Ameeriklastele 20%, eurooplastele 14% odavam nafta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ameeriklastele 20%, eurooplastele 14% odavam nafta

Joel Kukemelk

26.05.2010 11:12

Kui ettevõtete 1. kvartali ilusate tulemuste järel oli USA üha paranevate makroandmete taustal paljudel raske näha põhjust, mis võiks maailma väärtpaberiturgude tõusu languse vastu välja vahetada, siis tundub, et nüüd oleme jõudnud vastupidisesse seisu. Optimistide arv on kiiresti kahanenud ja halbadel uudistel ei näi lõppu tulevat. Kiiresti on odavnenud nii aktsiad, metallid kui ka energia.

Kuigi eurotsooni liikmesriikide poolt tänaseks vastuvõetud kasinuspaketid aitavad leevendada riikide pikaajalist võlakoorma probleemi, tähendab see riikide oluliselt tagasihoidlikumat panust majanduse edasisel turgutamisel. Küll on see-eest viimastel päevadel sagenenud kuulujutud nagu võiks Euroopa keskpank lähiajal kaaluda intressimäärade täiendavat langetamist. Seda on väga raske kommenteerida, kuid madala inflatsioonikeskkonna tingimustes ei saa seda kindlasti välistada. Viimase paari aasta sündmused aktsiaturgudel on näidanud, et neil on investoreid kombeks üllatada.

Kui eurotsooni majanduste rangem fiskaalpoliitika peaks endaga kaasa tooma madalama majanduse taastumise kiiruse maailmas tervikuna, siis tähendab see omakorda madalamat globaalset nõudlust erinevate füüsiliste ressursside järele nagu näiteks metallid, nafta, gaas jpt. Globaalse majanduskasvu aeglustumise kartuses ongi viimasel kuul nähtud tugevat langust energiahindades. Dollaris mõõdetuna on naftabarreli hind kukkunud ühe kuuga ca $87.1 pealt $69.5 peale ehk ca 20.2%.

Naftahind viimasel kahel aastal dollaris mõõdetuna:

Euros mõõdetuna on barreli hind viimase kuuga kukkunud €66.1 pealt ca €56.6 peale ehk ca 14.4%. Naftahind viimasel kahel aastal euros mõõdetuna:

USA tanklates on madalama toormehinna mõju juba ka näha olnud. Ainuüksi viimase kahe nädalaga on bensiin USA tanklates odavnenud ca 4% ning arvestades tugevalt kukkunud naftahinda, võiks see lähinädalail langeda veelgi.

Kuna koos naftahinna langusega on samaaegselt kaotanud oma väärtust dollari vastu euro, siis on eurooplaste jaoks võrreldes ameeriklastega naftahind kukkunud pisut vähem ning aktsiisi- ja erinevate teiste maksude tõusude tõttu on ka tanklates seni hinnalangused jäänud veel nägemata.

Madalam naftahind on omakorda aga oluliseks faktoriks, mis praeguses Euroopa võlakriisist tingitud probleemses keskkonnas aitab ettevõtetel kulusid kokku hoida ja kasumimarginaale säilitada. Pikemas perspektiivis võib praegune madal naftahind pakkuda aga mitmeid huvitavaid võimalusi energiasektorisse investeerimiseks, kuna energiasektori aktsiad on naftahinna langusega läbi teinud tugeva korrektsiooni. Esmaspäeval avaldasime LHV Maailma Pro all analüüsi ühest võimalikust pikaajalisest energiasektori kulutuste kasvust kasu lõikavast ettevõttest nimega Weatherford International (WFT), kes pakub energiaettevõtetele erinevaid teenuseid. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon