Roheline pensionifond saab tuule tiibadesse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Roheline pensionifond saab tuule tiibadesse

Joel Kukemelk

25.03.2020 10:22

istockphoto

2020. aasta koroonaviirus on maailma korraks seisma pannud – sellise viiruse levikut roheline pensionifond ära ei hoia, kuid antud olukord ilmestab hästi, milliseks pikas plaanis maailm muutuda võib, kui me juba täna ei mõtle sellele, kuidas tagada pikaajaliselt jätkusuutlikud ja rohelised mõtteviisid ning investeeringud. 17. märtsil alustanud LHV Pensionifond Roheline märgib uut mõtlemisviisi pikaajalises investeerimises.

Praegu on u 20% fondi varast paigutatud tuuleenergiasse. Tegu on üleilmselt väga kiiresti kasvava valdkonnaga. Tuuleenergia on üks jätkusuutlikumaid ja mitmes riigis ilma subsiidiumiteta ka üks odavamaid energiatootmise viise. Tuuleenergia elektritootmise marginaalkulu on sisuliselt null, tuulikud toodavad oma eluaja jooksul mitmekümnekordselt alginvesteeringu tagasi ning tuuleenergia konkureerib vabal turul. Seetõttu on Bloomberg New Energy väljavaate kohaselt tuuleenergia aastaks 2035 moodustamas u 35% kogu maailma energia tootmisest – 2019. aastal oli see osakaal 10%.

Allikas: Wood Mackenzie: Q4 19 Global Wind Power Market Outlook

Kõige rohkem võetakse tuuleenergiat kasutusele Hiinas, mis moodustab 30%-40% järgnevateks aastateks planeeritud üleilmsest tuuleenergia kasvust. Hiina eesmärk on selle aasta lõpuks jõuda 210 GW suuruse tuuleenergia tootmise võimekuseni ja sealt edasi lisada terve selle aastakümne jooksul ca 25 GW võimekust igal uuel aastal. Tuuleenergia tootmise prognoositav kasv on Hiina juhtrollist hoolimata tegelikult globaalselt laiapõhjaline, pikaajaline ning tegu on tugeva trendiga, mida näeme nii arenenud kui arenevatel turgudel. Üleilmne eesmärk jõuda kasvuhoonegaaside emiteerimise osas aastaks 2050 kliimaneutraalseks on seda trendi omakorda väga tugevalt tagant lükkamas. Tuuleenergia tootjana on Hiina täna 2x suurem kui USA ja 3x-4x suurem kui Saksamaa. Võrdluseks – Eesti soojuselektrijaam Narvas on võimsusega 1,6 GW ning Eesti tuuleenergia tootmismaht ca 0,3 GW.

Maailmas installeeritud tuuleenergia tootmisvõimsus GW’des:

Allikas: Gwec Global Wind Report 2018

Pensionifondis Roheline oleme tuuleenergia pikaajalise kasvu jätkumisest osa saamiseks investeerinud börsilkaubeldavatesse tuuleenergia fondidesse First Trust Global Wind Energy (FAN US) ja iShares Global Clean Energy (ICLN US), Taani börsiaktsiatesse Vestas Wind ja Orsted ning Hispaania börsiettevõttesse Siemens Gamesa.

LHV Pensionifond Roheline on kõigile soovijatele oma pensionifondi igakuiste sissemaksete suunamiseks avatud alates 17. märtsist, senikogutud osakute vahetusavalduse esitamisel enne 31. märtsi liiguvad pensioniosakud uude rohelisse fondi üle mai alguses. Sissemaksete suunamise avaldusi ja senikogutud osakute ületoomise avaldusi saab teha nii LHV pensioniveebi kui Minu Pension mobiiliäpi vahendusel.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon