Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Nelli Janson

02.08.2011 11:25

Möödunud nädal tõi USA-st taas tiheda tulemustesaju, pakkudes investoritele nii põhjust rõõmustamiseks kui ka muretsemiseks.

Lõppenud nädala tulemustetabelisse valisime erinevatest sektoritest 115 firmat, milledest oodatust suurema kasumiga (või oodatust väiksema kahjumiga)  üllatasid 86 ettevõtet ehk 75%. Konsensuse prognoosidest suuremat käivet näitasid aga ainult 57 firmat ehk 49,5%. Vaatamata sellele, et kasumi osas näitasid firmad siiski valdavalt oodatust paremaid numbreid, siis keskmine tulemustejärgne reaktsioon kujunes üsnagi negatiivseks ehk -2,18%.

Osaliselt on see seletatav nö negatiivsete üllatajatega, kes meie tabelisse sattusid, sest mõnel juhul müüdi aktsiad lausa 20-30% alla ja seetõttu kukkus alla ka kogu tabeli keskmine. Teisalt olid sunnitud aga möödunud nädala tulemustest teatajad paiskama oma numbrid turule, mis oli väga heitlik ja haavatav. Lõppenud nädalal oli turuosaliste tähelepanu keskendunud peamiselt USA võlakriisile ning seetõttu võis nii mõnigi häid tulemusi näidanud firma aktsia saada ebaõiglaselt karistatud.

Rääkides positiivsetest üllatajatest, siis üheks selliseks oli kindlasti Green Mountain Coffee Roasters (GMCR), mille aktsia jätkab kõrge lennuga tiivustatuna suurepärastest tulemustest. Firma teenis kasumit aktsia kohta $ 0,49, mis ei olnud isegi mitte võrreldav konsensuse $ 0,14-lise ootusega. Võrreldes möödunud aastaga kasvatas firma käivet 126,5% ja seda kahtlemata head saavutust premeerisid investorid 20% tõusuga aktsiahinnas, mis viis GMCR-i ka kõigi aegade tippudeni $ 107 tasemeni.

Märgatavalt õnnetumad on aga ilmselgelt IMAX (IMAX)-I investorid, kes on sunnitud vaatama, kuidas aktsia on loetud päevade jooksul kaotanud 1/3 oma väärtusest. IMAX-i tulemused jäid teises kvartalis oluliselt konsensuse ootustele alla (EPS $ 0,07 versus konsensuse $ 0,19) ning hetkel on aktsia kauplemas oma eelmise sügise tasemete juures ehk $ 18,45 kandis.

Käesoleval nädalal saabub tõehetk mitmele uuele ja kuumale IPO-le nagu näiteks LinkedIn (LNKD)-le, mille aktsia liikumine on ilmselt meeleheitele  viinud juba ka kõige kindlameelsemad lühikeseksmüüjad. Aktsia on viimased nädalad kaubelnud $ 100 taseme kandis, vaatamata sellele, et nimetatud hinnatase on kõrgem ka firma turule aidanud pankade antud hinnasihtidest.

Teistest enam võiks huvi pakkuda veel teinegi värske IPO- uuendusliku ärimudeliga autorendifirma Zipcar (ZIP), millest LHV foorumis ennegi juttu on olnud. Põnevust võiks pakkuda ka Priceline (PCLN)- internetis tegutsev reisibüroo, mis on konsensuse ootustest paremate tulemuste teatamisest juba omamoodi traditsiooni endale loonud, sest seda on õnnestunud firmal teha juba aastaid (täpsemalt öeldes oleks teise kvartali oodatust paremad tulemused ettevõttele 21-ne järjestikune kvartal, mil PCLN konsensuse prognoose lööb).  Inimeste kaalujälgimisega tegeleva firma aktsia Weight Watchers (WTW) on kindlasti nüüd ise jälgimise all, sest möödunud kvartalil väga tugevate tulemuste ja prognoosiga üllatanud firma suhtes on ootused kahtlemata suured.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon