Fantom arendab uue põlvkonna nutilepingute platvormi - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Fantom arendab uue põlvkonna nutilepingute platvormi

Raido Tõnisson

02.05.2022 08:53

Fantom

Detsentraliseeritud finantssüsteemi (DeFi) ja üldiselt krüptovarade populaarsuse kasvuga on üha enam tekkinud uusi krüptoprojekte, mis püüavad valdkonnas edu saavutada ja pakkuda konkurentsi Ethereumile. Üheks selliseks plokiahela võrguks on Fantom, mis on üsna sarnane teiste turul olevate plokiahelate võrgustikega, kuid ka sellel on omad eripärad.

Efektiivne ühilduvus teiste plokiahela võrkudega ja skaleeritavus on DeFi puhul üks olulisemaid faktoreid ja nii on ka Fantom oma võrgustiku ehitamisel rõhunud kõige rohkem just neile kahele karakteristikule. Fantom kasutab konsensuse mehhanismina täielikult oma arendatud Lachesis’t koos Proof-of-Stake’iga, võimaldades saavutada oluliselt suuremat võrgukiirust ja turvalisust kui üksnes Proof-of-Stake’iga.

Fantomi võrk suudab praegu töödelda ligikaudu 10 tuhat tehingut sekundis, samas kui veel Proof-of-Workil põhinev Ethereum töötleb sama ajaga 15 tehingut ja võtab sellelt üle 13 dollari suurust tasu. Sealjuures on Fantomi üks põhieesmärke viia tehingute töötlemise arv ühes sekundis lähiaastatel koguni 300 tuhandeni.

Kasutusalad

Fantomit kasutatakse peamiselt näiteks plokiahela mängude valdkonnas, voogedastusteenustes, kinnisvara ja nutikad tervishoiuteenused. Ehkki Fantom loodi alles 2018. aastal, on see kasutust leidnud juba kasutusel mitmes teises suuremas projektis. Näiteks on Fantomiga integreeritud detsentraliseeritud börsid (DEX), nagu SushiSwap ja Curve, ning plokiahelapõhised rahakotid, nagu MetaMask, Trust wallet ja Ledger.

Kuna aga mitmed vanemad projektid on alguse saanud Ethereumi plokiahelalt, võimaldab Fantomi ühilduvus Ethereumiga sealsetel kasutajatel projekte soovi korral Fantomile täielikult üle tuua ning jätkata oma platvormi arendamist sealt, kus see pooleli jäi.

Et motiveerida teiste plokiahelate kasutajaid oma projekte üle tooma, on Fantomi meeskond käivitanud laiaulatusliku preemiaprogrammi. Preemia suurus määratakse projekti TVL-i (total value locked – lukustatud koguväärtus) alusel, mida tihtipeale vaadeldakse kui projekti edukuse näitajat.

Fantom token

Hiljutine järsk kukkumine sai aga alguse uudisest, mille kohaselt lahkus Fantomi meeskonnast kogu valdkonnas tuntud DeFi arendaja Andre Cronje, kes on varasemalt edu toonud mitmele teiselegi plokiahela platvormile. Olgugi, et võtmetöötaja ootamatu lahkumine vallandab investorites sageli paanikahoo, koosneb Fantomi meeskond teistestki tipptegijatest, sealhulgas edukate börsifirmade endised töötajad.


Allikas: Yahoo.Finance

Fantomi turuväärtus ulatub mai alguse seisuga ligi 2 miljardi dollarini ning sellega on Fantom turuväärtuselt 49. kohal. Arvestades, et tegemist on veel üsna väikese krüptovaraga, seisneb Fantomi potentsiaal eelkõige tugevas arendusmeeskonnas, kes on juba tulemusi näidanud Lanchesis’e konsensuse mehhanismi näol, kuid tehnoloogiliste lahenduste poolest üritatakse uusi läbimurdeid saavutada edaspidigi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon