Mida teada enne krüptovaradesse investeerimist? - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Mida teada enne krüptovaradesse investeerimist?

Raido Tõnisson

28.12.2021 09:13

iStockphoto

Krüptorahad on paljude jaoks uus ja huvitav varaklass, millesse tõtatakse investeerima tihtipeale kõhutunde või varasema tootluse järgi. Kuigi krüptovarade puhul kehtivad aktsiatesse investeerimiselegi sarnased põhitõed, nagu hajutamine ja paika pandud ajahorisont, on lisaks olemas veel muid kaalutlusi, mis krüptoturu puhul veelgi paremini paika peavad ning millele enne krüptorahadesse investeerimist tähelepanu pöörata.

Iga krüptoraha kannab plokiahela väärtust

Kui välja jätta krüptomaailmas laialt kasutatavad petuskeemid, siis iga krüproraha väärtus põhineb selle plokiahela tehnoloogias, millele konkreetne krüptoraha on arendatud. Selle potentsiaali on juba mõnevõrra lihtsam hinnata kui krüptoraha enda turuväärtust.

Mitmed keskpangadki on tõdenud, et plokiahelale on võimalik arendada praegusest kiirem, tasudelt soodsam, ning palju energiasäästlikum maksesüsteem, mis muudaks võimekamaks kogu finantssüsteemi. Samal ajal teised näevad krüptorahades riski finantsstabiilsusele ja kaaluvad isegi krüptovaradesse investeerimise keelustamist.

Positiivne korrelatsioon aktsiaturgudega

Palju on arutletud selle üle, kas Bitcoin on uus digitaalkujul kuld, mis võiks pakkuda paremat kaitset inflatsiooni vastu kui aktsiad. Kui aktsiatel kõrge inflatsiooniga perioodil hästi ei lähe, siis Bitcoin peaks selle negatiivse tootluse justkui kompenseerima, mis tähendaks negatiivset korrelatsiooni krüptovarade ja aktsiaturu vahel.

Kogu 2021. aasta vältel on Bitcoin näidanud aktsiaturgudega aga positiivset korrelatsiooni, mis 21. detsembri seisuga oli alates aasta algusest ligi 0,3x. Kuigi korrelatsioon ei ole tugev, näitab see siiski mõningast seost aktsiaturgude hinnaliikumisega. Kuna aga krüptoturu hinnaliikumised on oluliselt järsemad võrreldes stabiilsema aktsiaturuga, on Bitcoini nimetatud isegi aktsiaturu võimenduseks, kus suur hinnahüpe ülespoole võib olla mõjutatud optimismist aktsiaturul. Vastupidiselt korrektsioon tähendab Bitcoini ja teiste krüptorahade puhul hoopis suuremaid kukkumisi, kui seda saaks öelda näiteks aktsiate puhul.

Olulisemad infoallikad

Krüptovarade populaarsuse ja ajalooliselt kõrge tootluse tõttu on see pälvinud paljude algajate investorite tähelepanu, kes juhinduvad tihtipeale teiste influencerite ja investeerimisgurude nõuannetest. Sageli ei too nende soovituste järgi tegutsemine kaasa midagi muud kui kuluka kooliraha ning halvimal juhul võib kaotada kogu kapitali.

Kuigi see ei ole välistatud ka ise krüptoraha tundma õppimise ja põhjaliku analüüsi tegemise korral, on tänu õigetele algallikatele võimalik oma riske oluliselt vähendada ja tootluspotentsiaali suurendada. Kui aktsiate puhul on usaldusväärseteks algallikateks kvartali- ja aastaaruanded, siis krüptorahade puhul on asendunud need konkreetse krüptoraha Twitteri ja Discordi kanalitega ning selle kodulehe blogipostitustega, kus krüptoraha käekäiku kajastavad arendustiim või looja.

Lisaks on olemas mitmeid krüptoteavet pakkuvaid veebilehti, millest erinevate krüptorahade hinnaliikumise ja turuväärtuste jälgimiseks on sobilikuimad näiteks Coinmarketcap.com ja CoinGecko.com.

Krüptovaradel on traditsiooniliste ettevõtetega mitmeid sarnasusi: need on justkui internetipõhised iduettevõtted, kus likviidsuspakkujad või kaevandajad teenivad tulu tokeni omanikele. Seega on krüptoraha omajad ühtlasi ka nende „ettevõtete“ omanikud, nii nagu äriühingu puhul on aktsionär selle omanik.

Mitmesuguseid finantsandmeid juhtivate plokiahela rakenduste kohta koondab tokenterminal.com nimeline platvorm, aidates paremini aru saada mõne konkreetse krüptoraha kasutusaktiivsusest ja rahavoogudest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon