Dendreon - ravimimaailma revolutsionäär - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dendreon - ravimimaailma revolutsionäär

Nelli Janson

03.05.2010 10:07

Eelmisel nädalal lõppes ravimimaailmas üks ajastu ja sai alguse uus. Dendreon (DNDN) sai Ameerika ravimiametilt loa tuua turule ravimi, mis oli nii investorite kui ka meditsiiniringkonna meeli ärevil hoidnud juba aastaid. Neljapäeva õhtul sai rohelise tule vähiravim Provenge. Kuid kas sellega firma edulugu kulmineerubki?

DNDN viimase kolme aasta aktsiagraafik

Allikas: Bloomberg

Vaatamata sellele, et loa saamise tõenäosus oli väga kõrge, ei tasu mingil juhul Provenge’i tulekut alahinnata ja tsiteerides hinnatud ravimiarenduse käekäigul silma peal hoidva ajakirjaniku Adam Feuersteini sõnu, siis Food and Drug Administration (FDA) otsuse ootamine võrdus Vatikani korstnast valge suitsu ootamisega. Just nii tähtis nagu on katoliiklastele uue paavsti valimine oli ka Provenge ravimimaailmas, sest tegemist on esimese omataolise ametlikult heaks kiidetud vähiravimiga.

Vähiravim Provenge on mõeldud hilises staadiumis eesnäärme vähi ravimiseks. Läbi katsete tõestati, et antud ravim pikendab oluliselt eesnäärme vähki põdevate patsientide eluiga. Eesnäärmevähk on suuruselt teine vähiliik, mis on meeste surma põhjuseks, kuid vaatamata sellele pole siiani sellele haigusele piisavalt efektiivset ravi leitud. Siiani oli eesnäärme vähki haigestunute ainukeseks võimaluseks keemiaravi koos oma mürgiste kõrvalmõjudega. Lisaks sellele, et paljud vähihaiged said uue lootuse ravimi näol, tähendab see DNDN-le ka väga suurt miljarditesse dollaritesse ulatuvat müüki.

Kuid kas nüüd, kui  kauaoodatud tulemus on käes, peaks DNDN kõrvale jätma ja edasi liikuma? Siiski mitte. Nii mõnedki analüütikud on veendunud, et ettevõtte edulugu saab siit ainult hoogu juurde.

Dendreon, järgmine Celgene?

Pärast FDA positiivseid uudiseid tulid peamiselt ravimiarendusele keskendunud analüüsimaja Leerink Swanni analüütikud välja küsimusega, kas DNDN võiks olla järgmine Celgene (CELG)? Analüütikud toovad välja mõned erinevused ja sarnasused kahe firma ravimite vahel.

Esiteks nii Provenge kui ka Revlimidi sihtturg on suur ja mõlemad naudivad ka suure preemiaga hinnataset, samas on jällegi Provenge turupotentsiaal suurem ning hind samuti kõrgem. Nimelt teatas Dendreon, et kuur Provenge’i hakkab maksma 93 tuhat dollarit, mis oli poole enam, kui analüütikud olid oodanud. Teisest küljest ei oma Provenge koos kordusraviga võimalust laienemiseks. Provenge on hetkel hea ainult ühe kasvajatüübi ravimiseks samal ajal kui Revlimidil on potentsiaali laiemaks kasutusalaks, kuid antud platvorm lubab ka DNDN-l uusi ravimeid edasi arendada.

Analüütikute arvates on Provenge’i turuletulek mängu muutev faktor. Teisisõnu võiks seda isegi nimetada revolutsiooniks ravimimaailmas, mis sillutab teed paljudele uutele samalaadsetele ravimitele. Seetõttu tõstavad analüütikud ka DNDN reitingu Osta peale koos hinnasihi muutusega $40 pealt $80 peale. Leerink Swann eeldab, et aja jooksul veenduvad investorid aina enam Provenge’i efektiivsuses ja võimalustes, mis lisab aktsiale omakorda usaldusväärust ning potentsiaali.

Celgene (CELG) turuväärtus on hetkel ligemale 30 miljardit dollarit, samas Dendreoni oma 6-7 miljardi kandis. Leerinki analüütikud toovad välja ka selle, et mõlemad firmad alustasid pisikeste firmadena ning arendasid välja blockbuster-ravimid, kaasamata selleks suuremaid partnereid. Seega ei ole tulnud kummalgi oma tulusid partneritega jagada.

Oma konverentskõne ajal jagas ettevõtte juhtkond ka selgitusi tootmismahtude kohta. Provenge’i esialgne tootmismaht Dendreoni New Jersey tootmiskeskuses on 2000 patsienti jaoks järgmise aasta jooksul, mis pole loomulikult maksimaalne võimsus. Seega, kui tootmiskeskused on lõplikult välja ehitatud (eeldatavalt 2011. aasta keskpaigaks), oleks New Jersey ja Atlanta keskuste võimsus 20 000 kuuri  ehk 1.9 miljardi dollari eest müüki.

Dendreon - ülevõtukandidaat suurematele tegijatele?

Ka Roth Capital Marketsi analüütikud on DNDN suhtes positiivsed ning kinnitavad oma Osta reitingut tõstes hinnasihi $50 pealt $61 peale. Analüütikute sõnul oli FDA heakskiit Provenge’i jaoks suur kergendus ja ühtlasi kujutab endast ka teatavat tähist ravimiarenduses. Lähiajal on analüütikute sõnul oodata kindlasti mõningast kasumivõttu, kuid pikemas perspektiivis on aktsial veel küllalt ruumi ülespoole liikuda.

Analüütikud usuvad, et nõudlus Provenge’i järele ajapikku aina kasvab ja siin on nende müügiprognoos lähiaastateks:

Allikas: Roth Capital Markets

Kuid Roth analüütikud tulevad välja veelgi põnevama spekulatsiooniga: kas DNDN võiks olla hoopis ülevõtukandidaat? Kui Dendreon on eelnevalt üsna selgelt mõista andnud, et nad kavatsevad USA turu endale hoida ja väljaspool USA otsida partnerit, siis nüüd on DNDN partneriotsingud EU-s edasi lükanud, jättes mulje, et nad tahavad ka sinna ise minna.

Analüütikud usuvad, et taoline otsus võib viidata hoopis võimalikule ülevõtule. Nüüd, kus Provenge’i heakskiit on olematuks muutnud hulgaliselt riske, on DNDN ülevõtmine veelgi tõenäolisem. Uus ravim annaks ülevõtja ettevõttele võimaluse käivet suurendada juba käesoleval aastal ja analüütikud toovad välja vähemalt kolm firmat, kes võiks DNDN-st eelkõige huvitatud olla:

• Bristol-Myers (BMY)
• Sanofi-Aventis (SNY)
• GlaxoSmithKline (GSK)
Kõik kolm on piisavalt suured tegijad, et maksta näiteks 100% preemiat praegusele aktsiahinnale.

Provenge - pilet suurte tegijate hulka

Wells Fargo analüüsitiim toob välja, et Dendreon on suutnud endale palgata endise Roche/Genentechi onkoloogiaosakonna juhi, kes omal ajal hoolitses Avastini (5-6 miljardi dollarilise müügiga super-vähiravim) turuletoomise ja müügi eest. See sillutab nende arvates eriti hästi teed Provenge’i edule.

Nende prognooside kohaselt küündib Provenge’i müük mingil hetkel 2.5 miljardi dollarini, mis kinnitaks ravimile koha maailma 10 enimmüüdud vähiravimi hulgas.

                  Allikas: Wells Fargo

Veidi lähemas perspektiivis usuvad Wells Fargo analüütikud, et Provenge’i müük küündib 2014. aastaks 1.7 miljardi dollarini, omades 40% turuosa.

Nad hindavad Provenge’i väärtuseks 2014. aastal 9-10x käivet, ehk 15-17 miljardit dollarit. See number ei võta arvesse teisi arenduses olevaid ravimeid. Näiteks teeb Dendreon täna koostööd Genentechiga, et välja töötada uusi ravimeid teiste vähiliikide jaoks. Ei saa välistada, et mõne aasta pärast kuuleme juba uuest Provenge’i taolise ravimi sünnist.

Kokkuvõte

Kokkuvõtteks võib öelda, et vaatamata aktsia võimsale rallile Provenge uudise eel ja pärast, ei tasu firmat kindlasti veel investeerimise seisukohast maha kanda. Ettevõte on teinud omamoodi ajalugu. Kuna Provenge’i puhul on tegemist vähiravimiga, siis on tegemist meditsiini ja patsientide jaoks märkimisväärse sündmusega, mis omakorda koondab investorite tähelepanu (sealhulgas ka rahalised vahendid) aktsia peale, mis annab aktsiale jõudu kõrgemale liikuda. Rääkimata sellest, et koos Provenge’i heakskiiduga kadusid DNDN pea kohalt nii mõnedki aktsiat rõhuvad murepilved ning avas firmale mitmeid uksi ja võimalusi. Lisaks sellele muutis Provenge DNDN vägagi magusaks ülevõtukandidaadiks ja mitmedki suured ravimifirmad mõlgutavad ilmselt mõtteid selles suunas, kuidas ka ise Provenge’i edust  osa saada.

PS: Celldex Therapeutics (CLDX) - järgmine Dendreon?

Kõigile, kes DNDN rallis ei osalenud ning nüüd kahetsuse käes vaevlevad ja uut sarnast võimalust otsivad, neile on Roth Capital Marketsi analüütikutel hea uudis. Nimelt usuvad nemad, et nad on avastanud uue Provenge’i ja selleks on Celldex Therapeuticsi ja Pfizeri koos arendatud ravim CDX-110. Kuna Provenge’i turuletulekuga algas omamoodi uus ajastu, siis CLDX-i glioblastoomi (ajuvähk)  ravim võiks olla just Provenge’i nö mantlipärija. Juba juunis oodatakse ASCO (vähiravi konverents) konverentsil firmalt endalt uudiseid ravimi faasi IIb tulemuste kohta. Ajalooliselt on ASCO CLDX aktsiale hästi mõjunud ja analüütikud eeldavad ka nüüd trendi jätkumist, seda enam nüüd, mil Provenge lisab omakorda tuult tiibadesse. Analüütikud kinnitavad oma Osta soovitust koos $11 hinnasihiga.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon