Krüptoturul valitseb hirm - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Krüptoturul valitseb hirm

Raido Tõnisson

30.12.2021 11:51

Shutterstock

Küptorahad moodustavad varaklassi, kus hinnaliikumine põhineb suuresti turuosaliste üldisel meeleolul. See lisab krüptovara hinnaliikumisele suuremat emotsionaalsust, mida üritavad enda kasuks pöörata kauplejad, kes kasutavad ostukohtadena ära krüptoturu ajutist madalseisu. Praeguseks ei ole krüptomaailmas just palju indikaatoreid välja töötatud, mis aitaksid tehingu tegemise osas otsust langetada, kuid üheks, mida aktsiaturgudelgi laialdaselt meeleolu mõõtmiseks kasutatakse, on hirmu ja ahnuse indeks.

Kui traditsiooniliste turgude puhul arvestab hirmu ja ahnuse indeks peamiselt volatiilsust, momentumit ja aktsiate/võlakirjade tootlusel põhinevat nõudlust, siis alternative.me poolt välja töötatud krüptoversioon mõõdab lisaks volatiilsusele ka mitmeid muid tegureid, millest üheks on trendid sotsiaalmeedias. Kuigi indeksi arendajad tegelevad praegu ka Redditi sentimendianalüüsi lisamisega, põhinevad sotsiaalmeedia trendid praegu Twitteril, kus loetakse kokku iga krüptorahaga seotud postitused teatud ajaperioodil. Twitter on krüptomaailmas üks olulisemaid infovahetuse kanaleid – pea iga krüptovara eduka toimimise ja kasutajaskonna suurendamise eelduseks on aktiivne Twitteri konto.

Teise huvitava andmeallikana kasutatakse indeksi väärtuse leidmisel krüptovaradega seotud otsingutulemuste muutusi Google’is, ehkki selle tulemus mõjutab indeksi lõppväärtust kõige vähem. Nii nagu aktsiaversiooni puhul, väljendab meeleolu turul kõige paremini krüptovarade volatiilsus ja momentum, kus tavalisest suurem hinnakõikumine tähendab hirmu turul. Igapäevaselt suured ostumahud aga tähistavad ahnust, mis omakorda tõstab indeksi väärtust.

Kuna investoril või kauplejal on keeruline pelgalt nende andmete põhjal turu meeleolu hinnata, koondab alternative.me kõik turu meeleolu mõjutavad andmed kokku, arvutab indeksi väärtuse ja esitab need lihtsa üheselt mõistetava väärtusena 100 punkti skaalal, mille põhjal on lihtsam hinnata meeleolu krüptomaailmas. Ehkki indeks põhineb suurel määral ainult Bitcoini tulemustel, on kogu krüptoturu liikumine väiksemate varade ja Bitcoini vahelt tugevalt korrelatsioonis.

Allikas: alternative.me

Ülaltoodud mõõdik kajastab hirmu ja ahnuse indeksi väärtust, kus 0 tähistab äärmuslikku hirmu ja 100 maksimaalset ahnust. Seega, mida madalam on indeksi väärtus, seda rohkem on turuosalisi müügipoolel, põhjustades krüptovara languse. Samas kõrgem skoor tähistab ülekaalu ostupoolel, mis tõstab krüptoraha hinda, kuid loob teiselt poolt eeldused potentsiaalseks korrektsiooniks krüptoturul. Hirmu ja ahnuse tugevusastmed on jagatud nelja kategooriasse, kus iga neljandik 0-st 100-ni tähistab vastavalt äärmuslikku hirmu, kerget hirmu, kerget ahnust ning äärmuslikku ahnust.

16. detsembri seisuga oli indeksi näit 29, mis näitab kerget hirmu krüptoturul.

Võrreldes Bitcoini hinnaliikumist hirmu ja ahnuse indeksi väärtustega ajalooliselt, ilmneb selge seos indeksi madalpunktide ja Bitcoini hinnalanguste vahel. Kuigi madal indeksi väärtus ei pruugi alati tähistada Bitcoini lõplikku põhja, on ekstreemse hirmu tasemel olev skoor andnud vihje varem või hiljem Bitcoini hinnatõusuks. Miinuspool indeksil aga ongi see, et kunagi ei ole teada, kui kaua hirm turul valitseb ja krüptoturg langust jätkab. Vastupidiselt kõrge indeksi skoor ja turul valitsev ahnus on sageli loonud eeldused korrektsiooniks krüptoturul.

Allikas: api.alternative.me

Kuigi krüptoturgu on keeruline hinnata, on hirmu ja ahnuse indeks vaid üks näitaja, millele enne tehingu tegemist toetuda. Pikaajalisel investoril on oluline tutvuda ka konkreetse krüptoraha tehnoloogiaga ning hinnata selle pikaajalisemat potentsiaali.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon