Sundvõõrandatud majade arv kasvab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sundvõõrandatud majade arv kasvab

Vallo Lees

25.05.2011 14:18

Shutterstock

USA suurimad pangad ja hüpoteeklaenajad on järjekindlalt haaramas enda omandusse aina rohkem ja rohkem kinnisvara, sundvõõrandades makseraskustes olevate klientide kodusid. Analüütikute arvates võib see niigi kaua kestnud kinnisvarakriisi veelgi süvendada ja mõjuda pärssivalt majanduskasvule.

Kinnisvarastatistikat pakkuva RealtyTrac’i andmetel on laenuandjate omanduses aina kasvavate sundvõõrandamiste tõttu enam kui 872 000 maja. See on ligi kaks korda suurem number kui finantskriisi alguses 2007. aastal. Kuid see pole veel kõik. Prognooside kohaselt peaksid laenajad käesoleval aastal omandiõiguse saama veel ühe miljoni makseraskustes oleva maja üle ning tulevate aastate jooksul ulatub see number mitmetesse miljonitesse.

Allikas: New York Times

CalculatedRisk aga toob välja, et RealtyTrac’i numbrid võivad olla ülehinnatud. Nimelt leitakse Fannie Mae, Freddie Mac, FHA (Federal Housing Administration), Private Label Securities ning FDIC poolt kindlustatud institutsioonide andmetele tuginedes, et see number on ligilähedane 600 000-le. Samas tuuakse välja, et hetkel on sundvõõrandamisprotsessis ca 2.25 miljonit maja ning 1.8 miljoni kodu puhul on laenumaksed hilinenud 90 päeva või rohkem. Seega võib sundvõõrandamistele lisa oodata.

Allikas: CalculatedRisk

Analüütikud ja majandusteadlased kardavad, et laenajate omanduses olevakinnisvara hulga suurenemine tekitab järjekordse nõiaringi. Nimelt langetab üha suurenev makseraskustes kinnisvara müük majade hindasid ning see langetab majade turuväärtust, mis omakorda viib järgmiste makseraskustes kinnisvarade müügini. Analüütikud toovad välja, et kuigi käes on kevadmüügi hooaeg, on kinnisvara hinnad üle terve riigi viimastel kuudel langustrendis olnud.

Nagu alljärgnevalt jooniselt näha, prognoosivad analüütikud, et selleks, et laenajad saaksid kogu oma sundvõõrandatud kinnisvara praeguse müügitempo juures maha müüa, kulub ligikaudu kolm aastat. Moody’s analüütiku Mark Zandi sõnul on see pangandussüsteemile raskusi valmistamas ning tema sõnul on hindades veelgi langusruumi. Nimelt võivad Moody’s hinnangul 2011. aastal majade hinnad odavneda 5% ning järgmiseks aastaks oodatakse vaid mõõdukat tõusu. Piirkondades, mida kinnisvarakriis räsis kõige tugevamini, võib taastumine veelgi kauem aega võtta.

Allikas: New York Times

Kuigi kinnisvaramüük on viimastel nädalatel natukene kasvanud, on pankadel ja teistel laenajatel küllaga tegemist sundvõõrandamisprotsessis olevate majadega. Näiteks Atlantas sundvõõrandasid laenajad märtsis ühe makseraskustes maja müügi kohta kaheksa uut. Minneapolises oli vastav suhe kuus ühele ning Chicago ja Miami piirkonnas lisandus iga makseraskustes maja müügi kohta kaks sundvõõrandamist. Enne kinnisvarabuumi oli see suhe ligilähedane üks ühele. Põhjuseks, miks varud järjest kasvavad peetakse mitteadekvaatseid töötajaid ning viivitusi laenuandjate poolt, sest sundvõõrandamisprotsessid on võimude hoolsa järelevalve all.

Freddie Mac teatas, et 2011. aasta esimeses kvartalis küündis sundvõõrandatud majade müük rekordtasemeteni, müüdi üle 30 000 maja. Samas oodatakse ka sundvõõrandamiste kasvu, osalt sundvõõrandamisprotsesside jätkamise ning osalt tõsistes makseraskustes olevate laenude tõttu. Fannie Mae ütles, et müüs esimeses kvartalis 62 814 enda omanduses olevat maja, eelmisel aasta samal ajal oli vastav näitaja 38 095. Seega müüsid Fannie ja Freddie üle 90 000 sundvõõrandatud majad, kuid nende kahe koguvarud vähenesid kõigest 16 185 ühiku võrra. See näitab, et sundvõõrandamiste tempo on tõusnud, kuid samas müüakse antud maju kiiremini, kui neid omandatakse.

Kinnisvaramaaklerite arvates piiravad laenajad pakkumist kunstlikult, kuid selline olukord ei saa lõpmatuseni kesta ning kui kõik need majad lõpuks turule jõuavad, hakkavad hinnad langema. Suuremad pangad aga vaidlevad vastu. Nende sõnul ei soovi nad müügiprotsessiga venitada, sest kinnisvara hoidmisega kaasnevad hooldus- ja muud kulud. Samas ei soovi nad kogu kinnisvara ka ühekorraga müüki paisata. Freddie Mac’is makseraskustes olevate majade müügiprotsessi juhtiv Eric Will ütles, et kui suure pakkumise tõttu hakkavad hinnad langema, siis aitavad laenajad ise kaasa majade turuväärtuste langusele ning see ei ole kindlasti nende eesmärk. Pigem soovitakse hindade stabiilsust.

Üheks peamiseks varude tekkimise põhjuseks ongi pikenenud sundvõõrandamisprotsessides olevate majade müügiperiood, mis praegu ulatub keskmiselt 176 päevani, kusjuures sellele eelneb veel 400 päevane periood, mille jooksul laenaja vara enda nimele saab. Müügi- ning sundvõõrandamisprotsessi pikenemise tingis kindlasti ka valitsuse uurimine ebakorrektselt vormistatud dokumentide üle eelmisel sügisel, mistõttu suuremad laenajad aeglustasid oma tegevust, et kontrollida, kas kõik paberid on ikka korras ning ca kaks tosinat laenajat peatasid sundvõõrandamised mitmeks kuuks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon