Börsipäev 17. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4516 tehingut ning käive oli 1,553 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,133 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 305 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3257 ning 775.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    DelfinGroupi DGR1R suuraktsionärid, kes omavad otse ja endaga seotud isikute kaudu kokku 47 protsenti ettevõtte aktsiatest, pakuvad avaliku pakkumise teel müügiks kuni 26,4 protsenti ettevõtte aktsiatest. Läti Pank kinnitas kolmapäeval, 15. mail pakkumistingimuste prospekti, mille kohaselt pakutakse aktsiaid hinnaga 1,09 eurot aktsia kohta, mis on 12,8 protsenti madalam kui aktsia viimase kolme kalendrikuu keskmine börsihind.
  • Rekordkõrgel tasemel kaupleval USA aktsiaturul jäid indeksite liikumised eile marginaalseks ning pärast positiivsemat päeva esimest poolt lõpetasid nii S&P 500 kui ka Nasdaq 100 0,2% langusega. Euroopas alanes Stoxx 600 energia- ja tööstussektori eestvedamisel 0,2%.

    Ühendriikides langes Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus mais 15,5 punktilt 4,5 punktile, osutudes nõrgemaks analüütikute prognoositud 7,8 punktist. Kui viimased mõned kuud on andnud lootust, et töötlev tööstus on uuesti hoogu kogumas, siis maikuu regionaalsed töötleva tööstuse küsitlused viitavad uuele aeglustumisele.

    Ühendriikides esitati eelmisel nädalal 222 tuhat töötu abiraha taotlust, mis märkis langust eelneva nädala 232 tuhandelt ja osutus pisut kõrgemaks konsensuse prognoositud 220 tuhandest. Eelneva nädala tõus võis seega olla tingitud New Yorki koolide vaheajast, mille ajal on töötajatel lubatud anda sisse abirahade taotlus. Antud osariigi taotlused langesid eelmisel nädalal 9,4 tuhande võrra pärast eelneva nädala 10,2 tuhande suurust tõusu. Taotluste tase jääb seega ajalooliselt madalaks, kuid hooajaliselt on järgnevad kuud toonud tavaliselt kaasa nende tõusu.

    USAs alustatud elamuehitused kasvasid aprillis annualiseeritult 5,7% 1,36 miljonile, mis oli nõrgem analüütikute prognoositud 1,421 miljonist. Väljastatud ehituslubade maht langes annualiseeritult 3% 1,44 miljonile (madalaim alates 2022.a lõpust), osutudes samuti kesisemaks 1,48 mln prognoosist. Nõudluse vähenemine kinnisvaraturul ühtib samal ajal tõusnud USA riigivõlakirjade tulusustega, kuna turuosalised hakkasid põikpäise inflatsiooni tõttu kahtluse alla seadma intressimäära tänavust kärpimist. Mai on seevastu toonud tulusused uuesti allapoole ning see võib elavdada ka kinnisvaraturgu.

    Hiina tööstustoodangu kasv kiirenes aprillis 4,5% pealt 6,7% peale, ületades konsensuse 5,5% ootust, kuid jaemüügi aastane kasvutempo aeglustus 3,1% pealt 2,3% peale, mis oli madalam 3,7% ootusest. Kuna tarbimine püsib nõrgapoolsena ning ka täna avaldatud uute kodude hinnad 70 suuremas linnas langesid aprillis keskmiselt 0,58% võrreldes märtsiga ning järelturul alanes olemasolevate kodude keskmine hind kuuga 0,94%, mis olid mõlemad suurimad langused viimase kümnendi jooksul, siis avalikustas valitsus uued kinnisvara turu nõudlust stimuleerivad meetmed: vähendati sissemakse minimaalset määra ja hüpoteeklaenude intressimääradelt eemaldati minimaalne tase.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei langes 0,3%, Kospi tuli 1% allapoole, kuid Hang Seng kosus 0,5% ja Shanghai Composite kerkis 0,2%. Brenti toornafta kallines 0,6% 83,8 dollarile, Bitcoin kerkis 0,6% 65 693 dollarile ja Ethereum kosus 0,2% 2943,4 dollarile. EUR/USD püsis 1,0864 dollaril ning unts kulda maksis 2384,0 dollarit (+0,3%).

    Majandusuudiste valik jääb täna tagasihoidlikuks, kui laual on vaid euroala aprilli lõplik inflatsioon ning USA juhtivate indikaatorite aprilli indeks.

    12.00 Euroala inflatsioon (aprilli lõplik)
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (aprill)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon