Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar katkestas kahe kuu languse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar katkestas kahe kuu languse

Risto Sverdlik

16.08.2010 12:52

Dollar kauples eelmisel nädalal üle kahe kuu kõrgemal, saades tuge eelkõige kehvadest USA makroandmetest. Eurotsooni kohalt ei ole finantskriisi ohud kuhugi veel kadunud ja eelmisel nädala tekkis lõhe Euroopa solidaarsusse kui Slovakkia otsustas lahkuda Kreekale suunatud abipaketi koosseisust.

USA dollar

Dollar on hakanud uuesti elumärke näitama, lõpetades eelmise nädala esimest korda pärast üheksat nädalat kõrgemal, rallides eelkõige euro vastu, kuid ka kõikide teiste peamiste valuutade vastu (v.a Jaapani jeeni). Möödunud nädalal avaldas Föderaalreserv majanduse taastumise väljavaadete osas pessimismi, alandades majanduskasvu prognoose ja samas teatades, et nad reinvesteerivad kinnisvaratagatisega laenude põhimaksed USA valitsuse pikaajalistesse võlakirjadesse, mille eesmärk on hoida keskpanga bilansimahte konstantsena ja üleliigsete reservide taset kõrgel.

Kuna alanud nädal on avaldatavate USA makroandmetes osas suhteliselt hõre, kaupleb dollar peamiselt laiema turusentimendi toel ja on samas oluline jälgida, kas eelmise nädala ülikõrge korrelatsiooniga S&P500 indeks jätkab lähipäevil allatrendi.

Teisipäeval avaldatakse juulikuu tootjahinnaindeks, mis peaks ootuste kohaselt tõusma kuulises lõikes 0,2% (eelmise perioodi näit -0,5%) ja aastases lõikes 4,2%, olles tõusnud eelmise perioodil 2,8%. Teisipäeval avaldatakse ka juulis väljastatud ehituslubade arvud ja alustatud uute koduehituste andmed. Väljastatud ehituslubade osas ootavad analüütikud 0,7% langust, kuid koduehitustes eeldatakse 2% tõusu, kuna algselt kaotatud maksusoodustustele tehti septembri lõpuni pikendus kui siduv ostuleping oli sõlmitud enne 30. aprilli. Lisaks ilmub ka juulikuu tööstustellimuste andmed, millelt oodatakse 0,5% tõusu.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Dollari eelmise nädala tugevnemisega kaasnes euro langus: EUR/USD langus oli suurim alates maikuu keskpaigast. Lähtudes sellest, et EUR/USD on kõige likviidsem valuutapaar, andis selle paari liikumine suuna ka teistele euroga seotud paaridele. Euro jaoks on see õnnetu seos, kuna eelmise nädala suur liikumine omab spekulatiivseid ja tehnilisi kaasnähte hilinenud korrektsiooni näol, mis järgnes kaks kuud kestnud järjepidevale tõusule.

Euro jaoks on tuleviku väljavaadete osas kaks peamist mureallikat. Esiteks, kas eurotsooni majandus taastub kiiremini kui ülejäänud regioonide majandused ja teise murena kummitab endiselt euroala uue finantskriisi oht, mis omab kahtlemata suuremat kaalu. Mis puudutab Euroopa keskpanga (ECB) intressimäära poliitikat, siis tundub, et ECB on lähitulevikus välistanud intressimäärade tõstmise.

Ühe olulise, kuid vähe tähelepanu pälvinud uudisena teatas Hispaania peaminister eelmisel nädalal, et valitsus kaalub maikuus teatatud eelarvekärbete programmi vähendamist, eesmärgiga toetada majanduse taastumist. Testides turgude reaktsiooni andis peaminister mõista, et plaani järgi jätkatakse teatud infrastruktuuriprojektide rahastamist juhul kui „saavutatud finantsstabiilsus“ jätab järgmise aasta eelarves piisavalt manööverdamisruumi. Avaliku sektori investeeringute €6-miljardiline kokkuhoiukava moodustas eelarvekärbetest ühe suurima osa.

Teise olulise uudisena teatas Slovakkia, et nad on otsustanud lahkuda Kreekale suunatava abipaketi koosseisust, millega „löödi lõhe Euroopa solidaarsusse“, kui tsiteerida Euroopa majandusvolinik Olli Rehni. Rehni sõnul ei ohusta Slovakkia samm küll kogu €110-miljardilist Kreeka abipaketti, kuid selline otsus loob teatud pretsedendi. Ühtegi õiguslikku tagajärge Slovakkia sammule ilmselt küll ei kaasne. Suured kahtlused eksisteerisid juba varem, kas Euroopa on võimeline oma fiskaalprobleeme lahendama ja kui nüüd peaks ühtsus alustatud sammude osas kaduma, mõjub see kindlasti negatiivselt ka eurole.

Alanud nädalal on Euroopas suunatud tähelepanu majandussentimendi indeksitele. Teisipäeval ilmub Saksamaa ZEW indeks, mis kukkus eelmisel kuul 21,2 punktini ning augustiks oodatakse edasist langust.  Eurotsooni ZEW majandussentimendi indeks ilmub samuti teisipäeval ning ka sellelt oodatakse käesolevaks kuuks langust.

EUR/USD päevane graafik

Jaapani jeen

USA dollari tugevnemisega taandus ka Jaapani jeen eelmisel nädalal dollari vastu saavutatud 15 aasta tipust. Järgnevatel nädalatel võib oodata jeeni taandumise jätkumist, kuna Jaapani valitsus on potentsiaalselt astumas samme jeeni edasise tugevnemise takistamiseks.

Jaapani keskpank jättis augustikuu kohtumisel intressimäära püsima 0,1% peale ja ühtlasi ei muutnud majanduskasvu prognoose. Jaapani majandus on saamas tuge tõusust globaalses kaubanduses, kuid märgiti ära tugevnenud jeeni mõjust ekspordisektorile. Jaapani rahandusminister Yoshihiko Noda ütles, et „liigsed ja kontrollimatud valuutakõikumised mõjuvad majandusstabiilsusele negatiivselt.“

USD/JPY päevane graafik

Nädala olulisemad sündmused:

Valuutapaarid kell 13.10:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon