HP-Compaq'i diil: metsa raiutakse, laastud lendavad - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

HP-Compaq'i diil: metsa raiutakse, laastud lendavad

Sure Bet

04.09.2001 20:38

Compaq ja Hewlett-Packard ühinevad! Uuest Hewlett-Packard'st saab maailma suurim serverite, lauaarvutite, handheldide ning printimisseadmete tootja. Firmal saab olema neli divisjoni:
  • Access Devices - handheldid, PCd. 29 miljardi dollarilise kogukäibega divisjoni hakkab juhtima Duane Zitzner kes on praegu HP arvutussüsteemide osakonna juht.
  • IT Infractructure - serverid, storage, software. 23 miljardilise käibega divisjoni hakkab juhtima Peter Blackmore, praegune Compaq'i Sales and Services asepresident.
  • Imaging and Printing - printerid. 20 miljardilise käibega osakonna juhiks jääb ka praegu seda HPs juhtiv Vyomesh Joshi.
  • Services - consulting, support, outsourcing. 15 miljardilise käibega ning 65,000 töötajaga osakonda hakkab juhtima Ann Livermore.(HP)
See muudab HP rohkem IBM'i (NYSE: IBM) sarnaseks ning on ilmselt strateegiliselt hea otsus. Nii HP kui ka Compaq on viimastel aastatel järginud sarnaseid strateegiaid, püüdes muutuda rohkem teenusekesksemaks, pannes palju R&D dollareid storage arendusse ning püüdes pakkuda kliendile terviklahendusi. Tehinguga loodetakse saada valmis järgmise aasta esimese poole sees. Kuna on tegemist väga suurte ettevõtetega, siis leidub hulgaliselt väiksemaid firmasid, mida see tehing mõjutab.
  • Lexmark International (NYSE: LXK) on üks suuremaid printerite tootjaid personaalarvutitele. Compaqi poolt müüdavad Lexmarki printerid moodustavad ca. 7% firma tuludest. Kui Compaq ostetakse HP poolt ära, siis on väga tõenäoline, et see koostöö katkeb, kuna HP on ise väga suure turuosaga (ca. 40%) printerite tootja.
  • Arrow Electronics (NYSE: ARW) ning Avnet (NYSE:AVT)müüvad nii Compaqi kui HP mid-range servereid, mis moodustavad ca. 20-25% mõlema firma müügikäibest. Lisaks neile kahele müüb Pioneer-Standard Electronics (Nasdaq: PIOS) Compaqi mid-range servereid, kuid HPga tal leping puudub. Tegelikkuses on Pioneer-Standard IBM'i juhtiv distribuutor. See võib ka olla põhjuseks, miks HP tõenäoliselt Pioneer-Standardi lepingut ei pikenda. Compaqi osakaal Pioneer-Standardi käibest oli ca. 18%, mis on piisavalt suur, et investoreid ärevaks teha.
Teised PC sektori esindajad nagu DELL, SUNW, IBM erilist mõju sellest ühinemisest vähemalt esialgu ilmselt ei tunne. Võibolla vaid SUNW high-end serverite äri saab väiksese upticki tänu HP ja Compaqi diiliga kaasneva "segaduse" tõttu.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon