Arenevad turud – keerulised ajad Hiinas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arenevad turud – keerulised ajad Hiinas

Mikk Taras

27.06.2011 09:30

Shutterstock

Krediidikriisi järel voolas arenevatele turgudele rekordilistes kogustes raha, saades kasu kiirest majanduskasvu taastumisest, börsirallist ja valuutade kallinemisest. Selle aasta esimeses pooles hakkasid aga esimesed külalised peolt lahkuma.

EPFR andmetel voolas aasta esimese kolme kuuga arenevate turgude aktsiafondidest välja kümneid miljardeid dollareid rohkem raha, kui sinna investeeriti. Kui aprillis oli näha arenevate turgude vastu korraks ostuhuvi, siis viimastel kuudel on taas jätkunud aktsiate müümine.

Sellel nädalal vaatame lähemalt, millises seisus on suuremate arenguriikide (Hiina, Brasiilia, India ja Venemaa) majandused ja samuti tutvustame investeerimisideid, mis meile antud riikidest on silma jäänud. Alustuseks heidame pilgu globaalse majanduskasvu jaoks äärmiselt tähtsatele trendidele Hiina majanduses.

Hiina majandus

Hiina majanduse puhul on pikalt kardetud, et riik on keskendunud majanduskasvu kvaliteedi asemel liigselt kvantiteedile ja lõpuks on kätte jõudmas hetk, mil ülekuumenenud majandusmull hakkab lõhkema. Sellest annavad märku langev kinnisvaratehingute arv, pankade poolt väljastatud uute laenude vähenemine ja tööstustoodangu kasvu aeglustumine.

Suuresti on Hiina majanduse jahtumise taga keskpanga rangem rahapoliitika. Alates oktoobrist on korduvalt tõstetud baasintressimäärasid ja suurendatud pankadele kehtestatud kohustusliku reservi nõudeid. Paraku ei ole rangem rahapoliitika siiani oodatud tulemust andnud, hinnad jätkavad tõusu ja hoiuste reaalintressimäärad püsivad negatiivsed.

Hiina suurim murelaps on mullistunud kinnisvaraturg, mis liigub pessimistide hinnangul Eestit mõni aasta tagasi tabanud krahhi suunas. Juba praegu on kinnisvaratehingute arv võrreldes aastatagusega vähenenud poole võrra ja sellele peaks järgnema ka korrektsioon hindades, mis on juba suuremates linnades nagu Peking ja Shanghai langema hakanud.

Allikas: Deutsche Bank

Samas tasub Hiina kinnisvaramulli puhul arvestada elanike sissetulekute kiire kasvuga ja linnastumisega, mis tekitavad pidevalt nõudlust uute eluasemete järele. Samuti teevad hiinlased kinnisvara soetades suuri sissemakseid, küsides vähem laenuraha pangast. Pangandussektor omakorda kuulub riigile, kes on ka varem probleemide korral pankadele abi pakkunud.

Antud faktoreid arvesse võttes näeme Hiina kinnisvaraturu hindasid küll langemas, kuid ei oota kogu Hiina majanduse kaljuäärelt allakukkumist. Aasta esimese poole järgi tundub Hiina pigem liikuvat „pehme maandumise“ suunas, mille korral võiks 2011. aasta majanduskasv jääda umbes 8-9%-i juurde.

Hiina aktsiad

Hiina aktsiaturud ei ole globaalsest finantskriisist taastumise järel viimased kaks aastat ülekuumenemisriskide tõttu paigalt liikunud. Seda näitab ka USAs noteeritud börsil kaubeldav fond iShares FTSE China 25 Index Fund (FXI), mis kaupleb 2009. aasta suve tasemel. Hiina aktsiate tõus globaalse finantskriisi põhjadest on olnud tagasihoidlikum võrdluses ka teiste suuremate arenevate turgudega nagu India, Brasiilia ja Venemaa.

Nagu eelnevalt kirjutasime, siis on Hiina börse paigal hoidnud mitmed makroriskid. Allpoolt toodud graafikul on selgelt näha, kuidas Hiina aktsiad ja SKP kasv on ajaloos käsikäes liikunud.

Allikas: Deutsche Bank

Võrdluses teiste Aasia börsidega on Hiina aktsiate hinnatase soodne. Morgan Stanley hinnangul kauplevad Hiina aktsiad  umbes 11x selle aasta aktsiapõhist kasumit. Tegu on soodsa hinnatasemega võrreldes viimaste aastate keskmise ja ülejäänud Aasia börsidega.

Allikas: Morgan Stanley

Arvestades Hiina majanduses valitsevaid makroriske ei ole soodne hinnatase siiski piisav põhjus aktsiate soetamiseks. Ajalugu näitab, et Hiina investorid võiks ostuvõimaluste otsimiseks oodata esimesi märke lõdvemast rahapoliitikast ja võimalik, et ka uutest valitsuse stiimulitest. 2004. ja 2008. aasta kogemuse järgi on poliitikas suunamuutust oodata siis, kui ka sealsed institutsioonid nagu NDRC (National Development and Reform Commission), CBRC (China Banking Regulatory Commission) ja Poliitbüroo hakkavad muret tundma majanduskasvu jahtumise, ettevõtete pankrotilaine ja kohalike omavalitsuste makseraskuste pärast.

Riskialtid investorid võivad aga juba praegu pilgud Hiina poole pöörata. Üks võimalus selleks on otsida aktsiad sektoritest, mille arengut soodustab valitsus. Näiteks on atraktiivsed sektorid tervishoid ja haridus, mille kättesaadavuse parandamiseks plaanib Hiina valitsus teha suuri investeeringuid.

Hiina tervishoiusektorist on USA börsidelt meie radarile jäänud Hiina üks suurim ja kasumlikum meditsiinitehnoloogia tootja Mindray Medical (MR). Esiteks on Mindray’l kasvupotentsiaali Hiinas, kus kasvavad hoogsalt investeeringud tervishoiusektorisse. Teiseks eelistatakse üha enam Mindray meditsiinitehnoloogiat ka eksportturgudel, kuna Hiinas toodetud meditsiinitehnoloogia on umbes kolmandiku võrra soodsam võrreldes konkurentidega. 2012. aasta ootuste järgi kaupleb Mindray aktsia kõigest 16x aastast aktsiapõhist kasumit, mis on viimaste aastate keskmise 30x hinna ja järgneva 12 kuu kasumi suhtarvuga võrreldes märgatavalt soodsam hinnatase. Pikemalt saab Mindray Medicali kohta lugeda Pro analüüside alt siit.

Kokkuvõttes nendime, et Hiina majandus on jahtumas koos mitmete raske maandumise riskidega (loe pikemalt siit), mistõttu ei ole praegune keskkond soodne ka laiemalt Hiina börside tõusule panustamiseks. Osaliselt kajastuvad Hiina makroriskid aga sealsetes aktsia hindades, kuid Hiina investoritel tasub ostmisega oodata ilmselt seni, kui ka sealsed poliitikud hakkavad muret tundma majanduskasvu jahtumise pärast ning asuvad majandust lõdvema rahapoliitika ja stiimulitega turgutama.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon