Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Uudised Krüptovarad

Raido Tõnisson 03.02.2023 09:07

Alates eilsest on LHV klientidel võimalus osta-müüa kiiresti kasvava plokiahela Solana ning Web 3.0 potentsiaaliga Polkadoti tokeneid, viies kogu LHV kaudu saadaolevate krüptorahade arvu 15ni. Jättes välja stablecoinid, katab LHV krüptorahade valik nende kahe lisandumise järgselt ära suurema osa top 10 suurima turuväärtusega krüptoinstrumentidest, sh Bitcoin, Ethereum, Cardano, Solana, Polkadot ja Polygon.

Krüptomaailma aluseks on plokiahel, näiteks Bitcoin või Ethereum, ehk lihtsas keeles tabel andmetega, kus on kirjas kõik tehingud, mis antud platvormil on tehtud. Näiteks hoiab Bitcoini andmebaas infot selle kohta, mis kontol on kui palju Bitcoine ning Ethereumi plokiahel infot selle kohta, et millisele kontole kuulub konkreetne virtuaalne kunstiteos (nn NFT ehk non-fungible token).

Raido Tõnisson 23.12.2022 07:54

LHV tõi klientidele krüptokauplemise võimaluse eelmise aasta lõpus, mis tähendab, et LHV kaudu krüptovarade ostmine-müümine on nüüdseks võimalik olnud juba rohkem kui aasta. Kui teenuse avanedes kasvas krüptolepinguga klientide arv ainuüksi mõne nädalaga 2 tuhandeni, siis praeguseks läheneb see juba 11 tuhandele. Rohkem kui viiekordne kasv klientide arvus näitab, et üha enam kliente huvituvad plokiahela tehnoloogia arengust ja sellega seotud instrumentidesse panustamisest. Samas on näha ka seda, et krüptovaradele iseloomulikku hinnavolatiilsust kasutatakse ära aktiivselt kauplemiseks.

LHV tõi klientidele krüptokauplemise võimaluse eelmise aasta lõpus, mis tähendab, et LHV kaudu krüptorahade ostmine-müümine on nüüdseks võimalik olnud juba ligi pool aastat. Kliendid on võimalust aktiivselt kasutanud – kui jaanuari lõpuks oli krüptolepinguga kliente veel 4,5 tuhat, siis nüüd on see arv kasvanud pea kahe korra, ulatudes veidi vähem kui 9 tuhandeni. Artiklis vaatame, millised krüptorahad on LHV 13 valikust viimase kahe kuu jooksul kõige populaarsemad olnud ja kuidas need instrumendid tehnoloogilise poole pealt edasi arenenud on.

Detsentraliseeritud finantssüsteemi (DeFi) ja üldiselt krüptovarade populaarsuse kasvuga on üha enam tekkinud uusi krüptoprojekte, mis püüavad valdkonnas edu saavutada ja pakkuda konkurentsi Ethereumile. Üheks selliseks plokiahela võrguks on Fantom, mis on üsna sarnane teiste turul olevate plokiahelate võrgustikega, kuid ka sellel on omad eripärad.

Raido Tõnisson 28.04.2022 14:21

LHV krüptorahade kauplemissüsteemi lisandus tehingute lõpuleviimise poolest kiireim plokiahela platvorm Avalanche, viies koos Fantomiga LHV kaudu ostmiseks-müümiseks saadaolevate krüptovarade koguarvu kolmeteistkümneni. Avalanche on alates selle loomisest üks edukamini kasvavaid plokiahela platvorme, tehes sellest praegu ühe konkurentsivõimelisema nutilepingute platvormi plokiahela tööstuses.

Raido Tõnisson 04.02.2022 08:35

Eile lisandus LHV krüptorahade kauplemissüsteemi NFT-põhine plokiahela videomäng Sandbox, mis Axie Infinity kõrval on teine omataoline. Ethereumi plokiahelale arendatud Sandboxi näol on tegemist virtuaalse maailmaga, kus mängijad saavad osta-müüa oma kujuteldavaid tegelaskujusid, maatükke ja muid esemeid. Sandboxi lisandumine viib LHV kaudu ostmiseks-müümiseks saadaolevate krüptovarade koguarvu üheteistkümneni.

LHV kliendid on saanud krüptorahadesse otse investeerida nüüdseks juba üle kuu aja, mis tähendab, et välja on kujunenud detsembris enimkaubeldud krüptorahade edetabel. Osaliselt tänu teenuse toomisega samale ajale sattunud krüptorahade laiapõhjalisele langusele ulatub teenusega liitunud klientide arv aasta lõpu seisuga koguni 3700ni. Kuigi hinnalangus on toonud pikaajalisele hoidjale soodsamaid ostukohti, pakkusid mõnede krüptovarade hüppelised hinnatõusud ka häid momente kasumivõtuks.

Raido Tõnisson 30.12.2021 12:52

Täna lisandus LHV krüptovarade kauplemissüsteemi kaks uut krüptoinstrumenti, laiapõhjalisem avalik plokiahelaplatvorm Cardano ja NFT-põhine plokiahela videomäng Axie Infinity. Need kaks täiendust viivad LHV kaudu ostmiseks-müümiseks saadaolevate krüptovarade koguarvu kümneni, mis kindlasti ei ole veel lõplik arv.

Raido Tõnisson 30.12.2021 11:51

Küptorahad moodustavad varaklassi, kus hinnaliikumine põhineb suuresti turuosaliste üldisel meeleolul. See lisab krüptovara hinnaliikumisele suuremat emotsionaalsust, mida üritavad enda kasuks pöörata kauplejad, kes kasutavad ostukohtadena ära krüptoturu ajutist madalseisu. Praeguseks ei ole krüptomaailmas just palju indikaatoreid välja töötatud, mis aitaksid tehingu tegemise osas otsust langetada, kuid üheks, mida aktsiaturgudelgi laialdaselt meeleolu mõõtmiseks kasutatakse, on hirmu ja ahnuse indeks.

Raido Tõnisson 29.12.2021 09:15

Uniswap on üks paljudest Ethereumi plokiahelale ehitatud protokollidest, mille eesmärk on lahendada detsentraliseeritud börside likviidsusprobleemi. Kui valdav osa krüptokauplemisest toimub praegu läbi tellimusraamatul põhinevate tsentraliseeritud börside, nagu näiteks Coinbase või Binance, siis Uniswapi kauplemismudeliks on likviidsusprotokoll. Lisaks ei reguleeri Uniswapis tehtud tehinguid ükski asutus ega ettevõte, mis tähendab, et kasutajatel säilib täielik kontroll oma raha üle.

Raido Tõnisson 28.12.2021 09:13

Krüptorahad on paljude jaoks uus ja huvitav varaklass, millesse tõtatakse investeerima tihtipeale kõhutunde või varasema tootluse järgi. Kuigi krüptovarade puhul kehtivad aktsiatesse investeerimiselegi sarnased põhitõed, nagu hajutamine ja paika pandud ajahorisont, on lisaks olemas veel muid kaalutlusi, mis krüptoturu puhul veelgi paremini paika peavad ning millele enne krüptorahadesse investeerimist tähelepanu pöörata.

Raido Tõnisson 28.12.2021 07:08

Algselt MaticNetwork nime kandnud Polygon on 2017. aastal loodud krüptoraha, millele panid aluse Ethereumi arendajad. Polygoni peamine eesmärk plokiahela süsteemis on parandada Ethereumi platvormiga seotud kitsaskohti, mis on viimasel ajal üha rohkem esile kerkinud selle laialdasest kasutatavusest tulenevate tõusvate tehingutasude ja võrgustikus toimuvate sagedaste „ummikute“ tõttu. Polygon parandab Ethereumi ja kõikide selle peale arendatud rakenduste kiirust ning vähendab tehingute maksumust, hoides sellega ära Ethereumi muutumist kasutuskõlbmatuks.

Raido Tõnisson 28.12.2021 06:54

Aave on Etherumi võrgus nutikate lepingute tehnoloogial töötav token, mille protokoll viib kokku kaks osapoolt: laenuandja ja laenuvõtja. Laenuandja teenib väljaantud laenude pealt passiivset tulu ehk intressi, kuid teiselt poolt saab laenuvõtja võtta kindla intressiga laenu valitud krüptorahas. Aave asutaja ja tegevjuht on Helsingi ülikoolis õigusteadust õppinud Stani Kulechov, kes on muuhulgas olnud ka mentoriks paljude iduettevõtete ja plokiahela projektide asutajatele ning on esinenud mitmetel Fintechi ja krüptovaradega seotud üritustel, eriti mis puudutab Ethereumi arukate lepingutega seotud teemasid.

Raido Tõnisson 28.12.2021 05:59

Stellar Lumens on hajutatud pearaamatu tehnoloogial põhinev makseprotokoll, mis võimaldab kiireid piiriüleseid tehinguid mis tahes valuutapaari vahel. Selle tehnoloogia on paljuski sarnane teiste plokiahelapõhiste krüptorahadega, kuid erinevalt oma peamisest konkurendist, Ripple'ist, keskendub Stellar pigem üksikisikute kui suurte finantsasutuste teenindamisele. Nii suudab platvorm ühendada üksikisikuid, institutsioone ja maksesüsteeme üle kogu maailma, usaldusväärselt ja peaaegu tasuta. Stellar Lumensi asutas 2014. aastal Jed McCaleb, kes on ka Ripple’i üks asutajatest.

Raido Tõnisson 28.12.2021 04:54

2011. aastal loodud Litecoin on üks vanemaid turul olevaid krüptorahasid ning tal on tihe seos oma eelkäija Bitcoiniga, põhinedes samal lähtekoodil. Litecoini arendas välja arvutiteadlane Charlie Lee, kes on varasemalt pikka aega töötanud Google’is ning hiljem mõnda aega ka krüptokauplemise platvormi opereerivas Coinbase’is. Bitcoini tehnoloogia oli ühtlasi ka Lee inspiratsiooniallikaks, mis ajendas teda välja arendama oma krüptoraha, mis oleks maksete sooritamiseks sobilikum ja millel oleks parem kättesaadavus ja suurem läbilaskevõime kui Bitcoinil.

Raido Tõnisson 28.12.2021 03:19

Chainlink on esimene enim kasutatav detsentraliseeritud sõlmede võrgustik, mida kasutab peaaegu iga detsetraliseeritud finantssüsteemi (DeFi) protokoll. Chainlinki teeb ainulaadseks selle kontseptsioon, mis on täielikult pühendatud nutikate lepingute paremale ühendamisele välismaailmaga. Aruka lepingu põhimõtte võttis esmakordselt kasutusele Ethereum, kuid nende arukad lepingud saavad hallata ainult plokiahelas olevaid andmeid ehk neil puudub „sild“ välismaailma infoallikatega. Chainlinki eesmärk on aidata interneti detsentraliseerimisel luua ühenduslüli plokiahela ja nende reaalmaailma rakenduste vahel.

Raido Tõnisson 28.12.2021 01:38

2015. aastal Vitalik Buterini loodud Ethereumit tuntakse ka kui „digitaalse hõbeda“ nime all, olles turuväärtuselt teine suurim krüptoraha Bitcoini järel. Sarnaselt Bitcoinile töötab Ethereum detsentraliseeritud süsteemil, ehkki neil on erinev eesmärk. Ethereumit iseloomustavad kõige paremini „nutikad lepingud“, mis on justkui arendajate poolt programmeeritud koodijupid loomaks Ethereumi võrgus töötavaid rakendusi ja teisi krüptorahasid ehk tokeneid. Ühtlasi on nutilepingud oluline osa DeFi ehk detsentraliseeritud rahanduse valdkonnast.

Sami-Sander Kivi 28.12.2021 00:22

Bitcoiniga tuldi välja 2008. aastal ja seda peetakse esimeseks krüptovaluutaks. Bitcoini loonud Satoshi Nakamoto (varinimi) visiooni järgi oleks krüptograafilisel tõestamisel põhinev elektrooniline maksesüsteem parem ja tõhusam kui praegune. See võimaldab kahel osapoolel teha omavahel tehinguid otse, ilma et oleks vaja usaldusväärset kolmandat osalist.

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon