Goldman Sachs: LED sektor pakkumas huvitavat võimalust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Goldman Sachs: LED sektor pakkumas huvitavat võimalust

Nelli Janson

23.11.2011 12:44

Shutterstock

Ettevõtted, mis tegelevad LED valguslampide tootmisega pole viimasel ajal just investorite lemmikud olnud. Eelkõige on firmade aktsiad surve all hoidnud Hiina tootjate madalam hinnatase, mis ettevõtete marginaale olulisel määral kahandanud on. Goldman Sachsi analüütikute hinnangul on LED sektorile siiski tunneli lõpus valgus paistmas.

LED sektorisse kuuluvad Cree (CREE), Veeco  Instruments (VECO), Rubicon Technology (RBCN), Aixtron SE (AIXG) ja mitmed teised USA börsil mitte kauplevad firmad nagu Epistar ning NVC Lighting. Aasta algusest on aktsiate väärtus oluliselt kahanenud  vastavalt  CREE -60%, VECO -45%, RBCN -60% ja AIXG -68%.  Nagu näha on LED sektor investorite poolt üsna hüljatud ning seda enam võiks pälvida Goldman Sachsi positiivne nägemus turuosaliste seas tähelepanu.

Goldman Sachs toob alustuseks peamise sõnumina välja nõudluse kasvu LED valgustite järele ja soovitavad eelistada firmasid, millel on teistest eristuv tehnoloogia. Teisalt soovitavad nad vältida ettevõtteid, millel on suur osalus juba küpsetes tsüklitoodetes nagu televiisorid ja notebook`d ja keskenduda just LED valgustite turule, kus tsükkel on alles algamas.

Oma nägemusega LED valgustite nõudlusejärsu kasvu osas erinevadki Goldman Sachsi analüütikud peamiselt ka konsensusest. Enamus analüütikuid hindab LED sektori käekäiku eelkõige pakkumise põhjal, kuid Goldmani analüütikud usuvad, et olulisemaiks aktsiahinna veduriks saab just nimelt aina suurenev nõudlus LED valgustite järele.

Sellest tulenevalt eelistab Goldman investoritele eelkõige CREE, AIXG,Epistar ja NVC Lightning aktsiaid ja vältida soovitatakse näiteks Rubicon Technology (RBCN)-i, millele on antud ka Müü reiting. Analüütikud usuvad, et 2015. aastaks LED turu käive kahekordistub, kasvades $ 10 miljardi pealt $ 20 miljardi peale. Ühtlasi prognoosivad nad, et LED valgustite laialdasem kasutuselevõtt hoogustub eelkõige tänu võimalusele vähendada kulusid, sest mitmesugused tehnoloogilised arendused LED valgustustites lubab kliendil olulisel määral valgustuse kogukulusid kärpida.

LED valgustuse kasutuselevõttu toetavad ka mitmesugused riiklikud regulatsioonid. Mitmel pool on valitsustel plaanis juurutada energiasäästlikku poliitikat ja lähiaastatel peaks vähemalt 20 riiki loobuma hõõglampidest. Hiinas on plaanis suuremahulised tänavavalgustuse projektid, mis kavatsetakse järgmise viie aasta jooksul ellu viia ja Lõuna-Korea on võtnud eesmärgiks üleriigiliselt 2020. aastaks saavutada 60%-lise LED valgustite kasutuselevõtu ja Jaapanis müüakse juba praegu LED lampe rohkem kui hõõglampe.

LED sektoris on probleemiks olnud ka ületootmine ning nüüd prognoosivad analüütikud 2012 ja 2013. aastakse ületootmist ainult 2% võrreldes 2011. aasta 11%-ga. Nõudluse ja pakkumise suhe paraneb eelkõige tänu nõudluse suurenemisele ja kolmandajärguliste tootjate tootmismahtude vähenemisele.

Nagu eelnevalt öeldud on analüütikutel sektoris oma kindlad lemmikud :

CREE- Aktsial on Osta soovitus koos 40 USD hinnasihiga ja analüütikute sõnul on firmal võrreldes konkurentidega parimad võimalused riisuda koor LED valgustuse turul ja lisaks sellele on ettevõttel ka hea potentsiaal marginaale parandada.

AIXG- Aktsial on Osta soovitus koos 15 EUR hinnasihiga ja analüütikute sõnul on firmal liidripositsioon LED MOCVD seadmete turul.

Nagu eelnevalt ka öeldud, siis Goldmani prognoos võrreldes konsensuse üldiste ootustega LED sektori osas erineb üsna olulisel määral ja lähiaastateks prognoosivad analüütikud märksa positiivsemat stsenaariumi. Peamiseks nõudluse kasvumootoriks saab arvestatav kulude kokkuhoid, mis kliendid LED valgustuse kasutusele võtmisel saavutavad. Analüütikute visioon tsükli arengust ja põhjustest on allpool ära toodud ka graafiliselt.

Allikas: Goldman Sachs

Kokkuvõtteks võib öelda, et tõenäoliselt on Goldman, prognoosides firmade ja valitsuste energiasäästlikumat tarbimist, õigel teel. LED lambid on siiani olnud pigem niššitoode, aga nagu juba Euroopa Liiduski näha, on valitsused varmad propageerima hõõglampidest loobumist ja loogilise alternatiivina võetakse aina enam kasutusele just LED valgusteid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon