Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar võib alanud nädalal taastuda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturu nädala eelvaade: Dollar võib alanud nädalal taastuda

Risto Sverdlik

04.10.2010 13:10

Euro oli eelmise nädala suurim tõusja, kuid sentimendi ekstreemsus hoiatab võimaliku pöörde eest, mis tähendaks ühtlasi ka dollari taastumist. Jeen on jätkanud tugevnemist, hoolimata keskpanga lubadustest sekkuda valuutaturgudele.

USA dollar

USA esindajatekoda võttis eelmisel nädalal Hiinale poliitilise mõju avaldamiseks vastu seaduse, mis võimaldab Hiina vastu rakendada kaubanduslikke sanktsioone kui Peking ei lase rahvusvaluutal vabalt kõikuda. Küll aga peab seadus enne rakenduse leidmist läbima ka senati ja saama presidendi allkirja. Hiina on küll lasknud jüaanil tugevneda USA dollari vastu 1,7% alates septembri algusest.

USA dollar kukkus terve eelmise nädala, olles peamiselt tingitud üleeelmise nädala Föderaalreservi kommentaaridest, mille kohaselt on nad valmis käivitama majanduse taastumise toetamiseks uut likviidsusprogrammi. Dollari indeks kukkus reedel 78,22 punktini, mis on ühtlasi madalaim tase alates jaanuarist.

Osad eelmisel nädalal avaldatud makroandmed tulid küll oodatust kehvemad, kuid mured SKT langusest osutusid liialdatuks. II kvartali näit korrigeeriti 0,1 protsendipunkti võrra üles 1,7 protsendini. Analüütikute hinnangul kasvab USA majandus aasta teises pooles 2% ning järgmisel aastal 2,2%.

Alanud nädalal annab dollarile tooni Föderaalreservi liikmete kõned ja hinnangud majanduse taastumise kohta. Esmaspäeval toimub Fedi juhi Ben Bernanke küsimuste-vastuste voor ning teisipäeval kommenteerib Bernanke riigi fiskaalolukorda. Ülejäänud nädalal võtavad sõna Richard Fisher, Thomas Hoenig ja Daniel Tarullo.

Olulisematest makroandmetest avaldatakse esmaspäeval tehastetellimused, mis langesid 2008. aastal märkimisväärselt, kuid taastusid 2009.-2010. aastal. Prognooside kohaselt püsisid tellimused augustis muutumatuna. Teisipäeval avaldatakse ISM tootmissektoriväline liitindeks, millelt oodatakse septembris kerget tõusu. Suurimat kaalu omab reedene töötururaport.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Hoolimata nõrkadest eurotsooni majandusnäitajatest lõpetas euro eelmise nädala väga tugevalt, põhjustatuna peamiselt dollari nõrkusest. Dollari vastu saavutas euro reedel $1,3791 taseme ning esmaspäeva hommikul ületati hetkeks ka $1,3800 piir. Euroopas põhjustab endiselt peavalu Hispaania, Iirimaa ja Kreeka võlakriis, kuid euro tugevusele nad möödunud nädalal suuremat mõju ei avaldanud. Tugev riskisoov ning dollarist hoidumine toetas G10 riikide valuutadest enim just eurot. Tehniliselt on euro hetkel tugevalt üle ostetud ning alanud nädalal on potentsiaalne võimalus näha euro (ajutist) taandumist.

Alanud nädalal on tähelepanu all nii mõnedki olulised USA ja eurotsooni makronäitajad, millega võivad kaasnevad ka suuremad liikumised valuutapaarides. Nädal algab eurotsooni tootjahinnaindeksiga ja teisipäeval avaldatakse PMI teenustesektori indeksid ning jaemüügi tulemused. Kolmapäeval ilmuvad eurotsooni II kvartali SKT andmed, majapidamiste kulutused ja Saksamaa tehaste tellimused. Neljapäeval on käesoleva nädala olulisemaks sündmuseks Euroopa keskpanga intressimäära otsus, mis jäetakse ootuste kohaselt püsima 1% peale.

EURUSD

Naelsterling

Naelsterling lõpetas eelmise nädala dollari suhtes sisuliselt muutumatuna, kui Inglismaa keskpanga ametnike pessimistlikud kommentaarid ja üleskutsed uueks „kvantitatiivseks lõdvendamiseks“ rõhusid naelsterlingit, samas kui positiivsed globaalmajanduse näitajad lisasid valuutale toetust. Inglismaa keskpanga liige Adam Posen teatas, et uueks likviidsusprogrammiks on põhjust küllaga, kuid Hiina, USA ja UK tootmissektori kasv leevendas väljendatud pessimismi. BoE teine liige Paul Fisher teatas samas oma seisukohas, et keskpank ei kavatse laiendada stiimulprogrammi mahtusid.

Neljapäeval toimubki BoE intressimäära ning stiimulprogrammi otsus. Eelmisel kohtumisel jagunesid hääled kaheksa ühe vastu, millega jäeti intressimäärad muutmata 0,5% peale 18 järjestikusel kuul ja kõikide eelduste kohaselt jäävad nad samale tasemele ka sel nädalal. Sellest tulenevalt ei ole keskpanga kohtumise otsusest suuremat liikumist naelsterlingis oodata. Küll aga võivad kehvad makronäitajad indikeerida keskpanga valmidust laiendada stiimulprogrammi, mis paneks naelsterlingi tugeva surve alla.

Alanud nädalal näitavad Suurbritannia majanduse taastumise jätkusuutlikkust PMI ehitus ja teenuste sektori indeks; neljapäeval avaldatakse tööstustoodangu ja töötleva tööstuse andmed; ja reedel ilmub tootjahinnaindeksid.

GBPUSD

Jaapani jeen

Kuigi oht Jaapani keskpanga uueks sekkumiseks on suur, jätkas jeen eelmisel nädalal tugevnemist. Keskpank võib lisaks otsustada lõdvendada monetaarpoliitikat, eesmärgiga toetada majanduse taastumist. Pärast 2,12 triljoni jeeni müümist eelmisel kuul võib keskpank samas proovida jeeni nõrgestamiseks ka alternatiivseid meetodeid. Teisipäeval teeb keskpank intressimäära otsuse, mis jäetakse analüütikute hinnangul püsima 0,1% peale. Keskpank võib ühtlasi teatada ka laenuprogrammide laiendamise otsusest. Peaminister Naoto Kan ütles, et valitsus teeb keskpangaga tihedat koostööd deflatsiooniohu vältimiseks ning astutakse vajalikud sammud ekspordipõhise majanduse toetamiseks.

USDJPY

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon