Aave – plokiahelapõhine laenusüsteem - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Aave – plokiahelapõhine laenusüsteem

Raido Tõnisson

28.12.2021 06:54

Aave

Aave on Etherumi võrgus nutikate lepingute tehnoloogial töötav token, mille protokoll viib kokku kaks osapoolt: laenuandja ja laenuvõtja. Laenuandja teenib väljaantud laenude pealt passiivset tulu ehk intressi, kuid teiselt poolt saab laenuvõtja võtta kindla intressiga laenu valitud krüptorahas. Aave asutaja ja tegevjuht on Helsingi ülikoolis õigusteadust õppinud Stani Kulechov, kes on muuhulgas olnud ka mentoriks paljude iduettevõtete ja plokiahela projektide asutajatele ning on esinenud mitmetel Fintechi ja krüptovaradega seotud üritustel, eriti mis puudutab Ethereumi arukate lepingutega seotud teemasid.

Detsentraliseeritud platvormina on Aave üks suur „laenupott“, kuhu kogutakse kokku laenuandjate raha ning kust laenuvõtjad saavad laenu võtta, makstes selle pealt intressi. Kuigi Aave platvormil saab tasumiseks kasutada ka mitmeid muid krüptorahasid, nagu Ethereum või Decentraland (MANA), on Aave kasutamisel maksevahendina mitmeid plusse. Näiteks ei lisandu Aave tokenis nomineeritud laenudele lisatasusid, mida laenuvõtjad kandma peavad.

Samas kui laenuvõtjad võtavad laenu mõnes teises krüptorahas, aga tagatisena kasutatakse Aave tokeneid, saavad nad tasudelt allahindlust ning nende maksimaalse laenusumma limiit on suurem. Aave tokeneid omavad laenuandjad saavad aga teatava tasu maksmisel eelise tutvuda konkreetse laenu üksikasjadega, enne kui need avalikustatakse laiemale kasutajaskonnale.

Aave platvormil toimuvad ka teatavad kiirlaenud, mida nimetatakse ka Flash-laenudeks ning need laenud arvelduvad koheselt ja ilma tagatise nõudeta. Flash-laenude puhul kasutab Aave ära plokiahela omadust, mille kohaselt loetakse leping lõppenuks alles siis, kui võrk võtab vastu uue ploki. Kui Bitcoini puhul võtab uue ploki lisamine aega teatavasti 10 minutit, siis Ethereumi ja seega ka Aave puhul on see vaid 13 sekundit, mis on ühtlasi ka kogu ajakulu Flash-laenu liikumise puhul Aave „laenupotist“ laenuvõtjale. Samas peab ploki loomise ajal maksma laenuvõtja ka 0,09%-lise tasu, mille ebaõnnestumise korral tühistatakse kogu tehing automaatselt.

Detsentraliseeritud laenuplatvormina võimaldab Aave oma kasutajatel toimida ilma, et kahe osapoole vahel peaks tingimata usaldus tekkima. Reaalmaailmas on usalduse tekkimine laenuturul üks alustaladest, kuid detsentraliseeritud süsteemis põhineb usaldus arendaja poolt kirjutatud koodil, mida tavakasutaja ei saa muuta.

Sellegipoolest on küberturbefirma AtlasVPNi andmetel 2021. aastal kõikidest tõsisematest häkkidest koguni 76% toimunud just DeFi platvormides, kuhu kuulub ka Aave. Kuna häkkerid sihivad oma võltsitud projektidega eelkõige DeFi platvorme, millel on suur lukustatud väärtus, on Aave selles osas üks riskikohtadest. Samas on suure lukustatud väärtusega projektid atraktiivsemad ka investoritele, eriti kui token ise on madala turuväärtusega.

Potentsiaalselt alahinnatud

Praeguseks on Aave kasvanud üheks enim kasutatavaks DeFi protokolliks, eelkõige tänu valdkonna plahvatuslikule kasvule eelmisel aastal. Kuna Aave puhul on tegemist DeFi platvormiga, on võimalik hinnata selle tokeni üle- või alahinnastatust, kasutades kogu lukustatud väärtust (TVL) kui fundamentaalse väärtuse mõõdikuna. Sisu poolest sarnaneb see aktsiate puhul kasutatava P/B suhtega, kus kõrgem tulemus tähendab investorite jaoks väiksemat saadavat väärtust. Nii nagu ettevõtte turuväärtus võib ületada selle bilansis olevate varade koguväärtust, võib samal põhimõttel krüptorahade turuväärtus ületada nende TVL-i.

Aave lukustatud koguväärtus ulatub praegu ligi 14 miljardi dollarini, samas kui ringluses olevate tokenite turuväärtus on vaid 2,5 miljardit dollarit. See annab turuväärtuse ja lukustatud väärtuse suhteks vaid 0,18x, samas kui kogu DeFi süsteemi turuväärtuse ja TVLi suhe annab 6. detsembri andmete alusel tulemuseks 1,57x. Praegu on Aave token lukustatud väärtuselt DeFi süsteemis kolmandal kohal, kuid turuväärtuse poolest alles 13. kohal.

Allikas: tokenterminal. Total Value Locked (TVL) ehk lukustatud turuväärtus tähendab konkreetses protokollis hoiustatud varade kogusummat, mis teenivad intresse, tokeneid või muud fikseeritud tulu.

Alles eelmisel aastal loodud Aave on läbi viinud mitmeid laenuandmise ja -võtmisega seotud uuendusi: lisatud on uusi funktsioone ja parandatud on Aave üldist kättesaadavust DeFi süsteemis. Viimane uuendus kandis nime V2, kuid novembri alguses tutvustas Aave oma V3 arendusprojekti, mis on kui jätk V2-le. Aave teate kohaselt on V3 uuendus paljulubav, viidates täiesti uue põlvkonna DeFi protokollile.

Arendusega loodetakse veelgi parandada kasutajakogemust, kapitali tõhusust, detsentraliseeritust ja protokolli turvalisust. Sealhulgas võetakse kasutusele Ethereumi „Layer 2“ võrkude tugi, mis tähendab teiste rakenduse, nagu Aave, paremat skaleeritavust.  Funktsioon vähendab Aave platvormil makstavaid tasusid ja tehinguaegu, vältides vajadust liigutada raha Ethereumi võrgus, kus suure töökoormuse tõttu esineb tihti „ummikuid“.

Kokkuvõttes on Aave praegu suurim laenuandja ja üks suurimaid tegijaid DeFi süsteemis, mida nimetatakse tihtipeale ka nn DeFi blue-chipiks. On tõenäoline, et ta hoiab kõrget positsiooni ka edaspidi, kuna ta on oma lühikese ajaloo vältel tõestanud end kui kiiresti areneva platvormina.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon