Uniswap – lahendus börsi likviidsusprobleemidele - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Uniswap – lahendus börsi likviidsusprobleemidele

Raido Tõnisson

29.12.2021 09:15

Coinpage

Uniswap on üks paljudest Ethereumi plokiahelale ehitatud protokollidest, mille eesmärk on lahendada detsentraliseeritud börside likviidsusprobleemi. Kui valdav osa krüptokauplemisest toimub praegu läbi tellimusraamatul põhinevate tsentraliseeritud börside, nagu näiteks Coinbase või Binance, siis Uniswapi kauplemismudeliks on likviidsusprotokoll. Lisaks ei reguleeri Uniswapis tehtud tehinguid ükski asutus ega ettevõte, mis tähendab, et kasutajatel säilib täielik kontroll oma raha üle.

Traditsioonilise tellimusraamatul põhineva kauplemise puhul esitatakse ostu- ja müügitehingud koos iga tehingu kogusummaga ning tehingukorralduste hulk määrab turusügavuse. Tehingu edukaks täitmiseks peab ostukorraldus olema vastavuses tellimusraamatus oleva müügikorraldusega sama summa ulatuses. Börsihind määratakse selle järgi, kus kohtuvad kõrgeim hind, mida keegi on valmis maksma, ja madalaim hind, millega ollakse valmis müüma.

Seda tüüpi süsteemi peamine probleem on likviidsus, mis selles kontekstis viitab tellimuste sügavusele ja arvule, mis on antud ajahetkel tellimusraamatus. Kui likviidsus on madal, tähendab see, et kauplejate ostu- või müügikorraldused ei pruugi täituda.

Uniswap on aga täiesti teist tüüpi börs, mis kasutab kauplemismudelina automatiseeritud likviidsusprotokolli. Kui automatiseerimise eest vastutavad nutilepingud, siis täiendav likviidsus tekib tänu Uniswapi kasutajaskonnale, kelle raha kogutakse kokku ühte „fondi“, mida omakorda kasutatakse kõigi platvormil toimuvate tehingute teostamiseks. Sealjuures igal tokenil on oma fond ning tokeni hind arvutatakse programmi poolt juhitava matemaatilise algoritmi abil. Uniswap võimaldab tehinguid teha kõikide ERC20 tokenitega (kindlate reeglitega tehniline standard Ethereumi platvormil loodud tokenitele).

Seega ei pea ostja või müüja tehingu lõpule viimiseks ootama vastaspoole ilmumist. Tehing teostatakse koheselt, tingimusel, et „fondi“ on tekkinud piisavalt vahendeid. Likviidsuse pakkujate motiveerimiseks võib Uniswap neile kehtestada ka tasu, mis on kindel protsent „fondi“ kauplemistasudest, ehkki selle maksimise osas otsustab kogukond. Üldjuhul on määr likviidsuspakkujatele 0,3%, kuid võib vähemlikviidsete kürptorahade puhul ulatuda isegi 1%ni.

Nagu mainitud, määravad tellimusraamatu süsteemis vara hinna kõrgeima hinnaga ostja ja madalaima hinnaga müüja. Uniswapi puhul toimib aga automaatse turutegemise süsteem, kus tokeni hind kujuneb vastavalt sellele, kui palju tokeneid on vastavas „fondis“ juba olemas.

Näiteks Ethereumi ostmisel USDT eest, kasutades vastavat Uniswapi konkreetse valuutapaari fondi, suureneb fondis oleva USDT osakaal ja väheneb Ethereumi osakaal. Lõplik Ethereumi eest makstav hind kujuneb vastavalt sellele, kui palju mõjutab konkreetne tehing fondis Ethereumi ja USDT suhet. See tähendab, et suuremahulised tehingud on hüppeliselt kallimad, võrreldes väiksemate tehingutega, sest suhe muutub rohkem. See on

Kuigi avatud lähtekoodiga platvormina võimaldab Uniswap oma kasutajatel tokeneid süsteemis tasuta noteerida ja isegi oma detsentraliseeritud börse luua, peab uue tokeni noteerija lisama ka sama koguse teist ERC20 tokenit, et vältida potentsiaalset likviidsusprobleemi.

Suurima tuluga rakendus

Alates Uniswapi loomisest 2018. aastal on platvorm teeninud likviidsuspakkujatele tulusid 1,5 miljardi dollari ulatuses, mis on tulnud peamiselt platvormi 0,3% suurustest tehingutasudest. Sellega on Uniswap tulude poolest kõige edukam detsentraliseeritud rakendus. Kusjuures ühe miljardi dollari piiri ületas Uniswap alles selle aasta augustis, mis tähendab, et ligi 50% platvormi kogutuludest on teenitud üksnes 2021. aasta viimase kvartaliga. Turuväärtuselt paikneb Uniswap 9 miljardilise dollariga aga alles 20. kohal.


Allikas: tokenterminal

Kui 2020. aastal toetas Uniswapi tulude eksponentsiaalset kasvu selle V2 arendus, siis 2021. aasta mais teatas Uniswap üleminekust V3-le, mis veelgi parandas platvormi likviidsust, paindlikkust ja tõhusust. Nimelt võimaldab Uniswapi V3 kasutajatel likviidsust pakkuda kuni 4 tuhande kordse kapitalitõhususega, võrreldes V2-ga, võimaldades kasutajatel oma kapitalilt suuremat tulu teenida. Edasiste arengute osas on Uniswap Twitteri kaudu uurinud eelistusi oma kasutajaskonnalt, mis võib viidata järgmisele V4 arendusele. Samal ajal täiustab Uniswap aktiivselt oma V3 kasutusmugavust.

Üks mõõdik, mida krüptovarade hindamisel jälgida, on P/S suhtarv, mis võrdleb protokolli täielikult lahjendatud turukapitali selle annualiseeritud tuludega. Nagu ka aktsiate puhul, on token seda atraktiivsem, mida madalam on P/S suhtarv. Uniswapi kõigi aegade kõrgeimad tulud koos krüptovarade laiapõhjalisema langusega detsembrikuus on viinud Uniswapi P/S suhtarvu madalaima tasemeni alates eelmise aasta septembrist, kui platvorm alles teenis oma esimesi tulusid. Graafikult on näha, et Uniswapi P/S suhtarv on hästi korreleerunud selle ringluses olevate tokenite turuväärtusega, viidates püsivalt kõrgetele tuludele ajalooliselt. Täielikult lahjendatud turuväärtus tähendab protokolli koguväärtust tänase hinna juures, kui kogu tulevane tokenite pakkumine oleks ringluses.


Allikas: tokenterminal

Nagu ka turuväärtuse vähenemine viitab, on Uniswapi tokeni hind viimaste kuudega langenud oluliselt, jõudes tagasi selle aasta suve põhja ehk 14 dollarini. See tähendab, et vahepealsest ligi 110% tõusust on Uniswap 4 kuuga ära andnud enam kui 50%.


Allikas: Bloomberg

Kokkuvõttes on Uniswap on DeFi süsteemis üks tuntumaid nimesid, mis ühelt kannab krüptovara (UNI) rolli, kuid täidab teiselt poolt detsentraliseeritud börsi ülesannet. Uniswap on mahtude poolest suurimate seas ja platvormi põhiline erinevus võrreldes teiste detsentraliseeritud börsidega tuleneb eelkõige selle likviidsuseelisest, mida on oluliselt parandanud protokolli V3 arendus.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon