Millised on LHV klientide eelistatuimad krüptorahad? - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Millised on LHV klientide eelistatuimad krüptorahad?

Raido Tõnisson

07.01.2022 10:31

iStockphoto

LHV kliendid on saanud krüptorahadesse otse investeerida nüüdseks juba üle kuu aja, mis tähendab, et välja on kujunenud detsembris enimkaubeldud krüptorahade edetabel. Osaliselt tänu teenuse toomisega samale ajale sattunud krüptorahade laiapõhjalisele langusele ulatub teenusega liitunud klientide arv aasta lõpu seisuga koguni 3700ni. Kuigi hinnalangus on toonud pikaajalisele hoidjale soodsamaid ostukohti, pakkusid mõnede krüptovarade hüppelised hinnatõusud ka häid momente kasumivõtuks.

 

LHV klientide enimkaubeldud krüptorahad detsembris. Allikas: LHV

Mõningase üllatusena ei olnud detsembri enimkaubeldumaks krüptorahaks mitte turuväärtuselt suurim Bitcoin, vaid hoopis potentsiaalika DeFi võimekusega Ethereum (ETH). Etheri kauplemisaktsiivsust hoidis üleval ühelt poolt selle ulatuslik 20%line langus, kuid samas ilmus detsembri jooksul ka mitmeid selle plokiahela süsteemi arengulist poolt puudutavaid teateid, mis pakkus võimalusi lühiajaliseks spekuleerimiseks.

Allikas: coinmarketcap

Detsembri alguses teatas Ethereum, et on välja tulnud „Arrow Glacieri“ nimelise võrgu-uuendusega, tänu millele pikeneb võrgu efektiivne kasutusaeg (difficulty bomb) 2022. juunini. See tähendab, et selle aasta suvest väheneb kaevandajate teenitav tasu poole võrra, muutes Proof-of-Workil põhineva Ethereumi kaevandamise veelgi ebasoodsamaks ja keerulisemaks. See aga motiveerib Ethereumi kiiremini arendama oma 2.0 verisooni, mis on ühtlasi ka Ethereumi üks suurimaid projekte.

Seetõttu on Ethereumi 2.0 versiooniga seotud arengud ja uuendused pikas perspektiivis Ethereumi hinnaliikumise põhiliseks kujundajaks, kuna sellega kaasneks ühtlasi ka üleminek paremini skaleeritavale ja turvalisemale Proof-of-Stake mudelile. Uue mudeli suurim eelis on aga selle energiasäästlikkus, mis vähendab keskkonnamõju 99% võrra.

Ethereumiga samas suurusjärgus langes detsembris ka Bitcoin, mis oli kuu lõpuks oma kõigi aegade tipust langenud 32% võrra. Oluline verstapost suurima krüptoraha jaoks puudutas aga kaevandatud Bitcoine, mille osakaal on jõudnud juba 90%-ni maksimaalsest pakkumisest. See tähendab, et ringluses olevate Bitcoinide arv ulatub nüüd 18,92 miljonini, võrreldes maksimaalse 21 miljoniga. Arvestades praegust Bitcoini kaevandamise eest saadud tasude poolitamisgraafikut, jõuab Bitcoinide maksimaalne pakkumine ringlusesse alles 2140. aastal.

Krüptoanalüüsifirma Chainanalysis hinnangul aga kõik lukustatud Bitcoinid ringlusesse ei jõuagi, kuna selle aadresside aktiivsuse analüüs on tuvastanud 3,7 miljonit Bitcoini, mis on tõenäoliselt igaveseks kadunud, põhjustatuna privaatvõtmete kaotamisest ja surmadest. Samuti seisab veel puutumatuna 1 miljonit Bitcoini, mis on anonüümse Bitcoini looja Satoshi Nakamoto valduses.

Kuna Bitcoin on end aja jooksul tõestanud kui kõige turvalisem krüptoraha, on Bitcoini osas üha rohkem aktiivsust üles näidanud ka institutsionaalsed investorid. Nõnda avas digitaalsetele varadele spetsialiseerunud alternatiivne varahaldusettevõte Valkyrie uue ETFi, mis koondab endas suurimas mahus enda raamatupidamises Bitcoini hoidvaid ettevõtteid, nende seas Block (endine Square), Tesla, Coinbase, Paypal ja Microstrategy. Viimane neist tegi oma hiljutise Bitcoini ostu alles novembrikuu lõpus, ostes üle 7 tuhande Bitcoini 414 miljoni dollari eest.

Huvitava sündmusena ostis maailmas üks suurimas mahus Bitcoine omavaid riike El Salvador 21. detsembril 21 Bitcoini, et tähistada 2021. aasta lõppemist. Kuigi tehing oli väike, omab El Salvador nüüd kokku 1391 Bitcoini. Riik plaanib veel osta 500 miljoni dollari väärtuses Bitcoine, mida kavatsetakse rahastada ühe miljardi dollari väärtuses tokeniseeritud võlakirjade emiteerimisega. El Salvadorist sai septembris ühtlasi ka ainus riik, kus Bitcoini käsitletakse seadusliku maksevahendina ning pikemas perspektiivis plaanitakse luua koguni süsteem, mis vabastaks inimesed maksude maksmisest tänu Bitcoini kasutamisele.


Allikas: coinmarketcap

Novembri lõpp ja detsember möödus aktiivselt ka teistele Ethereumi plokiahalele ehitatud rakendustele. Nimelt toimus hiljuti plokiahelapõhise mängu Axie Infinity platvormil ajalooliselt suurim tehing, kus üks virtuaalne maatükk müüdi maha rekordilise 2,4 miljoni dollari eest, ümber arvutatuna tavavaluutasse. Osaliselt tänu sellele suuremahulisele tehingule ulatuvad Axie Infinity protokolli viimase 90 päeva kogutulud 416,2 miljoni dollarini, olles sellega enim tulu teeniv rakendus viimase kolme kuu jooksul.


Allikas: coinmarketcap

LHV-s kaubeldavatest krüptorahadest parimat tootlust näitas detsembris Polygoni platvormil kasutatav MATICu token, mille kuu madalaima ja kõrgeima hinnataseme vahe ulatus koguni 60%-ni. Kiire hinnaliikumine ülespoole sai alguse 13. detsembri, millest paar päeva varem oli Polygon teatanud Ethereumi skaleerimisega tegeleva iduettevõtte Mir Protocol omandamisest 400 miljoni dollari eest. Mir Protocol on arendanud tõenduste loomiseks uudse ZK-proof lahenduse, mis aitab vähendada Ethereumi platvormil kasutatavate plokkide loomiseks vajaminevat ruumi, parandades selle skaleeritavust ja kiirendades nutilepingute tõendamist.

Polygoni plokiahela võimsuses on suurt rollu mänginud ka varem toimunud mitmed ülevõtmised, mis seletavad MATICu tugevat tulemust detsembris, võrreldes paljude teiste krüptorahade langusega.


Allikas: coinmarketcap

Tugev detsember lõppes Polygoni jaoks veel ühe olulise sündmusega: nimelt teatas maailmas laialdaselt kasutatav veebibrauser Opera integreerumisest Polygoni plokiahela süsteemiga, mis peaks toimima hakkama juba käesoleva kvartali jooksul. Polygoni plokiahel ühildatakse Opera uudse 3.0 brauseriversiooniga, millel on juba sisseehitatud krüptovarade rahakott, parandades kasutusmugavust. Samuti võimaldab ühildumine paremat ligipääsu teistele Polygoni süsteemis arendatud rakendustele, sealhulgas Aave. Arvestades, et Operal on 2021. aasta seisuga üle maailma ligi 380 miljonit kasutajat, on see Polygoni ja selle peale ehitatud rakenduste jaoks suur edasiminek.


Allikas: coinmarketcap

Kuigi detsentraliseeritud sõlmede võrgustiku Chainlinki token detsembris üllatusi ei pakkunud, võrreldes üldise krüptoturuga, lisandus Chainlinki süsteemi detsembris üks oluline kasutaja. Kuu keskel teatas ülemaailmne ilmaprognooside teenuseid pakkuv AccuWeather Chainlinki kasutuselevõtust, tehes võimalikuks ilmastikuandmete pakkumise plokiahela rakendustes ja tuues seeläbi valdkonda uut innovatsiooni. AccuWeatheri kasutajate jaoks tähendab see täpsemaid ja kiiremaid andmeid ilmastiku ja erinevate hoiatuste kohta, kes tasuvad platvormi APIde kasutamise eest LINK tokenites, teenides seeläbi tulu platvormile.


Allikas: coinmarketcap

Seega ei olnud detsember krüptoturu jaoks kuigi soodne, ehkki kahe suurima krüptoraha Bitcoini ja Ethereumi tootlus ulatus kogu 2021. aasta arvestuses vastavalt 56% ja 400%ni, mis on muljetavaldav tulemus võrreldes teiste varaklassidega. Kuigi krüptovarade langus detsembris on ulatunud ka uude aastasse, on USA investeerimispank Goldman Sachs endiselt uskumusel, et Bitcoini turuosa digivarade valdkonnas on kasvav ja saavutab järgmise viie aasta jooksul 100 tuhande dollari hinnataseme.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon