Planet42 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Planet42

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Minu ideaalmaailmas pevad kõik oma tegude eest vastutama. Õnneks/kahjuks reaalses maailmas saad vastutusest vabaneda, kui teed selleks mingi juriidilise keha. Kes tegi? OÜ tegi...
  • "Jaak"
    Blogi on neid üleskutseid täis.
    Laenudes oli aktiivne kuu, tuli sisse päris mitu laenusoovi ja panime lisaks Everausi sündikaadile kokku ka 1,5 aastase tähtajaga laenu Planet42le. Novembris on samuti paar suuremat laenudiili torus, kes huvitatud oma raha 10-12% intressiga tööle panema, siis võite kontakti jätta siia.
    https://roosaare.com/2023/11/oktoober-2023-kokkuvote/
    Kellel on huvi laenude vastu, siis ilmselt paneme ka mais ühe laenuringi kokku, intress jääb hetkel 14-16% vahemikku.
    https://roosaare.com/2023/05/aprill-2023-kokkuvote-%f0%9f%9a%b2/
    Aprillis on taaskord plaanis kokku panna üks Planet42 laenuring ka. Kes huvitatud, võib mulle kirjutada. Intress 14% aastas ja igakuine väljamakse.
    https://roosaare.com/2022/04/marts-ja-veebruar-2022-kokkuvote/

Need blogipostitused sobiksid väga hästi täiendama elu24 vms portaali, aga kes suudab, see loeb. Mina rohkem ei suuda, neist kolmest piisas.
  • Ma ei tea, ma võibolla eksin aga vaidluse tuumaks on minu arust ikkagi see, et skaala:

1. otsas on Abesiki, kes uskus ja panustas suurelt oma enda raha. Kui LAV-i gäng otsustas eestlased välja loputada, siis tema oli ainuke kes proovis ühist rinnet mobiliseerida, et vähemalt võlakirjaomanikud midagi tagasi saaks. Kahjuks küll ebaõnnestunult, sest nii founderid kui fond pidasid arusaamatul põhjusel paremaks pikali heita ja surnut mängida. Isiklikus plaanis on häving selline, et mõni nõrgema närvisüsteemiga inimene lippaks palja tagumikuga mööda linna.

2. otsas on selle loo üks peategelane, kes ise sisuliselt riski võtmata tootestas oma järgijad, ekskremendi propellerisse lennastes lippas veits palja tagumikuga mööda linna ja nüüd proovib juristide abil võimalikust vastutustest vabaneda.

Aga noh, elu läheb edasi. Uued väljakutsed jne:

Meie majandusleht on ka juba JR asemele mingi uue mikihiire leidnud, kelle aktiivne turundamine on nüüd käima lükatud. Sest noh, egas konverents pidamata ei saa jääda. Money ju. Küll unustavad. Chillax.

• seal on täiesti selgelt kirjas punkt, et raha läheb Planet42-le ja juhul kui sealt intresse ei laeku, siis ei ole ka Roosaare ettevõttel võimalik oma kohustusi täita

"Kohustusi ei ole võimalik täita" ei tähenda seda, et kohustusi poleks olemas. JR kohustus tagasi maksma. Aga ei ole võimeline oma kohustust täitma.
  • "k525"
    "pahurik"
    "k525"
    Mida surmapatuga JR siis hakkama sai? Põhimõtteliselt müüs alaealistele alkoholi. Kas me ühiskonnana peaksime sellist tegevust taunima? Jah, peaks küll. Kas peaks selle eest karistama? Jah, ilmselt peaks. Kas pohmas alaealised peaksid midagi kobisema ja alkoholimüüjat süüdistama? Ei peaks. Ja minu meelest täpselt nii lihtne ongi.

kui sina k525 võtad kellegilt laenu, siis jätad ka lihtsalt tagasi maksmata, sest see pole eriline patt või mida sa õelda tahad? Aga nagu eespool õeldi, sulid kaitsevad sulisid ja ringkaitse käib ka siin foorumis usinalt kirjutamas.

Sa ei taba vist kohe üldse pakku, või mis? Seal lepingus oli ju sulaselgelt kirjas, et selle laenu teenindamine sõltub otseselt sellest, kas P42 tasub enda laene või mitte. Mis moodi sai kellegil tekkida õigustatud ootus, et nüüd JR ise käendab Planeti laene? Ja kui te leppisite JRiga kokku, et ta annab eraisiku käenduse, miks te seda lepingusse ei kirjutanud siis?

Anna andeks, aga kui sa andsid üliõhukese bilansiga kahjumlikule Aafrika laenuärile tagamata laenu ja said veel kuidagi aru, et JR käendab nende kohustusi ja teeb seda ligimesearmastusest ning tasuta, siis sa pididki enda rahast ilma jääma. Kui sa ei oleks seda JRile andnud, oleksid selle Swedbanki salaoperatsiooni raames prügikasti juurde viinud või prints Abdullahi ülekandetasudeks maksnud. Riik ei jõua igale lollile personaalset lapsehoidjat palgata.

Suli, ringkaitsest.

mina ei ole kellegile mingit laenu andnud, vale puu all haugud. Ka mingist käendamisest pole mina midagi rääkinud.
    Fakt on aga see, et laenu anti JR firmale ja me tegelikult ei tea, kas intressid sinna laekusid või mitte, ilmselgelt mingi aeg ikka laekusid. Kas need jõudsid ka laenuandjateni kõik, seda mina ei tea.
    Sulid jah või tahad õelda, et siin keegi suli ei teinud? Kui ei teinud, miks siis meie investorid ja laenuandjad palja peega jäid?
  • "Jaak"
    Blogi on neid üleskutseid täis.
    Laenudes oli aktiivne kuu, tuli sisse päris mitu laenusoovi ja panime lisaks Everausi sündikaadile kokku ka 1,5 aastase tähtajaga laenu Planet42le. Novembris on samuti paar suuremat laenudiili torus, kes huvitatud oma raha 10-12% intressiga tööle panema, siis võite kontakti jätta siia.
    https://roosaare.com/2023/11/oktoober-2023-kokkuvote/
    Kellel on huvi laenude vastu, siis ilmselt paneme ka mais ühe laenuringi kokku, intress jääb hetkel 14-16% vahemikku.
    https://roosaare.com/2023/05/aprill-2023-kokkuvote-%f0%9f%9a%b2/
    Aprillis on taaskord plaanis kokku panna üks Planet42 laenuring ka. Kes huvitatud, võib mulle kirjutada. Intress 14% aastas ja igakuine väljamakse.
    https://roosaare.com/2022/04/marts-ja-veebruar-2022-kokkuvote/

Kas Everausi kohta on tehtud samasugune "sündikaat", mis tõenäoliselt siiski pole sündikaat?
    Niikaua kuni rahad laekuvad, kõik toimib....
  • Abesiki

Meelemürke ei ole tarbinud ja asi pole isiklik vaid põhimõtteline, et Hepsori ja Saunumi sugused ettevõtted börsi mainet asjatult ei rikuks. Märksõnaks on prognoosid.

Lisaks sinule olen ka JR suhtes kriitiline olnud aga temal ei ole õnneks kokkupuudet börsifirmadega.

Oma rahaga võid teha mis soovid, suvaliste prognoosidega avalikuks ettevõtteks tulles peab avalikkust siiski keegi hoiatama.

Fundamentaalselt soovin nii Hepsorile kui eriti ka Saunumile head ehk olulist juhtimisalast kvaliteedihüpet.
  • Küsimus on inimestes. Kanadas ja Usas midagi müües peaks mingi kogemus, praktika, Harvard vms. asi olemas olema. Sellest tihti ei piisa kui bussipeatusest haaratud inimestele sarnased särgid selga tõmmata. Jalgratta leiutamine ei ole ka teab mis innovatsioon või uus asi.
  • Rikkuse mängus osalejad, kes
    1) teadsid, kelle tarbeks raha laenuks annavad;
    2) näevad isegi laenusaaja finantsnäitajaid (äriregistris tasuta), tavaühisrahastuses ei näe isegi nii palju isikuandmete kaitse tõttu;
    3) teavad, et tegemist on riskiga investeeringuga ja
    4) peaaegu et anuvad, et neid mängu võetaks, st neilgi oleks võimalik sinna raha laenata, isegi oma kodu raha
    imestavad, et
    1) vahendaja ei taha vastutada (nagu ühisrahastuses üldse, isegi lepingus punkt inimkeeli sees, mitte raskelt juriidilises keeles, info algusest peale teada olnud) ja
    2) see laenusaaja võibki raskustesse sattuda, sest 1) äriettevõte, tähendab võib realiseeruda äriline ebaõnn või muud neist sõltumatud tegurid; 2) riskantne äri, ei, ülimalt riskantne äri vaadates majandusnäitajaid.

JR ühis(r)ahastuse pakkujana
    1) võis rikkuda hoolsuskohustust;
    2) tema naha päästmine paistab veider, sest oleks võinud hakata ise oma oüsid ühendama kasvõi ühtseks recoveryks, kui nii on lihtsam võidelda võlgnikuga, mitte hakata liigselt oma nahka päästma ja
    3) võis ka mõne süüteo korda saata.

Iga pool vastutab siiski oma osa eest. Ärme nuia taga piiranguid, kui ise oleme teadnud, kuhu raha anname.
  • Minu arvates on laenuandjatele sisuliselt risk edasi antud - sõltumata sellest, kas keegi neist seda analüüsis või mitte. Tahaks siiski sõna sekka öelda kahes aspektis.

Esiteks on järeldus see, et Finantsinspektsiooni arvates on täiesti ok tegeleda oma kutsetegevuses laenude sissevõtmise ja edasilaenamisega kasumi teenimise eesmärgil selleks mingisugust tegevusluba, litsentsi või registreeringut omamata. Kui piisavalt haipi tekitada, siis saab edaspidigi jumala suvalist pasteeti hakata lollide rahaga finantseerima - formaalselt piisab mingist läikega projektist, sisuliselt aga seisneb ponzi projektijuhtidele palga maksmises ning emissioonilt % kõrvalepanemises (kuniks raha otsa saab). Oluline on, et see vahekeha teavitaks ilusti edasilaenamise eesmärgist. See, et vahekeha on ka emissiooni (kaas)korraldaja, on ka täiesti ok.
    Veel vahemärkusena - kas Finantsinspektsioon ei vääri kõige mõtetuma riikliku institutsiooni tiitlit? Sel ajal, kui radari alt paneb läbi kümnete või sadade miljardite mahus rahapesu, on FI peamiseks töövõiduks Nõgese vendade turumanipulatsioon. Roosaare paneb ka kaheksakohalise numbriga radari alt läbi, aga mingi 400-eurose mahuga eraisiklaenab.ee või mis iganes väärib häbiposti. See küll on väljasurev või juba -surnud nähtus, aga pole kuulda olnud, et FI oleks eelnevate aastakümnete jooksul korjanud ära külapoodide "vihikud" (mis oma olemuselt on ju tarbijakrediidid).

Teiseks väärib Roosaare virtuaalset peksu piisavalt. Algul skeeme kokku pannes JOKKitamise tõttu (et mingite radarite alt läbi lennata) ning hiljem nõuete koondamiseks Recoverysse meelitamise tõttu. Siin eksisteerib juba algusest peale mingi teadlikkus potentsiaalseks suli mängimiseks. Lisaks - mingis septembrikuises instagrami postitutuses kirjutas ta, et "Ei taha enam meedia tähelepanu saada." Kui enne sobis ronida igale pildile, kaanele, lavale ja mikrofoni taha, siis pasa ventikasse lennates enam ei soovi?

(ei oma. pole ka idude lähedalegi läinud)
  • Selle töödotsiva Eeriku uueks tiitliks võiks olla:

Chief Marketing Officer
    Sub-Saharan African Countries
    Saunum Group

Salary: EUR 360,000 p.a. plus plenty of fringe benefits
  • "sigala"
    Selle töödotsiva Eeriku uueks tiitliks võiks olla:

Chief Marketing Officer
    Sub-Saharan African Countries
    Saunum Group

Salary: EUR 360,000 p.a. plus plenty of fringe benefits

*fridge*
  • Ma olengi kogu aeg mõelnud, kuidas Saunumi toodetest maailmas tegelikult kasu oleks - nad peaksid konditsioneeritud õhku ühtlaselt laiali ventileerima ja Eerikul ongi Aafrika kogemust päris pikalt. Rendikonditsioneeride äri püsti!

Aga eks annab ka külmikutes kasutada.

IPO idee, abesiki? Milliste prognoosidega seekord?

• "sigala"
    Ma olengi kogu aeg mõelnud, kuidas Saunumi toodetest maailmas tegelikult kasu oleks - nad peaksid konditsioneeritud õhku ühtlaselt laiali ventileerima ja Eerikul ongi Aafrika kogemust päris pikalt. Rendikonditsioneeride äri püsti!

Aga eks annab ka külmikutes kasutada.

IPO idee, abesiki? Milliste prognoosidega seekord?

Ruigamine, ruigamine... Kuhu vahele see kärss on jäänud?
  • k252 - kuskohas on TKNR kedagi sõimanud? Ma olen küll tema videotes kuulnud kirumist, aga mitte otseselt obstsöönsete ja halvustavate väljneditega kellegi konkreetse isiku kostitamist.
    Millal on TKNR kellelegi "lootust müünud"? Ma olen täheldanud vastupidist, ta on just üles kutsunud, et "ärge minge kohtusse, raiskate veel rohkem raha.
  • Aare Tammemäe: suunamudijatel on aeg võtta vastutus ning hakata investeerimisnõustajateks

kõik õige, aga khm, khm ... kui teha see lihtsasti ja väikeste kuludega asutatav investeerimisfond, siis selguks õige pea, et finfluencer`il ei pruugi reaalselt finantsvaradega tegeledes tootlusega kõige paremini olla ... erinevalt raamatute ja koolituste müügist raha teenimisest ...
  • "Henno Viires"
    Aare Tammemäe: suunamudijatel on aeg võtta vastutus ning hakata investeerimisnõustajateks

kõik õige, aga khm, khm ... kui teha see lihtsasti ja väikeste kuludega asutatav investeerimisfond, siis selguks õige pea, et finfluencer`il ei pruugi reaalselt finantsvaradega tegeledes tootlusega kõige paremini olla ... erinevalt raamatute ja koolituste müügist raha teenimisest ...

Kuidas "ei pruugi reaalselt finantsvaradega tegeledes tootlusega kõige paremini olla", kuid kui palju Planet42 "investeeringute" vahendamise tegelemisega teenitigi? ~600000 EUR? Mis asi see siis muu oli kui mitte finantsvaradega tegelemiselt saadud tootlus?
    Palju nende raamatute müügiga teenibki puhast? Kohalik eesti või vene keelne raamatuturg on ju imetilluke ja vaevalt inglise keelde tõlgituna need raamatud välismaal kellelegi huvi pakuvad.
  • Koolituste müük ja seminaridel esinemine võib isegi rohkem sisse tuua, kui raamatute müük, sest seda saab müüa pikemaajaliselt.
  • Juttu ja arvamusi kui palju. Kõigil meist võib üks hetk viltu vedada, aga kahest faktist ei saa mööda vaadata:
    1. Treida teadlikult erinevaid OÜsid, et "radari alt läbi lennata" ...
    2. Recovery'sse meelitamine
    (3). Ah ma enam ei taha meedia tähelepanu, jätke mind rahule .... camoon...
  • Raamat on lihtsalt selleks, et ennast kiiresti eksperdina positsioneerida ka siis kui eelnev tegelik kogemus ja tarkus on pehmelt öelda tagasihoidlik. Tegelik raha tulebki "lambukeste pügamisest"- seminarid, coachingud, tasulised liikmelisused, referralid, ühisrahastamised kus diili kokkupanija ise väga tagasihoidlikuks jääb kui üldse oma raha sisse paneb jne. Raamat ongi lihtsalt promovahend ega ole mõeldudki teenimisks vaid usalduse võitmiseks.

Rikkaks saamise unistuse müük on terve tööstus. Tuntumaid ehk Success ressources mis ikka väga üle võlli paneb oma tegemistega. Eks väikses Eestis käigi asjad väiksemalt.
  • Raamatud, blogid, seminarid jne ei ole investeerimine ja selline eluviis ei ole "finantsvabadus". See on töö nagu iga teine. Kas keegi on kunagi arvanud, et JR teeb seda nö heast tahtest? Rahakratt samamoodi, ehitad brändi üles ja siis saad koolitusi järjest teha, tema siis rohkem selline huumor/motivatsiooni esineja ma olen aru saanud.
    Ega see doktori haridusega naisterahvas, kes pimedas toas põrandal sosistades tundide kaupa Youtube kontenti teeb ei tee seda ka heast tahtest. Kui palju neil teistele nüüd reaalselt kasulikku infot jagada on jäägu igaühe enda otsustada.
  • Eks selle tegemisega ole nii ja naa. Vahel teevad inimesed ka asju lihtsalt tegemise ja eneseteostuse pärast kui raha on juba piisavalt mujalt peale tulnud. Kõige närumad ongi need, kes ise ei ole veel tegijad aga püüavad ennast sellena näidata. Algul võib neil isegi hea tahe olla midagi ära teha aga see muutub. Inimene näeb seal lihtsat teenimisvõimalust ja läinud kogu moraal ja hea tahe ongi. Need "gurud" ei ole lihtsalt veel valmis suureks rahaks, sest nad ei ole seda kunagi nii teeninud nagu jutlustavad. Ongi puhas töö ja ettevõtlus aga see millise ränga vaevaga kõik kätte tuleb ei ole müüv. Müüv on viirukinuusutajale kinnitada, et ta on väga eriline ja ainulaadne ning tehes seda mida kõige rohkem armastad saabubki finantsiline vabadus. Ega kõrtsmik ka pea ise joodik olema.

Doktorikraadiga naisterahvas nagu aru saan on lapsepuhkusel või mingil muul põhjusel kodus ja aega üle, miks ei võiks sellist asja teha siis ka lihtsalt lõbu pärast?
  • "Henno Viires"
    Aare Tammemäe: suunamudijatel on aeg võtta vastutus ning hakata investeerimisnõustajateks

Ja kui head tulemused on Eesti "professionaalsetel" turuosalistel? Gild Arbitraazh, Rumeenia põldudele raha viimine, Venemaa ja Ida-Euroopa fondidega kaotati varandusi, 3-4% kuludega Pärsia lahe fond, ka 2005-08 professionaalide korraldatud IPOd olid investori vaatest kohutavad Arco, Olympic jne, eriti mõne aasta vaates. Professionaalsete turuosaliste tegevuste ehk ulja laenamise tagajärjeks oli 2005-07 kv mull ja krahh, mis viis põlvkonna netoväärtuse nulli lähedale ja tähendas kümneid tuhandeid väljarännanutena. Pikaajalise jätkusuutlikuma innovaatilise kasvu asemel suunati lihtsalt raha kv mulli, nagu ka viimased aastad on leitud kolmainsus-püramiidskeem "pangad-kv-roheelekter," mis peaks kuidagi meid majanduskasvu suunas loksutama? Ka rahapesu skandaali ei teinud suunamudijad, vaid ikkagi litsentseeritud ja järelvalvele allunud professionaalid. Tänagi suunatakse veel pankade poolt pensionikogujaid indeksite asemel 1,5-5% tootlusega aktiivselt juhitud fondidesse, mille tagajärjeks on suure osa eestlaste oluliselt kehvem finantsolukord kui mitte vaesus pensionipõlves. Pensioniks rahvuskaaslasi teadlikult kehva olukorda jätta joonealuse nimel...??? Ei saa sugugi öelda, et professionaalidel oleks klientide huvid kuidagi tähtsal kohal, ikka ainult enda joonealune ning klientide arvelt teenimine ja selgelt pole ka nende tootlus kiita. Professionaal täna finantsmaastikul ei ole kvaliteedimärk ega kompliment, pigem sõimusõna.

Ka kinnisvara inimesed ei ole mingisugusel moraalsel pjedestaalil siin puid laduma. Vaata seesama 2008-12 kriis, mitu suurusjärku suurem pauk kui Planet. Et siin vahepeal 2012-22 kenasti läks ei saa küll enda tarkuse peale nad panna, see oli ebareaalselt hea ajajärk sektorile, mis ei tulegi enam tagasi. Tõusev turg tõstis kõiki paate ja enda tarkuse või rumaluse roll selle taustal oli pigem väikene. Sektori inimeste "tarkus" (v.a. hr Arakas) on ikkagi olnud stiilis, et kinnisvara hinnad ei saa langeda, maad juurde ei tule, uued korterid saavad kohe otsa ja hiljemalt 6 kuu pärast algab taas tõus...

Inimeste endi edukogemuste jagamisel teenistuse tõstmisel, investeerimisel, ettevõtlusega alustamisel on olnud tohutu suur mõju Eestlaste jõukuseloomesse kasvõi vaadates väärtpaberikontode arvu kasvu. Ei ole siin keegi koolitustega mingit olulist plekki kokku lükanud võrreldes enda muude tegevustega, Eestis mahud nii tillukesed. Enda tulu näiteks 0 kõigi aastate peale, lihtsalt ajakulu ja tagasi andmise rõõm, "tasuta" pilet ürrale. Enamusel sama või said sisse pandud aja kompenseeritud. Seda väärtpaberikontode kasvu ei oleks kuidagi "professionaalid" saavutanud enda promoga stiilis "pane indeksi asemel minu putkasse 5% tootluse ja 2% kulude peale." Hetkel on popp taguda influsid, aga ka see Planeti kaotus suurusjärgus €10m Jaagu pundil oli suures pildis komakoht vs professionaalide prohmakad esimeste tsüklite juures. Eks kõik turuosalised õpivad, enam ei soovitata ega ka kuulata nii palju. Ilmselgelt ei tohikski ei professionaale ega influsid, kedagi kriitikavabalt kuulata, kellelgi pole kristallkuuli. Suures pildis inimeste endi edukogemuste jagamine on väga suurelt kasulik olnud Eestimaalaste jõukuse kasvule ka seda Planeti keissi ja veel mõnda asja arvesse võttes.

Kui see nüüd oli ka torge minu suunas, arvatavasti oli, siis jah, läks ka minu mõtetega kehvasti kui tsükli põhjas tingimata tahta tibusid lugeda. Tsükli põhja hinnatasemed aga üldiselt ei pruugi nii palju ka näidata, eriti suuremate kõikumistega valdkondades. Ampleri seisu kõik teavad, sai kaasatud kokku €3m 2017 ja 19. Ettevõte oli tol hetkel kiirelt üle 100% aastas kasvav ja kasumlik mitmel aastal, kiirelt kasvava sektori innovatsiooniliider Euroopas. Siin tehti nalja, et poisid leiutasid jalgratast, aga samas Hinrikus, Tamkivi, Jaan Tallinn, Sass ja ka Heiti Hääl enda rahaga ikkagi ütlesid, et olid investeeringut väärt idu ka kehval hetkel üle 4x käibelt. Ei olnud hea aja turist-promootor valdkonnas, vaid sain ikkagi pihta 5-6 ettevõttele, mis on jõudnud (Ampleri näitel ajutiselt) üle €10m käibeni ja osad panevad kindlasti sealtki kenasti oluliselt edasi. Sellist edukusemäära võib-olla kellelgi on veel EstBANis, ei tea küll kedagi, aga äkki on, fondidel sarnase sample'i peale pigem 1-3 ettevõtet ja lisaks on logosid nagu Bolt ja Starship ostetud hiljem. Et Ampler suurinvestoritega koos otsustas Eesti mõistes Gigatehast ehitada valel aastal ei ole enam "on me," varased inglid jäävadki otsustustest kõrvale, olin ka nende nimedega võrreldes kikimiki. Ingli vaatest kõigest €3m eest saada ettevõte kasumlikult üle €10m käibe piir on väga okei saavutus, vähesed Eesti idud on kõigest €3m eest sinna jõudnud. Mõni tegi mõne üksiku ticketi ja sai ükssarvikule pihta, ma sain mitmele edukaks saanud ettevõttele pihta, aga tampijad tambivad. Selgelt on ka õnne osakaal vägagi reaalne selles valdkonnas.

Kui siin mingisugune suur kaotus on kusagil, siis just innovatsiooni ja eksporti investeerimise krahh, mida "kahjumlikesse ettevõtetesse investeerida ei tohi" koolkonna eriti profesionaalsed eestvedajad pumbanud on. Ka innovatsioon on teadupärast esimesed 5+ aastat joonealuse mõttes "kahjumlik" tegevus. Täna uusi Sileneid, ÖÖDisid ja üldse väljaspool SaaSi, AId ja rohesektorit väga innovatsiooni ja tootearendusse ei investeerita. Nendest aga üksinda ei laiapõhjalist ega tempokat jõukusekasvu ei pruugi tulla eriti Euroopa pikema vindumise taustal.

Kokkuvõttes võib ju pikalt sõimelda ja üksteist mitte usaldada, aga see viib ainult pikema vindumiseni majanduses. Pigem peaks hoopis ühise eesmärgi ja positiivse programmi välja käima. Näiteks majanduskasv. Ja kuidas seda saavutada? Üldiselt ollakse nõus, et innovatsiooni ja kallimaid tooteid on rohkem vaja. Mis on tampijate positiivne programm?
  • Irooniline on siin ka see, et kuigi üks staarpäevakaupleja käib siin jõuliselt investeerimishariduse levitajaid surumas, siis justnimelt päevakauplejad olid suuresti selle taga, et siin junn sellises mahus venti lendas. Kui senine kogemus on 2 sekundit analüüsida, ajahorisont on kuni 2 minutit ja ärimudel on see kiire treid jaele krae vahele lükata, endal ka igasugune varasema faasi idusektori kogemus puudub, kas saab pikema treidiga midagi valesti minna?

Börsikangelastel oli ka ilmselge eksimatuse oreool tol ajal, sõpsid olid kõigiga, tegid pidudel välja jne. Proovisid kellelegi öelda, et Change, Punktid, Sofa või Saunum on punaseid lippe täis ülilahja kraam, siis vastuseks midagi viisakat ei tulnud. Ikkagi ju börsipunt tegi, "päris raha" ja mida need iduvaldkonna inimesed teavad üldse.

Saunumi ja teiste näitel, Meidla käekiri oli 0 lähedane optsiooniprogramm ja võtmetiimile minimaalne osalus. Saunumi CEO'l oli suurusjärgus ainult 5% ettevõttest ja ka tal igasugune valdkonna ja tootmisettevõttega varasem kokkupuude puudus. Mitte ilma asjata ei ole see iduinvesteerimise baashügieeni räige rikkumine, mille tõttu ka Saunumit ei privas ega Funderbeamis jutule ei võetud. Optsiooniprogramm teeb töötajatest osanikud ja võimaldab väiksemaid palku maksta, osa palkadest siis optsioonides, mis tuleb 4 aastaga ära vestida, paneb töötajate ja osanike, sh investorite huvid ühte suunda.

Palgad pidid seetõttu ka Planetis olema (oluliselt) üle idusektori keskmise nagu ikka sellistel puhkudel, hetkel kiirelt enam ei leia nende palgataset. Ilmselgelt rahastusturu tuumatalve ajal viis riskid üles.

Idudes ka igas järgmises kasvufaasis peab toode, müük, turunduskanalid, turundussõnumid jnejne igas kasvufaasis mõnevõrra erinema, et skaalal innovatsioonihuvilisest laiema ringi turvalist täislahendust nõudvate järjest suuremate kliendigruppideni jõuda, igas faasis selgelt eeldused ära testima enne gaasi põhja ja kulude üles lükkamist. Planeti näitel jäi siis selgelt testimata, kuidas suurema hulga kasutatud autode ära parandamist hallata mahtude kasvades. Iga iduinvestor ja idufirma nõukogu liige peaks selliseid asju teadma, eriti kui kontekstiks on rahastuse tuumatalve tingimustes veel ka keskmisest oluliselt kõrgem palgafond ehk riskid oluliselt suuremad ja eksimisruum olematu. Ju ei teatud piisavalt.

Setup tagamata laene kaasata oli samuti selgelt asutajate ja nõukogu otsus algusest peale, et selle peale siis "päris raha" tulla saaks suuremates mahtudes. Ja samuti neid tagamata laene Eesti investoritele lükata, Eesti investorid kahurilihaks võtta oli juhatuse ja nõukogu otsus. Eriti küsitav ülaltoodud idudest veel oluliselt suuremate riskide kontekstis. Võib ju rääkida Meidla empaatiavõimest, aga laenuinvestorite koha pealt see ei avaldunud või siis teine variant, et ei saanud midagi aru, mis valdkonnas toimetas. Ja kindlasti on ka teises oluliselt tõtt vaadates ka Saunumi osanikestruktuuri ja olematut optsiooniprogrammi. Sisuliselt jaeinvestoritele lükati omakapitali riski ilma omakapitali upside'i, tootluspotentsiaalita. Juhatus ja nõukogu said selgelt aru, et idu omakapitali sellises mahus osalust müüa ei saa, valiti teadlikult jaele tagamata laenude lükkamise tee, kuivõrd laenude nõudlust oli ja börsikangelastel ja tuntud finantsgurudel oli ju selge ilmeksimatuse oreool ka. Iduinvesteerimine on niigi keeruline ja riskantne, aga selliste lisariskidega eriti pekkis rahastusturu ajal... eriti kui sellise setupiga sellise rahastusturu ajal tagamata laene kaasata teadlikult kohalikult jaelt, siis ei saa küll rääkida nõukogu liikme suurest empaatiast Eesti investorite suunal.

Ettevõte oli täiesti nõukogu nägu: kuludega paugutav aga see-eest küllaltki pealiskaudne ja idusektori teeside testimise vajadusest kuigivõrd mitte teadlik. Idusektori riskid kuupi viidud.

Ja läkski nii nagu minna sai.

Võib ju Jaaku taguda kui see kellelegi mingit perversset rahuldust pakub, aga tema kaudu läks Eesti ligi €40m summast sinna €10m, juhatus ja nõukogu suutsid eestlased ära tinistada ka ilma temata, tema roll selles kaotuses ei olnud nii suur nagu siin näidata osad püüavad.

So.fa.dog oli selgelt ja by far, suurusjärkude võrra kõige naiivseim iduprojektike Eestis läbi aegade. Täiesti teemakauge punt ulmelist unistust taga ajamas. Aga kuna jälle "päris raha" tuli tutvuste kaudu peale, jälle finantsvaldkonna tuntud nimed eesotsas, siis ohumärkide välja toomisel öeldi jälle, et "päris" maailmas tegutsevad finantsinvestorid kindlasti teavad, mis teevad. nojah.

Saunum kolistas ka uksi igal pool, sh ka Funderbeamis, aga pekkis cap table'i tõttu kusagil jutule ei võetud. Minult uuriti huvi juhtinvestoriks hakata, aga pilk tiimile ja cap table'ile peale ja kiire ei. Idud on üli keeruline ja konkurentsitihe valdkond ja kui isegi nii lihtsat esimest punast lippu korda ei saa, siis pikka pidu pole lihtsalt. Aga tulid börsile, suure promo ja osanike tol hetkel hea maine pealt said Eestis ehk sisuliselt ühel vähesel saunaturul ka mingisugust käibekasvu olematu põhja pealt ja kõigile tundus, et riskivaba igiliikur ongi leitud. Natuke hiljem tuli välja, et väljaspool tillukest koduturgu, kus haibist pole kuuldud, on ikkagi raske. Kes oleks osanud arvata? Sai ohte välja toodud korduvalt.

Marati turist-promomised olid veel oluliselt lahjemad. Punktid, ehk 10+ aastat vana tilluke veebipoeke tillukestel ääremaa turgudel, mis oli selgelt juba potentsiaali lae saavutanud? Aga Marat huilgas, et "mängud on suurem kui muusika ja filmitööstus kokku!" ja taas börsitegelaste hea maine pealt hakati sõitu tegema, Marat sai kohe arvestatava osa enda osalust kellelegi maha müüdud ja jaele vastlaliug algas. Tegu siis mitte mängude tootja, vaid mängude kasutusõiguste müüjaga, sisuliselt 0 marginaaliga toorainet müüva pisikese regionaalse putkaga, mille valdkonnas suuremad turud olid ammu võetud. Change'i vast polegi mõtet pikalt lahata, üks öljardist tillukesest kauplemiskeskkonnast, aga pidi kindlasti järgmine ükssarvik olema. Ka Avokaado pidi Marati sõnul järgmine Eesti ükssarvik olema - seekord ilusa naisasutaja naeratuse tõttu, sest milline meesasutaja suudab sellisele naeratusele ei öelda? Nojah, päris paljud.

Suures pildis oligi, et mitte avalik tehinguvoog ei olnud jama, vaid usutigi börsitaustaga buumi tipu turist-promootoreid, igasugused Elmo-Ennud sinna juurde. Avalikku näiliselt innovatsiooni investeerimise suunda enam ei mudinud mitte investeerimisharidust tõsiselt võtnud inimesed ja valdkonna süvateadmistega investorid, vaid vanad tuntud 2sek sisse - 2 min välja "jaele pa.k selga" pump ja dump mehed. Sest Marat lihtsalt huilgas kõigist valjemini, Meidla oli kõigiga sõps.

Veelkord, kui võrrelda skaalat "professionaalne" börsitegelane ja investeerimisest kõnelev tavainimene, siis mis punt promos selgelt aktiivse varahalduse kõrgeid tasusid ja milline indeksinvesteerimist, õpetas kuidas madalate kuludega investeerimisplatvorme nagu IB, Lightyear jne kasutada, mis punt tõmbas Tuleva ja pensionites indeksinvesteerimise, ka mõistlikumad väljamakselahendused käima? Mis punt oli selgelt ainult enda teenistust pumpamas?

Ja nii hea aja turist-promootorite tegevuse tagajärjel + mõne üksiku muu ebaõnnestumise järel, mida valdkonnas ikka juhtub, tapetigi innovatsiooni investeerimine Eestis ära. Kuigi mitte avalik tehinguvoog ei olnud jama, vaid lihtsalt olekski pidanud kiire Ei tulema esimestele nagu igal pool mujal neile tuli. Funderi tehinguvoog oli ka suuresti okei, Ampleri ja veel mõne kurva kaasuse kõrval päris paljud kasvavad kasumlikult ja kiirelt edasi ka täna Eesti ekspordi krahhi taustal, vt ka Sileni teemasse. Kurb ainult, et enda pumbaseltskonnast ära tinistada laskmise järel kogu süü varaklassi kaela aeti. Halb Eesti ekspordile ja majanduskasvule. Ei oskagi öelda, kas ja millal innovatsiooni investeerimine taastuma hakkab, seda oleks siinsele majandusele hädasti vaja.
  • Pikk jutt kokku võtta - teised tegid ka?
  • Läks see postitus ikka õigesse teemasse? Mida paganat on kauplejatel P42-ga pistmist, et siin junn suuresti nende tõttu sellises mahus venti lendas?? Innovatsiooni investeerimise tapsid need, kes peo haripunktis ootuseid lakke kütsid. Need, kes ipodroomi ekstsesside absurdsusele tähelepanu juhtisid, said tol hetkel tuld ja tõrva jaeinvestorite teemakauge hirmutamise eest.
  • "PeaLiK"
    Läks see postitus ikka õigesse teemasse? Mida paganat on kauplejatel P42-ga pistmist, et siin junn suuresti nende tõttu sellises mahus venti lendas?? Innovatsiooni investeerimise tapsid need, kes peo haripunktis ootuseid lakke kütsid. Need, kes ipodroomi ekstsesside absurdsusele tähelepanu juhtisid, said tol hetkel tuld ja tõrva jaeinvestorite teemakauge hirmutamise eest.

Kuidas siis ei ole, Meidla panigi enda kapitalile alguse päevakauplemisega. Millega sai pihta ka LHV'le varakult ja osalt ka sealtkaudu tuttavaks kõigiga siinsel investeerimismaastikul. Oli oma poiss, keda LHV'le varakult pihta saamise ja börsil kunagi edukas olemise tõttu usaldati tohutult, nagu näitavad ka Planetile kaasatud numbrid.
  • "madis43"
    "PeaLiK"
    Läks see postitus ikka õigesse teemasse? Mida paganat on kauplejatel P42-ga pistmist, et siin junn suuresti nende tõttu sellises mahus venti lendas?? Innovatsiooni investeerimise tapsid need, kes peo haripunktis ootuseid lakke kütsid. Need, kes ipodroomi ekstsesside absurdsusele tähelepanu juhtisid, said tol hetkel tuld ja tõrva jaeinvestorite teemakauge hirmutamise eest.

Kuidas siis ei ole, Meidla panigi enda kapitalile alguse päevakauplemisega. Millega sai pihta ka LHV'le varakult ja osalt ka sealtkaudu tuttavaks kõigiga siinsel investeerimismaastikul. Oli oma poiss, keda LHV'le varakult pihta saamise ja börsil kunagi edukas olemise tõttu usaldati tohutult, nagu näitavad ka Planetile kaasatud numbrid.

ma ei mäleta, et Meidla oleks siin käinud firmasi promomas ja investeerima kutsumas. Küll aga keegi teine kirjutas samasuguseid mitme lk oopusi kuidas kõik, kes idudesse ei investeeri on lollid ja sealt tuleb kasum jne ja kõike seda suht kindlas kõneviisis. Fakt on see, et läheb aastaid enne kui "loll" jaeinvestori raha mingit idusi siin veel osta julgeb, sest näpud jäid neist projektidest rasvaseks ainult korraldajatel ja staarjutumeestel.
  • sorry aga mis idu on Planet42?
    Tavaline laenu bizness , lihtsalt valesti hinnastatult intressiga.
    Raha 3% sisse, 6 % välja ja kell kolm golfi mängima.
    Nii see toimib, on alati toiminud ja jääb toimima.
    Mitte et 20 % sisse ja 14 % välja . 6% katavad omanikud või siis "investorid".
    Rahapõletusahi on selle P42 teine nimi.
  • Läheb teemast kõrvale juba, aga Madis kas sa seletaksid mulle mis vahe on iduettevõttel ja lihtsalt uuel ettevõttel. Siiralt ilma irooniata küsin.
    Sest minumeelest Ampler, Silen, Ööd on näiteks noored tootmisettevõtted, Bolt on sõidujagamis ettevõte ja Planet42 autorendi ettevõte. Ehk tihti vastandatakse nö vanakooli ettevõtteid iduettevõtetega, aga mina küll aru ei saa kust nende vahel piir jookseb?
  • Idu on -IDEE müüja, kes reaalselt midagi ei tooda, paberil käived ja kasum paraboolis, lihtne ju.
    Ettevõte tegeleb ettevõtlusega, ehk avad ettevõtte, küpsetad pannkooke ja õhtul loed raha ja paned exceli.
  • Tavapärane definitsioon on see, et iduettevõte üritab hõivata veel suhteliselt tühja turgu, ehk näiteks Boldi puhul olid nii takso, autorent kui toidu koju toomine enne olemas, aga valdav enamus nende praegustest klientidest lihtsalt ei kasutanud neid teenuseid. Ampler jälle sihib inimesi, kes enne igapäevaselt jalgrattaga ei sõitnud, jne. Selleks on tavaliselt vaja palju kapitali lühikese aja jooksul, sest olles mingi uue turuniši lahti muukinud ning seal uue nõudluse tekitanud, tuleb see ka kiiresti ise täita, muidu tuleb keegi kolmas ning lihtsalt jalutab lahtisest uksest sisse.

Traditsiooniline uus ettevõte siseneb väljakujunenud turule, ehk näiteks uus õlle-, jäätise- või saunakerisetootja tõenäoliselt ei suuda märkimisväärsel hulgal uusi õllejoojaid, jäätisesööjaid ja saunahuvilisi tekitada - tema kliendid saavad tulla ainult olemasolevate tootjate arvelt. Samas on stiilis 20% kasvu korral kapitalivajadus väike ja seda saab suures osas katta müügitulu reinvesteerides, seega ka riskid on pigem väikesed.

Mõlemal viisil on võimalik raha teenida, nii asutaja kui investorina, aga läbikukk on tavaliselt siis soolas, kui ollakse neist üks, aga peetakse end teiseks ja käitutakse vastavalt.
  • Nt välismaalaste seaduses: "Iduettevõte käesoleva seaduse tähenduses on tegevust alustav Eestis registreeritud äriühingule kuuluv majandusüksus, mille eesmärk on sellise suure globaalse kasvupotentsiaaliga, innovaatilise ning korratava ärimudeli väljatöötamine ja käivitamine, mis aitab oluliselt kaasa Eesti ettevõtluskeskkonna arengule"
  • madise jutt kõlab, nagu saulusest oleks uute aegade saabumisega paulus saanud .. ajad kui raha oli tasuta, kõik idud, alates kummilintidest, kuni hiina juppidest kokkupandud ja kolmekordselt hinnastatud elektriratasteni, lendasid ainult vertikaalselt, kohalikud staaridest inglid käisid oksad-laiali ja tennisepall-püksis ringi ja indeksitesse raha pannud lolle nohikuid pihku itsitades geriaatrite juurde suunasid, on möödas ja sellega retoorika muutunud ... idusid puudutavate teooriate rõhk on agressiivselt kasvult asendunud teaduspõhise innovatsiooniga, piiramatu tõusupotensiaali legendid juhtkonna ja omanike know-how ja valdkonnapõhise pädevusega, nõukogud on süüdi jne. olen see veidrik, kes ei ole kunagi - kuigi on pakutud ja vaatamata madise või mõne teise siinse 'staarinvestori' jõulisele promole, amplereid ega teisi imeleiutisi ostnud. vaade globaalsele turule ja kohalike nokitsejate võimalustele sellel on lihtsalt mõnevõrra laiem. teemasse tagasi tulles - selle võiks ka lõpuks kokku leppida, et planet42 ei olnud mingi idu ja kohalikud, kes sooviga krediidikõlbmatutele bantudele tagatiseta laenu anda, roosaare uksetaga järjekorras seisid, ei ole mingid investorid :)
  • Ma mõtlesin korra, et kastan on idu. Korjasin neid tänaval ja tassisin endale koju põõsaste alla ja lootsin ,et ükskord tuleb kastani puu. Ja nii kümneid aastaid ja ei mingit kastanit. Ja siis lugesin kuskilt, et kastan eesti tingimustes kasvama ei hakka ja pean kuskilt kastani istiku ostma ja siis ehk hakkab.
  • Mina saan iseendas aru, et idu on see asi või äriplaan mida enne tehtud ei ole ja ongi raske hinnata kas saadakse sellele piisavalt palju kliente taha et ellu jääda või siis mitte. Ampler ei saa olla idu sest jalgratas on juba olemas ja hüüda et mul on sellist värvi või sellise lenksu kujuga millist enne pole nähtud ongi bluff, samuti nagu P42 autorent.
  • "muurek"
    olen see veidrik, kes ei ole kunagi - kuigi on pakutud ja vaatamata madise või mõne teise siinse 'staarinvestori' jõulisele promole, amplereid ega teisi imeleiutisi ostnud teemasse tagasi tulles - selle võiks ka lõpuks kokku leppida, et planet42 ei olnud mingi idu ja kohalikud, kes sooviga krediidikõlbmatutele bantudele tagatiseta laenu anda, roosaare uksetaga järjekorras seisid, ei ole mingid investorid :)

Eks ta oli keerulisem. Inimene oli Elevingi Mogos ju töötanud. Kesenfeldsi õpilane. Kesenfelds neid ju lausa tekitas, neid õpilasi. Kuidas Mogo mees Roosaare ära tinistas, vist ikka ahnus, mis pimestas. Üks siis pankrotistus täna, Miljardid ei millestki OÜ kohustused investorite ees on 2,28 miljoni euro eest. Inimesi süüdistada on raske, Meidla ütles kohe , et seal on palju lehma lellepoegasid, keda ära räägiti. Ning see ongi see probleem, Villig võib oma raha panna kuhu tahab, ka planeetidesse, aga teadmisteta inimesteta ärakasutamine oli rumal tegu.

• Kas ma nüüd saan aru, et pendel on hetkel siinkohas kus kõik VC-d on lollidele ning ainus halal investeerimine on väärtuspõhine, fuck the growth and the idea ?

See pendliliikumine on väga vinge värk.
  • "muurek"
    madise jutt kõlab, nagu saulusest oleks uute aegade saabumisega paulus saanud ...

+
    "DEportivo"
    Kas ma nüüd saan aru, et pendel on hetkel siinkohas kus kõik VC-d on lollidele ning ainus halal investeerimine on väärtuspõhine, fuck the growth and the idea ?

See pendliliikumine on väga vinge värk.

Ei, pendel on hetkel sealmaal, et It´s the Altcoin Season again, baby!
  • "DEportivo"
    Kas ma nüüd saan aru, et pendel on hetkel siinkohas kus kõik VC-d on lollidele ning ainus halal investeerimine on väärtuspõhine, fuck the growth and the idea ?

Jah. :)

• Madist tuleb kiita Meidla olemuse avamise eest. Neid teisi mainituid Marateid ja muid ei ole kuulnud, aga see Lauri lüpsis ikka täiega igal pool, enesehinnang ka absurdselt kõrge. Pole see Jaak midagi Planeti ainus antikangelane, Jaak on lihtsalt müügimees ja vahendusest elatuja, Lauri koostatud skeemid või siis tõesti rumalus paneksid ta haritlastest vanemadki häbenema.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon