LHV Pensionifond Roheline - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV Pensionifond Roheline

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile, 17.03.2020, alustas tegevust Eesti esimene roheline pensionifond - loe pikemalt siit. Fond on nüüdsest kõigile soovijatele avatud ning ka esimesed rahapaigutused on juba tehtud. Sellega saab täidetud oluline tühimik Eesti pensionifonditurul.

    Miks me sellise fondi turule toome? 2019. aastal alustas Euroopas tegevust 360 uut jätkusuutlikkuse põhimõtetest lähtuvat fondi, millest 50 teeb ainult selliseid investeeringuid, mis on suunatud kliima probleemide lahendamisele. Möödunud aastal liikus sellistesse fondidesse Euroopas rekordilised €120 miljardit, tõstes nende fondide kogumahu €670 miljardini. Rohelised väärtused investeerimismaailmas pole ajutine moeröögatus, vaid tugev ja väga kiiresti kasvav trend.

    Usume, et sarnaselt muule Euroopale on tänaseks ka Eestis piisavalt roheliselt mõtlevaid inimesi, kes tahaksid, et nende pensioniraha järgiks jätkusuutliku ja rohelise mõttemaailma printsiipe. LHV Pensionifond Roheline on mõeldud kõigile, kellele roheline mõtlemine pisutki korda läheb ja kes usuvad, et raha paigutamine peab küll olema pikaajaliselt tootlik, kuid kindlasti ka keskkonnasõbralik ja jätkusuutlik. Valimatult pensioniraha võimalikult odavatesse indeksitesse suunamine neid eesmärke ei täida.

    On tähelepanuväärne, kuidas 2020. aasta koroonaviirus on tänaseks maailma justkui seisma pannud - viiruse levikut selline pensionifond ära ei hoia, kuid antud olukord ilmestab hästi, milliseks pikas plaanis maailm muutuda võib, kui me juba täna ei mõtle sellele, kuidas tagada pikaajaliselt jätkusuutlikud ja rohelised mõtteviisid ja investeeringud.

    Fondi aktsiarisk jääb alati 75% ja 100% vahele, minimaalselt pool portfellist on investeeritud jätkusuutlikkuse põhimõtetest lähtuvatesse või keskkonnaalastesse temaatilistesse investeerimisfondidesse ja tehtavad üksikinvesteeringud on keskkonnaalased investeeringud (taastuvenergia, energiaefektiivsus, veetehnoloogia, reostuse vähendamine, ümberkäitlemine, keskkonna toetustegevused, vastutustundlik metsa- ja põllumajandus). Fondi prospektijärgne tasu on 0,49% aastas, efektiivne valitsemistasu 0,41%.
  • See on tükiks ajaks LHV Pensionifond Punane.
  • Roheline pensionifond on moodustamise järgselt oma portfelli tänaseks sisuliselt ära investeerinud ning ca viiendik sellest on otseseselt seotud tuuleenergiaga. Finantsportaalis täna avaldatud loost saab lugeda pikemalt.
  • Kas tegemist aktiivselt juhitud fondiga?
  • havoc
    Kas tegemist aktiivselt juhitud fondiga?


    On see passiivne või aktiivne fond? Mõlemat. Sisuliselt on tegu hübriidfondiga passiivsest indeksfondist ja aktiivselt juhitud fondist. Vähemasti pool fondist on alati investeeritud jätkusuutlikkuse põhimõtetest lähtuvatesse või keskkonnaalastesse temaatilistesse investeerimisfondidesse. Teise poole fondi osas on fondijuhil suurem otsustusõigus, kas paigutada see raha investeerimisfondidesse, üksikinstrumentidesse või muudesse investeeringutesse, mis on kooskõlas fondi investeerimispoliitikaga. Fondiga võetav aktsiarisk jääb sõltumata fondijuhi nägemusest alati 75% ja 100% vahele.
  • II või III samba väliselt (nagu tavalist ETF-i) või teiste pankade vahendusel seda osta ei saa?
  • tauts,

    Hetkel sellist varianti ei ole. Aga sõltuvalt Eesti roheinvesteerimise populaarsuse kasvust kindlasti kaalume ka muude sarnaste instrumentide loomist, mis oleks siis ka II samba fondide väliselt kättesaadavad.

    Kuid oma II samba pensionifondi saavad rohelise fondi vastu vahetada kõik II samba süsteemiga liitunud - sõltumata sellest, kas täna kogutakse oma pensionit LHV, Swedbanki, SEB, Luminori või Tuleva fondis.
  • Pealtnäha ei tohiks Neste ja Roheline pensionifond justkui kuidagi kokku sobida, kuid pärast põhjalikku läbikaalumist oleme selle siiski fondiportfelli kaasanud. Miks? Tegu on loomulikult suure erandiga, kuid need põhjused, kuidas me selle järelduseni jõudsime, on pikemalt välja toodud meie täna avaldatud Finantsportaali loos - ka Neste võib olla roheline investeering.
  • Olin oma II sammast likvideerimas, et Global Water ja Global Clean Energy ETF-i osalusi kasvatada, aga see on suurepärane alternatiiv.
    Soovitan ka kõikidele tuttavatele ja roheliselt mõtlejatele, tuult tiibadesse.
  • Risto
    Olin oma II sammast likvideerimas, et Global Water ja Global Clean Energy ETF-i osalusi kasvatada, aga see on suurepärane alternatiiv.
    Soovitan ka kõikidele tuttavatele ja roheliselt mõtlejatele, tuult tiibadesse.


    Tofu rahvusloomaks!
  • Kuidas Eesti enda roheliste ettevõtete väljavaated on - kas mõni portfelli osaline tegutseb ka Eestis taastuvenergia arendamisega?

    Fondi põhimõtetega sobiks ehk kokku ka vähemalt väikses ulatuses Eesti kohaliku tööstuse toetamine, kuna milleiganes impordi vähendamine on samuti otseselt seotud ressursisäästlikusega.
  • Risto
    Fondi põhimõtetega sobiks ehk kokku ka vähemalt väikses ulatuses Eesti kohaliku tööstuse toetamine, kuna milleiganes impordi vähendamine on samuti otseselt seotud ressursisäästlikusega.

    Olgu tegu kohaliku tööstuse või põllumajandusega, toetusi maksab ikka riik. Kui üks eraõiguslik pensionifond hakkab mingit sektorit toetama, sõltumata sellest, kui eetiline see ka ei tunduks, siis ma karjun osakuomanikele kõva häälega SELL ja soovitan joosta nii kiiresti kui jaksad tagasi vaatamata.

  • Risto, Velikij

    Pensionifondide rahaga toetusi kindlasti jagada ei saa, selle eesmärk on ikka pensioniraha kasvatada ja Rohelise pensionifondi puhul võimalikult roheliselt kasvatada. Aga me oleme vaadanud ka Eesti suunalisi rohelisi investeeringuid ja olen kindel, et selle aastanumbri sees teeme ka kohalikke rahapaigutusi.
  • Taani vähendab järgmise kümne aastaga süsiniku emissioone 70% (!) - Denmark Strikes Historic Climate Deal to Slash Emissions.

    Maailm muutub ja kiiresti, eriti meile lähedalt Skandinaaviast, ning roheliselt mõtlevad ettevõtted ja investorid on selle muutuse suurimad võitjad.
  • Taolise surve jätkudes ei pruugi roheliste fondide keskpikk tootlus üldse mitte halb tulla. https://www.politico.com/news/2020/06/19/pension-funds-face-pressure-from-all-sides-over-going-green-329181

    Ehk LHV käik esimesena roheturule tulla oli hea. Ajastus sattus küll suts ebamugav - enne kui koguja jõudis atra säädmagi hakata, oli osaku NAV juba veerandi võrra üles kihutanud.
  • Huvitav, mis hinnaga esimesed osakud väljastati pensikogujatele?
  • Ryan Jack,

    Taustafoon tundub olevat roheteemade puhul hetkel tõesti soodne ja pigem pikaajaline ja kestev trend, mitte lühiajaline mööduv nähtus.

    upser,

    Alustasime 17. märtsil ja esimese nädalaga oli paarkümmend esimest klienti tee Rohelisse fondi leidnud. Tänaseks on esimese 3 kuuga juba üle 300 kliendi endale rohelise pensionifondi valinud. Usun, et see jätkab kasvamist ja heas tempos.
  • CFA Instituudi blogis on huvitav artikkel "ESG at a Tipping Point" - lugu sellest, kuidas 2020. aasta 1. kvartalis võeti tavafondidest mitme miljardi eest raha välja, kuid ESG fondidesse tehti netosissemakseid kogunisti $46 miljardi eest. Jätkusuutlikult hallatavatest varadest ca 80% on jätkuvalt Euroopas, kuid tundub, et ka USAs on teema üha rohkem hoogu kogumas. 2019. aasta 4. kvartalis tehti USAs rekordilised sissemaksed jätkusuutlikesse fondidesse ning 2020. aasta 1. kvartalis tehti omakorda uus rekord sissemaksetes.
  • Esimesed 1000 rohelist pensionikogujat on LHV rohelise pensionifondi üles leidnud - tänase seisuga täpsemalt 1116 inimest. Septembri lõpu seisuga olime fondiga kokku teinud 16 rohelist üksikinvesteeringut ning oktoober toob lisa. Investeeringuid oleme teinud nii päikeseenergiasse, tuuleenergiasse, ümbertöötlemisse, vesinikutehnoloogiasse, biokütustesse, ühistransporti, jätkusuutlikku majandamisse, süsiniku emissioonide vähendamise tehnoloogiasse, paberipakendisse kui ka päris looduslike materjalideni välja.

    Tegime 3. kvartali arengutest videoülevaate, mida saab kuulata siit.
  • Euroopa Parlament soovib Komisjoni poolt väljakäidud 55%lisest emissioonide langetamisest aastaks 2030 veelgi ambitsioonikamat eesmärki - et emissioone vähendataks 60%.
  • Tervist.
    Kas rohelist III samba fondi tegemist ei ole plaanis? Hetkel III samba fondide valik väga kesine.
  • jeesu6,
    Jaa, töö käib selle nimel, et ka III sambasse jõuaks LHV roheline pensionivalik.
  • Käisin koos börsijuhi Kaarel Otsaga raadios "Investor Toomase tunnis" roheinvesteeringute teemal rääkimas. Juttu tuli ka LHV rohelise pensionifondi poolt tehtud investeeringutest ja tulevikuväljavaadetest.

    Tänaseks päevaks on LHV roheline fond kokku teinud 31 investeeringut - neist 19 rohelist üksikinvesteeringut, 1 metsafondi investeering ning 6 rohetemaatilist ja 5 ESG suunistega investeeringut läbi börsilkaubeldavate fondide.
  • Kuulasin seda intervjuud ja imestasin - Joel arvab, et TSLAse investeerida ei tasu, sest see ei ole piisavalt roheline jne. Saaksin aru, kui argument oleks ei kvalifitseeru fondi reeglite järgi, liiga kallis, ei ole perspektiivne vms, aga ei tundu piisavalt roheline??? Kas fondil on nimekiri piisavalt rohelistest firmadest?
  • Oled sa mõnda rohelist Teslat näinud? Enamasti on nad ikka punased, valged või mustad.
  • Kuna täna jäi silma LHV sisuturundus, et pakutakse rohelisi laene, siis ehk paslik küsida, et ega see LHV roheline pensionifond ja LHV rohelised laenud kuidagi kasvõi kaudselt seotud ei ole?

    Lihtsalt loogika ütleb, et kui rohelistele projektidele tahetakse anda odavamat laenuraha, aga kui otseselt väiksema tootlusega raha selle jaoks korjatud pole, siis mille/kelle arvelt see rohelise sildi sooduspakkumine kinni makstakse? Või kas nende roheliste laenude algallikas on miski Euroopa spetsiaalne fond?
  • havoc,

    Me võiksime igast oma investeeringust põhjenduste lahtirääkimiseks teha vähemasti tunniajase raadiosaate :) Diskussioon on edasiviiv jõud. Paraku aeg on piiratud ressurss. Täna ei ole LHV Pensionifond Roheline otseinvesteeringut Teslasse teinud. Sel on palju põhjuseid, muuhulgas asjaolud, et oleme täna leidnud enda hinnangul atraktiivsemaid investeerimisvõimalusi mujalt ning et läbi börsilkaubeldavate fondide tehtud investeeringute on meil niigi juba ca 0,5%line positsioon Teslas, mida hetkel võimendada pole tahtnud.

    Investeeringuid valides on alguspunktiks asjaolu, et see peab mahtuma ühte seitsmest FTSE Environmental Markets Classification System'i kategooriast - renewable & alternative energy; energy efficiency; water infrastructure & technologies; pollution control; waste management & technologies; environmental support services; food agriculture & forestry. Tesla loomulikult kvalifitseerub energy efficiency kategooria alla, täpsemalt sinna alla kuuluvasse alamkategooriasse transport energy efficiency, siin küsimust ei ole.
  • prits,

    LHV avalikustas oma roheprogrammi selle aasta mais - materjal on koondatud siia ühte kohta kokku. See on suur ja ambitsioonikas projekt.

    Mingit muud otsest ega kaudset seost LHV rohelise pensionifondi, LHV roheliste laenude, LHV rohelise kontori, CO2 jalajälje vähendamise plaani ja ÜRO vastutustundliku panganduse põhimõtetega liitumise vahel ei ole, kui Grupiülene ambitsioon liikuda rohelisema tuleviku suunas, olla üks erasektori liidritest keskkonnasäästlike investeeringute alal ning pakkuda meie klientidele nii palju rohelisi alternatiive kui võimalik.
  • 2020. aasta kolme esimese kvartaliga on juba ületatud kogu 2019. aasta jooksul nähtud rekordiline rahavool kestlikesse ja rohelistesse fondidesse Euroopas. Usutavasti tuleb Bideni võiduga USA presidendivalimistel ka selle aasta neljas kvartal rahavooliselt väga tugev.

    Kui vaadata ainult kolme esimest kvartalit aastatel 2018, 2019 ja 2020, siis 2018 number oli 34 mld, 2019 oli 78 mld (+129% yoy) ja 2020 oli 133 mld (+71% yoy).

  • Miks ei ole seda rohelist fondi või analoogi III sambas kättesaadavaks tehtud?
  • Meil on hea meel teada anda, et tänasest on avatud ka III samba roheline fond LHV Pensionifond Roheline Pluss.

    Nüüd on võimalik kõigil soovijatel III samba kaudu maksuefektiivselt tulevikuks raha koguda läbi rohefondi.
  • LHV pensionifondid on teinud ka nn. börsiväliseid investeeringuid. Mida arvata nt. Amplerist? Kas LHV rohelise pensionifondi reglement lubaks sellise profiiliga ettevõttesse investeerida? Rohelise majanduse kategooriasse ta vist kvalifitseeruks.
  • tauts,

    Börsiväliseid investeeringuid tohime ikka teha, kuid neid tehes peame arvestama, et need on väga pikaajalised investeeringud ja madala või olematu likviidsusega, mistõttu saavad need olla vaid väike tükike kogu fondi mahust. Meie rohelised fondid peavad enne selliste investeeringute tegemist mahus enne veel kasvama. Aga küll me jõuame nendeni ka.
  • Eelmine aasta liitus LHV ÜRO vastutustundliku panganduse põhimõtetega, lubas bürootegevuse jalajälje viia kliimaneutraalseks aastaks 2022, sai aasta Rohekontori tiitli, töötas oma fondidele välja vastutustundliku investeerimise põhimõtted ja tõi turule esimesed rohelised II ja III samba pensionifondid.

    2020 märtsis tegevust alustanud LHV Pensionifond Roheline on oma osaku väärtust vähem kui aastaga kahekordistanud ning saanud väärt tunnustuse Äripäeva Investor Toomase aasta investeerimisteoks valimise näol. See on väga tore uudis! Suur kummardus kõigi investorite ees, kes on oma raha rohefondidesse usaldanud ning aidanud kaasa rohefondide populariseemisele Eestis.
  • Kui 2018. aasta lõpus haldasid jätkusuutlikkuse põhimõtetet lähtuvad fondid Morningstari andmeil $0,7 triljonit, siis aasta hiljem $1,0 triljonit ning kaks aastat hiljem juba $1,6 triljonit. Ca 80% sellest rahast on Euroopas ning ainuüksi 2020. aasta tõi Euroopas sellistesse fondidesse uut raha netos $270 miljardit ja USAs $50 miljardit. Euroopas on roheinvesteerimine olnud juba mõnda aega kiiresti kasvav populaarne teema, mujal maailmas oleme aga alles kasvutrendi alguses.

    Euroopa:


    USA:
  • Neli aastat tagasi maksis ühe tonni CO2 emiteerimine Euroopa Liidus €5, kolm aastat tagasi €9, kaks aastat tagasi €20 ja täna €40. Emissioonide offsettimine muutub ettevõtluse juures üha olulisemaks tegevuseks. Ja ettevõtted, kes offsettimise lahendusi pakuvad, on muutumas väga kiiresti atraktiivseks äripartneriks.

    Viimase aasta emissioonihinna graafik:

  • Mul on selline küsimus, et kas oleks võimalik PIK´i aktsiate nimekirja lülitada ka GCL-Poly Energy Holdings Limited, mis on Hiina rohefirma. Huvitaval kombel võib see aktsia tõusta, kui teised roheaktsiad langevad- näen PIK´is selle puhul head teenimise võimalust. Samuti ei ole aktsia hind veel suutnud kõrgustesse kihutada, sest Hiinamaal veel suurt rohelisi mõtteid ei mõlgutata.
  • "kristlipp"
    Mul on selline küsimus, et kas oleks võimalik PIK´i aktsiate nimekirja lülitada ka GCL-Poly Energy Holdings Limited, mis on Hiina rohefirma. Huvitaval kombel võib see aktsia tõusta, kui teised roheaktsiad langevad- näen PIK´is selle puhul head teenimise võimalust. Samuti ei ole aktsia hind veel suutnud kõrgustesse kihutada, sest Hiinamaal veel suurt rohelisi mõtteid ei mõlgutata.


    YES! MORE OF THIS!
  • Üleminek rohelisele energiale saab olema oodatust kiirem ning seetõttu istuvad traditsiooniliste energiatootiate varad mulli otsas:
    Energy LCOE
  • Panen siia pildi Euroopa elektritootmisest.

    10 aastat tagasi moodustas taastuvenergiast elektri tootmine Euroopa Liidus 22%, tuumaenergiast 29% ja fossiilkütustest 49%. Aasta 2020 märkis aga esimest korda, kui taastuvenergiast toodeti elektrit rohkem kui fossiilkütustest. Taastuvenergia osakaal on aastakümnega kogu elektritootmisest tõusnud nüüd 38% peale, peaaegu kõik sellest kasvust on tulnud tuule- ja päikeseenergia arvelt.

  • Elcogen pole ju IPO-t teinud veel. Või kuskil sahistatakse miskit?
  • LHV fondid on ennegi ju noteerimata ettevõtetesse investeerinud.
  • Peale Plug Poweri (PLUG) raamatupidamislikke seiklusi nimetatakse fond ümber LHV Pensionifond Punaseks? :)
  • $PLUG on Russel2000 suurim üksikaktsia, Indeksid teevad ennast Teslade ja Plugidega aina lollimaks.
  • PLUG ostukoht, teemaks ei olnud seiklus vaid eksitus.
    Mis ei oma cash impacti ega mõjuta ettevõtte tuleviku väljavaateid.
  • [Irony]Ostke muidugi, nii fundamentaalselt kui tehniliselt ideaalne ostukoht[/Irony]
  • "Lenzer"
    [Irony]Ostke muidugi, nii fundamentaalselt kui tehniliselt ideaalne ostukoht[/Irony]

    Lenzer, kas see oli PLUG mille kohta sa küsisid eelmise kevade krahhi ajal, miks see minu tuttava guru poolt ostulisti oli pandud?
    PS juba leidsin, oli jah siis see kräpp ostulistis 2,5-3 juures

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon