LHV klientide enimkaubeldud krüptorahad aprillis-mais - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enimkaubeldud krüptorahad aprillis-mais

Raido Tõnisson

30.05.2022 10:07

iStockphoto

LHV tõi klientidele krüptokauplemise võimaluse eelmise aasta lõpus, mis tähendab, et LHV kaudu krüptorahade ostmine-müümine on nüüdseks võimalik olnud juba ligi pool aastat. Kliendid on võimalust aktiivselt kasutanud – kui jaanuari lõpuks oli krüptolepinguga kliente veel 4,5 tuhat, siis nüüd on see arv kasvanud pea kahe korra, ulatudes veidi vähem kui 9 tuhandeni. Artiklis vaatame, millised krüptorahad on LHV 13 valikust viimase kahe kuu jooksul kõige populaarsemad olnud ja kuidas need instrumendid tehnoloogilise poole pealt edasi arenenud on.

2022. aasta esimene poolaasta on krüptoinvestoritele keeruline olnud – paljud instrumendid on oma väärtusest kaotanud lühikese ajaga enam kui poole, samas kui stablecoinina tuntuks saanud Terra Luna kaotas oma väärtuse täielikult.

Nii nagu ka kiired tõusud, on krüptoturu jaoks praegune langus aga üsnagi tavapärane nähtus, eriti arvestades, et turgu juhtiv Bitcoin on seitsme kuuga kukkunud tipust „vaid“ veidi rohkem kui poole võrra ehk 55%. Kui arvestada, et Bitcoin välja tulnud ka 2018. aasta madalseisust, mil tipust põhjani languseks kujunes aastaga 83%, on praegusel turul veel omajagu langusruumi.


LHV klientide enimkaubeldud krüptorahad aprillis-mais. Allikas: LHV

Viimase kahe kuu jooksul, kui turg on teinud järske kukkumisi, kauplesid LHV kliendid kõige enam Bitcoiniga, mis moodustab 34% kogu perioodi kauplemismahust. Järsu languse keskmes leidis aprilli alguses USAs aset kogu krüptomaailma jaoks üks olulisemaid sündmusi – Bitcoini 2022. aasta konverents. Üritusel astusid üles mitmed Bitcoini-entusiastid üle maailma, nagu näiteks Wyomingi osariigi senaator Cynthia Lummins, Microstrategy juht Michael Saylor, ARK fondide eestvedaja Cathie Wood ja veel paljud teised.

Kuigi kongress oli pigem meelelahutuslikku laadi, käsitleti ka Bitcoini arendamisega seotud küsimusi, sealhulgas selle eeliseid teiste krüptorahade ees.

Näiteks toodi plussidest välja, et kuna Bitcoini on võimalik maksimaalselt ringlusesse lasta 21 miljonit, siis tänu ülempiirile on tegemist deflatsioonilise varaga, mis tähendab et Bitcoinil puudub inflatsioon. Kuigi praegu ulatub ringluses olevate Bitcoinide arv juba rohkem kui 19 miljonini, on tegemist vägagi volatiilse varaga, millel on lühike ajalugu ja seetõttu ei ole Bitcoini kindlus inflatsiooni veel kuigi vettpidav.

Kõige suuremate Bitcoini entusiastide arvates oli kullastandardil baseeruvalt rahasüsteemilt üleminek praegusele süsteemile suur viga ning Bitcoin on tulnud selleks, et kogu maksesüsteem riikide keskpankadest täielikult sõltumatuks muuta. Ühtlasi usutakse, et Bitcoin toob maailma täieliku võrdõiguslikkuse, kuna ühel vääringul põhinev süsteem kukutab valitsused võimult. Konverentsil oli kohal ka PayPali ja Palantiri üks kaasasutajaid Peter Thiel, kelle arvates on Bitcoinil olemas kõik eeldused, et asendada füüsilist kulda.

Bitcoini praegust hinnanõrkust on ostmiseks ära kasutanud mitmed turuosalised. CoinSharesi digitaalsete varade iganädalase raporti kohaselt kasvasid 15. mail lõppenud nädalal krüptovaradesse tehtud investeeringute mahud kokku 274,2 miljoni dollarini, mis on suurim nädalane juurdevool alates eelmise aasta novembrist, kui krüptorahade hinnad olid oma kõigi aegade tipu lähedal. Nädala jooksul toimunud rahalisest sissevoolust enamiku ehk pea 300 miljonit dollarit andis just Bitcoin, samas kui selle lühikeste positsioonide maht näitas võrreldes eelmiste nädalatega vähenemist.

Bitcoini ja Ethereumiga tehtud tehingud moodustasid kokku üle poole kõikidest kahe kuu jooksul tehtud tehingutest, millele järgnesid juba oluliselt väiksema turuväärtusega krüptovarad. Erinevalt maksesüsteemina toimivast Bitcoinist on Ethereum oluliselt suurema hinnakõikumisega, mida peegeldab selle 44%line langus alates aprilli algusest. Ethereumile on võimalik kirjutada mitmesuguste ülesannete täitmiseks kasutatavaid programme ehk nutilepinguid ning samuti luua uusi detsentraliseeritud rakendusi.

Praegu veel Proof-of-Work konsensusmehhanismil põhineva Ethereumi teekond energiasäästlikuma ja kiirema Proof-of-Stake (Ethereum 2.0) suunas on olnud konarlik – kui viimase info kohaselt pidi ülemineku tähtajaks olema selle aasta juunikuu, siis nüüd on selle lõpuleviimine edasi lükatud (juba viiendat korda) ja kindlat aega ei ole välja öeldud. Siiski on arendajad kinnitanud, et Ethereum 2.0 on jätkuvalt nende prioriteet. Konsensuse arvates toimub üleminek Ethereum 2.0-le 2022. aasta teisel poolel, millele ka investorid panustavad.

Seda näitab asjaolu, et maikuu seisuga on vähemalt 100 Etherit omavate aadresside arv suurenenud viimase aasta kõrgeimal tasemele, ulatudes 43 tuhandeni. Samas on aadresside arv, millel on peal rohkem kui 0 Etherit (kõik aadressid, v.a tühjad), mai seisuga kõigi aegade kõrgeimal tasemel (81 miljonit).

Etheri tokenit omavate aadresside arv (v. teljel)


Allikas: Glassnode

Kolmas LHV klientide enim kaubeldud krüptovara - Cardano - on tuntud kui laiapõhjaline avalik plokiahelaplatvorm, mis pakub teistele plokiahelapõhistele rakendustele paremat koostalitlusvõimet, skaleeritavust ja parandab nende jätkusuutlikkust. Mai lõpu seisuga ulatub Cardano turuväärtus pea 16 miljardi dollarini, mis teeb sellest kaheksanda suurima krüptoraha.

Järsust hinnakukkumisest hoolimata on Cardano plokiahelas viimastel kuudel toimunud mitmeid olulisi arenguid, sealhulgas võrgustiku suuremaks kasvatamine. Ühtlasi on juunis oodata „Vasil Hardfork“ nimelist tarkvarauuendust, mis muudab kehtivuse kaotanud aadressid ja plokid uuesti aktiivseks. Hardforke võivad teha kõik plokiahela projektid, kuid Cardano puhul viiakse neid läbi perioodiliselt, mis tõstab võrgu üldist stabiilsust ja ühilduvust teiste plokiahelatega.

Üldiselt omab Cardanot praegustest turutingimustest hoolimata krüptoturul head positsiooni, suutes tänu investorite toetusele ellu viia platvormi jaoks olulisi uuendusi. Konsensus usub, et kui 29. juuniks lõpule viidava Vasil Hardforkiga kõik plaanipäraselt läheb, võib Cardano hind ületada 1 dollari taseme.

CoinSharesi raporti kohaselt oli investorite raha juurdevool 15. mail lõppenud nädalal Cardano tokenisse positiivne, ulatudes 0,3 miljoni dollarini. Investorite struktuuri vaadates nähtub, et koguni 98% praegu ringlusest olevatest Cardano tokenitest on 10% kõige suurema Cardano tokeni arvuga aadresside valduses, jättes väiksematele investoritele vaid 830 miljonit tokenit.

See on kõigi aegade kõrgeim osakaal ning pikaajalist trendi vaadates näib, et suurinvestorid jätkavad Cardano tokenite akumuleerimist ka praegusel langushetkedel. Samas müügipoole moodustavad pigem väiksema tokenite arvuga aadressid. Krüptoandmebaasi Santimenti andmetel oli Cardano 2021. aastal üks kolmest suurima arendusaktiivsusega projekt, mis korreleerub hästi alloleva trendiga.

Cardano tokenite arv top 10% enim tokeneid omavate aadresside hulgas ja ringluses olevate tokenite koguarv

Allikas: Coinmetrics

Alla 10-miljardilise turuväärtusega krüptovarad said möödunud kahel kuul LHV klientide poolt vähem tähelepanu, näidates, et nagu ka aktsiate puhul, vaadatakse praeguses turukeskkonnas riskantsemate instrumendide asemel turvalisemate suunas, mis krüptomaailmas tähendab suuresti Bitcoini. Siiski on ka väiksemate projektide puhul viimase aja arenduste osas suuri edasiminekuid näha, sealhulgas Aave puhul Lens protokolli loomine ja Polygoni plaan võtta enda alla Luna krahhist kannatada saanud projektid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon