Börsipäev 15. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 3544 tehingut ning käive oli 2,180 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,612 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 527 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2346 ning 992.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadam TSM1T sõlmis AS-iga Swedbank tagatiseta laenulepingu mahus 20 miljonit eurot tähtajaga kolm aastat. Laenu baasintressiks on 6-kuu Euribor, millele lisandub intressimarginaal. Laen võeti välja täismahus 14. mail ja laenu tagasimaksete lõpptähtaeg on 14. mai 2027.

    Täna:
    Novaturas NTU1L aprilli tulemused
    Ignitis grupp IGN1L I kvartali majandustulemused
  • Üleilmne aktsiaturg MSCI All Country World indeksi näol on aprilli põhjast taastunud ligi 6% ning jõudnud uuele rekordkõrgele tasemele. Ka Ühendriikide börsidel valitses eile optimism enne täna selguvat aprillikuu tarbijahinnaindeksit: S&P 500 indeks tõusis 0,5% 5246,68 punktile (rekord on 5254,35 punkti) ning Nasdaq 100 kosus 0,7%. Euroopas parandas Stoxx 600 taset 0,2%, saavutades järjekordse rekordkõrge tulemuse ning näidates aasta algusest juba 8,9% tootlust.

    Ühendriikide tootjahinnaindeks kasvas aprillis 0,5% võrreldes märtsiga, mis ületas 0,3% ootust, kuid märtsi 0,2% kasv revideeriti 0,1% languseks. Energiat ja toitu arvestamata oli kuine kasv samuti 0,5% (oodati 0,2%) ning siingi korrigeeriti eelneva kuu muutus pehmemaks (+0,2% pealt –0,1% peale). Eelneva kuu allapoole revideerimiste tõttu hoogustus aastases võrdluses tootjahinnaindeksi kasv ilma energia ja toiduta 2,1% pealt 2,4% peale, mis oli kõrgem 2,3% prognoosist. Investorite riskijulgust toetasid börsidel aga detailid: nimelt langesid mitmed komponendid, mida kasutatakse FEDi eelistatud tarbijahinnaindeksi prognoosimisel. Teiste seas näiteks odavnesid haiglate teenused kuuga 0,1% ja lennupiletite hinnad tulid 3,8% allapoole.

    Eile esinenud Jerome Powell ei arvanud, et aprilli tootjahinnaindeksi kasvu kiirenemist saab nimetada kuumenemiseks, vaid pigem pakkus erinevaid signaale. Selles valguses kordas ta oma varasemat sõnumit, et keskpank peab jääma inflatsiooni alanemise ootamisel kannatlikuks, mis võib tähendada intressimäära hoidmist praegusel tasemel pikemalt. Keskpanga järgmise sammuna peab ta tõenäolisemaks pigem kärpimist kui tõstmist.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei kosus 0,1% ja Shanghai Composite nõrgenes 0,3%. Lõuna-Korea ja Hongkongi börsid oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta kallines 0,6% 82,9 dollarile, Bitcoin tõusis 0,5% 61 882,8 dollarile ning Ethereum kerkis 0,4% 2902,2 dollarile. EUR/USD püsis 1,0823 dollaril ning unts kulda maksis 2357,9 dollarit (0,0%).

    Täna oodatakse suure huviga Ühendriikide aprilli tarbijahinnaindeksit, mis peaks konsensuse arvates näitama energiat ja toitu arvestamata aasta baasil aeglustumist 3,8% pealt 3,6% peale, saavutades sellega ligi kolme aasta madalaima taseme.

    12.00 Euroala esimese kvartali revideeritud SKP
    12.00 Euroala tööstustoodang (märts)
    15.30 USA New Yorki töötleva tööstuse aktiivsus (mai)
    15.30 USA inflatsioon (aprill)
    15.30 USA jaemüük (aprill)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (mai)
  • Kallis LHV, kas saaks edaspidi iga esmaspäev ka tähtsamad nädalasündmused eesoleval nädalalal börispäeva postituses?
  • Ikka saab, üritan meeles pidada :)

    Neljapäev, 16. mai
    *Jaapani esimese kvartali SKP ja tööstustoodang
    *Austraalia tööstuse määr
    * USA alustatud elamuehitused ja ehitusload, töötu abiraha taotlused, tööstustoodang ja Philadelhpia ärikliima indeks
    * EKP-st Panetta, Villeroy, Inglise keskpangast Greene ja FEDist Harker, Mester, Bostic esinevad
    * Ettevõtete tulemused: Baidu, JD.com, Walmart

    Reede, 17. mai
    * Hiina majade hinnad, tööstustoodang ja jaemüük
    * Euroala aprillis lõplik inflatsioon
    * USA juhtivate indikaatorite indeks
    * ECB-st Vasle, Vujcic, Holzmann ja Kazaks ning Inglise keskpangast Mann esinevad
    * Ettevõtete tulemused: Richemont
  • USA inflatsioon aprillis üllatusi ei pakkunud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon