Panus nafta hinna tõusu jätkumisele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Panus nafta hinna tõusu jätkumisele

Mikk Taras

20.05.2011 10:35

Shutterstock

Hiljutine nafta hinna korrektsioon on energiaettevõtete aktsia hinnad allapoole toonud ja mitmel pool hinnatasemed taas investeerimiseks huvitavaks teinud. Kanadas tegutsev Suncor Energy on üks ettevõte, mis võib pakkuda huvitavat võimalust kallinevale nafta hinnale panustamiseks.

Ettevõtte tutvustus

Suncor on integreeritud naftaettevõte, mis alustas 1967. aastal  Kanadas naftaliivast ammutatud musta kulla tootmist. Tänaseks on Suncor kasvanud 62 miljardi dollarilise turuväärtusega naftaettevõtteks, mis keskendub nafta tootmisele maailma ühest suurimast ebatraditsioonilisest maardlast Albertas.

Suncori tegevuse keskmes on bituumeni kaevandamine, mida töödeldakse ja muudetaks rafineeritud kütuseks koos kõrvalsaadustega. Lisaks  ebatraditsioonilisele naftatootmisele, tegeletakse ka tavapärase maagaasitootmisega, kuid tuludest moodustab see väikese osa. Suncorile kuulub neli rafineerimistehast (tootmisvõimsusega 433000 barrelit päevas), määrdeainete tehas ja suur jaemüügivõrk rohkem kui 1500 bensiinijaamaga. Pärast Petro-Canada ülevõtmist müüb Suncor Kanadas bensiini Petro-Canada nime all. USAs müüvad Suncori poolt toodetud kütust Phillips 66 ja Shell.

Suured reservid

Suncorile kuulub Kanada naftaliiva maardlates umbes 6 miljardit barreli eest kinnitatud reserve ja 18 miljardit barrelit kinnitamata reserve. Suncori tänase turuväärtuse juures tähendab see, et kinnitatud reserve hinnatakse umbes 10 dollari väärtuses barreli kohta. 100-dollarilise nafta hinna juures on see atraktiivne hinnatase, eriti kui sinna juurde lisada võimalikud kinnitamata reservid.

Kasvavad tootmismahud

Suncor toodab praegu naftaliivast umbes 300 000 barrelit naftat päevas, mis peaks järgnevate aastate jooksul mitmekordistuma. Kuna eelmisel aastal kasvasid Suncori tootmismahud aeglaselt, otsustas ettevõte hiljuti sõlmida strateegilise partnerluslepingu naftagigandi Totaliga, mis peaks kiirendama nafta tootmist. Pikaajaliselt kiirendab naftaliivast musta kulla tootmist pidevalt arenev tehnoloogia, mis võimaldab ebatraditsioonilistel naftaettevõtetel kiiremini ja odavamalt naftat ammutama. Kuigi naftaliivast kütuse tootmine on reeglina kulukam tegevus tavapärasest nafta pumpamisest, oleks Deutsche Banki energiasektori analüütiku Natalia Smirnova hinnangul Suncor võimeline kasumit teenima ka siis, kui nafta hind peaks 100 dollari juurest rohkem kui poole võrra odavnema.

Hea algus aastale

Selle aasta esimeses kvartalis teenis Suncor iga rafineeritud barreli eest $16 dollarit kasumit, mis on kõrgete nafta hindade korral konkurentidest kordades parem tulemus. Ilmselt on selle põhjuseks hästi integreeritud naftatootmise ja rafineerimise üksused, mis võimaldavad ettevõttel efektiivselt omaenda maardlatest saadavat naftat rafineerida.

Erinevalt rafineeritud kütuse müügist oli vähem kasumlik Suncori naftatootmine, millest teeniti 12  dollari kasumit barreli kohta. Konkurentide puhul jäi keskmine tulemus umbes 15 dollari juurde, mis viitab ilmselt Suncori kõrgematele kuludele seoses ebatraditsioonilisel viisil nafta ammutamisega.

Atraktiivne hinnatase

Ilma ühekordsete kuludeta teenis Suncor esimeses kvartalis upstream ja downstream äritegevusest 0.77 dollarit kasumit, mis oli konsensuse ootustest  parem. Aasta kokkuvõttes peaks Suncor näitama 100 dollarilise nafta hinna juures sarnast kasumit ka järgnevate kvartalite jooksul, mistõttu kaupleb 3.2 dollarilise EPSiga Suncor 12.5x selle aasta oodatavat kasumit. Ajalooliselt on ebatraditsioonilised naftaettevõtted kaubelnud tsükli keskfaasis 15.5x kasumit, mistõttu võiks Suncori aktsial olla tõusruumi praeguselt 40 dollarilt 50 dollarile. Suncori kasvupotentsiaali arvestades on mitmed analüüsimajad aga veegli positiivsemad. Näiteks Goldman Sachsi energiasektori analüütik Arjun Murti näeb aktsias +50% tõusuruumi, andes varade väärtuse järgi Suncori aktsiale 62 dollarilise hinnasihi.

Lisaks soodsale hinnatasemele teevad Suncori aktsia atraktiivseks ka kasvavad dividendid. Koos kallineva nafta hinna, suureneva tootmismahu ja kontrolli all olevate kapitaliinvesteeringutega suureneb Suncor vaba rahavoog, mistõttu makstakse igas kvartalis 0.1 dollarit aktsia kohta dividende, mida juhtkond on lubanud edaspidi tõsta.

Kokkuvõttes võib suure kasvupotentsiaaliga Suncor pakkuda nafta hinna korrektsiooni järel huvitavat võimalust energiasektorisse investeerimiseks. Suurimad riskid investeerimisel oleks oodatust aeglasem naftaliivade kasutuselevõtt ja nafta hinna jätkuv langus seoses globaalse majanduskasvu jahtumisega. Kui aga nafta hind peaks jätkama pärast 10%-st korrektsiooni taas tõusu, võib Suncor olla hea valik sellele panustamiseks.

Suncori aktsia hind

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon