Avalanche – järgmine Ethereum? - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

Avalanche – järgmine Ethereum?

Raido Tõnisson

28.04.2022 14:21

Avalanche

LHV krüptorahade kauplemissüsteemi lisandus tehingute lõpuleviimise poolest kiireim plokiahela platvorm Avalanche, viies koos Fantomiga LHV kaudu ostmiseks-müümiseks saadaolevate krüptovarade koguarvu kolmeteistkümneni. Avalanche on alates selle loomisest üks edukamini kasvavaid plokiahela platvorme, tehes sellest praegu ühe konkurentsivõimelisema nutilepingute platvormi plokiahela tööstuses.

Avelanche loodi 2020. aastal plokiahela rakenduste arendamisele spetsialiseerunud Ava Labsi poolt, eesmärgiga parandada esimese ja teise põlvkonna plokiahela platvormide, nagu Bitcoin ja Ethereum, skaleeritavuse ja detsentraliseerimisega seotud murekohti. Kui Proof-of-Work valideerimismeetodil põhinevad Bitcoin ja Ethereum suudavad ühes sekundis kinnitada vastavalt 7 ja 14 tehingut, siis Proof-of-Stake’i kasutav Avalanche’i puhul ulatub see arv 6500ni, mis on ka Polkadoti 1500st enam kui 4 korda suurem.

Tehingute teostamise teeb sedavõrd efektiivseks Avalalanche’i võrgu ülesehitus, mis koosneb omakorda kolmest eraldiseisvast plokiahelast: X-,C- ja P plokiahel. Igal plokiahelal on omaette eesmärk, erinedes seetõttu täielikult Bitcoinist ja Ethereumist. Kõik kolm plokiahelat on omavahel koostalitlusvõimelised, suurendades detsentraliseeritust ja vähendades tänu sellele tehingutega seotud „gaasitasusid“.

Kokkuvõtlikult on Avalanche’i plokiahelate ülesanded järgmised:

  1. Exchange Chain (X-plokiahel) – Detsentraliseeritud platvorm AVAX tokenitega kauplemiseks ning vahetamiseks teiste tokenite vastu. Viimasel juhul lisandub AVAX tokenites makstav teenustasu.
  2. Contract Chain (C-plokiahel) – Loob uusi nutilepinguid ja detsentraliseeritud rakendusi (Aave, Trader Joe, BenQi, Wonderland.
  3. Platform Chain (P-plokiahel) - Koordineerib võrgu valideerijaid, jälgib aktiivseid alamvõrke ja võimaldab uute alamvõrkude loomist.

Tänu Proof-of-Stake’i valideerimismeetodile ja eraldiseisvatele plokiahelatele on Avalanche’i üheks oluliseks iseloomujooneks veel jätkusuutlikkus, kasutades väärtuse loomiseks vähem energiat kui teised suuremad plokiahelad. Näiteks on Avalanche’i aastane energiatarbimine võrreldav 46 USA majapidamise aastase tarbimisega, samas kui Bitcoini ja Ethereumi puhul tuleb arvestada vastavalt 8,6 ja 1,6 miljoni majapidamisega. Samas on Avalanche tänu oma võrgu arhitektuurile selles osas sammukese ees ka teistest Proof-of-Stake’i plokiahelatest.

Avalanche’i osatähtsust krüptomaailmas peegeldavad ka selle partnerlussuhted teiste organisatsioonide ja plokiahela platvormidega. Peale selle, et Avalanche’i platvormil töötavate rakenduste arv ulatub praeguseks enam kui kahesajani, otsitakse aktiivselt koostöövõimalusi ka krüptotööstusest väljaspool toimivate organisatsioonide ja ettevõtetega. Tuntumad Avalanche’i platvormile üles ehitatud projektid praegu on Tether, SushiSwap, Chainlink, Circle, Aave ja The Graph, samas kui koostööd tehakse ka näiteks USA nimeka raamatupidamisbürooga Deloitte.

Avalanche’i tokeni hinnanõrkust kasutasid veebruari lõpus ära institutsionaalsed investorid, kes Coinsharesi avaldatud raporti andmetel suunasid ainuüksi ühe nädalaga Avalanchesse 25 miljardit dollarit ehk 23% kõikidest nädala krüptoinvesteeringutest. Praeguseks on Avalanche’i token oma hiljutistest madalseisudest veidi taastunud ja kaupleb 70 dollari juures.

Alates asutamisest on Avalanche pea kahe aastaga aga ligi 1600% tõusnud. Sealjuures suuremad langused on toimunud 2021. aasta mais (5 päevaga −58%), novembris (21 päevaga −41%) ja detsembris (32 päevaga −52%).

Allikas: Yahoo.Finance

Nagu ka teised krüptorahad, on Avalanche võrreldes näiteks S&P 500 aktsiaindeksiga oluliselt suurema riskiga investeering. Hoolimata kõrgest pikaajalisest tootlusest kaupleb praegugi Avalanche oma 2021. aasta novembrikuus saavutatud tipust ligi 50% allpool. Sügavaim kukkumine sai alguse aga 2021. aasta veebruaris, kukkudes järgneva poole aastaga 83% võrra. Ehkki suurest langusest taastus Avalanche vaid 35 päevaga, on väiksemad, 30-50%lised kukkumised Avalanche’i jaoks üsnagi tavapärane nähtus.


Allikas: PortfoliosLab

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon