Planet42 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Planet42

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Bleep-blorp!
    --Start of transmission--

Finfluentseritel on väga oluline positiivne roll selles, et nad rõhutavad finantsdistsipliini ja investeerimise olulisust. Mõjutavad seda, kuidas inimesed oma olevikku ja tulevikku planeerivad. See on massiivne net benefit ühiskonna tasandil. 90'ndatel ja 2000'ndatel osteti viieseid bemme Lasna korterite ette, nüüd ostetakse SPY, MSFT ja kortereid ja see on massiivselt parem.

Lihtsalt kogu selle "investeerimine massidesse" positiivse kampaania taustal unustasid paljud inimesed ära, et finfluentserid on üle keskmise head baastõdede kuulutajad (positiivne ühiskonna tasandil) ja head müüjad, aga tegu EI OLE üle keskmise investoritega. Nii palju, kui lugenud olen, on nad kõik täpselt KESKMISED investorid, kuna nad kõik rohkem või vähem priitshivad DCA indeksitesse. MIS ON JUMALA FINE. Praegune aadrilaskmine lihtsalt tuletab inimestele meelde, et mõelda tuleb oma peaga. Tegelikult on kõik jumala fine.

Tasuta investeerimiskoolitus:
    1) Säästa võimalikult palju oma sissetulekust.
    2) Ära võta kalleid laene.
    3) Osta indekseid, regulaarselt.
    4) Lase ajal töötada enda kasuks.

Korras - sa tead selle koolituse lõpuks investeerimisest sama palju, kui keskmine investor. Kui sa selle järgi talitad, siis sa oled ka keskmine investor ja sa teenid turu keskmist tootlust ja see on jumala fine.

€159 koolituse eest maksta pole vaja, osta selle asemel kooki toreda õhtu jaoks (ülejääva €9 eest võid kartulisalatit osta) või anneta leskedele ja orbudele. Nad ei tea sinust rohkem, nad müüvad sinust paremini. You're good enuf. Loe, õpi, tee väikeseid vigu ja õpi veel.

--End of transmission--
    Gablorp!
  • "invictus"

Just, hajutada-hajutada. Samal ajal finfluentser ise: 26% portfellist Planet42-s. Loeb seda väikeinvestor ja mõtleb, et ju see ongi hajutamine.

Hea anonüümne postitaja! Paraku on viidatud blogi postitus on üle aasta vana. Ootame sind Off The Record Juttude lugejaks, kuna Off The Record Juttude lugejad on pikemalt juba kursis, et nii mina kui ka nii mõnigi teine investor on viimase aasta jooksul kas pea kogu või suure osa tagatud laenudest lasknud aeguda ja põhiosa tagasi kutsunud. Punastest lippudest, riskidest, ohtudest oleme rääkinud juba pikemalt. Tasub olla infoväljas!

Mis puudub Planet42 osakaalu, siis väga suure osa moodustab sellest omakapitali investeeringu mitmekordne kasv paberil, mida oleks viimastel aastatel olnud päris keeruline realiseerida, kui isegi soov oleks olnud. Märkus tuleviku osas on see, et pigem ei tasu seda positsiooni järgnevate kaasamiste põhjal üles hinnata. Omakapitali investeeringu tegemist ja mahtu ma ei kahetse põrmugi. Kui tihti ikka juhtub, et hea sõber ja tuttav pakub võimalust varajases staadiumis hea kasvuga ettevõttesse investeerida. Teeks seda uuuesti, kui saaks.

Mis puutub laenu, siis vähendasin seda positsiooni ca 50%. Tagantjärgi tarkusena oleks võinud seda teha kiiremini, aga kuna laenudel on erinevad tähtajad, siis mingi osa laenudest sai pikendatud juba varem. Siin oleks võinud olla agressiivsem, aga tees oli, et viimaste raha kaasamiste toel peab ettevõte ikkagi vähemalt aasta veel vastu, kui suurem osa laenust oleks aegunud. Tees oli see, et viimaste kaasamiste toel, peab ettevõte vähemalt aasta veel vastu, kui enamik laene aeguks.

Jättes välja paberil oleva kasumi ja võttes arvesse aastate jooksul saadud intressi, siis sisse pandud raha (house money) kaotus on umbes 14K. Juhul kui saneerimine õnnestub ja osa rahast tagasi saab, siis võib see investeering ka positiivsena lõppeda. Vaadates teise kvartali tulemusi, siis on õigeid ja julgeid otsuseid tehes võimalik paadi kurssi veel muuta. Eeldus on muidugi see, et asutajad, nõukogu, osanikud ja laenuinvestorid ei purjeta erinevas suunas ning on valmis tegema järeleandmisi. Eks tulevik näitab seda!

Kokkuvõttes tasub süüdistamise asemel infot hankida mitmest allikast. Peale Äripäeva on ka paljud teised investorid riskidest ja ohtudest väga palju rääkinud ning ka oma sõnade kohaselt käitunud ja riske vähendanud ning seda ka kajastanud.

Edukaid investeeringuid ja rohkem konstruktiivset arutelu!
  • "PeaLiK"
    "TauriA"
    Mis aga puutub moraalsesesse vastutusse, siis kui veidigi viitsid kuulata, mida need "influentserid" räägivad, siis enamasti kogu jutt käibki ümber riskide ja ebaõnnestumiste. Küll aga on väga lihtne kõik korraga ühte patta lükata, veidi mõnitada ja lugeda moraali takkapihta, sest kusagil mingil investeeringul risk realiseerus. Nii on vist popp ja äge?

Tables have turned. Ma mäletan, et kui ma tegin ühele siinsele idu-evangelistile juba jupp aega enne Planet 42 saagat etteheite, et ta on "nii mõnegi siinse investori paraja p*** sisse suutnud rääkida, kelle valulävi tegelikult neid kaotuseid ei kannata.", sain selle peale teada, et:
    a) ma väidan jube enesekindlalt asju, millest ma midagi ei tea;
    b) minusuguste pärast võib Eestis võib ainult puulusikaid teha;
    c) ma sisuliselt ei taha majanduskasvu;
    d) ...ja üldse kukkus ühe tema lemmikaktsia hind nüüd minu pärast pooleks.

kas sa mõtled seda "loll oled, nafta ei saa kunagi kukkuda" staarinvestorit?
  • "ilvesxl"

Mis puudub Planet42 osakaalu, siis väga suure osa moodustab sellest omakapitali investeeringu mitmekordne kasv paberil, mida oleks viimastel aastatel olnud päris keeruline realiseerida, kui isegi soov oleks olnud. Märkus tuleviku osas on see, et pigem ei tasu seda positsiooni järgnevate kaasamiste põhjal üles hinnata. Omakapitali investeeringu tegemist ja mahtu ma ei kahetse põrmugi. Kui tihti ikka juhtub, et hea sõber ja tuttav pakub võimalust varajases staadiumis hea kasvuga ettevõttesse investeerida. Teeks seda uuuesti, kui saaks.

Huumor.
    Tsitaat: "Täna on mul Planet42 laenudes 12% ja omakapitalis 14% portfellist, ehk kokkuvõttes on Planet42’ga seotud lausa 26% portfelli väärtusest."
    No hindasid omakapitali osa näiteks 2 korda üle. See teeks osakaaluks 26% asemel 19%. Suur vahe?

Jutust võiks välja lugeda, et aasta tagasi oli "tees", et firma peab veel aasta vastu ja selleks ajaks suurem osa laenudest aeguvad. Peale seda pannakse pillid kotti ja nii ka juhtus?
  • "Heki Fond"

€159 koolituse eest maksta pole vaja, osta selle asemel kooki toreda õhtu jaoks (ülejääva €9 eest võid kartulisalatit osta) või anneta leskedele ja orbudele. Nad ei tea sinust rohkem, nad müüvad sinust paremini. You're good enuf. Loe, õpi, tee väikeseid vigu ja õpi veel.

Tuleb meelde mõne aasta tagune staarinvestor-koolitaja selgitus, kui temalt õhuostmise mõttekuses kahelda julgeti.
    "Minu poole on pöördunud inimesi, kellel kuusissetulek on 5K+ aga kes ei tule sellega välja. Selliseid ma õpetangi!"
  • Kui kõik need staarinvestorid on paberil koguaeg oma investeeringuid üles hinnanud, siis pole ime, et raporteeritakse kahekohalisi tootluse protsente iga aasta ja kõik nägi ekstra ilus välja. Seda ju hea koolitatavatele maha müüa.

• Jutust võiks välja lugeda, et aasta tagasi oli "tees", et firma peab veel aasta vastu ja selleks ajaks suurem osa laenudest aeguvad. Peale seda pannakse pillid kotti ja nii ka juhtus?

Mulle tundub see ka natuke kummaline. Investeeristakse mingisse asja ja siis loodetakse, et ehk veel raha tuleb peale, et saan enne välja. Ehk nagu inimesel polekski usku asjasse, vaid teadlikult võtab seda nagu mingi mänguna, kus eelis on mängijatel, kes varem sisenesid.
  • "privador"

Jutust võiks välja lugeda, et aasta tagasi oli "tees", et firma peab veel aasta vastu ja selleks ajaks suurem osa laenudest aeguvad. Peale seda pannakse pillid kotti ja nii ka juhtus?

Mulle tundub see ka natuke kummaline. Investeeristakse mingisse asja ja siis loodetakse, et ehk veel raha tuleb peale, et saan enne välja. Ehk nagu inimesel polekski usku asjasse, vaid teadlikult võõtab seda nagu mingi mänguna, kus eelis on mängijatel, kes varem sisenesid.

Märksõnad: Sergei Mavrodi ja tema loodud Ponzi skeem "MMM", mida reklaamitigi rahvale kui püramiidskeemi.
  • Selle mängu nimi on "Must Notsu". See vist töötas nii, Must Notsu jäi kaotajale kätte?
  • Homme peaks olema Inclusion OÜ saneerimismääruse vaidlustamiseks määruskaebuse esitamise tähtaeg. Huvitav, kas leidub mõni tagamata võla omanik, kes saab aru, et antud kaasuses mingisugunegi jõuõlg ja mõistlik lahendus saab tekkida üksnes läbi kontrolli saavutamise osaluste ja nõuete üle, mis on kehade vastu, kus asuvad tegelik äri, kliendid ja vara. Samuti, et sellised situatsioonid on kohustuslike käikude osas ajakriitilised ja tähtaegselt tegemata sammude puhul hiljem uut võimalust ei anta. Kuna tunnistan täielikult oma puudulikke teadmisi ja kultuuritausta :-), siis mõni targem, kes on tutvunud selle konkreetse ühingu konsolideerimata aruannetega võiks seletada, mida selles kehas on saneerida saneerimiseaduse mõttes.
  • k525, ma üldiselt kirjutan su jutule alla, aga küsin ühe kontrollküsimuse? Kas portus olevatele aktsitele calle peal müüa tohib?
  • Call-i kirjutamise raha eest ostad putte, et kui aktsia langeb, saad kasu rahast väljas callide eest ning pärast saad 0-ga aktsiad vana hinnaga maha müüa ja oledki vältinud kahjumit. Tegevuse mõte, riskid maandatud, kasum 0 ja saad rahulikult edasi long olla.
  • "Visahing"
    Call-i kirjutamise raha eest ostad putte, et kui aktsia langeb, saad kasu rahast väljas callide eest ning pärast saad 0-ga aktsiad vana hinnaga maha müüa ja oledki vältinud kahjumit. Tegevuse mõte, riskid maandatud, kasum 0 ja saad rahulikult edasi long olla.

mis see mõte on, arvasin siiani, et eesmärk on kasumit teenida, mitte 0 kasumit.
  • see oli keerukas iroonia. Calle kirjutades lihtsalt tõusu aegu saad vastu näppe ja jääd aktsiast ilma, kui tuleb räme ralli ja oi kui valus vaadata. ticker AR siis 2021a.
  • Nagu arvata võib, ei ole influentserite instagramis reklaamitud noosi taga mitte kõva alpha generation turgudelt vaid "investoritelt" lüpstud raha. Koolitused, subscription tasud, investeerimisfestivalid, raamatud, kickbackid igasuguse radioaktiivse saasta vahendamisest. Kokkuvõttes, tõenäoliselt eraldatakse kümned tuhanded inimesed enda higi ja vaevaga kogutud säästudest. Üldiselt lollidelt tulebki raha ära võtta, aga minu jaoks on see konkreetne tegevus ikka väga tugevalt kaheldava moraaliga.
    Ma arvan, et alguses alustati heas usus. Aga mingi hetk läks asi käest ära, sest avastati, et labidamüük toob rohkem sisse. Raha eraldatakse reaalselt mingilt kihilt töötavalt elenikkonnalt osava manipulatsiooniga ja tuuakse vabandusi, et 1 startup-up 100-st lähebki lendu ning riske tuleks hajutada või kooliraha tuleb mingi hetk vastu võtta. Ühesõnaga täielik absurdsus ja kamarajura !
  • "privador"
    Nagu arvata võib, ei ole influentserite instagramis reklaamitud noosi taga mitte kõva alpha generation turgudelt vaid "investoritelt" lüpstud raha. Koolitused, subscription tasud, investeerimisfestivalid, raamatud, kickbackid igasuguse radioaktiivse saasta vahendamisest. Kokkuvõttes, tõenäoliselt eraldatakse kümned tuhanded inimesed enda higi ja vaevaga kogutud säästudest. Üldiselt lollidelt tulebki raha ära võtta, aga minu jaoks on see konkreetne tegevus ikka väga tugevalt kaheldava moraaliga.
    Ma arvan, et alguses alustati heas usus. Aga mingi hetk läks asi käest ära, sest avastati, et labidamüük toob rohkem sisse. Raha eraldatakse reaalselt mingilt kihilt töötavalt elenikkonnalt osava manipulatsiooniga ja tuuakse vabandusi, et 1 startup-up 100-st lähebki lendu ning riske tuleks hajutada või kooliraha tuleb mingi hetk vastu võtta. Ühesõnaga täielik absurdsus ja kamarajura !

Eks teemad saavad ka otsa ju.
    Kaua sa seda "säästa 10% sissetulekult ja pane indeksitesse" lauset korrata jõuad. Nii pole enam järgmist koolitust kellelegi müüa.
    Keerukatest finantsinstrumentidest rääkimine jätab kuulajatele asjatundliku mulje. Eriti uhke kui loengu pealkiri on juba "investeerimisest edasijõudnutele" vms., kõditab siiski egosid ka natuke.

Ilmselt on medali teine külg selles, et inimesed tahavad, et influentser räägiks sellest, millest nemad lähemalt kuulda tahavad. Näiteks, et kuidas sellesse krüptosse ikkagi investeerida.
    Ja see vastus, et "kuulge kallid tööinimesed, see krüpto on üks radioaktiivne pask, millesse investeerimine on liiga riskantne ja seda ma teile ei soovita" ei sobi, sest see kuulaja on hästi kursis, et naabripoiss sellest midagi kogu aeg jahub ja tootlused pidid olema kõvad.

Inimesed on vaimustuses tootlusest. Peab olema kahekohaline number. Mingi 5-10% kasvu ei eruta. Peab olema üle 10%. Kaasnevaid riske pigem ei vaata, loodame lihtsalt, et läheb hästi. Samal põhjusel panga pakutav tähtajaline hoius ei ole väga populaarne, aga hoiu-laenuühistute hoiusereklaamid oma 8-12% lubadusega on ahvatlevad. Ikkagi 3x rohkem. Miks nii palju rohkem, seda vapper investor täpselt ei tea.

Teine asi on see, et aktsiaid on natuke keeruline hinnata, sest võivad tõusta või langeda või paigale jääda ja täpselt ei tea kui palju järgmise aasta jooksul dividende saab, aga võlakirjade puhul on ju lubatav intress ilusasti kupongi peal kirjas ja tead kui suurt tootlust loota, isegi kui see võlakiri pole mitte millegagi tagatud ja ettevõte tundub kahtlane.

Et greed > fear on algajate puhul ka täiesti loogiline ja mul on kahtlus, et see influentser, kes oma loengutes keskendub liigselt riskide hajutamisele (ja noh... eks neid riske on nagunii paarisaja euroga kuus investeerides keeruline hajutada) ja ohtudele, ei ole enam mõne aja pärast nende gurude pingereas, keda kuulama tullakse, väga kõrgel kohal.
  • "k525"

Nagu arvata võib, ei ole influentserite instagramis reklaamitud noosi taga mitte kõva alpha generation turgudelt vaid "investoritelt" lüpstud raha. Koolitused, subscription tasud, investeerimisfestivalid, raamatud, kickbackid igasuguse radioaktiivse saasta vahendamisest. Kokkuvõttes, tõenäoliselt eraldatakse kümned tuhanded inimesed enda higi ja vaevaga kogutud säästudest. Üldiselt lollidelt tulebki raha ära võtta, aga minu jaoks on see konkreetne tegevus ikka väga tugevalt kaheldava moraaliga.

Optsiooniteemat ja AT1 võlakirju on käsitlenud OTR grupp (Marko Oolo, Taavi Ilves jne). AT1 võlakirjade artikkel ei kutsu ühestki otsast AT1 võlakirju ostma, vaid pigem manitseb, et see need võlakirjad on riskantsemad ja ei sobi kõigi portfelli. Sarnane, pigem konservatiivne joon, läbib ka teisi artikleid.

Üks väga oluline vahe on tõesti vaja selgeks rääkida: kunagi kui üldse sai blogima hakatud, siis ei teadnud blogijad suuresti asjadest midagi. Miks? Sest kättesaadavaid materjale oli vähe ja ega pangad (peale LHV, kus oli investeerimisõpik olemas) väga suurt rõhku oma klientide harimisele pannud. Lisaks oli tegu erineva eluvaldkonna inimestega, kellel oli lihtsalt huvi oma vara kasvatamise vastu. Kui blogijad tõmbasid investeerimismaastiku aktiivseks, siis hakkasid kõik järjepanu aktiveeruma. Samamoodi kõik professionaalid hoidsid blogimisest eemale, paremal juhul käidi LHV foorumis moraali teistele lugemas. Nüüd eeldada, et tegu on maailmakõvade investoritega, kes konkureerivad tootluse osas Buffettiga näitab, et eeldused on paigast ära. Vastupidi - sageli räägitakse üldse indeksinvesteerimisest ehk turu keskmise riski võtmisest turu keskmise tootluse saamiseks (Kristi Saare eeskätt). Kas see on ebamõistlik nõuanne?

Ma samas ei tea, et Marko või Taavi teenivad võlakirjade vahendamise või investeerimiskoolitustega raha. Isegi kui, siis see on mikroskoopiline osa nende portfellis, mis on teenitud suuresti palgatöö või ettevõtlusega. Subsciption teenus on neil tõepoolest olemas Portfellow tootel, mis on sisuliselt portfellihaldustarkvara ja oma portfellide ülevaadetel blogis. Kas seda peaks tasuta turule jagama, seda enam, et siis kohalikud LHV foorumi eksperdid saaksid anonüümselt näppu vibutada ja manitseda?

Kui nende sõnumid on valed ja küsimus on moraalis, siis kutsun Sind üles oma blogi tegema ja professionaalsel tasemel nõu jagama. Tule tee seda ise!
  • Tore oli taas siin lehel ülevalpool lugeda sõna "uus kaasamine".
    Et püütakse uut raha kaasata ja siis olemasolevaid võlgu maksta? Kas see ei ole püramiidskeem?
  • "opex"
    Väide paistab olevat, et see on nii suur peavalu, kui seda seadustega -varuga- kooskõlas teha, et pangad eelistavad vältida. Ju peab mingeid disclaimereid laduma ja üliettevaatlik olema. Nelli võiks selgitada mida ta mõtles.

Jah, see oli üldjoontest mu kommentaari mõte. Pank võib investeerimisnõu anda, aga Investeerimisnõustamise puhul on pank ka kohustatud hindama, kas investeerimistoodete soovitus on sobiv konkreetse kliendi jaoks. See nõuab põhjalikku analüüsi kliendi isikliku ja finantsolukorra, investeerimiseesmärkide ja riskitaluvuse kohta.
    Investeerimisnõustamisel peab pank andma kliendile isikupärastatud soovitusi, mis vastavad kliendi unikaalsetele vajadustele ja eesmärkidele. See tähendab, et iga soovitus tuleb kohandada kliendi konkreetse olukorra järgi.
    Kuna investeerimisnõustamine tugineb isiklikult kohandatud nõuannetele, vastutab pank selle eest, et nõuanne on kliendi jaoks sobiv ja piisav. Kui hiljem ilmneb, et soovitused ei olnud sobivad, võib krediidiasutus olla vastutav kahjude eest.
    Lisaks eelnevale on Investeerimisnõustamise puhul eriti oluline kogu nõustamisprotsessi põhjalik dokumenteerimine, sealhulgas kliendiga peetud arutelud, tehtud soovitused ja nende aluseks olevad põhjendused.
    Investeerimisnõustamise teenuse pakkumisel peab pank ka tagama, et kliendile antakse piisavalt teavet nõuande olemuse, võimalike riskide ja alternatiivsete lahenduste kohta. See teave peab olema esitatud selges ja arusaadavas vormis.
    Investeerimisnõustamise puhul on oluline, et krediidiasutus väldiks huvide konflikte ja juhiks neid rangemalt, kuna nõustamise käigus võib tekkida olukordi, kus nõustaja isiklikud või organisatsiooni huvid võivad erineda kliendi huvidest.
    Kuigi huvide konfliktide juhtimine on oluline kõigi investeerimisteenuste puhul, on see eriti kriitiline nõustamisteenuste puhul, kuna kliendi ja nõustaja vaheline suhe on põhjalikum ja isiklikum.
    Kokkuvõttes nõuab investeerimisnõustamine oluliselt põhjalikumat ja kliendikesksemat lähenemist võrreldes teiste investeerimisteenustega.
  • Ma saan aru,et hetkel LHV sellist teenust ei paku?
  • Mis puudutab finantspopkultuuri, siis ma kõiki esinejaid ikkagi ühte patta ei paneks. Kirjust massist eristub näiteks Dividendiinvestor.
  • "privador"

Et nagu asja ei planeeritudki kohe alguses võimaliku Ponzi skeemina? Ainus keerukus on asja juures see, et kuidas see skeem nii ära peita, et keegi aru ei saaks.
  • Võtaksin kokku nii, et reaalne teema on mõnede teatud nn finfluenceritega, kes sündikaate kokku pannes inimestelt agressiivsete müügistrateegiatega raha on kaasanud, ’unustades’ sealjuures mainida, kuidas ja kui palju ise vahelt teenivad. Siin on huvide konflikt kerge tekkima: vahendajat huvitab, et sündikaat saaks kokku ja tema oma vaheltkasu kätte; pole nagu väga motivatsiooni potentsiaalsele investorile riskidest rääkida.

Muuseas, teab keegi mismoodi need JR-i sündikaadid Planet42-e krediteerimiseks kokku on pandud:
    a) Kas sündikaat on lihtsalt mingi OÜ (nt Planet24), mis on paljudelt investoritelt (väiksematelt OÜ-delt) 14%-ga laenu võtnud ja siis kogu raha 18%-ga Planet42-le edasi laenanud (protsendid on illustratiivsed, täpsed numbrid on mulle teadmata),
    b) On miski kaval bilansiväline skeem, mille pealt JR vahendustasu on võtnud, või
    c) Mingi kolmas variant
    ?

Ehk kuidas need sündikaadid nüüd ’lahti hargnema’ hakkavad:
    Kas P42 saneerimise käigus räägitakse läbi sündikaadiks oleva OÜ-ga või siis otse investorite/laenuandjatega, kes sündikaadi kaudu raha andsid?
    Ja kui need tagamata võlad nüüd nulli kirjutatakse, siis kas
    a) kõigepealt sündikaadiks olev OÜ (nt Planet24) läheb põhja ja investorid/laenuandjad kaotavad seeläbi, või
    b) on sündikaat struktureeritud selliselt, et Planet42-le antud sündikaatlaen on jupikaupa investoritele edasi müüdud ning nüüd investorid kannavad kahju, ent sündikaadi kokku pannud OÜ sai oma vahendustasu kätte ja toimetab rõõmsasti edasi?
  • On selge, et meie staarinvestorid ja doktorid on haaratud kiirlaenuäridest ning püramiidskeemidest. Soov kiiresti rikkaks saada kannustab. Eks see ole keeruline. Buffett ütles, et kui ta paegu miljoniga alustaks, siis saaks ta kindlasti 50% tootlust aastas. Kui vanas eas on vana spekuleerija Buffett siiski mõistlik, ega soovita püramiidskeeme. Ta on oma pärija, lätlannast abikaasa Astrid Menksi võimeid hinnates öelnud, et pärast tema surma läheb naise poolt päritu indeksifondi ning pani nüüd need indeksifondid ka BRK portfelli. Jah, ta ei usu igasugu kohvik Komeedi endiste saalitöötajate inveteerimisgeniaalsusese. Üks asi on teada ja arutleda, teine asi teha. Seepärast lõpetavad paljud nii, et võidavad suured rahad pokkeris, investeerivad ja pärast on sunnitud pokkeri juurde tagasi pöörduma. Ei ole nii, et õppid ja saad Einsteiniks. Ei saa. Anne ei ole õppitav. Samuti endine kohvik saaliteenindaja Astrid Menks peab leppima indeksifondidega ja sealt saadud dividendidega.
  • Sündikaadiks olev OÜ ei lähe põhja vaid pannakse ka saneerimisele :)
  • "Visahing"
    see oli keerukas iroonia. Calle kirjutades lihtsalt tõusu aegu saad vastu näppe ja jääd aktsiast ilma, kui tuleb räme ralli ja oi kui valus vaadata. ticker AR siis 2021a.

nii juhtub kui igasugu volatiivsele kamale calle kirjutada või putte müüa, see tegevus on müeldud ikka stabiilsete aktsiate jaoks tootluse saamiseks.
  • Vaadates P42 osaluste jaotust, siis abesiki jutt, nagu võtaks kurjad välisinvestorid eestlastelt laenuandjatelt raha ära, ei pea paika. Mis iganes otsusi P42 aktsionärid vastu võtavad (saneerimine, võlakirjade konverteerimine, uue equity tõstmine), asutajate nõusolekuta need läbi ei lähe. Ainuüksi koos Meidla endaga on asutajatel 46% osalus..

Lihtsalt kui uue raha pealevool lõppes ja selgus, et kümne tooli asemel on toas vaid 1-2, siis kindlustab iga osanik istekoha ikka endale.
  • On selge, et Inclusioni saneerimisel peetakse läbirääkimisi sündikaadi korraldanud OÜ ja selle praeguse juhatajaga, kuni ei ole algatatud selle OÜ pankrotimenetlust. JR-il on täna raske päev – lähimate tundide jooksul tuleb teha elumuutev otsus: kas valida sõbrad/kaasosanikud P42 Ltd-s või siesta oma sündikaadi liikmete eest, mis tähendab korralikku võitlust, aga näitab ka tahet ja katset rehabiliteeruda, ning tegutseda vastavalt juba tänase päeva jooksul. Päeva lõpuks on see aken suletud. Vaimse kriisi jutt on kahjuks vaid nõrkadele ja vabanduseks hea küll. Sisu hinnatakse siiski võime järgi funktsioneerida mõistuspäraselt tugeva pinge ja stressi olukorras. Kui teisiti ei saa, võib tahtmise korral surevat luike mängida alles siis, kui kohustuslikud valikud ja sammud on tehtud. Kaastunde ja lunastuse otsimisega võib tegeleda pärast seda, kui võitlused on võideldud.
  • JR lavastas end teadagi kuhu aga Meidla võimekus või võimetus ärisid juhtida sai veelkord kinnitust, eriti just eetilisest vaatenurgast. Kahju Hepsorist ja Saunumistki.
  • Eks kõik peale laenuandjate, soovivad sinna intressikulu reale 0 kirjutada..

• "sigala"
    JR lavastas end teadagi kuhu aga Meidla võimekus või võimetus ärisid juhtida sai veelkord kinnitust, eriti just eetilisest vaatenurgast. Kahju Hepsorist ja Saunumistki.

Panid 100k huugama või ruigad 5k pärast?
  • "octopus"
    Eks kõik peale laenuandjate, soovivad sinna intressikulu reale 0 kirjutada..

Pull asi on selles, et isegi kui intressikulu oleks 0 oleks see kooperatiiv endiselt kahjumis. Vot see on äri.
  • Saneerimise suunas liikuva Inclusion OÜ tulemust kirjeldab ikka paremini kosolideerimata aruanne (2023.a aruande lisad lk 21-23). “Meil on ikkagi 3 meur kuus käivet ja suures plaanis on kõik siiski lill” selles konkreetses kehas kuidagi ei kajastu. Vt ka intressitulu vs intressikulu ning ärikulud.

• "Milk"
    "sigala"
    JR lavastas end teadagi kuhu aga Meidla võimekus või võimetus ärisid juhtida sai veelkord kinnitust, eriti just eetilisest vaatenurgast. Kahju Hepsorist ja Saunumistki.

Panid 100k huugama või ruigad 5k pärast?

Hepsori ja Saunumiga olen kunagi kahjumeid saanud. Planetit pole mulle pakutud ja nende tegevusmanner on mulle nagunii antipaatne. Küll aga tahan hoida üleval tähelepanu, et seotud isik tegutseb ka kohalike börsiettevõtete nõukogudes ja jälgin, milline on tema tegutsemiskvaliteet.
  • Kas keegi on teadlik millest need valuutade ümberhindamise kahjumid sellises mahus tulevad?
  • Kes seda Räpina puukooli vilistlaste äri teab. 2022, jah rand kukkus euro suhtes, 2023 esimeses pooles ka, pärast polnud kõikumised nii suured.
  • "Marbella112"
    Kes seda Räpina puukooli vilistlaste äri teab. 2022, jah rand kukkus euro suhtes, 2023 esimeses pooles ka, pärast polnud kõikumised nii suured.

Vaadates, kuidas siin halvustatakse inimesi, kes on 10+ aastat tagasi töötanud ettekandjana või käinud kunagi mingis agraarses õppeasutuses, tekib küsimus, kuidas 4.0 GPA-ga Yale'i vilistlastest elupõlised investeerimispankurid leiavad aega raha kokkuajamise kõrval täiesti suvaliste inimeste CV-sid mõnitada. Julged enda oma ka letti lüüa?
  • "pikk"
    Kas keegi on teadlik millest need valuutade ümberhindamise kahjumid sellises mahus tulevad?

Struktuurne valuutarisk neil bilansis on see, et varad ja tulud on LAV-i valuutas Randis, ent suurem osa kohustustest eurodes ja USD-des. Rand on EUR-i ja USD-i suhtes päris palju kõikunud ning tuletisinstrumentide kasutamisega valuutariski maandamiseks pandi puusse.

Võib-olla ma nüüd tõlgendan üle ja teen kellelegi liiga, ent mulle miskipärast tundub, et mingil hetkel - ütleme nii viimase mõne kuu kuni poole aasta jooksul - võis siin isegi tuletisinstrumentide kasutamisega teadlik gamble olla – eesmärgiga valuutakursside liikumiselt võita ja sedasi ettevõtte üldist finantsseisu päästa. Aga juhtis nii, et kihlvedu läks valet pidi ja kaotati suurelt. Kas oli nii või polnud, seda ei pruugi outsiderid kunagi teada saada.
  • Tuletisinstrumente on kindlasti oskamatult kasutatud kui nõukogus ja juhatuses on hasartmängija mõttemaailmaga inimesi. Need peavad olema rangelt riskide maandamiseks ja täpselt sihitud.
  • Aga huvitav kuidas see LAVi pank jõudis otsuseni sinna firmasse päris normaalne rahasüst(15M umbes)teha mitte liiga kaua aega tagasi. Ma oletan, et seal mingid professionaalid vaatasid ka firmasse sisse ja liiga suuri ohumärke ei näinud siis või?

Aga kui siin on veidi juttu olnud ka finfluensseritest ja ka liigsest ahnusest, siis mingil hetkel ühel mainitul ei olnud ka 20% intress liiga erutav ja uuris tõsimeeli, et kuidas Facebooki mingis anna laenu rühmas tootlused on. Kuuldavasti käivad seal eluheidikud ja raskustes inimesed pea viimase õlekõrrena mingi 50 prossaga laenu küsimas.

Kuidas see laenu küsimise järjekord siis on tänapäeval? Algul küsid emmelt ilma intressita, siis pangast tarbimislaenu, siis kiirlaenu, siis delfinist hõbelusikate vastu, siis fb rühmast 50 prossuga rahatarkadelt ja äkki viimasena mingilt musta mesaga gängsterilt hinge panti pannes vms.
  • Igasugune optsioonisteegiate pakkumine on sarnane uhuu-maailmale. Reaalselt inimesed, kes raha teevad keeravad koduukse kinni, keeravad võtme pooleks, hoiavad hinge kinni, et ta mõtted kuskile rändama ei läheks.
    Kui T.I reaalselt oleks aimu kuidas optsioondiega raha teenida ta progreks mingi boti valmis ja prindiks, mitte ei käiks tööl aega raiskamas.
  • Tundub, et legend "legendi" terviseprobleemidest on siiski ülepaisutatud. 1 (ühe) päeva kestis see. Küsimus kõlab - kas praegune eetrivaikus Miljonid eimillestki OÜ võlausaldajete mittekoondamiseks on pahatahtlik ja planeeritud?
  • "Solan"
    Tundub, et legend "legendi" terviseprobleemidest on siiski ülepaisutatud. 1 (ühe) päeva kestis see. Küsimus kõlab - kas praegune eetrivaikus Miljonid eimillestki OÜ võlausaldajete mittekoondamiseks on pahatahtlik ja planeeritud?

Kust allikast see info nüüd pärineb? JR elu ja tervise juures ja linna peal ringi jõlkumas? Julge mees siis kui omakohut ei kardagi. Äkki esineb isegi septembris avalikult nagu pilet lubas?
  • "teretore"
    Aga huvitav kuidas see LAVi pank jõudis otsuseni sinna firmasse päris normaalne rahasüst(15M umbes)teha mitte liiga kaua aega tagasi. Ma oletan, et seal mingid professionaalid vaatasid ka firmasse sisse ja liiga suuri ohumärke ei näinud siis või?

Võib täiesti olla, et selle LAV-i panga proffid vaatasid firmasse sisse ja suuri ohumärke ei näinud ja kõik tundus väga hea ja otsustatigi üks korralik rahasüst sellesse suurepärasesse start-uppi anda. Sest noh, firmas tegutsevad ikkagi noored mehed ja tahtmist täis ja kindel soov maailma muuta, loodetavasti ikka paremaks.

Aga võin ka olla, et juhtus veidi teisiti. Võib olla juhtus nii, et näiteks ühel selle start-upi tegelasel oli seal LAV-is üks hea tuttav sõbramehest pangajuht. Pole üldse tähtis, kuidas nad kunagi tuttavaks said. Oluline on, et nad said üksteisega hästi läbi. Üks selline alati korralikku ülikonda kandev, energiline, hea jutuga, kõiki tema valgeid hambaid paljastavat laia naeratust omav ning aeg-ajalt kohalikus seltskonnameedias figureeriv optimistlik pangajuht. Ja juhtuski nii, et see veidi hädas olev start-upi tegelane läks selle kohaliku tähtsusega pangajuhi jutule. Noh, et tead, selline värk, et nigu oleks veidi raha vaja, aga ettevõte kehvas seisus ja tagatist nagu ka eriti pole ja sellepärast keegi ei taha nagu eriti laenu anda. Aga see kohaliku tähtsusega alati laia naeratust omav pangajuht arvas, et pole hullu, paneme meie panga raha ikkagi sellesse start-uppi sisse. Noh, ikkagi meie (s.t LAV-i) elanike heaolu kasvatamise ja tulevase õitsengu nimel pole patt oma hea sõbra ettevõtet veidi finantsiliselt toetada. Lisaks, see on ju panga klientide, mitte pangajuhi raha ja isegi kui see suure potentsiaaliga start-up peaks feilima, siis pole hullu, ega pangajuht oma rahast ilma jää. Ning mine tea, ehk leppis pangajuht selle start-upi tegelasega kokku veel mõnes lisatingimuses - näiteks, et mingi ilus kena rasvane protsent laenust liigub kohe edasi sellesama laia naeratust omava pangajuhi kontole. Sest meil siin (s.t. LAV-is) on nii lihtsalt kombeks. (Ja ma isegi ei käi välja siin täiesti hullumeelset mõtet sellest, et mõni eriti nahaalne pangajuht oleks ehk küsinud veel lisaks ka väikese osaluse selles suurepärases start-upis. Või noh, mitte päris nii väikese, aga pigem veidi suurema, vahest kohe päris suure osaluse. Ei, sellist hullumeelset mõtet ei tule mitte ühelgi sealsel (st. LAV-i) pangajuhil isegi kõige halvema tahtmise juures mõttesegi). Ja kuna sellel suure potentsiaaliga start-upil oli hädasti raha vaja, siis tehtud-mõeldud. LAV-i pank pani raha firmasse sisse, firma sai veel tükk aega edasi tegutseda ning kohaliku pangajuhi naeratus valgus veelgi pikemaks paljastades veelgi rohkem tema säravvalgeid hambid.
    (Lahtiütelus: ülatoodud versiooni puhul on tegemist puhtakujulise fiktsiooniga, mis ei oma mitte mingeid kokkupuuteid reaalsusega ning kõik kokkulangevused mõne reaalse isikuga puuduvad. Samuti ei viita see versioon mitte kuidagi sellele, kuidas kunagi ühes hiljuti impeeriumiikkest vabanenud väikeses banaanivabariigis üks transporditeenuseid pakkuv ettevõte omale kunagi vajaliku pisikese rahasüsti sai.)
  • Garbage bag 42 million question where is it?
    The above version is pure fiction....
  • Ja milleks üldse Planet42? Oleks võinud võtta Carvana. samuti mässab autodega. Shortida 10.08.2021 kui hind oli 370.01, lõpetada short kui 27.12.2022 kui hind oli 3.72, võtta sisse long kohe ja müüa 23.08.2024 kui hind oli 159.78. teha seda veel kõike võimendusega? 427200% firmaga kelle turukapitalisatsioon kõigub 32 miljardi ringis. Shortist saadud raha oleks võinud hoida 2022 aasta suveni BPT, PBT, MTR, PMFis. No siis oleks olnud 40 000 kordne võit.
  • Eleving Groupi tegevjuht Modestas Sudnius võttis sõna Planet42 teemal:
    https://www.aripaev.ee/arvamused/2024/08/29/elevingi-juht-planet42-tegi-jaeinvestorile-sobimatu-pakkumise

On ta, st on Eleving Group kavandamas Inclusion OÜ Aafrika tütarettevõtte varade ja operatsioonide ülevõtmist ja nüüd vaikselt valmistab ette? Kiirel peale vaatamisel paistab niisugune ülevõtmine üpris tõenäolise stsenaariumina:

• On väheusutav, et Inclusion OÜ 18. oktoobriks sellise realistliku saneerimiskavaga lagedale suudab tulla, mis ettevõttel iseseisvalt jätkata võimaldaks. Inclusin’il pole kapitali ja pole ka vajalikku professionaalsust (ehk vaevalt keegi on vaimustunud perspektiivist sinna mega rahasüste teha), Eleving paistab olevat professionaalsemalt juhitud.
    • Planet42 kõige täiega allavoolu laskmine tundub kõigist võimalikest (halbadest) variantidest halvim; kaotus kõigile. Vaevalt nimekad investorid sellest huvitatud on; mainekahju ka. Nüüd oleks neil potentsiaalselt võimalus vahetada oma Planet42-e tükid tükkide vastu Eleving’is (tasuna Planet42 varade eest).
    • Ülevõtmine oleks lihtsaim viis edasi minna: tegevuse jätkamiseks raha saada oluliselt lihtsam, Planet42-e klientide jaoks asi sujuv või enam-vähem sujuv. Võidetaks ka aega Planet42 operatsioonide ümberkorraldamiseks – poleks vaja töötavat äriplaani 18.10-ks.
    • Inclusion OÜ juht Eerik Oja töötas varem Eleving’is ning paistab, et päris heade tulemustega: https://www.afsic.net/business-leader/eerik-oja-2022-speaker/ Nii et tutvus diiliks olemas (?)
    • Sünergia võiks olla hea: Eleving tegutseb muuhulgas ka Aafrikas / on Lõuna-Aafrika Vabariigi suht 'ümber piiranud', nüüd loogiline laieneda sinna.
    • 30.06.2024 seisuga on Elevingil cash’i 27.6 miljonit eurot; idees võiks sellega midagi teha.

Alternatiiv on, et Planet42 leiab mõne muu ’kosilase’ - kui mingil põhjusel Elevingiga diili ei tule.
  • "ilvesxl"
    "Vaadates teise kvartali tulemusi, siis on õigeid ja julgeid otsuseid tehes võimalik paadi kurssi veel muuta. Eeldus on muidugi see, et asutajad, nõukogu, osanikud ja laenuinvestorid ei purjeta erinevas suunas ning on valmis tegema järeleandmisi. Eks tulevik näitab seda!

Miks ajada väikeinvestoritele sellist jama? Q2 numbrid on hullemad kui Q1.

Praeguse saneerimisega tagamata laenu pööramine sisuliselt tasuta tagastamatuks laenuks ei päästa äritegevuse võtmes suurt midagi. Autopargi kvaliteet on osutunud sedavõrd kohutavaks ja nende küljes olvad lepingud sisuliselt olematuteks kohustusteks klientide poolel.

Ümberpööramise võimalust ei ole mõtet otsida või tuletada araunde numbritest. Ainus koht selleks on äritegevuse mudel ehk kas fundamentaalselt on seal miskit muuta, mis tekitaks päris äri või mitte. Kui siiani müüdi investoritele end kui pikajaalise auto finantseeringu lahendust, mis kõrvaldab turutõrget. Siis selgunud on hoopis tõsisasi, et reaalsuses klinetide silmis on see lihtsalt kasutatud autode "Bolt drive"...

Mudelit aga on keeruline muuta juba pelgalt seetõttu, et siis peaks liikuma uuemate korralikemate autode peale, mis aga on kõrgema hinnaga/kuutasuga ehk teine kliendisegment ning suure tõenäosusega ka pankade poolt suuresti kaetud juba.

Mis puutub saneerimisse, siis see on Eestis 8 aastane protsess. Tõenäosus, et sealt miskit tagamata laenu andjatele tagasi tuleb on ikka helesinine unistus. Eriti arvestades asjaolu, et Share Capital on 31.12.2023->30.06.2024 liikunud 27.4m pealt 39m-i peale, aga equity on ikka -3.1m eurot...
    Secured loans on pea 60m-i ja samal ajal net car portfolio on 70m-i. Viimases on aga kõvasti täiendavat potentsiaali impairment loss-iks. Vaevalt, et sealt see õige "reha" üle on käinud, mis viimase info baasilt annab autodele uue "väärtuse".

Ühesõnaga on vaja equity´t suures mahus aukude lappimiseks.
    Kilked, et ettevõte teeb 3m eurot käivet kuus ja kuidas ta küll ei suuda ära majandada, blablabla on BS. 2023 jaanuarist on tehtud igakuiselt käivet 2.5m eurot ja sellest pole kunagi millekski piisanud. Investoritele on loobitud labidaga puru silma väikese võttega, kus osasid äritegevuse intressikulusid on mugavalt näidatud EBITDA joone all, et saaks jätta mulje jusktui äri oleks fundamentaalselt kasumlik.

Mis puutub juttu justkui finfluenceritel puudub vastutus kuna räägivad vaid enda tegutsemistest ja teised ei pea sedasi tegema, siis see on kõige suurem BS, mida üldse saab ajada. Iga avalikult mingil teemal sõna võtva isiku konkreetne vastutus on hinnata, milline mõju võib tema öeldul laiemalt olla ja kui ei suuda seda teha, siis ei ole vaja püünele ronida. Ilma "staaride" kaudse ja otsese promota oleks P42 hääbunud juba seal 2021-22 kandis... Kõvatada nüüd tagantjärgi avalikult kuidas ise tõmmati lõpus õnged paljuski välja ja pääseti on muidugi topelt silakirjalikkus, sest Äripäevast ma ei ole küll kordagi sellekohaseid kommentaare ja analüüsi lugenud. Küll aga sai kuulda nii söögi alla kui söögi peale, siis kui laene massiliselt oma portfelli võeti...

Tulevikus võiks inimesed lihtsalt küsida "mida mulle müüakse?"
    On vähe inimesi, kellel on naturaalne vajadus olla eetris arvamusliider eri teemadel, ilma, et neil oleks huvi teile midagi müüa (olgu siis selleks koolitus, seminar, nõustamine, standup, konverents, "tööriist", "hea tootlus", kinnisvara, fond, jne). Kõige hullemad on aga need, kes üritavad jätta muljet justkui nad oleks teile mingid vabatahtlikud õpetajad.

Viimaseks pole palju vaja. Ei ole vaja kulutada tuhandeid konverentsidele ja nõustamistele, mis sisuliselt omavad vaid meelelahutuslikku sisu. Heki võttis üleval juba kõik kokku suuresti ning kui lisalugemist vaja, siis sellest 2002 aasta meistriteosest 95%-le piisab :)

• Nende LAV ja MEX kehade käekäiku kusagil jooksvalt kah jälgida saaks? U. 'teatmik.co.za' vmt.
    (kui ei siis näe äriidee seal nkn hängivatele eestlastele).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon