Valuutaturu nädala eelvaade: Kehvad makronäitajad toetavad dollarit - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Kehvad makronäitajad toetavad dollarit

Risto Sverdlik

23.08.2010 12:55

USA dollar tugevnes ka möödunud nädalal, tõustes peamiselt ikka kehvade makronäitajate toel. Euro kukkus dollari vastu nelja nädala madalaimale tasemele ja mured eurotsooni võlakriisi ja pangandussektori osas tõotavad viia eurot madalamale ka käesoleval nädalal.

USA dollar

Eelmisel nädalal ei teinud USA dollar kuni reedeni märkimisväärset liikumist. Dollari indeks liikus vahemikus 82,00 kuni 82,90, kuid alles reedel murdis indeks kõrgemale ja saavutas uue nelja nädala tipu 83,43 juures. Tänu reedesele tõusule lõpetas indeks nädala 0,45% kõrgemal.

Dollari tõus oli peamiselt tingitud jätkuvalt kehvadest USA makroandmetest. Eelmise nädala suurimad pettumuse valmistajad olid esmaste töötuabiraha taotlejate arvu suurenemine ning Philadelphia Fed’i tootmisindeksi kukkumine juulikuu 5,1 punktilt -7,7 punktini. Positiivse uudisena võib välja tuua juulikuu tööstustellimuste oodatust suurema kasvu. Dollari tugevnemine nõrkade makroandmete taustal annab tunnistust dollarist kui jätkuvast safe haven valuutast. Nõrgad makrouudised on USAst tulnud terve käesoleva suve, lisades sellega üldisemat pessimismi globaalmajanduse taastumise väljavaadete kohta.

Philadelphia Fed’i tootmisindeksi ülinõrk tulemus sundis analüüsimajasid alandama USA majanduse väljavaateid ka eelolevateks nädalateks ning kuudeks. Danske Bank’i analüütikud prognoosivad USA sisemajanduse kogutoodangu kasvu aeglustumist 2 protsendini nii III kui IV kvartalis. Töötusmäär jääb DB prognooside kohaselt püsima 9,7% peale vähemalt 2011. aasta II kvartalini.

Alanud nädalal ilmuvad olulisemad andmed USA eluaseme- ja tööjõuturu, kestvuskaupade, SKT ning tarbimiskulutuste kohta. Langust eluasemeturul mõjutas maksusoodustuste kaotamine uutelt soetatud kodudelt. Müügis olevate kodude arv langes juunis 5,1% 5,37 miljoni ühikuni ning juuliks oodatakse veel 12,9% langust. Lisaks mõjutab eluasemeturgu ka madal nõudlus.

Kestvuskaupade tellimused kasvasid 2009. aasta märtsist kuni käesoleva aasta aprillini 20%, mis oli enamjaolt tingitud laovarude suurenemisest. Koos laovarude kasvu aeglustumisega on langenud ka kestvuskaupade tellimused. Siiski on juulikuu tööstustellimuste 1-protsendiline kasv julgustav ning kolmapäeval avaldatavate juulikuu tellimuste kasvuks oodatakse 3%. Transpordiväliste tellimuste kasvuks oodatakse 0,5%.

II kvartali esialgsed SKT andmed näitasid aastaseks kasvuks 2,4%. Reedel avaldatavatest redigeeritud tulemustest oodatakse aga näidu korrigeerimist allapoole ehk 1,4 protsendini. Reedel ilmuvad ka eratarbimise andmed, mille kvartaalseks redigeeritud kasvuks oodatakse 1,7%.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro kukkus eelmisel nädala USA dollari vastu nelja nädala madalaimale tasemele 1,2663 juurde. EUR/USD kauples terve nädala suhteliselt kitsas koridoris ja suutis alles reedel murda allapoole 1,2700 taset. Ligi 2-protsendine langus Nikkei 225 indeksis tõi alla ka Euroopa turud ning tugevneva dollariga langes ühtlasi ka EUR/USD.

Eurotsooni kohal on uuesti pead tõstmas mured nii riikide võlakriisi kui pangandussektori stabiilsuse ümber. Erinevus Iirimaa ja Saksamaa 2-aastaste võlakirjade tulususe vahel on tõusnud alates 6. augusti 1,85 protsendi pealt 3,06 protsendini. Vahed võlakirjade tulususte vahel suurenevad ka Portugali ja Kreeka, kuid vähem ka Hispaania jaoks. Suurenev vahe on ainult osaliselt seletatav riskisoovi kadumisega. Peamiseks põhjuseks on Iirimaa pangandussektori päästmiskulud, mis võivad Iirimaa keskpanga juhi sõnul küündida kuni 20 protsendini SKTst. Päästekuludega seoses kasvab ka eelarvedefitsiit kuni 20 protsendini, mis on ligi kaks korda rohkem kui pakuti aprillis. Valitsuse võlatase suureneb hinnanguliselt 84 protsendini SKTst.

Alanud nädalal ilmuvad Euroopast mitmed olulised makronäitajad. Täna hommikul avaldati Saksamaa PMI tootmis- ja teenustesektori indeksid. Tootmisindeks tuli alla analüütikute ootusi ning teenustesektori indeks oli ootustest parem. Täpselt samamoodi tulid ka eurotsooni PMI indeksid.

Teisipäeval ilmuvad Saksamaa II kvartali esialgsed reaalse SKT tulemused, millelt oodatakse täpsemat hinnangut 13. augustil avaldatud ülitugeva 2,2-protsendist kvartaalset SKT kasvu näidanud tulemuste kohta. 2,2% kasv on suurim alates Ida- ja Lääne-Saksamaa ühendamisest. Kolmapäeval ilmub Saksamaal ka Ifo ärikliimaindeks, mis eelmisel kuul oli 106,2 punkti ning prognooside kohaselt jääb selle kuu näit 105,5 punkti juurde. Reedel ilmuvad ka Saksamaa tarbijahinnaindeksid.

EUR/USD 6h graafik

Naelsterling

Naelsterling lõpetas eelmise nädala USA dollari vastu madalamal, sulgudes reedel 0,4% madalamal. Ka GBP/USD oli terve nädala kaubelnud suhteliselt kitsas vahemikus ning reedel langes paar tänu tugevnevale dollarile lõpuks allapoole 1,5500 taset. Naelsterling ei suutnud kaks nädalat tagasi murda läbi $1,6000 taseme ning on alates sellest ajast dollari suhtes langenud.

Alanud nädala olulisemad makronäitajad Suurbritanniast on teisipäeval avaldatavad BBA juulikuu kodulaenude andmed, mis on kasulikuks indikaatoriks enne keskpanga andmete avaldamist. Reedel avaldatakse UK II kvartali reaalse SKT redigeeritud andmed ja ootuste kohaselt jääb näit püsima 1,1% peale.

GBP/USD 4h graafik

Jaapani jeen

Jaapani II kvartali 0,1-protsendine SKT kasv valmistas turgudel pettumuse, viidates ühtlasi majanduse jahenemisele. Jaapani jeen jätkas möödunud nädalal USA dollari vastu tugevnemist, tõustes kokku 0,8%. USD/JPY on ka täna dollari vastu tõusmas, kaubeldes hetkel 85,35 taseme juures.

Jaapani valituse ja keskpanga ametnikud on jätkuvalt mõista andnud, et nad kavatsevad sekkuda valuutaturgudesse kui jeen peaks tugevnemist jätkama. Valitsus kaalub ka uut majanduse stimuleerimisprogrammi, kuid ligi 200% SKTst moodustav avaliku sektori võlatase ja kõrge eelarvepuudujääk jätab valitsusele suhteliselt seotud käed. Alanud nädalal ilmub Jaapanist paar olulisemat makronäitajat: teisipäeval avaldatakse Jaapani juulikuu kaubandusbilanss ning neljapäeval ilmub töötusmäär, mis jääb ootuste kohaselt püsima 5,3% peale.

USD/JPY 8h graafik

Nädala olulisemad sündmused:

Valuutapaarid kell 13.05:

Risto Sverdlik




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon