Manchester United valmistub börsile minekuks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Manchester United valmistub börsile minekuks

Kristiina Kirtsi

06.08.2012 09:03

Dreamstime

Võib arvata, et iga tõsise jalgpallifänni unistuseks on omada osalust oma lemmikmeeskonnas. Kõikidel Inglismaa jalgpallimeeskonna, Manchester Unitedi, pooldajatel on see võimalus varsti taaskord tekkimas.

1878. aastal loodud jalgpalliklubi Manchester United on Inglismaa meistriks tulnud rekordilised 19 korda. Ajaloo jooksul on klubi ridadesse kuulunud sellised staarmängijad nagu näiteks Wayne Rooney, David Beckham, Bobby Charlton ning George Best. Klubi peatreener on alates 1986. aastast olnud Sir Alex Ferguson. Kantar Media poolt läbi viidud uuringu kohaselt on jalgpalliklubil 659 miljonit fänni üle maailma ehk ligi üks kümnendik maailma rahvaarvust. Ühtlasi näitas uuring, et fännide arv on viimase viie aastaga kahekordistunud.

Spordiklubi omanikuks on Floridas asuv USA ärimees Malcolm Glazer ning tema perekond, kes tegid toona Londoni börsil noteeritud klubile 2005. aastal 1.47 miljardi dollari (790 miljoni naela) suuruse ülevõtmispakkumise. Glazerite perekonnale kuulub veel ka Ameerika rahvuslikku jalgpalliliigasse kuuluv Tampa Bay Buccaneers. Hiljuti avaldatud Forbesi iga-aastase väärtuslikemate spordimeeskondade edetabelis on jätkuvalt esikohal Manchester United ning klubi väärtuseks hinnatakse 2.23 miljardit dollarit.  Teisele kohale tuli 19% väiksema väärtusega ehk 1.88 miljardi dollariga Real Madrid.

Kui esialgu plaanis jalgpalliklubi börsile minekut Hongkongis, siis väidetavalt riigi keeruliste aktsiate avaliku esmapakkumise (IPO) reeglite tõttu plaanist loobuti. Selle järgselt plaaniti eelmise aasta teises pooles Singapuris kaasata 1 miljard dollarit. Kuid aktsiaturgude languse tõttu lükati toona see plaan edasi ning nüüdseks on otsustatud aktsiad noteerida hoopis väljaspool Aasiat.

Eelmisel nädalal tegi Manchester United teatavaks kauaoodatud aktsiate avaliku esmapakkumise tingimused, mille kohaselt plaanitakse New York Stock Exchange’il pakkuda 16.7 miljonit aktsiat hinnavahemikus 16-20 dollarit aktsia kohta. Seega plaanitakse kaasata kuni 333 miljonit dollarit ning jalgpalliklubi väärtus ulatuks kõige rohkem 3.3 miljardi dollarini. Kuna on võimalik, et pakkumine suureneb täiendavalt 2.5 miljoni aktsia võrra, siis võib kaasatava kapitali väärtus suureneda 383 miljoni dollarini.

Tähelepanuväärne on see, et IPO järgselt jääb Glazerite perele kontroll klubi üle koos 89.9 protsendi A- ja B-tüüpi aktsiatega ning 99% hääleõigusega. Kuna NYSE-l aktsiate noteerimine võimaldab eri õigustega aktsiaklasside struktuuri kasutamist, mis jätab Glazerite perekonnale ka hääleõiguse, siis on see ka põhjuseks, miks ei noteerita aktsiaid näiteks Londoni börsil. Glazerite perekonna B-klassi aktsiatel on kümme häält ning IPO-l müüdavate A-klassi aktsiatel üks hääl iga aktsia kohta. Aktsia sümboliks saab “MANU“ ning väidetavalt on IPO toimumine plaanitud 9. augustiks. IPO läbi viijateks on Jefferies Group koos Credit Suisse’i, J.P. Morgani, Bank of America Merrill Lynchi ning Deutsche Bankiga.

Glazerite perekonna eesmärgiks on kaasatava rahaga vähendada klubi suurt võlakoormat. Lisaks loodavad fännid, et selleaastase Inglismaa jalgpallimeistrivõistluste võitja Manchester City eeskujul ostetakse kaasatava rahaga klubisse ka uusi tippmängijaid nagu tehti konkurentklubis pärast Abu Dhabi investeerimisfirma poolt äraostmist. Seni on suurt võlakoormat peetud takistuseks uute tippmängijate ostmisel.

Klubi teenib raha kolmel viisil ning nendeks on: äritulud (tasud sponsoritelt, jaemüük, meedia), ülekandeõigused ning piletimüügitulu. Äritulud on viimasel kolmel aastal kasvanud 25% aastas: kui 2009. aastal genereeriti 102.3 miljonit dollarit käivet, siis järgmisel aastal 119.3 miljonit ning 2011. aastal 159.7 miljonit dollarit. Viimase kolme aasta ülekandeõigused tõid sisse 493 miljonit dollarit, kasvades 9.4% aastas ning viimase kolme aasta piletimüügitulu ulatus 513 miljoni dollarini.

Samas võib NYSE-l osutuda selle IPO läbi viimine oodatust keerulisemaks, kuna USA börsil ei ole otseselt noteeritud ühtegi spordiklubi, mida võiks Manchester Unitediga võrrelda ning lisaks ei ole jalgpall antud riigis kõige populaarsem spordiala. Kui Inglismaa jalgpalliklubi millegagi võrrelda, siis on USA börsil noteeritud näiteks mitmes valdkonnas tegutsev Madison Square Garden (MSG), mis meedia ja meelahutuse äri kõrval omab ka sellised spordimeeskondi nagu näiteks NBA New York Knicks, NHL Rangers ning WNBA naiskond. Või siis näiteks Liberty Media (LMCA), mis mitmete muude ettevõtete kõrval omab ka Atlanta Braves pesapallimeeskonda. Madison Square Gardeni ja Liberty Media aktsiate ühe aasta tootlused:

Allikas: Bloomberg

Lisaks tekitavad muret ka jalgpalliklubi finantsnäitajad. Kuigi Manchester United teenib kasumit, 2011. aastal teeniti 19.7 miljonit dollarit kasumit ja käive ulatus 518.5 miljoni dollarini, siis hetkel ulatub klubi võlakoorem 650 miljoni dollarini. Märkimisväärne on see, et kuni 2005. aastal toimunud omandamiseni Glazerite poolt polnud klubil võlgu. Investorite huvi võib vähendada ka see, et klubil pole plaanis dividende maksta. Lisaks ei ole klubil välismaise ettevõttena kohustust esitada iga kvartal finantstulemusi ega anda tulevikuprognoose. Jalgpalliklubiga seotud riskideks on tugev konkurents tippmängijate üle, tegevuskulude kasv (näiteks nagu mängijate palgad ning mängija klubivahetusega seotud kulud) ning see, et käive sõltub suurel määral meeskonna edukusest.

Investorite huvi võivad vähendada ka 2012. aasta juunis lõppenud majandusaasta tulemused. Manchester Unitedi majandusaasta käibeks prognoositakse 495-503 miljonit dollarit, mida on 3-5% vähem kui aasta tagasi. Samuti kasvasid tegevuskulud 4-5% tänu mängijate ning töötajatega seotud kulude kasvule. Hiljuti lõppenud majandusaasta 33-36 miljoni dollari suuruse kasumi juures, on aktsia hinna ja kasumi suhet arvesse võttes aktsia väga kallis, kuna P/E suhe on 95. Juhul kui aktsia hind kujuneb hinnapakkumise keskele, siis oleks jalgpalliklubi väärtus 2.95 miljardit dollarit, P/E suhtarv 50 ning P/S suhtarv 5. Võrdluseks, Kopenhaageni börsil noteeritud Parken Sport & Entertainmenti (PARKEN), mis omab jalgpallimeeskonda F.C. Kobenhaven, aktsia P/E suhe on 15.6 ning aktsia hinna ja käibe suhe on 0.5. Itaalia börsil noteeritud jalgpalliklubi Juventus Football Club (JUVE) aktsia P/S suhtarv on 0.4.

Analüütikute hinnangul on Manchester United väärtuslik kaubamärk ning seda kinnitab ka see, et maailma suurim autotootja General Motors sõlmis selle aasta maikuus klubiga seitsme aastase lepingu, mis võimaldab autotootjal alates 2014. aastast kuvada oma Chevrolet kaubamärki meeskonna särgil. General Motorsile läheb klubi sponsoreerimine maksma 39 miljonit dollarit aastas. Manchester Unitedi jaoks tähendab see aga stabiilset rahavoogu kuni 2012. aastani.

General Motorsi kõrval on sponsoriks veel ka näiteks kindlustusselts Aon Corp, mis maksab klubile kuni 2014. aasta lõpuni oma logo meeskonna särgil kuvamise eest 31.4 miljonit dollarit aastas. Nende kahe kõrval on sponsoriks veel näiteks ka DHL Express, mis sõlmis klubiga eelmisel aastal nelja aastase lepingu, mille väärtuseks on 62 miljonit dollarit. Lisaks on veel ka näiteks leping Nike’iga, mis tõi eelmisel aastal sisse 40 miljonit dollarit. Selle aasta märtsis lõppenud üheksa kuu jooksul tõid ülemaailmsed sponsorlepingud jalgpalliklubile sisse 141 miljonit dollarit ning aasta lõikes annavad need rohkem kui ühe kolmandiku kogu käibest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon