Nõudlus konsultatsiooniteenuste järele kasvab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nõudlus konsultatsiooniteenuste järele kasvab

Kristjan Kaar

08.10.2010 08:34

Kulutuste kärpimine ei ole paraku puhaskasumi kasvu silmas pidades pikaajaliselt jätkusuutlik, mistõttu on paljud ettevõtted sunnitud panustama efektiivsuse tõstmisele, milles mängivad aga suurt rolli konsultatsiooniteenuseid pakkuvad ettevõtted.

Accenture Plc (NYSE: ACN) on globaalselt tegutsev ettevõte, mis pakub peamiselt ettevõtetest klientidele konsultatsiooni- ja tehnoloogiateenuseid erinevates ärisektorites. Enam kui 120 riigis tegutsev Accenture teenis 31. augustiga lõppenud majandusaastal $21.6 miljardit müügitulu, millest ligikaudu poole moodustas ettevõtete poolt põhitegevust toetavate teenuste sisseostmine (inglise k. outsourcing). Accenture’il on ette näidata ka muljetavaldav kliendibaas - ettevõtte poolt pakutavaid teenuseid kasutab 96 Fortune Global 100 ja ligikaudu kolmveerand Fortune Global 500 hulka kuuluvatest ettevõtetest.

William D. Green, Accenture tegevdirektor, ühines ettevõttega 1977. aastal. Nii bakalaureuse kui ka magistrikraadi on Green teeninud nimekast Babson College’ist, kus ta õppis majandusteadust ja ärijuhtimist. Oma eduka karjääri jooksul on Green olnud Accenture operatiivdirektor, juhatanud ettevõtte kommunikatsiooni- ja tehnoloogiaüksust ning ka maavarade üksust. Aastal 2001 nimetati William Green Accenture tegevdirektoriks ja samuti ka nõukogu esimeheks.

Accenture avaldas FYQ4 tulemused 30. septembril peale regulaarset kauplemisaega. Majandusaasta viimases kvartalis kasvasid ettevõtte tulud $5.42 miljardile vs konsensuse poolt oodatud $5.3 miljardit. EPSi teenis Accenture $0.66, mis ületas konsensusootust $0.63. Parimaid tulemusi näitasid y-o-y lõikes ettevõtte finants- ja tootearendusteenuseid pakkuvad üksused, mille tulud kasvasid vastavalt 14% ja 16%. Möödunud aasta sama perioodiga võrreldes vähenesid üksnes avaliku sektori nõustamisest saadud tulud (ilma valuutakursside muutustest tulenenud kahjumita oli tulude langus 8%). Regioonide lõikes kasvasid Ameerika Ühendriikide üksuse tulud 10%, Euroopa, Kesk-Ida ja Aafrika üksuste tulud 6% ning Aasia ja Vaikse ookeani üksuste tulud 7%.

Möödunud aasta neljandat kvartalit iseloomustas selgelt nõudluse kasv Accenture poolt pakutavate teenuste järele. Nimelt sõlmis ettevõte neljandas kvartalis kokku $6.5 miljardi väärtuses uusi lepinguid – tulemus ületas ka Deutsche Banka optimistlikke prognoose. Accenture sõnul on konsulteerimisteenuste eest on saadav tulu $3.5 miljardit ja ettevõtete poolt põhitegevust toetavate teenuste sisseostmine tähendab tulevates kvartalites ca $3.0 miljardi väärtuses tulusid. Kolmandat kvartalit järjest püstitasid uue rekordi ka infotehnoloogiateenuste lepingumahud. Accenture B/B (book-to-bill) suhtarv oli neljandas kvartalis 1.20x vs 2009. aasta neljanda kvartali 1.08x.

Accenture kollektiivi lisandus möödunud majandusaastal 64,000 uut töötajat ehk ettevõte ületas aasta alguses tehtud prognoose ca 14,000 töötaja võrra. Augustikuu lõpu seisuga töötab ettevõtte heaks kokku 204,000 inimest, mille tulemusena langes tööjõu rakendatus q-o-q baasil 2 protsendipunkti võrra ehk 86% peale. Kui võtta arvesse viimaste kuude värbamisi, millega on kaasnenud tohutud kulutused, siis on tulevikku silmas pidades tegu positiivse uudisega.

Majandusaasta 2011 esimese kvartali tuludeks prognoosib Accenture ca $5.6 kuni $5.8 miljardit (sisaldab ka valuutakursside muutusest tulenevat ca 3%list kahjumit). Käesoleva majandusaasta tulude kasvuks ootab ettevõte aga 7% kuni 10% (ilma valuutakursside muutusi arvestamata). Aktsiapõhise kasumi kasvuks prognoosib Accenture 13% kuni 16% ehk FY2011 EPSiks ootab ettevõte $3.00 kuni $3.08 (konsensusootus on $3.00). Samuti tõstis Accenture aktsiapõhist dividendi 20% ($0.075 võrra) ehk $0.45 aktsia kohta. Dividendid maksab ettevõte välja 15. novembril.

Pärast 1. oktoobril avaldatud majandustulemusi kinnitas Morgan Stanley analüüsimaja Accenture hinnasihti $48 ning “overweight” reitingut. Deutsche Bank määras ettevõtte hinnasihiks $50 varasema $49 asemel, Credit Suisse kinnitas oma hinnasihti $55, Citigroup tõstis Accenture hinnasihi $53 peale ja Wells Fargo tõstis ettevõtte aktsiareitingu “outperform” peale.  

Accenture viimase 2 aasta aktsiagraafik

Allikas: stockcharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon