Börsipäev 30. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2682 tehingut ning käive oli 871 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 491 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 352 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1850 ja 687.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    01.10 Apranga APG1L septembri müügitulemused
    03.10 Tallink Grupp TAL1T septembri veomahud
  • Kuna Ühendriikide augusti inflatsioon suuri üllatusi ei pakkunud, jäi ka S&P 500 reaktsioon eelneva tõusu järel tagasihoidlikuks. Laiapõhjaline indeks sulgus reedel 0,1% langusega 5738,1 punktil, saades viie tööpäeva peale kirja 0,6% tootluse. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,5% plussis, mis suurendas kogu nädala tõusu 2,7%-ni.

    Hispaania inflatsioon aeglustus energiat ja toitu arvestamata septembris 2,7% pealt 2,4% peale, osutudes madalamaks analüütikute prognoositud 2,8%-st. Prantsusmaa tarbijahinnaindeksi aastane kasv aeglustus septembris 1,8% pealt 1,2% paele, osutudes samuti nõrgemaks 1,6% ootusest. Arvatust madalamaks jäänud hinnasurve suurendas turuosaliste ootust, et EKP võib juba oktoobris jätkata intressimäära alandamist, olles seda tänavu juba kahel istungil teinud.

    Ühendriikides kasvas inflatsioon energiat ja toitu arvestamata augustis 0,13% võrreldes juuliga, jäädes pisut nõrgemaks analüütikute prognoositud 0,20%-st, mis andis aasta baasil kasvumääraks 2,68% (juulis 2,65%). Ülespoole hinnasurve taga olid augustis toitlustus, majutus, kommunaalid ning üür, kuid allapoole aitasid üldindeksit tuua kestvus ja tarbekaubad. Kuna inflatsiooni areng on kujunenud Ühendriikides ootuspäraseks ning samal ajal augustis tarbijate sissetulekud ja kulutused osutusid oodatust nõrgemaks, siis seda enam näib keskpanga otsus kärpida intressimäära 50 baaspunkti võrra õigustatud.

    Hiina aktsiaturg jätkas öösel rallimist, kosudes Shanghai Composite’i näol 7,1% ja Hongkongi Hang Seng 3,8%. Jaapani Nikkei langes 4,9% ja Kospi tuli 1,5% võrra allapoole. Brenti toornafta kallines 1% 72,7 dollarile, Bitcoin langes 2% 64 495 dollarile ning Ethereum alanes 1% 2633 dollarile. EUR/USD püsis 1,1167 dollaril ning unts kulda maksis 2658,7 dollarit (0,0%).

    Täna selguvad Itaalia ja Saksamaa septembri esmased inflatsiooninäitajad, Ühendriikides võib tähelepanu saada Powelli esinemine, kui ta peaks selle raames puudutama rahapoliitikat.

    09.00 Suurbritannia teise kvartali lõplik SKP
    12.00 Itaalia inflatsioon (september)
    15.00 Saksamaa inflatsioon (september)
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse aktiivsus (september)
    17.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (september)
    20.55 FEDI Jerome Powell esineb
  • Peamiseks fookuseks saab sel nädalal olema USA septembri tööturu raport reedel ning euroala septembri esialgne inflatsioon, mis selgub homme

    Teisipäev, 1. oktoober
    * Euroala töötleva tööstuse septembri lõplik PMi ja septembri inflatsioon
    * Suurbritannia töötleva tööstuse PMI
    * USA töötleva tööstuse ISM, ehituskulutused ja JOLTS tööturu küsitlus
    * USA asepresidendikandidaatide Tim Walzi ja JD Vance'i debatt

    Kolmapäev, 2. oktoober
    * Euroala töötuse määr
    * USA ADP tööturu küsitlus

    Neljapäev, 3. oktoober
    * Euroala teenindussektori PMI ja tootjahinnaindeks
    * Suurbritannia teenindussektori PMI
    * USA töötu abiraha taotlused ja teenindussektori ISM

    Reede, 4. oktoober
    * Prantsusmaa tööstustoodang
    * USA septembri tööturu raport

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon