiooni esitamise eest maksma.
  • Palun ärge istutage siia selliseid ideid, siiani on kõige jaburamad ka kõik töösse võetud.
  • Riik pangad tehke lihtne süsteem mis ise arveldab ongi korras asi see on lisa aeg mulle ma pole raamatupidaja ja keegi ei maksa mulle pealegi oma elulisi tegemisi nii palju et raske on leida seda aega peale omi toimetusi, tahaks puhata ja mängida aga ei hakka mingit tüütut asja tegema tehke süsteem ise arvutab kõik ongi korras.
  • pole aktsiaid jm veel keerukamat värki, ootad lihtsalt igakuist palgapäeva ja no problem - vot see on elu !
  • Maksuaruande cvs:
    Osas 8.8 on osad komad puudu, väga närvi ajab! Tulu summa ja väljamakse kuupäeva vaheline koma ja Kinnipeetud või tasutud tulumaks ja tulumaksu kinnipidamise kuupäeva vaheline koma. Või on see feature, mitte bug?


    "8.8 Dividendid - välismaalt saadud tulu, mida Eestis tulumaksuga ei maksustata"

    "1. Riik","2. Väljamakse tegija registri- või isikukood residendiriigis","3. Väljamakse tegija nimi","4. Tulu liik","5. Rahaühik","6. Tulu summa ja väljamakse kuupäev","7. Kinnipeetud või tasutud tulumaks ja tulumaksu kinnipidamise või tasumise kuupäev"

    "Leedu","LT0000115768","IGN1L - AB Ignitis Grupe","dividend",EUR,20.59 26.04.2023,3.09 26.04.2023
  • Kas invetseerimiskonto kaudu ostetud LHV võlakirjade laekunud intress (TM ei ole kinni peetud) peab olema sisestatud tuludeklaratsiooni 5.1 II ossa. Intressid - Eestis saadud tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud? Ise arvan, et tegu pole tuluga ja seda ei pea 5.1 II osas deklareerima. Kas arvan õigesti?
  • Kas Arco Vara dividendid 20/80 on investeerimiskonto sissemakse.

  • "MarikaMuru817"
    Kas invetseerimiskonto kaudu ostetud LHV võlakirjade laekunud intress (TM ei ole kinni peetud) peab olema sisestatud tuludeklaratsiooni 5.1 II ossa. Intressid - Eestis saadud tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud? Ise arvan, et tegu pole tuluga ja seda ei pea 5.1 II osas deklareerima. Kas arvan õigesti?


    Neid ei peaks seal (ega kusagil mujal) deklareerima. Neilt maksad tulumaksu siis, kui insvesteerimiskontolt tehtud väljamaksed ületavad sissemakseid ning siis arvestatakse seda ka aastatulu hulka.
  • Nüüd peaks saama edastada maksuaruannet. Kahjuks mul viskab errorisse " tehniline viga ".
  • Sama mure nagu Ruum kirjutas. Peaksin saama EMTA-le digitaalselt maksuaruannet saata. Paari minuti pärast tuleb teade: "Tehniline viga." Ae, LHV?
    Olgu mainitud, et deklari täitmist pole EMTA poolel veel alustanud, seega LHV juhisest see lihtsam saatmise variant.
  • Eraisik ja LHV kasvukonto. Vajutasin seda uut nuppu, et "Saada MTA-sse" ning sain vastuseks, et "Andmed saadetud. Palun sisene Maksu- ja Tolliameti keskkonda ja võta andmed vastu, et kanda need tuludeklaratsioonile."

    Oskab keegi öelda, kus ja kuidas see "andmete vastuvõtmine" MTA veebis käib? OK. Mõtlesin välja. Tuleb vaadata juhendis antud tabelites MTA lehel "MTA andmed" → "Asendan andmed". Tundub, et töötab küll.
  • Alustasin deklaratsiooni uuesti. Lisasin ilusti investeerimiskonto aruande ning kui " Asendan andmed 8.8 " siis kaotan algsest tulumaksu tagastatavast summast märkimisväärselt. Kuigi 8.8 on laekunud dividendid ning minu teada dividendid lähevad investeerimiskonto sissemakseks. Kui 8.8 ei täida siis saan rohkem tulumaksi tagasi. Mis värk on? :(
  • Kustutada andmed ära, laekunud dividend jääb sissemakseks. Hiljem maksad sisse ja väljamaksunvahe, kui see tulevikus peaks tekkima.
  • "Ruum"
    Alustasin deklaratsiooni uuesti. Lisasin ilusti investeerimiskonto aruande ning kui " Asendan andmed 8.8 " siis kaotan algsest tulumaksu tagastatavast summast märkimisväärselt. Kuigi 8.8 on laekunud dividendid ning minu teada dividendid lähevad investeerimiskonto sissemakseks. Kui 8.8 ei täida siis saan rohkem tulumaksi tagasi. Mis värk on? :(


    Dividend on sissemakse ainult siis, kui selle pealt on maksud juba makstud.
    8.8 mõjutab ainult maksuvaba miinimumi (kui vahepeal midagi pole muudetud)
  • "Ruum"
    Alustasin deklaratsiooni uuesti. Lisasin ilusti investeerimiskonto aruande ning kui " Asendan andmed 8.8 " siis kaotan algsest tulumaksu tagastatavast summast märkimisväärselt. Kuigi 8.8 on laekunud dividendid ning minu teada dividendid lähevad investeerimiskonto sissemakseks. Kui 8.8 ei täida siis saan rohkem tulumaksi tagasi. Mis värk on? :(


    Ilmselt Sul vähenes maksuvaba tulu suurus, kuna kogu aastatulu suurenes. Aastatulu hulka loetakse ka välisriigis saadud ja välisriigis maksustatud dividendid.
    Täpsemad selgitused on leitavad siit: https://www.emta.ee/eraklient/maksud-ja-tasumine/maksusoodustused/maksuvaba-tulu-arvestamine#arvestamine
  • Tuludeklaratsioonis real 6.4 Osaluse vähendamine, likvideerimisjaotised on eeltäidetud TextMagic AS väljamakse (B).
    Kas seda rida tuleb täiendada veeruga Soetamismaksumus/sissemakse (A)?
  • Küsimus LHV KKK punkti '6. Välisaktsiate dividendide deklareerimisest investeerimiskonto süsteemis kohta' - kirjutatud on 'Lisaks tuleb käsitsi täita tuludeklaratsiooni tabel 8.8 („Välisriigis saadud, Eestis maksuvaba tulu“)'.
    Kasutan investeerimiskontot ning mul oli alajaotis 8.8 MTA poolt ettetäidetud, kirjed täpselt samad kui LHV investeerimiskonto aruandes. Polnud nagu midagi üle kirjutada...
    Kas see võib nii olla, et nüüd on need dividendid siiski MTA poolt juba lisatud maksudeklaratsiooni investeerimiskonto aruande põhjal?
  • Küsimus, kui ISIN-kood on CA......, aga stock on NYSE ostetud, mis riigi alla ma selle paigutan?
    Näiteks: CCJ CAMECO CORP CA13321L1085 NYSE

  • "karusmari"
    Küsimus, kui ISIN-kood on CA......, aga stock on NYSE ostetud, mis riigi alla ma selle paigutan?
    Näiteks: CCJ CAMECO CORP CA13321L1085 NYSE

    Siin võib kasutada LHV Maksuaruandes välja toodud riiki.
  • Tere, avastasin, et olen 2022 deklaratsioonis 2023 aastal deklareerinud investeerimiskonto valesti, sissemakseks on läinud aktsiate ostu ja müügi teenustasud, selle võrra näitab tulumaksuga maksustamise alla minevat summat väiksemana sama summa ulatuses mis teenustasud kokku. Olen valinud kohas "Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud" valikuks "arvesta" üldsegi "ära arvesta" asemel. Miks seda valikut üldse vaja on kui see lükkab arvestuse paigast? Selgitus ei seleta piisavalt. Kui see lükkab paigast ära arvestuse olukorras kus pole kontolt välja rohkem kandnud kui sisse, siis miks kontolt välja kandmisel rohkem kui sisse makstud olukorras see nupp järsku teisiti käituma hakkab? Või vahepeal on mingid seadused muutunud?
  • Seepärast olemegi vaikimisi valikuna toonud "ära arvesta". "Arvesta" valik on nende elu hõlbustamiseks kes juba on jõudnud sinna, et investeerimiskontolt on kõik sissemakstud raha välja kantud ja tegutsetakse "kasumi osa" eest. LHV ei tea, kas meie kliendil on ka mõnes teises pangas investeerimiskonto ja seega võib "arvesta" valik olla deklareerijale ka vajalik isegi kui LHV-s oleval kontol on sissemaksete jääk positiivne, samas koondina mitme panga peale ei pruugi see enam olla.
  • Ma ei ole rahul selle lühikese vastusega.
    Milleks seda "Arvesta" nuppu üldse vaja on kui süsteem kõike ise arvutab juba, sest teenustasud ise kontolt välja minnes ei lähe väljamaksena arvesse.
    Näide: panen kontole 1000 eur, teenustasud 100 eurot umbes 8 aktsiatehinguga, siis need automaatselt lähevad juba kahjumisse ja kõik mis üle 1000 euro arvestab automaatselt maksustamisele kui õnnestub kasumisse jõuda lõpuks. "Arvesta" nupp korrutab teenustasud kahega ja maksuametisse läks teenustasude võrra rohkem maksusoodustust.
    Või seadus annab maksuvaba krediiti teenustasude ulatuses kingitusena: näiteks 1000 eur sissemakse õnnestub teenustasudega maha mängida, siis on koos 900 eur teenustasusid. Nüüd teen edasi tehingud kus jõuan 100 euroga kaubeldes ime läbi kasumisse ja summa on kontol lõpuks 1100 eur, siis see 1000 eurot on maksuvaba endiselt + nüüd 100 eurot kasumit mis läheb maksustamisele.
    "Arvesta" nupuga tekib mul õigus veel lisa 900 euro maksuvabastuseks mis oleks juba sissemakset ületav sissetulev kasumist veel suurem summa ja 100 eurot kasumit muutus nüüd maksuvabaks, sest see nupp "Arvesta" just seda teeb ja oleks veel 800 eurot kasutamata maksuvaba krediiti ülegi. Selle näitena oleks sissemakse 1000 eurot + 900 eur maksuvaba kokkuvõttes. Teise panga kontod ei puutu ju üldse asjasse, arvestus käib iga konto kohta eraldi.
    Mis oleks lahendus, kas teatan maksuametisse, et soovin eelmise aasta deklaratsiooni muuta ja eemaldada see teenustasude arvesse võtmine?
  • "Sander Pikkel"
    Seepärast olemegi vaikimisi valikuna toonud "ära arvesta". "Arvesta" valik on nende elu hõlbustamiseks kes juba on jõudnud sinna, et investeerimiskontolt on kõik sissemakstud raha välja kantud ja tegutsetakse "kasumi osa" eest. LHV ei tea, kas meie kliendil on ka mõnes teises pangas investeerimiskonto ja seega võib "arvesta" valik olla deklareerijale ka vajalik isegi kui LHV-s oleval kontol on sissemaksete jääk positiivne, samas koondina mitme panga peale ei pruugi see enam olla.


    Kas see tekst ei võiks olla seal selle valiku juures - siis teaks, kas ma pean seda vajutama või mitte.
    Arvesse võttes kõike seda käsitööd, mida peab pärast maksuametis pärast LHV deklaratsiooni sinna saatmist tegema, ma väga palju neid "vaikimisi" valikuid vaikimisi ei usalda.
  • "silverismoney"
    Ma ei ole rahul selle lühikese vastusega

    RahMini lehel
    on igivana Investeerimiskonto juhend
    Selles juhendis lk 9 on näide 4.2.
    Kahtlustan, et need kõik tõlgendused lähtuvad sellest näitest.
    Ehkki minu jaoks on täiesti selgusetu see süvaloogika, kuidas 200 sissemakse järel tekib kodanikul õigus maksuvabalt 203 välja kanda
  • Tere,

    Kui olen kasutanud investeerimiskontol LHV võimenduslaenu, siis kas kontolt maha arvestatud võimenduslaenu intressi tuleb kajastada kui väljamakset investeerimiskontolt?
  • Miks siia enam vastuseid ei tule? Teema lausa esimeseks tõstetud. 2024 aasta 2023 majandusaasta eest tehtava tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on 30 aprill, tähtaeg kõigub iga aasta.
    Kuidas käituda olukorras kus aasta jooksul ühtegi tehingut ei tehtud investeerimiskontolt ja LHV raporti saatmine MTA serverisse annab errori „Andmetes peab olema vähemalt üks makserida”. Kas sellisel juhul ei saadagi raportit ja MTA arvestab edasi automaatselt edasikantavat summat järgmisesse aastasse?
  • siis ei saadagi aruannet
    deklaris seal tehingutele eelnevas puntktis, kus on loetletud investerrimiskontod on valik, et tehinguid ei tehtud
  • Te mõtlesite vist deklaratsioonis valikut kus on kaks valikut: "Kinnitan, et tabeli 6.5 teises osas kanded puuduvad": valik 1 „Ei, kanded on olemas” ja valik 2 „Jah, kanded puuduvad” ja nendest valida valik nr 2 „Jah, kanded puuduvad”.
    Sellisel juhul jääb alles MTA enda andmetesse valed andmed. Kuna ma ühtegi MTA-le raporteerimist vajavat tehingut sel aastal ei teinud siis ei saa ma uuesti õiget raportit MTA serverisse saata, sest uus raport sisaldab null kannet ja annab eelpool kirjeldatud errori „Andmetes peab olema vähemalt üks makserida”. Saata saab ainult valet raportit, sest see juba sisaldab kahte makserida milleks on tehingutasud mida raporteerima ei pea. Selline paradoks, õiget ei saa saata, sest sisaldab null rida ja vale raportit saab saata, sest sisaldab kaks vale rida. LHV pank peaks oma IT süsteemis tegema muudatuse kus saab saata raportina ka tehingute puudumist, et valesti raporteeritud andmed MTA serveris parandaksid end õigeks automaatselt, sest hetkel uut raportit saab alati saata millel on vähemalt 1 rida ja süsteem parandab need MTA serveris juba ära uute andmetega automaatselt.
    See lahendaks siis sellise olukorra kus aasta jooksul ühtegi raporteerimist vajavat tehingut ei tehtud ja raporteeriti kogemata vaid teenustasud sissemakseks ja oleks vaja uuesti parandatud raport saata mida hetkel enam teha ei saa ja valed andmed jäävad lukku MTA serverisse. Valesid andmeid mõjutas saatma see, et maksuamet nõuab deklareerimist ka siis kui ühtegi tehingut ei tehtud, kuna LHV pank ei lasknud raportit ühegi kandeta ära saata siis tegin loogilise järelduse, et pean siis valima "Arvesta" nupu, sest siis sai ära saata raporti, eeldasin, et saadabki null tehinguga raporti, aga nüüd selgus, et saatis vale ikka.
  • alati saab ju uuesti alustada täitmist
  • Uuesti saab alati alustada ja ka olemasolevat muuta AGA MTA andmed on MTA enda serverites ja neid andmeid ei saa keegi ise muuta, selles konks ongi. Alustades uuesti lähed ilusti deklaratsiooni ja valid nupu „MTA andmed” ja andmed on endiselt samad. See kehtib kõikide andmete kohta mistahes olukord ja tulu rida. Investeerimiskonto maksuaruaruanne just saadetakse sinna MTA andmetesse mida keegi deklaratsioonis ise kustutada ei saa, need jäävad alatiseks nuppude alla „MTA andmed”. Need on MTA eraldi andmebaasid ja ei ole salvestatud inimeste deklaratsioonidesse. Kui keegi loodab, et kustutab deklaratsiooni ära, et kustutada MTA andmed ei tasu loota. Küll aga saab muuta deklaratsiooni MTA andmetest teiseks, kustutada ja muuta deklaratsioonist MTA andmetega täidetud vorme jne aga MTA andmetesse jäävad algandmed muutmata kujul alles.
  • Kas keegi oskaks mind palun juhendada, kuidas saab Balti aktsiate kohta endale tellida e-kirja teel teavitusi majandustulemuste avaldamise kohta? Ma ei leidnud sobivamat teemat, mille alt seda küsida.
  • Siit ei saa või? https://nasdaqbaltic.com/statistics/et/news

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon