Polygon kui plokiahela rakenduste sõlmpunkt - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Polygon kui plokiahela rakenduste sõlmpunkt

Raido Tõnisson

28.12.2021 07:08

Coinpedia

Algselt MaticNetwork nime kandnud Polygon on 2017. aastal loodud krüptoraha, millele panid aluse Ethereumi arendajad. Polygoni peamine eesmärk plokiahela süsteemis on parandada Ethereumi platvormiga seotud kitsaskohti, mis on viimasel ajal üha rohkem esile kerkinud selle laialdasest kasutatavusest tulenevate tõusvate tehingutasude ja võrgustikus toimuvate sagedaste „ummikute“ tõttu. Polygon parandab Ethereumi ja kõikide selle peale arendatud rakenduste kiirust ning vähendab tehingute maksumust, hoides sellega ära Ethereumi muutumist kasutuskõlbmatuks.

Polygon toimib justkui Ethereumi „lisakihina“, mida nimetatakse Layer 2 võrguks. See ei püüa muuta mitte Ethereumi algset plokiahela kihti, vaid keskendub skaleeritavuse parandamisele ja tehingute kohesele täideviimisele plokiahelas. Selleks kasutab Polygon kohandatud versiooni Plasma raamistikust, mis on üles ehitatud Ethereumi peahela kaudu toimuvatele tõestuslikele kontrollpunktidele (Proof-of-Stake), võimaldades igal Polygoni kõrvalahelal saavutada kuni 65 tuhat tehingut ploki kohta. Kuna Ethereumi plokid on väiksemad, suudavad need töödelda vaid 70 tehingut ploki kohta.

Koos Ethereumi ja ka teiste baasahelatega moodustab Polygon koostalitlusvõimelise detsentraliseeritud Layer 2 plokiahela platvormi. Kui Polygon suudaks kõik plokiahela rakendused oma platvormi alla tuua, tähendaks see ideaalis ühtse plokiahela võrgustike ökosüsteemi tekkimist, kus nad saavad omavahel „suhelda“ ja andmeid vahetada. Oktoobri seisuga koosneb Polygoni ökosüsteem ligi 3000 plokiahela rakendusest, samas kui eelmise aasta samal ajal oli see vaid 30. Sealjuures 62% kõikidest rakendustest on sellised, mis on ehitatud ainult Polygonile ning 38% on ehitatud nii Ethereumile kui ka Polygonile. Ka uued rakendused toetuvad üha enam Polygonile, mille kasvutempo on 2x kiirem kui Ethereumi puhul.

Layer 2 edasiarendamine on jätkuvalt Polygoni üks prioriteetidest: alles eile teatas platvorm Ethereumi skaleerimisega tegeleva projekti Mir omandamisest 250 miljoni MATICu eest tükihinnaga 1,6 dollarit (tavavaluutas kogusumma 400 miljonit dollarit). Polygoni kaasasutaja sõnul lahendab Mir-i omandamine probleemi, kus võimsate ja rekursiivsete tõestussüsteemide (Proof-of-Stake) puudumine seadis teatud piirid uute lahenduste skaleeritavusele. Edaspidi kavatseb Polygon oma laienemisel rohkem rõhku panna videomängude valdkonnale ja NFT-dele.

Kaks peamist lahendust

Polygon toetab kahte peamist Ethereumiga ühilduvate plokiahela võrkude tüüpi: eraldiseisvad võrgud ja turvatud ahelad - võrgud, mis kasutavad "turvalisus kui teenus" mudelit.

Iseseisvad ahelad tuginevad omaenda turvalisusele, milleks võivad olla konsensusmudelid Proof-of-Stake või delegeeritud Proof-Of-Stake (PoS-i edasiarendus, kus kasutajatele on lisatud võimalus hääletada ja valida järgmise ploki valideerija). Sellised võrgud on täielikult iseseisvad, andes neile suurima võimaliku sõltumatuse ja paindlikkuse. Miinuspoole pealt nõuab Proof-of-Stake suurt arvu usaldusväärseid valideerijaid (kasutajad, kes vastutavad uute plokkide loomise ja kinnitamise eest, ja saavad selle eest tasu MATIC tokendites). Seega sobib selline mudel tavaliselt ettevõtete plokiahelatele ja juba väljakujunenud projektidele, millel on suur kasutajaskond.

Teine lahendus on turvatud ahelad, mis kasutavad „turvalisus kui teenus“ mudelit. See võimaldab kasutada professionaalseid valideerijaid, selle asemel, et valida see kasutajaskonna seast juhuslikult. Turvatud ahelad pakuvad kõrgeimat turvataset, kuid suures osas tuleb see vähenenud sõltumatuse ja paindlikkuse arvelt. Seda mudelit eelistavad tavaliselt idufirmad ja turvalisusele keskendunud projektid.

Hinnaliikumine ja potentsiaal

Kuigi platvormi uueks nimeks on saanud Polygon, on see säilitanud oma krüptoraha nimetuse, MATIC, mis on võrgu aluseks olev digiraha. MATIC on kasutatav makse- ja arveldusvahendina võrgustiku kasutajate vahel.

MATIC on tuntud ka kui ajalooliselt üks parima tootlusega krüptorahasid ning ka käesolev aasta, mil token on tõusnud ligi 550%, ei ole selles osas erandiks. Võrdluseks, 200 suurimat krüptoraha koondav indeks CMC Crypto 200 on alates aasta algusest kallinenud 68%.


Allikas: Yahoo.Finance

MATICu kiiret hinnatõusu on peamiselt toetanud institutsionaalsete investorite huvi tokeni vastu.

Alles novembri lõpus teatas juhtiv börsil kaubeldavate toodete (ETP) emitent 21Shares Polygoniga seotud toote noteerimisest börsil. Ühtlasi seletab see MATICu viimast lühiajalist tõusu alates novembri lõpust.

Oktoobris teatas aga maailma suurim krüptoindeksi fondivalitseja Bitwise Asset Management Polygoniga seotud fondi loomisest. Bitwise’i investeeringute juht tõdes sealjuures, et Ethereumi platvormi ei ole veel suudetud nii võimekaks arendada, et see suudaks toime tulla populaarsuse hüppelise kasvuga NFT-de ja DeFi valdkonnas. Sealjuures Polygonil on reaalselt ette näidata juhtumid, kus platvormile ehitatud rakendused kasutavad ära Ethereumi eeliseid, kuid seda madalamate tehingutasudega ja väiksema riskiga võrgus „ummiku“ tekkimiseks. Üks tuntumaid Polygonile arendatud platvorme on Aave.

Seetõttu usutakse, et niikaua kui krüptovarad jätkavad oma laiapõhjalist tõusu, säilitab MATIC oma tuntuse kui üks kiireima tõusuga krüptoraha.

MATICu hinnaliikumist järgnevateks aastateks on ennustanud mitmed krüptoteavet pakkuvad veebilehed, mis kasutavad sihthinna leidmisel peamiselt tehnilisi indikaatoreid ja algoritme. Üldiselt on konsensus MATICu järgnevate aastate hinnaliikumise suhtes üsnagi positiivne. MATICu tokeni hind oli 10. detsembri hommikuse seisuga 2,17 dollarit.


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon