Stellar ühendab kõik maailma finantssüsteemid - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Stellar ühendab kõik maailma finantssüsteemid

Raido Tõnisson

28.12.2021 05:59

Stellar

Stellar Lumens on hajutatud pearaamatu tehnoloogial põhinev makseprotokoll, mis võimaldab kiireid piiriüleseid tehinguid mis tahes valuutapaari vahel. Selle tehnoloogia on paljuski sarnane teiste plokiahelapõhiste krüptorahadega, kuid erinevalt oma peamisest konkurendist, Ripple'ist, keskendub Stellar pigem üksikisikute kui suurte finantsasutuste teenindamisele. Nii suudab platvorm ühendada üksikisikuid, institutsioone ja maksesüsteeme üle kogu maailma, usaldusväärselt ja peaaegu tasuta. Stellar Lumensi asutas 2014. aastal Jed McCaleb, kes on ka Ripple’i üks asutajatest.

Nagu igas teises plokiahela platvormis, lisatakse Stellari võrgus tehingud avalikku pearaamatusse. Stellar kasutab föderaalsel Bütsantsi kokkuleppel (FBA) põhinevat konsensusalgoritmi, mis kannab nimetust "Stellar Consensus Protocol" (SCP). See protokoll hõlbustab kiireid tehinguid madalamate kuludega tänu sellele, et kõik võrgus olevad kasutajad jõuavad tehingu kehtivuse suhtes kokkuleppele vaid mõne sekundi jooksul.

Näide rahakandest Stellari võrgustikus

Alloleval joonisel on kirjeldatud kahe inimese vahel toimuvat rahakannet, kus raha saatja konto on avatud USA-s (Pank A) ja teine on avatud Ühendkuningriigis (Pank B). Kuna mõlemad pangad on Stellari võrgustikuga seotud, nimetatakse neid „ankruteks“, mis on justkui sillaks erinevate digivarade ja Stellari võrgustiku vahel. Antud näites on teisel pool silda olevaks varaks toodud fiatvaluutad, kuid nende asemel võib olla ükskõik milline digitaalne vara, kasvõi digikuld või mõni muu krüptoraha.

Enne valuutavahetust ja ülekande toimumist saadab pank B turvalisuse eesmärgil saatjapanka teavituse tehingu kavatsusest vastavas summas, misjärel pärast USA panga heakskiitu toimub ülekanne. Raha võetakse maha saatja isiklikult USA kontolt, kantakse dollarites sama panga koondkontole ja viiakse XLM-ina Stellari võrku. Kui Lumensid on Stellari võrgus, konverteeritakse need parima vahetuskursiga naeladeks, kantakse panga B koondkontole ning sealt edasi makset soovinud isiku kontole.

Allikas: LeewayHerz

Kuigi esmapilgul võib olla keeruline mõista, miks ei võiks toimuda ülekanne otse kahe panga vahel, on Stellari võrgustikul konkreetse rahaülekande ahelas mitmeid plusse:

Kiirus - Lumensite kasutamine ülekandemeetodina on kiire viis raha ülekandmiseks kellelegi, tavaliselt on kogu eelkirjeldatud protsessi pikkuseks umbes 3-5 sekundit, mis on võrreldav Eestis palju heakskiitu saanud välkmaksete võimalusega. Seega jõuab ülekanne saajale kiiremini kui tavaülekanne. Eriti tulevad Stellari kasutegurid mängu siis, kui tegemist on piiriülese maksega.

Kulud - Nagu eespool öeldud, on Lumensite ülekandekulud madalad ja isegi nullilähedased, mistõttu on see vägagi konkurentsivõimeline rahaülekandemeetod võrreldes teiste meetoditega.

Valuutavahetuse lihtsus - Stellari võrk võimaldab hõlpsasti teostada mitut valuutat hõlmavaid tehinguid, mis eristab seda teistest juhtivatest krüptorahadest. Võrgul on ka salvestatud tehingutest koosnev tellimuste raamat, mis võimaldab võrgul edaspidi lihtsamini sobitada omavahel ostjad ja müüjad, kelle ülekanded võivad hõlmata mitmeid erinevaid valuutapaare.

Juurdepääsetavus- Kõik, mida jaekasutajad Lumensite kasutamiseks vajavad, on internetiühendus ja mõni tarkvara, näiteks Lumenseid omav pangakonto või wallet, või juurdepääs krüptovahetuse platvormile.

Detsentraliseeritud – Nii nagu iga teine krüptoraha platvorm, on Stellari võrk detsentraliseeritud, mis tähendab, et ükski asutus ei kontrolli Lumensite liikumist.

Stellari aktiivsete kasutajate arv saavutas oktoobris kõrgeima taseme alates 2019. aasta juulist ning praegu on aktiivseid kasutajaid pea 80 tuhat. Kõikide kasutajate arv ületas novembris aga 6 miljoni piiri.

Allikas: stellar.expert

Stellar on sel aastal järjepidevalt tegelenud oma võrgu uuendamisega, mis võib olla üheks põhjuseks aktiivsete kasutajate tõusus pärast pikalt kestnud vähenemist. Viimane uuendus viidi läbi alles novembri alguses, mis kandis nime Stellar Protocol 18. Uuendus võimaldab Stellaril luua automatiseeritud turutegijaid, mis veelgi parandavad võrgu üldist likviidsust. Stellari arendajate sõnul tõi uuendus kaasa murrangulisi muudatusi protokollis.

Institutsionaalsete investorite huvi

Kuna Stellar on turuväärtuselt suhteliselt väike krüptoraha, ei ole see institutsionaalsete investorite seas suurt huvi äratanud. Siiski tasub ära märkida selle aasta juunis aset leidnud areng, kus Coinsharesi avaldatud digitaalsete varade iganädalane raport näitas institutsionaalsete investorite ebatavalist huvi Stellar Lumensi vastu. Kui Bitcoini ja Ethereumi netomüükide summa ulatus sel nädalal ligi 10 ja 13 miljoni dollarini, siis Stellari puhul ulatus institutsionaalsete investorite teostatud netoostude summa ühe miljoni dollarini. Konkurendi Ripple’it müüdi samal ajal 2,8 miljoni dollari ulatuses. Kuigi summa ei ole suur, on see Stellari väiksust arvestades üsna harukordne nähtus, et hiljaaegu on Stellar Lumensi vastu huvi tundnud ka professionaalsed investorid.

Lumens tokenid

Lumens tokeneid on praegu ringluses ligi 25 miljardit ning nende maksimaalne pakkumine ulatub 50 miljardi tokenini. Kuigi ühe Lumensi väärtus langes 2021. aasta keskpaigas aset leidnud laiapõhjalise krüptoturu languse ajal enam kui poole võrra, on see ajalooliselt endiselt üks parima tootlusega krüptorahasid – ainuüksi selle aasta algusesest on Lumensi väärtus kallinenud 156%, hoolimata vahepealsest langusest. See ületab nii 200 suurima krüptoraha koondava indeksi CMC200 tootlust kui ka aktsiaindeksi S&P 500 tõusu.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon