Hiina on lubamas futuurikauplemist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina on lubamas futuurikauplemist

Joel Kukemelk

11.01.2010 08:55

Hiina kapitaliturgude avanemist on oodatud juba väga pikka aega. 8. jaanuaril teatas Hiina Väärtpaberituru Komisjon, et futuurikauplemine peaks Hiinas juba õige varsti teoks saama – võimalik, et isegi järgmise kolme kuu jooksul.

Lisaks futuurikauplemisele on heaks kiidetud ka võimendusega kauplemine (laenamine väärtpaberite tagatisel) ning aktsiate lühikeseks müük, mis lubaks kasu lõigata aktsiate languse korral. Nende sammudega teeb Hiina väärtpaberiturg hiigelhüppe järele New Yorki, Londoni, Chicago ja teistele sarnastele populaarsetele väärtpaberibörsidele. Umbes 15 kuud tagasi andis Hiina mõista, et on lähiajal andmas rohelise tule väärtpaberite futuuritehingute (kohustus osta ja müüa mingit väärtpaberit tulevikus ning seda olevikus ette ära määratud hinnaga – võimaldab kasutada suurt võimendust) lubamisele – nüüd oleme siis selle vaatuse lõppstaadiumis.

Esimesi tehinguid futuurilepingutega võib Hiinas oodata Hiina CSI 300 indeksiga juba märtsis pärast Kommunistide partei iga-aastast kongressi. CSI 300 indeks jälgib Hiina börsil noteeritud 300 suurema ettevõtte aktsiate liikumist. Selleks, et vältida jaeinvestorite liigset spekuleerimist indeksfutuuridega, on loodud reeglid, mis nõuavad futuurilepingu väärtusele vähemalt 10%list tagatist. Kuna CSI 300 futuuri kordajaks saab tõenäoliselt olema 300, siis täna ca 3500 punkti peal kaupleva CSI 300 indeksi 1 futuurlepingu ostmine läheks maksma ca 3500*300*10%=105 000 jüääni ehk ca $15 400 ehk ca 168 000 Eesti krooni. Suuremate investorite ja institutsionaalsete investorite jaoks on aga lepingu summa kindlasti igati vastuvõetav ning see aitab elavdada kauplemist Hiina väärtpaberibörsidel ning tõstab Hiina turgude olulisust maailmamastaabis veelgi. Nädalavahetusel on olnud kuulda ka kõrgematest nõuetest futuurlepingute ostmisel (et vältida individuaalinvestorite spekuleerimist) ning on spekuleeritud, et miinimumsumma võib ostmisel jääda ka 500 000 jüääni juurde, kuid ühtegi lõplikku ja ametlikku numbrit ei ole veel välja öeldud.

Võimendusega tehingute tegemine ning aktsiate lühikesemüük on esmalt lubatud ca tosinale väärtpaberikauplemist vahendavale ettevõttele ning katab umbes 70-80 suuremat ettevõtet. Aja jooksul on plaanis laiendada nii maaklerite kui ka kaubeldavate väärtpaberite arvu, mis uutele seadustele vastama hakkavad.

Hiina väärtpaberiturul noteeritud ettevõtete koguturukapitalisatsioon jääb ca $3 triljoni juurde ning Hiina väärtpaberiturg on maailmas suuruselt kolmas. Hiina CSI 300 indeksi viimase 5 aasta graafik: 

Eesti investoritele on parimaks mooduseks Hiina aktsiaturgudele investeerida läbi Hiina-põhiste USA börsilkaubeldavate fondide (nt FXI) või USA börsil kauplevate Hiina aktsiate ADR'ide.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon