Börsipäev 17. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4722 tehingut ning käive oli 1,846 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,063 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 753 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3583 ning 889.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    18.06 LHV Group LHV1T mai tulemused
    18.06 Tallinna Vesi TVE1T dividendi ex-kuupäev
    19.06 Tallink Grupp TAL1T dividendi ex-kuupäev
  • Investorid ei suutnud reedel leida aktsiaturgudel häid argumente ostmiseks, sest esiteks langes USA tarbijate kindlustunne kõrgete hindade tõttu viimase seitsme kuu madalaimale tasemele ja Euroopas põhjustas Prantsusmaa presidendi otsus saata parlament laiali terve nädala jooksul tugevat müügisurvet. S&P 500 indeks lõpetas reedel marginaalses miinuses, saades nädala peale kokku 1,6% tõusu. Euroopas alanes Stoxx 600 reedel ligi 1%, mis suurendas kaotust viie tööpäeva peale 2,4%-ni.

    Ühendriikides langes tarbijate kindlustunde indeks Michigani ülikooli küsitluse kohaselt 69,1 punktilt 65,6 punktile, osutudes nõrgemaks analüütikute 72,0punktisest prognoosist ja saavutades madalaima taseme alates eelmise aasta novembrist. Jooksva olukorra indeks alanes 69,6 punktilt 62,5 punktile ja järgmise kuue kuu ootuste indeks 68,8 punktilt 67,6 punktile (oodati 72,0). Inflatsiooniootused püsisid aga samal ajal kõrgena: ühe aasta oma jäi 3,3% peale (oodati 3,2%) ning 5–10 aasta oodatav inflatsioon kerkis 0,1 pp võrra 3,1% peale, mis oli kõrgem 3,0% ootusest. Inflatsioon on jätkuvalt söövitamas tarbijate ostujõudu ja kuna paralleelselt nähakse ka tööturul nõudluse vähenemist, tuntakse end ebakindlamana ning see võib lähikuudel hoida tagasi ka tarbimist.

    Hiina konjunktuur pakkus erinevaid signaale: tööstustoodangu aastane kasvutempo aeglustus mais 6,7% pealt 5,6% peale, jäädes alla analüütikute 6,2% prognoosile, kuid jaemüügi kasv kiirenes 2,3% pealt 3,7%-le, mis oli kõrgem 3,0% ootusest, kuid võis olla tingitud pikemast pühast. Investeeringud fikseeritud varadesse kasvasid aasta esimese viie kuuga 4,0%, mis oli aeglasem tempo kui 4,2% esimesel neljal kuul. Kokkuvõttes oodatakse Hiina keskpangalt julgemaid samme majanduse stimuleerimisel, kes aga vastupidiselt ootustele ei kärpinud täna Euroopa Keskpanga eeskujul oma intressimäära, mis võib viidata sellele, et prioriteediks on jüaani nõrgenemise vältimine ja võimalus intressimäära langetamiseks avaneb alles siis, kui Föderaalreserv sellega algust teeb.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt madalamale, alanedes Jaapanis 2,2%, Hiinas 0,6%, Lõuna-Koreas 0,5% ja Austraalias 0,2%. Hongkongi Hang Seng ujus vastuvoolu, kerkides 0,1%. Brenti toornafta odavnes 0,3% 82,3 dollarile, Bitcoin püsis 66 451 dollaril ning Ethereum langes 0,3% 3588 dollarile. EUR/USD püsis 1,0703 dollaril ning unts kulda maksis 2321,5 dollarit (–0,5%).

    Uus nädal algab majandusuudiste osas vaikselt, kui täna on laual vaid USA juunikuu esimene regionaalne töötleva tööstuse küsitlus (New York).

    15.30 USA New York FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (juuni)
  • Alanud nädala olulisemad sündmused:

    Teisipäev, 18. juuni
    * Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunne
    * EKP Knot, Cipollone, De Guindos, Villeroy esinevad
    * USA jaemüük ja tööstustoodang
    * FEDi Cook, Barkin, Collins, Logan, Kugler, Musalem, Goolsbee esinevad

    Kolmapäev, 19. juuni
    * Suurbritannia inflatsioon ja tootjahinnaindeks
    * USA majade ehitajate kindlustunne
    * EKP Centeno esineb

    Neljapäev, 20. juuni
    * Šveitsi keskpanga intressimäära otsus (ei oodata muutust)
    * Norra keskpanga intressimäära otsus (ei oodata muutust)
    * Euroala tarbijate kindlustunde indeks
    * Inglise keskpanga intressimäära otsus (ei oodata muutust)
    * USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload, töötu abiraha taotlused
    * FEDi Barkin esineb

    Reede, 21. juuni
    * Jaapani inflatsioon
    * Euroala töötleva tööstuse PMI
    * Suurbritannia jaemüük ja töötleva tööstuse PMI
    * EKP Nagel esineb
    * USA töötleva tööstuse PMI, olemasolevate majade müük
  • New Yorki töötleva tööstuse aktiivsus oli juunis oodatust kõrgem

    JUN EMPIRE MANUFACTURING: -6.0 V -11.3E (highest since Feb); New Orders: -1.0 v -16.5 prior (highest since Sept 2023)
    - Prices Paid: 24.5 v 28.3 prior (lowest since Jan)
    - 6-month business conditions: 30.1 v 14.5 prior

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon