Börsipäev 3. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2980 tehingut ning käive oli 1,403 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 853 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 522 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2024 ning 807.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Apranga APG1L mai tulemused

    Sel nädalal:
    04.06 Tallink Grupp TAL1T mai veomahud
    05.06 Arco Vara ARC1T dividendi ex-kuupäev
    07.06 Merko Ehitus MRK1T dividendi ex-kuupäev
  • Ühendriikide aktsiaturg veetis suurema osa reedesest sessioonist miinuspoolel, kuid tänu rallile viimasel pooltunnil suutis S&P 500 lõpuks kirja saada 0,8% tõusu, mis jättis lühendatud nädala tootluseks –0,5% ning andis kogu maikuu peale 4,8% tõusu (eurodes 3,2%). Euroopas lõpetas Stoxx 600 reedel 0,3% kõrgemal, saades viie tööpäeva peale kirja samuti 0,5% kaotuse ning kogu mai peale 2,6% võidu.

    Ühendriikide tarbijahinnaindeksi aastane kasvutempo püsis aprillis PCE mõõdiku järgi 2,7% peal, mis vastas ka analüütikute ootustele. Energiat ja toitu arvestamata jäi kasvutempo samuti ootuspäraselt 2,8% peale. Kaupade hinnad näitasid eelneva kuuga võrreldes taas kasvu (0,1%), teenuste hinnakasv aeglustus 0,42% pealt 0,30% peale, olles mõjutatud nõrgemast renditurust ja transporditeenustest. Teenuste hinnad ilma üüritasudeta kasvasid kuiselt 0,27%, aeglustudes märtsis registreeritud 0,42% järel. Kuigi aastases võrdluses püsis USA inflatsioon aprillis paigal, siis annavad detailid kinnitust siiski inflatsioonisurve jätkuvast alanemisest, mis sobib ka FEDile, ent juuni istungil intressimäära tõenäoliselt veel ei kärbita.

    Erinevalt Hiina töötleva tööstuse ametlikust aktiivsusindeksist, mist näitas mais langust 50,4 punkti pealt 49,5 punktile, üllatas väiksema suurusega ja ekspordile orienteeritud töötleva tööstuse firmadele keskenduv Caixini küsitlus aktiivsuse hoogustumisega 51,4 punktilt 51,7 punktile (oodati 51,6). Viimase puhul tasub siiski märkida, et ka eelmise aasta mais oli kahe küsitluse erinevus tavapärast suurem, ent hilisemad kuud näitasid, et ametlik statistika peegeldas paremini tegelikku seisu. Samuti on Caixini küsitluses muret tekitav nii uute tellimuste kui ka ekspordi indeksite langus võrreldes aprilliga.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale, kosudes Jaapanis 1,2%, Hongkongis 2,3%, Lõuna-Koreas 1,9%. Austraalias 0,8% ja Indias 2,9%. Shanghai Composite oli üks vähestest, mis pidi leppima 0,5% langusega. Brenti toornafta odavnes 0,8% 81,0 dollarile, Bitcoin kallines 1,1% 68 541 dollarile ning Ethereum kerkis 1% 3821,4 dollarile. EUR/USD kerkis 0,04% 1,0853 dollarile ning unts kulda maksis 2322,8 dollarit (–0,2%).

    Uue nädala algus toob euroala ja USA töötleva tööstuse maikuu aktiivsusindeksid, mille esialgsed näitajad on kohati teada.

    11.00 Euroala töötleva tööstuse PMI (mai lõplik)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (mai lõplik)
    17.00 USA ehituskulutused (aprill)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (mai)
    ??.?? USA automüük (mai)
  • Järgnevate päevade olulisemad majandusuudised ja -sündmused

    Teisipäev, 4. juuni
    * Saksamaa töötuse määr
    * USA tehaste tellimused ja JOLTS tööturu küsitlus

    Kolmapäev, 5. juuni
    * Austraalia SKP
    * Hiina Caixini teenindus- ja ehitussektori PMI
    * Prantsusmaa tööstustoodang
    * Euroala teenindussektori PMI ja tootjahinnaindeks
    * USA ADP tööturu küsitlus ja ISM teenindussektori aktiivsus

    Neljapäev, 6. juuni
    * Saksamaa tehaste tellimused
    * Euroala jaemüük
    * Euroopa Keskpanga istung ja pressikonverents (oodatakse intressimäära 25baaspunktist langetust)
    * USA kaubandusbilanss ja töötu abiraha taotlused

    Reede, 7. juuni
    *Hiina kaubavahetuse statistika
    * Saksamaa tööstustoodang
  • Täna ka viimane päev märkida Delfin Group aktsiaid hinnaga 1.09, LHV võib täpsustada mis kellani nad ordereid võtavad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon