Chainlink – maailma infovõrgustik plokiahelas - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Chainlink – maailma infovõrgustik plokiahelas

Raido Tõnisson

28.12.2021 03:19

Chainlink

Chainlink on esimene enim kasutatav detsentraliseeritud sõlmede võrgustik, mida kasutab peaaegu iga detsetraliseeritud finantssüsteemi (DeFi) protokoll. Chainlinki teeb ainulaadseks selle kontseptsioon, mis on täielikult pühendatud nutikate lepingute paremale ühendamisele välismaailmaga. Aruka lepingu põhimõtte võttis esmakordselt kasutusele Ethereum, kuid nende arukad lepingud saavad hallata ainult plokiahelas olevaid andmeid ehk neil puudub „sild“ välismaailma infoallikatega. Chainlinki eesmärk on aidata interneti detsentraliseerimisel luua ühenduslüli plokiahela ja nende reaalmaailma rakenduste vahel.

Andmed plokiahelavälisest maailmast, peamiselt API-dest ja IoT (Internet of Things – Asjade Internet) seadmetest, jõuavad Chainlinki sõlmedesse läbi oraaklivõrgustiku. Nii suudab Chainlink ühendada omavahel rakendused, nagu PayPal, Ethereumi plokiahelaga, võimaldades kasutajatel saata makseid otse oma arukatest lepingutest pangakontodele.

Vastavad lepingud on eelnevalt kindlaks määratud plokiahelas, need hindavad teabe usaldusväärsust ja täidetakse automaatselt, kui teatavad tingimused on täidetud. Teenuste eest tasumiseks plokiahela võrgustikus kasutatakse LINK-tokeneid.


Allikas: Chainlink

Andmete hankimisel välismaailmast ühendub Chainlink ühelt poolt plokiahelaga ja teiselt poolt on see integreeritud API-sse, teistesse reaalmaailma rakendustesse või ka plokiahelatesse. Lahenduse alus on ehitatud oraaklitele, mis vastutavad usaldusväärsete ja õigete andmete edastamise eest ja töötavad tõrgeteta detsentraliseeritud infrastruktuuris.

Chainlinki põhifunktsioonid sõltuvad kahest protsessist - ahelasisesest ja ahelavälisest. Ahelasisese võrgustiku ülesanne on vastavalt nutilepingule õige oraakli valik ja selle kirje loomine. Kui see on tehtud, täidetakse leping väljaspool ahelat, enne kui sellest teatatakse tagasi ahelasisesele võrgustikule.

Nagu eelnevalt mainitud, on Chainlink kahe süsteemi vahepealne protokoll, mis on mõeldud lisaks välismaailmaga ühilduma ka teiste plokiahela süsteemidega. Kui nutilepingu loomine toimib ainult Ethereumi platvormil, ei pruugi tokenit vaja olla, kuid Chainlink on siiski loodud modulaarsust ja skaleeritavust silmas pidades. Seega, kui oraaklid on ühendatud teiste plokiahelatega, muutub LINK token ülioluliseks. Sel juhul on token kui tasu plokiahelavaheliste sõlmede operaatoritele nende jõupingutuste eest, kes jälgivad ning töötlevad lepinguid. Mida rohkem tokeneid ühel sõlmel on, seda suurem on tema võimsus PoS-võrgus (Proof of Stake), mis omakorda tõstab sõlme usaldusväärsust.

LINK kuulub ERC-20 tokenite nimekirja, millel on ERC-223 lisafunktsioon. See hõlmab võimalust, mida nimetatakse "ülekandmiseks ja kutsumiseks", mis hõlbustab suhtlemist nutikate lepingutega. ERC-223 tokenitel on ka muid eeliseid, millest olulisim on väiksem energiakulu tehingute sooritamisel.

Näiteid Chainlinki kasutusaladest

Mitmesuguste reaalelu valdkondi puudutavate probleemide ja kitsaskohtade lahendamiseks pakub Chainlink vajalikke arendusvahendeid, mis on vajalikud mis tahes tüüpi oraaklivõrgustiku ehitamiseks, näiteks mitme andmeallika, mitme oraakli sõlme, erinevate agregeerimismeetodite, maksetrahvide, maineteenuste ja visualiseerimisvahendite kasutamiseks. See võimaldab arendada, katsetada ja tootmisse viia erinevaid kasutusviise, tehes Chainlinki piiramatute võimalustega platvormiks.

Plokiahelapõhised rahaturud on oluline finantsinfrastruktuur, mis kasutab nutilepinguid, et ühendada laenuandjad, kes soovivad teenida oma varadelt tulu, kapitali vajavate laenuvõtjatega. Platvormi maksevõime tagamiseks on siiski vaja mitmeid infokilde jälgimaks platvormil kasutatavate varade hindamist, et tagada laenude väljastamine õiglase turuhinnaga. Sealjuures piisava tagatiseta laenud tühistatakse automaatselt.

Ahelasisese rahaturuprotokolli üks näide on Aave, mis kasutab Chainlinki hangitud turuandmeid mitmete erinevate ahelasiseste krüptorahade kohta. Nende reaalaja hinnaandmete abil saavad Aave laenuprotokollid arvutada iga kasutaja tagatise ja võla väärtuse, et probleemne laen saaks õigeaegselt likvideeritud. Seega on plokiahelapõhised rahaturu protokollid alati piisava tagatisega, kaitstes kümnete miljardite USA dollarite väärtuses kasutajate hoiuseid.

Tänu biotehnoloogia ja erinevate nutiseadmete eduloole saavad kindlustusseltsid luua arukaid lepinguid, mis pakuvad patsiendi terviseandmete põhjal tervisekindlustust puudutavaid soodustusi või määravad hoopis trahve. Vajalikud andmed võivad siinkohal hõlmata liikumisega läbitud vahemaad, kehakaalu, südame löögisagedust ja võimalik, et lähitulevikus laiemalt kasutatavaid biomeetrilisi andmeid. Ahela oraaklid võivad andmetes tuvastada ka kõrvalekaldeid, mis võivad soodsate kindlustusmaksete säilitamiseks käivitada kohustuslikke arstikonsultatsioone puudutavad nutilepingud.

Chainlinki oraaklid võimaldavad välismaailmast toodud lähteandmetest luua uue versiooni, mis koondab endas täpselt samasuguseid andmeid. Nii saab luua plokiahelas toimuvaid spordivõistlusi, mille auhinnafond makstakse välja LINK tokenites. Neid samu täpseid ja ajakohaseid andmeid on võimalik kasutada ka tervisekindlustuslepingute loomiseks, mis määravad kindlustusmaksed selle alusel, kui aktiivne on inimene teatud ajaperioodil olnud. Andmed salvestatakse Chainlinkiga ühendatud nutiseadme abil.

Tokeni tootlus ja risk

Alates aasta algusest Chainlink pakkunud 93% tootlust, võrreldes 200 suurimat krüptoraha koondava indeksi CMC 200 ligi 142%-ga ja USA aktsiaindeksi S&P 500 27%-ga.

Chainlinki ajaloo suurim tipust põhjani langus pärineb seni 2018. aastast, kui token alustas jaanuarikuus järsku kukkumist ja oli sama aasta juuni lõpuks kaotanud 88% oma väärtusest. Taastumine võttis Chainlinkil aega ligi aasta, saavutades languse eelse ehk 1 dollari taseme 2019. aasta juuniks. Praeguseks on tokeni hind veidi enam kui kahe aastaga kerkinud ligi 28x võrra.

Chainlink loodi 2017. aastal Sergey Nazarovi ja Steve Ellise poolt, mis ametlikult nutilepingute poolt kasutamiseks käivitati alles 2019. aastal. Praegu on ringluses 465,5 miljonit Chainlinki tokenit ning selle pakkumise ülemine limiit on 1 miljard tokenit. 28,16 dollarilise tokeni hinna juures on Chainlink praegu turuväärtuse poolest 18. suurim krüptoraha.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon